במשטרה מעריכים שעשרות אלפי שטרות מזויפים של 50 שקלים הודפסו על ידי ארגוני פשיעה והופצו בתקופה האחרונה, זאת לאחר שבשנה האחרונה השוק הוצף בשטרות מזויפים של 200 שקלים שבעלי עסקים מסרבים לכבד.
את השטרות המזויפים מייצרים העבריינים במפעלים פיראטיים ביתיים מאולתרים בתוך חדרים ומרתפים שבהם הקימו מערך להדפסת שטרות מזויפים של 50 שקל באיכות גבוהה ביותר.
"הבנו שהשוק מוצף בשטרות של 200 שקלים מזויפים ושבעלי עסקים לא מוכנים לקבל אותם בגלל שהם נפגעו מבחינה כלכלית ועברנו לייצר ולהדפיס שטרות של 50 שקל מזוייפים באיכות גבוהה מאוד", חשף עבריין מארגון פשע בדרום הארץ. "אין כמעט שטרות מזויפים של 50 שקל, לכן אף אחד לא חשד בכלום. אז החלטנו לייצר כמויות גדולות".
על פי ההערכה, מתחילת המלחמה ועד היום העבריינים מכרו כ-100 אלף שטרות של 50 שקל וגרפו לכיסיהם מעל שני מיליון שקל. "לייצר שטר אחד עולה לנו 10 אגורות. כל שטר אנחנו מוכרים נע בין 15 ל-25 שקל, תלוי בכמות ההזמנה שבעלי עסקים ואזרחים מזמינים מאיתנו", הסביר עבריין בכיר, "תמיד יש חשש ששוטרים יפשטו לנו על בתי הדפוס והמפעלים שהקמנו אבל לפחות עד שזה יקרה נעשה הרבה כסף".
נכון לעכשיו השטרות המזויפים מופצים ביישובי דרום הארץ, בשפלה, ובמרכז. "הבנו שבתחנות הדלק למשל וברשתות המזון בודקים יותר את שטרות ה-200 שקל שהם הכי מזויפים בשוק. כדי להיות בטוחים עשינו כמה ניסויים ותרגילים. שלחנו אנשים שלנו למלא דלק ולקנות בחנויות שכונתיות והעובדים לא בדקו את השטרות. הם לא חשבו שמישהו בכלל מזייף שטר של 50. הם נעולים רק על שטר של 200 שקל", הסביר י', עברין בכיר ממרכז הארץ שמעורב בתעשיית זיופי השטרות.
בעלי העסקים שקיבלו את השטרות מהלקוחות לא היו מודעים שהם מזויפים. במרבית המקרים הם אפילו הפקידו את השטרות וגלגלו אותם לספקים וללקחות שבאו לקנות מהם.
"אחד מבעלי העסקים לא לוקח סיכון כי זה נזק כלכלי כבד מאוד. היום בעלי עסקים רבים לא מקבלים את שטר של 200 בכלל", סיפר ל', בעל ירקניה גדולה בדרום הארץ, "שטר של 50 שקל כולם מקבלים ומעבירים. אף אחד לא מעלה בדעתו שמזייפים שטר כזה. זה כמו שטר של 20 שקל ומטבע של 10 שקל שהם מתגלגלים מיד ליד ועוברים הלאה. אפילו בהפקדות שלי בבנק אני לא מפקיד אותו כי הוא משמש אותי לעודף ללקוחות".
לדבריו, לאחרונה הוא נתקל בעשרה מקרים לפחות של שטרות 50 שקל מזויפים באיכות נמוכה ביותר כאשר חלקים מהסימן הירוק עליהם דהויים ומתקלפים בצדדים. "גיליתי שהשטרות מזויפים. חלקים מהפס הירוק דהוים ומתקלפים בפינות", ציין ל', "מאוֹתו הרגע החלטתי שלא לקבל יותר שטרות של 50 שקל ושישלמו באשראי או בביט. ככה אני לא גם לא מרמה אנשים ומעביר להם שטרות מזויפים. המצפון שלי שקט".
גם בעל סופרמרקט בתל אביב גילה בימים האחרונים כמה עשרות שטרות מזויפים של 50 שקל שקיבל מלקוחות שייתכן שהם לא ידעו על כך. "נתתי הוראה לעובדים שלי לקבל רק שטרות של 20, 100 ומטבע של 10 שקל שהתשלום יהיה באשראי או בביט. לא ידעתי שמזייפים שטר של 50 שקל, זה חדש לי, הופתעתי לגמרי. דיברתי עם חברים שלי שיש להם פיצוציות ודוכני אוכל וגם הם נפלו בפח", תיאר יורם, בעל סופמרקט גדול בתל אביב, "הפחד שלי שהשטר של ה-50 שקל יהיה מזויף בכמויות מטורפות כמו המטבע של 10 שקל".
שטר 50 השקלים הודפס לראשונה על ידי בנק ישראל בשנת 2014 והוא נושא את דיוקנו של המשורר שאול טשרניחובסקי. בבנק ישראל טענו שבלתי אפשרי לזייף אותו. אבל כמה ימים לאחר שהופץ באופן רשמי השטר כבר זוייף. הראשונים לעלות על הזיוף שלו היו עובדים במאפיות, בתחנות דלק וחנויות נוחות. הזיוף היה בהיקף של כמה עשרות אלפי שטרות. בבנק ישראל נלחצו והפיצו סרטון המסייע לאזרחים ובעלי עסקים לגלות האם השטר שבידיהם מזויף או מקורי.
הזייפנים שעבדו מטעמם של ארגוני פשע עשו קופה יפה ממכירת השטרות. המשטרה עצרה כמה חשודים בזיוף השטר אבל בכירי ארגוני הפשע שעמדו מאחורי הזיוף המשיכו להסתובב חופשי. כמה חודשים לאחר מכן הזיוף של שטר ה-50 נפסק ובשנים האחרונות הארגונים עברו לזיוף שטרות של 200 שקל וגרפו מיליוני שקלים לכיסיהם. המשטרה עצרה עשרות זייפנים שהורשעו ונדונו לעונשי מאסר כבדים בין שלוש ועד שש שנות מאסר בפועל. בשנים האחרונות המשטרה והפרקליטות דורשות להחמיר עם הזייפנים ובנק ישראל אפילו הגיש נגדם תביעות אזרחיות.
גורמים במשטרה ציינו כי הם עוקבים אחר אותם זייפני השטרות ועושים מאמצים לאתר אותם. "קיבלו מידע בעניין זיוף של שטרות 50 שקל ואנחנו מטפלים בזה במישור המודיעיני. נגיע לאותם זייפנים ונמצה עימם את כל חומרת הדין", הדגיש קצין משטרה.