פרשת המסמכים המסווגים: הפרקליטות הגישה היום (חמישי) לבית המשפט המחוזי מרכז כתב אישום נגד אלי פלדשטיין, הדובר בלשכת ראש הממשלה ונגד המודיעין. הוא יעמוד לדין בגין פגיעה בביטחון המדינה - סעיף שהעונש המרבי שלו הוא עד מאסר עולם. יש להדגיש כי עד היום במקרים דומים, בית המשפט לא פסק את העונש המרבי. בכתב האישום נחשף כי יועץ התקשורת של נתניהו יונתן אוריך כתב לפלדשטיין אחרי פרסום המסמך בבילד: "הבוס מבסוט".
לפי הפרקליטות, פלדשטיין השיג מסמך סודי והדליף אותו לעיתון הבילד הגרמני. מחוץ לבית המשפט נמצאים מאות מפגינים המביעים תמיכה בפלדשטיין ומקווים לשחרורו. הסעיף שבגינו יעמוד לדין פלדשטיין הוא מסירת ידיעה סודית עם כוונה לפגוע בביטחון המדינה. נגד המילואים יעמוד לדין בגין מסירת ידיעה סודית בלבד, בלי סעיף של פגיעה בביטחון המדינה.
כתב האישום המלא מייחס לפלדלשטיין מסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה ושיבוש מהלכי משפט. לנגד מייחס כתב האישום מסירת ידיעה סודית, שיבוש מהלכי משפט וגניבה בידי מורשה. בכתב האישום נאמר כי "פרסום הידיעה הסודית ברבים, במערכות תקשורת נפוצות, וכן הדהוד הפרסום במשך ימים ושבועות לאחר מכן", גרם לנזק חמור לביטחון המדינה והיה עלול להביא לצמצום יכולת איסוף המודיעין של צה"ל בזמן מלחמה, ואף להביא לסיכון חיי אדם.
כמו כן, נכתב בכתב האישום כי "הוצאת מידע מסווג, ובין היתר הידיעות הסודיות מידי צה"ל עלול היה לגרום נזק לביטחון המדינה וליחסי החוץ שלה, מקום בו תוכן המידע יגיע לאזרחים או לפרסום ברבים".
בכתב האישום נכתב כי נקבעה לפלדשטיין "אי התאמה ביטחונית" ולכן נקבע כי אינו יכול לשמש בתפקיד דובר במשרד ראש הממשלה ברמת סיווג 2 (סודי ביותר). חרף עובדה זו, היה פלדשטיין בקשר יומיומי עם יונתן אוריך, שמשמש מזה כ-10 שנים יועץ תקשורת אישי לראש הממשלה. בנוסף נכתב בכתב האישום כי פלדשטיין היה בקשר הדוק גם עם ישראל איינהורן, שגם הוא עוסק בנושאי תחום התקשורת והדוברות הקשורים לראש הממשלה.
לפי כתב האישום, מחודש יוני 2024 ועד למעצרם התקיים בין הנאשמים קשר ישיר ושוטף, ש"מטרתו ליצור ערוץ מתמשך להעברת מידע מודיעיני מסווג, מחוץ למערכת הצבאית, במטרה לעקוף את נוהל העברת המסמכים המקובל. בתחילת ספטמבר, פורסמה כתבה בעיתון הגרמני הבילד שבה צוין כי אותר מסמך ששייך לחמאס. בכתבה פורסם חלק משמעותי מתוכן הידיעה הסודית. פלדשטיין פעל כדי לפרסם כתבות נוספות בישראל שיהדהדו את הפרסום הזר. לאחר הפרסום, כתב אוריך לפלדשטיין: "קח את הזמן, הבוס מבסוט".
בהמשך החודש קיבל פלדשטיין מהנגד שלושה מסמכים מסווגים, שהוחזקו באופן אסור בביתו של פלדשטיין. עם קבלת המסמכים הסודיים כתב פלדשטיין לדובר אחר של ראש הממשלה, עופן גולן, וכן לאוריך: "אספתי הכל". בהתכתבות עם גולן הוסיף פלדשטיין: "צריך להביא אותם לבוס".
יהושע פלדשטיין, אביו, אמר למוחים הרבים שהגיעו למקום: "אנחנו שמענו כבר שהמסמך הזה שהוא הוציא היה כבר בחוץ ממזמן. הוא צדיק, הוא ממש גיבור ישראל".
הסיפור התחיל כשב-6 בספטמבר פורסמה כתבה בבילד הגרמני שבה הוצגו עמדות חמאס במו"מ לשחרור החטופים, מתוך מסמך שעליו לכאורה חתום סינוואר באביב 2024. בכתבה הזו הופיעו חומרים ומסמכים מסווגים שנלקחו שלא כדין מתוך מערכת המודיעין של צה"ל, כך לפי החשד.
לפי הפרטים שעלו מהחקירה, בחודש יוני 2024 העביר נגד במילואים שעוסק במודיעין עותק של אותו מסמך מסווג לפלדשטיין דרך הרשתות החברתיות. פלדשטיין שמר את החומרים עד לחודש ספטמבר, אז החליט להפיץ אותם לגורמי תקשורת בישראל, כדי שיפרסמו את תוכנם במטרה להשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא המו"מ המתנהל בעניין החטופים, ובפרט בעניין סוגיית תרומת ההפגנות לחיזוק החמאס.
פלדשטיין פנה עם המידע למספר גורמי תקשורת בישראל אבל הצנזורה פסלה את הפרסום, וזאת בעקבות התוכן ומקור המידע הרגיש. על פי החקירה, בשלב הזה פלדשטיין החליט לעקוף את הצנזורה הצבאית ע"י פרסום המסמך בתקשורת הזרה, שלא כפופה לה. לשם כך נעזר בגורם נוסף לטובת פרסום הידיעה בכלי תקשורת זר.
השתלשלות האירועים - עד פיצוץ הפרשה
עם הפרסום בכלי התקשורת בישראל, עלו שאלות רבות לגבי האותנטיות של המסמך שעליו התבססה הכתבה בבילד. פלדשטיין, כדי להוכיח שמדובר במסמך אותנטי, פנה שוב לאותו נגד במילואים, וביקש ממנו לקבל את המסמך המקורי - כך על פי החשד. הנגד ופלדשטיין נפגשו - והנגד מסר לו עותק פיזי, ובאותו מעמד הוסיף לו גם שני מסמכים נוספים המסווגים כסודי ביותר.
כשבצה"ל ראו את הפרסום בבילד, הבינו שמדובר בדלף של מסמך "סודי ביותר" ורגיש. לטענתם, חשיפתו עלולה לפגוע בהשגת אחת ממטרות המלחמה - שחרור החטופים, וכן בפעילות של צה"ל והשב"כ בעזה נגד חמאס. בעקבות כך, במערכת ביטחון המידע בצה"ל פתחו בחקירה וניסו להתחקות אחר מקור ההדלפה.
בצה"ל הבינו שהחקירה חייבת לעבור לשב"כ. הרמטכ"ל פנה בנושא לראש השב"כ, ובעקבות הפנייה - בשב"כ פתחו בחקירה סמויה במטרה לעלות על הגורמים שהדליפו את המסמכים.
בשלב הזה השב"כ פנה למשטרת ישראל, ושני הגורמים החלו בחקירה בניסיון לאתר את מקור ההדלפה, בשלב הראשוני מתוך צה"ל בלבד. צה"ל העביר לשב"כ ולמשטרה רשימה של גורמים שבתוך הארגון נחשפו למסמך הזה.
אחרי שאספו חומרים, הוחלט לעצור נגד במילואים, שני קצינים במילואים ונגד בקבע וגם את אלי פלדשטיין - שאותו מגדיר בית המשפט "אזרח יועץ תקשורת, המועסק במערך ההסברה הלאומי שתחת משרד ראש הממשלה".
לפי פרטי החקירה, מדובר בדלף מסווג ורגיש ביותר אשר לטענת חוקרי השב"כ מהווה פוטנציאל לנזק ביטחוני חמור למערכת הביטחון ומדינת ישראל.