מצוד שנמשך למעלה משנה הסתיים השבוע במפח נפש עבור משטרת ישראל. היעד מספר אחת שלה, ראש ארגון הפשע סמיר בכרי (33), השתחרר מהכלא פחות משנתיים לאחר שנעצר והואשם יחד עם סגנו ויד ימינו, מוחמד פאחורי, בגין ניסיון רצח וסחיטה באיומים.

מועד שחרורו של בכרי בערב שלישי מכלא גלבוע היה אמור להיות חשאי, מחשש שעבריינים יריבים מארגוני פשע בצפון יארבו לו. אבל במשטרה החליטו להרוס את החגיגות שהמתינו לו מחוץ לכותלי הכלא ושניות לאחר שבכרי יצא משעריו הסתערו עליו עשרות בלשים, והוא נעצר.

סמיר בכרי ומוחמד פאחורי בבית המשפט
בכרי וסגנו בבית המשפט

הפעם טוענים חוקרים כי בכרי, תושב נצרת, נעצר בחשד לפרשת סחיטה באיומים שביצע מהכלא, לצד סדרת מעשי ירי שהתרחשו בחודש יולי השנה בנצרת. חמישה אנשים שחיכו לו בחוץ עוכבו לחקירה ובהמשך נעצרו חשודים נוספים, תושבי העיר, שהיו אמורים לערוך לראש ארגון הפשע מסיבת שחרור גדולה.

אלא שמעצרו של בכרי הגיע חודשים לאחר שרשרת האירועים המיוחסת לו, ובפועל הוא לא נחקר ולו פעם אחת בפרשה. גורם עברייני אומר כי "היו להם יותר מחמישה חודשים לחקור אותו, אבל הם בכוונה חיכו שהוא ישתחרר כדי לעצור אותו. זה נטו נקמנות של המשטרה שכשלה בתיק נגדו".

בתום המצוד שערכו שוטרי היחידה המרכזית במשטרת המחוז הצפוני, במהלכו נע בכרי בין מערות לשטחי הרשות, לדירות מסתור בצפון, הוא נתפס באוגוסט שנה שעברה ביישוב בוסמת-טבעון יחד עם פאחורי, המכונה "עבאש". השניים נחשדו תחילה בפרשות רצח רבות, אבל ככל שהחקירה התקדמה התברר שאין נגדם ראיות ממשיות. הם נעצרו בפרשת ניסיון הרצח שאירע באותו חודש, אז אלמונים ארבו בכניסה לביתו של המועמד לראשות עיריית נצרת, מוסעב דוכאן, וירו בו מטווח קצר. דוכאן נפצע באורח בינוני ואחיו וקרוב משפחתו נפצעו קל.

כלא שאטה (צילום: משה שי, פלאש 90)
כלא שאטה | צילום: משה שי, פלאש 90

חוקרים חשדו שבכרי וסגנו, שהכחישו קשר לפרשה, שלחו את שריף עפיפי ואיברהים יוסף לירות בדוכאן, כדי שיסיר את מועמדותו לתפקיד, מה שאכן קרה זמן קצר לאחר הירי. בתמורה קיבלו השניים סכום של 40 אלף שקלים. לתמונה, נכנסו גם חוקרי שב"כ, שלא הצליחו לשבור אותם אולם מנגד עצרו מספר מעורבים.

אותם מעורבים הוחזקו במשך כשבועיים במתקן שב"כ בכלא שקמה, שם הפלילו את בכרי ופאחורי בירי לעבר דוכאן. אחד מהם, ציין במהלך המשפט את שיטות החקירה הקשות שעבר. "'לא נוציא אותך בכלל, נהרוס לך את החיים'. אמרו לי (חוקרי שב"כ), 'אם לא תגיד מה שאנחנו רוצים לשמוע, אתה מחבל ותהיה מחבל", טען ע', אחד העדים. "מהלחץ הם חייבו אותי להגיד דברים לא נכונים. התחלתי לדבר שטויות. היו עומדים לידי חמישה אנשים, הייתי עם כיסוי עיניים. צועקים עליי, מאיימים, לוחצים. הייתי משבע בבוקר עד שמונה בערב, אני לא זוכר כלום. כל היום צועקים עליי ואני 35 יום מתחת לאדמה. לבד".

הפרקליטות הגישה נגד פאחורי ובכרי כתב אישום לבית המשפט המחוזי בנצרת בגין עבירות של סחיטה באיומים בכוח, עבירות נשק וירי מנשק חם. ועפיפי ויוסף שנעצרו, הואשמו גם בפרשה. אולם עדויות העדים בבית המשפט סתרו את גרסאותיהם במשטרה, מה שהוביל בסוף את התביעה והסנגורים להסדר טיעון מקל. כמעט בדממת אלחוט, הפרקליטות במחוז צפון וסנגוריהם של בכרי, עורכי הדין יהלי שפרלינג, תמיר סננס ושושנה גולדשטיין, סגרו את התיק בהסדר טיעון עבורו של 20 חודשי מאסר בפועל. על סגנו פאחורי, שיוצג על ידי עו"ד אבי חימי, נגזרו 22 חודשים. שניהם סיימו לרצות את העונשים והתיק שבו השקיעו חוקרי משטרה ושב"כ עבודה יסודית, כולל החזקת נאשמים ועדים בתנאי כליאה קשים, קרס כאמור לחלוטין.

מוסעב דוכאן, מתמודד לראשות העיר נצרת
מוסעב דוכאן

"עדים בבית המשפט פחדו להעיד על מה שסיפרו בחקירות שב"כ ובמשטרה. הם הפלילו את בכרי ופאחורי, אבל בזמן עדותם בבית המשפט הם חזרו בהם, כנראה מהפחד", הסביר גורם בכיר במשטרה. "בלי התערבות שב"כ", הוסיף, "לא היה פה תיק. הראיות נגדם היו טובות, אבל בסופו של דבר יש שופטים ויש פרקליטות והם אלה שקובעים".

מעצרו של בכרי כעת, בתיק החדש, שהתנהל בדלתיים סגורות, לא בטוח יוביל להגשת כתב אישום נגדו, ונדמה שמדובר יותר במעצר מנע שנועד להרגיע את השטח. "אני מקווה שיהיו להם די ראיות להשאיר אותו במעצר ולהגיש נגדו כתב אישום. ברור לנו שברגע שבכרי ישתחרר יהיו פה חיסולים והשטח יבער. יריבים שלו ינסו לחסל אותו שוב ושוב, הוא ינסה לנקום בהם - וחפים מפשע ייפגעו", אומר קצין משטרה. "אנחנו נערכים לכל התרחישים ומקווים שהראיות יספיקו להגשת כתב אישום נגדו והשארתו במעצר".