במקביל לשחרור החטופים משבי החמאס בפעימות השונות, בשב"ס מנהלים את מבצע שחרור האסירים הביטחוניים מבתי הכלא הישראליים. לדברי גונדר משנה שחר ריימונד גול, מפקדת מרכז הדרכה "ניר" בשב"ס, האסירים שנמצאים ברשימות המשוחררים לא יודעים כי הם עומדים לצאת מהכלא, עד לרגע השחרור עצמו.
"האסירים יודעים על השחרור ברגע שפותחים את התא ומוציאים אותם ממנו. הם לא יודעים על זה רגע קודם. הם משוללי כל זכות, הוצאנו את הטלוויזיות ומכשירי החשמל ככה שהם מנותקים לחלוטין מהתקשורת, ממה שקורה סביב ומהשיח שקיים. למיטב ידיעתנו, הם לא יודעים כמעט כלום. כשאנחנו משחררים אותם, זה נעשה ממש מהרגע להרגע".
לדברי ריימונד גול, שב"ס לא זה שמכריע מי ישוחרר באיזו פעימה: "ביום רביעי פורסמה רשימת 300 אסירים ואסירות. בכל יום, לפנות בוקר, אנחנו מקבלים את רשימת האסירים הרלוונטיים שמשתחררים באותו היום. גופי הביטחון והגופים המדיניים עושים את השיקולים שמסביב. מהרגע שמתקבלת הרשימה, אנחנו מתחילים לפעול. נציבת בתי הסוהר עושה הערכת מצב, זה יורד למחוזות ולבתי הסוהר הרלוונטים ששם שוהים האסירים שאמורים להשתחרר. יש עבודה שלמה שנעשית עד לרגע שהאסיר משתחרר".
כמו בעסקת שליט, האסירים חותמים על טופס שבו מתחייבים להפסיק לעסוק בטרור?
"זה היה קיים בעסקאות קודמות וזה קיים גם עכשיו. זה פחות אנחנו, אלא כוחות הביטחון. אנחנו מוציאים את האסירים מהתאים והם עושים שרשרת שכוללת בדיקה רפואית ואיסוף הפקדונות שיש להם. הם עולים לאוטובוסים מאובטחים של יחידת נחשון. באירוע הזה מעורבים גורמי הכליאה של שירות בתי הסוהר, חטיבת המבצעים ויחידת נחשון שלוחמיה פרוסים בכל בתי הסוהר ונותנים את המענה".
איך אתם מונעים מהגעת בני משפחות לאזור הכלא, לחגיגות?
"לאזור הכלא בני המשפחה לא יכולים להגיע, כי אלה בדרך כלל שב"חים. גם במציאות רגילה, הם מגיעים רק דרך הצלב האדום. משטרת ישראל לגמרי איתנו באירוע ונותנת את המענה האבטחתי מחוץ לבתי הסוהר, כמו גם מונעת את ההתקהלויות האלה. האסירים נאספים מבתי הסוהר השונים לנקודת ריכוז שקרובה למקום השחרור. בכל יום אנחנו מתארגנים בהתאם לנקודה הרלוונטית. בנקודה הזו הם עוברים תהליך זיהוי על ידי הצלב האדום. חשוב לציין ששירות בתי הסוהר לא משחרר אף אחד לפני שמתקבל אישור".
איך הדינמיקה בין הסוהרים לאסירים שמשתחררים?
"הדינמיקה רגישה, אבל אנחנו חייבים לפעול בצורה הכי מקצועית. לא ניתן שיפול רבב בתהליך הזה או שמשהו יתעכב. מדובר פה בחיי אנשים. אנחנו כן נוהגים באפס סבלנות לכל גילויי שמחה או התבטאות שאינה במקומה. יש לנו את האופן לפעול בעניין. התהליך הזה צריך להיות סדור ומדויק. המטרה שלנו, בסוף, זה שהחטופים ישוחררו. התפקיד שלנו לעשות תהליך מקצועי, לפי ההנחיות שמתקבלות, ולוודא שמי שצריך להשתחרר בהתאם למתווה, משתחרר".