אורן שיינמן, הישראלי המרצה עונש של 20 חודשי מאסר באקוודור בחשד לזיוף מסמכים והתחזות, יואשם בחברות בארגון פשיעה ועלול לרצות שנים רבות בכלא האקוודורי.
כזכור, שיינמן וחברו שי דהן, שנרצח בתאו בכלא, התחזו לדיפלומטים אמריקאים ועובדי רשות התרופות האמריקאית, ובמסגרת הזאת ניסו השניים למכור בדיקת קורונה מהירה ומסיכות N95 לממשלת אקוודור במחירים מופקעים תוך שיתוף פעולה עם נשיא אקוודור לשעבר עבדאללה בוקראם ובנו ג'קוב.
יחד עם שיינמן מואשמים גם חברתו של דהן, איזבל מרנגו, ילידת פרו שנמלטה מאקוודור מחשש שתיעצר,ועוד נאשמים בפרשה הם שני פקחי תנועה בקיטו שסייעו בזיוף התעודות של דהן ושיינמן בהוראת בוקראם ובנו. מעצרם מגיע לאחר שכמה חודשים לפני תפיסתם של דהן ושיינמן, אותם פקחי התנועה עצרו לבדיקה שגרתית שני דיפלומטים אמריקאים שביצעו עבירות תנועה וצילמו את המסמכים והתעודות שלהם ולאחר מכן זייפו ומכרו אותם לדהן תמורת אלפי דולרים.
על פי מישע שהגיע ל-mako, שיינמן נותר המום מההחלטה להגיש נגדו כתב אישום על חברות בארגון פשעח שכן הוגש נגדו כבר כתב אישום אחר אבל פחות חמור על החזקת 300 אלף דולרים - כסף שחור שלא הוצהר בפני רשויות המס במדינה ואשר נמצאו על ידי שוטרים במכונית בה נסעו הוא ודהן.
"מנהל הכלא הקטור ריינה שהופלל על ידי אורן שיינמן ושי דהן ז"ל יעשה הכול לרצוח את אורן ולנקום בו על מעצרו", טוען גורם ישראלי המתגורר באקוודור, "חייו של אורן בסכנה ממשית ומאחורי כתב האישום החדש עומד ריינה שעצור בכלא שאותו ניהל ובו נרצח. הוא יהפוך עולמות כדי שירצחו את אורן שהוא עד מפתח במשפט השוחד נגדו".
כאמור, מדובר בפרשה שמסעירה את אקוודור כבר חצי שנה וגורמת כאב ראש גדול לממשלה המקומית ולרשויות אכיפת החוק אחרי שדהן ושיינמן נעצרו לפני כחמישה חודשים ונכלאו בכלא "פנטשריל דה ליטורל" שבעיר גואיאקיל.
שיינמן ודהן מכרו את אותן ערכות לבדיקה מהירה לנשיא לשעבר ובנו במחיר של 19 דולר לערכה, ואלו מכרו אותם במחיר של 68 דולר לערכה לממשלת אקוודור. לבסוף, השניים נעצרו במחסום פתע בעיר סנטה הלנה ובחיפוש שהשוטרים ערכו ברכבם הם מצאו כאמור 300 אלף דולרים במזומן שעל פי החשד קיבלו מבוקראם ובנו תמורת המסכות וערכות בדיקת הקורונה. דהן, סירב לשלם שוחד לשוטרים בתמורה לשחרורם ושילם על כך ביוקר.
"אם הוא היה משלם שוחד לשוטרים כפי שביקשו הוא לא היה נעצר ולא נרצח. הוא חשב שהוא אלוהים ויכול להשתחרר באמצעות קשרים אבל הוא טעה ושילם בחייו", הסביר גורם מקומי המעורה בתיק החקירה. כשבועיים לפני שדהן חוסל הוא הזהיר בראיון ל-mako מתאו בכלא כי חייו בסכנה ממשית. "אין פה ערך לחיי אדם. זה עניין של זמן עד שירצחו אותי".
וכך, מנהל הכלא וראשי המאפיונרים וברוני הסמים ששולטים במקום סחטו מדהן עשרות אלפי דולרים בתמורה לשמירה על חייו, ודהן, שבטח במנהל הכלא ואף הקליט אותו כשהוא מבטיח לשמור על חייו - נרצח לבסוף בתאו על ידי עשרה אסירים שהיכו אותו במכות פטיש ולבנים. חברו שיינמן נפצע באורח קל עד בינוני.
מאז הפציעה שיינמן מוחזק במרפאה בגוגאיאקיל תחת אבטחה כבדה של יחידות משטרתיות מיוחדות מחשש שינסו לרצוח אותו כפי שעשו לדהן, והיחידים שביקרו את שיינמן היו השגריר הישראלי והקונסול. "אין גישה אליו בכלל. הסוהרים מונעים ממני להכניס לו אוכל כשר ותפילין כפי שביקש וזה בניגוד לחוק. הם לא מאפשרים לי לבקר אותו", טוען הרב של חב"ד במדינה, תומר רותם בשיחה עם mako, "זו הפרה בוטה של זכויות אדם. אני חושש לחייו. המקום הכי בטוח עבורו זה ישראל. כל עוד הוא חי, ינסו לרצוח אותו ושלא יגידו שלא הזהרתי. גם במקרה של שי הזהרתי ולא עשו כלום וראינו מה קרה. מנהל הכלא ריינה מנהל את העניינים ועושה הכול לפגוע באורן. אני חושש לחייו".
בעקבות הרצח של דהן, משרד המשפטים במדינה הורה על הקמת ועדת חקירה והאצבע המאשימה הייתה כלפי בוקראם ובנו ששלחו את הרוצחים מחשש שדהן ישמש עד מדינה נגדם כשהוא מחזיק הקלטות המפלילות אותם. בנו של בוקראם ג'קוב נמלט לפני כמה שבועות לקולומביה נעצר על ידי המשטרה במדינה כשהוא שוהה ללא מסמכים מזהים וגורש בחזרה לאקוודור והוא מוחזק בכלא בגואאיקיל.
התביעה באקוודור אסרה על כל הנאשמים בפרשה לעזוב את המדינה עד לסיום ההליכים המשפטיים נגדם. משפטם של שיינמן ושאר הנאשמים ייפתח ב-13 בדצמבר.