זו הייתה השנה הקשה ביותר בחייו של ראש ארגון הפשע ערן חייא.  העבריין הישראלי המבוקש ביותר בעולם, כלוא תחת אבטחה כבדה בבית סוהר בברוקלין ונלחם נגד הסגרתו לישראל בגין חשדות ואישומים בסעיפי רצח וניסיון רצח. 

 "ערן יודע בתוך תוכו שאם הרשויות בארה"ב יסגירו אותו לארץ הוא גמר את הקריירה שלו", אומר מקורב לשעבר לחייא. "כל  הכסף הגדול שיש לו לא יעזור לו. הוא עלול לשבת שנים ארוכות בכלא. יש נגדו שני עדי מדינה שהיו קרובים אליו והיו בקשר איתו במשך חודשים ארוכים. הם הפלילו אותו וזו בעצם הבעיה הכי גדולה שלו. ערן הוא טיפוס 'פייטר'. הוא יילחם עד הסוף. להערכתי הוא לקח את עורכי הדין הכי טובים בניו יורק לחלץ אותו מהבור שאליו נפל".

כחמישה חודשים חלפו מאז שרשויות האכיפה במלזיה העבירו את חייא לארצות הברית, שם הוא מבוקש בגין ביצוע עבירות כלכליות וזיוף מסמכים. לפני העברתו לניו יורק, חייא היה עצור במשך כמה שבועות במלזיה והיה מנותק מהעולם. במקביל, בכירים במשרד המשפטים בישראל וביחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב פנו לעמיתיהם האמריקאים על מנת לבדוק האם ניתן להסגיר את חייא לישראל. 

"אם ערן היה נשאר במלזיה לא היינו יכולים להסגיר אותו בחיים לישראל", ציין גורם בכיר במשטרה, "היינו במרוץ נגד הזמן. חיכינו שיגיע לארה"ב ומשם יהיה לנו יותר קל לנהל את ההסגרה שלו לארץ".

ערן חייא (צילום: איתי דגן )
ערן חייא | צילום: איתי דגן

במשך יותר משבע שנים חייא היה חופשי וחי את החיים הטובים. בשנת 2017 הוא נמלט מהארץ לאחר שהיה מבוקש בתיק "האביב הערבי", במסגרתו חברו הטוב, ראש ארגון הפשע קוטייר עודה ו-18 מאנשיו, נאשמו בעבירות של רצח וניסיונות חטיפה. לאחר בריחתו מישראל, חייא הרוויח הרבה מאוד כסף ממסחר במטבעות קריפטו. תחילה בדרום אפריקה, שם חבר למי שהיה חברו יוסי מוסלי, שהיה מבוקש אף הוא על ידי ימ"ר ת"א בפרשת "האביב הערבי". בעקבות פיצוץ ביחסים עם מוסלי, חייא עזב את דרום אפריקה לדובאי.  

חייא תמרן בין דובאי, תאילנד וטורקיה, עשה עסקים, והתגורר בבתי מלון יוקרתיים. בדובאי, פתח חייא במסע נקמה נגד משפחת מוסלי עמה הסתכסך. הוא הוציא עליהם חוזי חיסול באמצעות אנשיו בישראל, ואף גייס חולייה שתרצח את אלי מוסלי בתל אביב. 

לפני כחצי שנה נכנס חייא למלזיה כשהוא מסתובב עם דרכונים זרים ומוקף בשומרי ראש 24 שעות ביממה. חייא ככל הנראה שיער כי מלזיה היא מקום בטוח עבורו משום שאין לה יחסים עם ישראל, השערה שהתבררה כטעות לאחר שנכלא בקואלה למפור בתנאים קשים ולאחר מספר ימים הוטס לארצות הברית והועבר לכלא בברוקלין.  

ב-19 ביולי 2024 חייא הובא בפני בית המשפט המחוזי בארה"ב כשהוא מלווה בארבעה עורכי דין. שופטת המחוז הדרומי של ניו יורק, ג'ניפר א. וויליס, דנה בין היתר בבקשת ישראל להסגיר את חייא לארץ בעקבות כתב האישום שהוגש נגדו. בכתב האישום הישראלי נכתב כי חייא עומד בראש כנופיית עבריינים אשר במרץ 2023 "הניחה מטען חבלה רב עוצמה במכוניתו של אלי מוסלי".  בנוסף נטען כי שניים מחברי הכנופיה היריבה נורו למוות. תחילה הדיון בעניינו של חייא אמור להיערך החודש, אך הדיון נקבע ל-12 בנובמבר.

הרשויות בארצות הברית וכלי התקשורת במדינה ממעטים לסקר את מעצרו של חייא. על פי ההערכות הוא שוהה במתקן הכליאה הפדרלי (Metropolitan Detention Center (MDC. המתקן הזה הוא הכלא הפדרלי היחיד בעיר ניו יורק, והוא סובל מבעיות מאז פתיחתו בשנות ה-90. בשנים האחרונות, התנאים בו היו כה קשים, עד שחלק מהשופטים סירבו לשלוח לשם עצורים. בבית המעצר נכלאו מספר אסירים בעלי פרופיל גבוה, כולל ר' קלי, ג'יסליין מקסוול ומייקל כהן. בימים האחרונים נכלא במתקן הזמר שון "דידי" קומברס, הלא הוא פאף דדי, שנעצר בגין סחר במין, סחיטה ושידול לזנות. 

בית הכלא הפדרלי בברוקלין (צילום: AP)
בית הכלא הפדרלי בברוקלין | צילום: AP

"הכללים בכלא האמריקאי נוקשים מאוד", מתאר עורך דין ישראלי שביקר ישראלים שהיו עצורים בבתי כלא בארה"ב. "האבטחה בהם כבדה מאוד. אפס סיכוי לברוח מהכלא. יש משמעת ברזל. זה לא גן עדן כמו בכלא הישראלי. הפרת משמעת הכי קטנה ואתה בצינוק, מנותק מהעולם לכמה שבועות. יש שם משמעת ברזל. אוי ואבוי לאסיר שיעז להרים את הקול על הסוהרים או לאיים עליהם. הענישה קשה ביותר".

חייא רשאי לטייל בחצר למשך שעה ביום, והוא מקבל שלוש ארוחות ביום. הוא יכול להיפגש עם עורכי דינו פעמיים בשבוע בשעות קבועות. "ערן לא התקשר אליי כבר כמה חודשים", סיפר מקורב לראש ארגון הפשע. "הוא נעלם. מאז שהוא עצור בכלא בניו יורק לא שמעתי ממנו כלום, והוא אחד שאוהב לדבר עם חברים ולהתייעץ איתם. אני מעריך שהם לא מאפשרים לו הרבה שיחות טלפון".

אותו מקורב מעריך שמעצרו של חייא מוטט את ארגון הפשע שהפעיל בישראל. "הוא קיים אבל בקטנה", הוא אומר. "בלי מנהיג אי אפשר להפעיל ארגון שייתן קונטרה למוסלים. יש לו אנשים במרכז הארץ אבל מעטים מאוד יחסית למה שהיה לו לפני שנעצר והסתבך. רבים מהם לא רוצים להזדהות כמקורבים לערן. פעם זו הייתה גאווה ועוצמה, היום זה מפחיד. הם חוששים שמקורביהם של המוסלים יפגעו בהם. הם מעדיפים להיות ניטרליים. לא לקחת שום צד".

אין ספק שחייא עשה שתי טעויות קריטיות שגרמו לו להסתבך. האחת היא פרשת הרצח של העבריין שמעון רביבו, שהיה מזוהה על פי החשד עם משפחת מוסלי. השנייה - השנאה והתיעוב שלו כלפי האחים מוסלי והמעורבות הישירה שלו בניסיון לחסל את אלי מוסלי. "העובדה שערן נאלץ לעבוד מול עבריינים זוטרים  שלא כל כך הכיר, סמך עליהם בעיניים עצומות שלא יפלילו אותו, הפעיל אותם כמו מריונטות בשלט רחוק ונתן להם פקודות והוראות בעצמו ולא באמצעות עבריינים שיעשו עבורו את העבודות השחורות סיבכה אותו מאוד", טוען קצין משטרה בכיר. 

בדצמבר השנה אמור להתחיל הדיון בבית המשפט בניו יורק בעניין הסגרתו של חייא לישראל. אם יוסגר, חייא ינהל בארץ את הקרב על חייו. "בסופו של דבר שני עבריינים פתחו עליו והסכימו לשמש עדי מדינה נגדו. העדויות שלהם מוצקות מאוד והוא בבעיה גדולה מאוד במידה ויוסגר לישראל. הוא עשה טעויות שלא מאפיינות אותו והן עלולות לעלות ביוקר", סיכם הקצין הבכיר.