לתפקידו כנציב שירות בתי הסוהר נכנס רב גונדר קובי יעקובי עם אג'נדה ברורה – להחזיר את המשילות לסוהרים בבתי הכלא. הוא נחשב לאדם שקט שלא מרבה לדבר בטונים גבוהים, אך נחוש וממוקד במטרתו לסיים את עידן החגיגות והחופשות של ראשי ארגוני הפשע ומקורביהם.

האסירים, גם אלו שנחשבים לעבריינים הבכירים ביותר, כבר הפנימו שעם כניסתו של יעקובי לתפקיד נגמרה "הקייטנה". כל איום על סוהר או עבירת משמעת עלולים לגרום להגלייתם ל"מרתף", התא המיוחד והמרוחק שהוקם בכלא קציעות שבנגב, בו מוחזקים גם מחבלי נוח'בה.

 ניצב קובי יעקובי
נציב שב"ס, גונדר קובי יעקובי

כשהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר החליט לפני כשמונה חודשים למנות את יעקובי, ששימש אז כמזכיר הביטחוני שלו, לתפקיד נציב שירות בתי הסוהר הורמו הרבה גבות בקרב בכירי המשטרה, שב"ס וגורמי ביטחון. היו כאלו שזעמו על "קיצור הדרך" שעשה הקצין הצעיר כדי לטפס למעלה בדרגות, אך נראה כי מדיניותו של יעקובי מוכיחה את עצמה.

יעקובי עבר במשך חודשים ארוכים בין בתי הכלא, נפגש עם אנשי הסגל והקצונה הבכירה, שמע מהסוהרים על הפחד שלהם שבכירי ארגוני הפשע יפגעו בהם או בבני משפחותיהם אם לא יעשו כרצונם, והבין שעליו לפעול ומיד – אחרת ייכשל בתפקידו. "הוא עושה חריש עמוק בארגון", טוען בכיר לשעבר בשב"ס, "הכניס סדר ומשמעת קפדניים ביותר, החזיר את הכוח והשליטה של הסוהרים על בתי הכלא – והתוצאות נראות בשטח. הסוהרים מרגישים שיש להם גיבוי, וראשי ארגוני פשע לא מעזים להרים את הראש".

טקס הענקת הדרגות לגונדר קובי יעקובי (צילום: דוברות המשטרה)
טקס הענקת הדרגות לגונדר קובי יעקובי | צילום: דוברות המשטרה

"החזרנו את המשילות, הסוהרים שולטים בבית הכלא ואין יותר אפליות. כל האסירים שווים", הסביר יעקובי בשיחות סגורות את המדיניות החדשה שלו, "אין קייטנות, אין נופש, אין חגיגות. מי שיפעל על פי פקודות שב"ס יקבל את מה שמגיע לו על פי החוק, ומי שלא, ייענש במלוא חומרת הדין".

מי שכבר חש על בשרו את המדיניות הנוקשה של רב גונדר יעקובי היו ראשי ארגוני הפשע, קוטייר עודה וניבי זגורי. השניים הוגלו בהפרש של כמה חודשים האחד מהשני ל"מרתף" בכלא קציעות. העתירות הבהולות שהגישו, כל אחד בנפרד, על התנאים הקשים שבהם הוחזקו במרתף  הוכיחו את נוקשות המדיניות החדשה. פעם צעד דרמטי כזה היה גורם לפריצת מרד בבתי הכלא, היום זה עבר בשקט מופתי. "העובדה שבתי המשפט דחו את העתירות של קוטייר וזגורי מעידה על כך שהמדיניות של הנציב מקבלת גיבוי משמעותי ממערכת המשפט", הדגיש בכיר בשב"ס.

המדיניות החדשה לא משפיעה רק על ארגוני פשע, אלא גם על מחבלי נוח'בה הכלואים בבתי הכלא השונים ברחבי הארץ. הם מוחזקים בתנאים קשים ביותר, כדי למנוע מהם כל אפשרות לברוח או לתקוף סוהרים. השבוע אימץ הנציב את מסקנות הוועדה הממשלתית שחקרה את נסיבות הבריחה מכלא גלבוע במלואן, ולכן דאג שדיונים בעניינם של מחבלים יתקיימו באמצעות הזום ולא בבתי משפט – מחשש שיברחו במהלך הנסיעה בגלל מחסור בכוח אדם לאבטח את הנסיעות שלהם.

"גם לגבי התנהלות פסולה של אנשי סגל הנציב חסר סבלנות", מדגיש קצין בשב"ס, "קצינים שפעלו בניגוד לנורמות או בניגוד לערכים והנהלים כשניהלו יחסים עם סוהרות הכפופות להם הודחו או הושעו מתפקידם".

כלא קציעות (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
כלא קציעות | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

במסגרת המדיניות החדשה הוחלט גם על כך שסוהרים יגיעו לבתי הכלא רעולי פנים ללא תג זיהוי, כדי שבכירי ארגוני הפשע לא יוכלו לזהות אותם, החלטה שעוררה את זעמם של לא מעט עורכי דין. "החלטה שערורייתית שפוגעת קשות זכויות האסירים", טוען עורך דין פלילי ותיק, "אם לשוטרים יש תגי זיהוי, אז גם לסוהרים צריך להיות. אנחנו לא נמצאים בבתי כלא באל סלוודור או במדינות עולם שלישי. המדיניות שלו תחזרו אליו כמו בומרנג, בסוף הכל יתפוצץ. האסירים לא יוכלו לשתוק יותר".

לכל זה יש גם מחיר אישי לא קל. יעקובי הפך לדמות מאוימת על ידי ארגוני פשע, הן מהמגזר היהודי והן מהערבי. הוא ובני משפחתו מאובטחים ברמה הכי גבוהה על ידי לוחמי יחידת "מצדה", שנחשבת לסיירת מטכ"ל של שב"ס, זאת לאחר שוועדת השרים לענייני שב"כ אישרה לו סל אבטחה בדומה לזה של ראש הממשלה, ראש השב"כ, ראש המוסד, הרמטכ"ל ועוד.

"ארגוני הפשע סימנו אותו כמטרה לפגיעה, וחובתנו לאבטח אותו ברמה הכי גבוהה שיש, לא לוקחים שום סיכונים", ציין קצין בכיר בשב"ס.