כבר כמעט חמש שנים שסגן נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, השופט נתן זלוצ'ובר, נמצא תחת אבטחה כבדה מאוד של המשטרה והנהלת בתי המשפט. לא בכדי. זלוצ'ובר עומד בראש הרכב השופטים בתיק פשיעה מהחמורים שהיו אי פעם במדינת ישראל. מדובר בתיק עב כרס, שמכיל עשרות אלפי עמודי פרוטוקול ומסמכים. התיק מייחס לראש ארגון הפשע ניבי זגורי ולכמה עבריינים בכירים המעורבים בשלושה מקרי רצח - רצח עד המדינה לשעבר טל קורקוס, גרושתו דבורה הירש ואלישע סבח.
"ניבי היה מעדיף כל שופט אחר שינהל את התיק שלו מאשר את כבוד השופט נתן זלוצ'ובר", מציין עורך דין ותיק. "הוא שופט קפדן, מחמיר מאוד ובעיקר לא פוחד מאף אחד ולא משנה במי מדובר, גם אם זה ניבי זגורי. הוא רואה לנגד עיניו את עשיית הצדק. כל מי שהיה בדיונים במשפטו של זגורי רואה שהוא נותן לו יחס כמו לכל נאשם ולא חושש להתעמת איתו ראש בראש. אני לא מכיר הרבה שופטים אמיצים כאלה. זה תיק חייו של השופט. התיק האחרון שלאחריו הוא פורש מכס השיפוט".
אם זה היה תלוי בשופט זלצ'ובר, הוא היה מעדיף לחזור לחיים השקטים והרגועים, לברוח מאור הזרקורים, לשוב להיות אנונימי ולא להתפרסם בכותרות על המלחמה שמתנהלת בבית המשפט בין זגורי וסנגורו עד לא מכבר עו"ד משה שרמן. כבר חודשים שבין השניים שורר עימות אלים, הכולל איומים על חייו של שרמן ורימוני הלם שהונחו אצל מקורביו. זגורי דורש ששרמן יתפטר ויפסיק לייצג אותו, אך הפרקליטות מסרבת לכך.
"זלוצ'ובר לא דופק חשבון לאף אחד. זה לא הפתיע אותי שהוא נכנס בזגורי והעמיד אותו במקום. יש שופטים היו נרתעים הוא ממש לא. הוא ישר כמו סרגל. יש כאלה שיגידו שהוא פרו תביעה ומחמיר מאוד בתיקי סמים, אונס ואלימות אבל הוא מרגיש שהוא שליח ציבור ושבלי הרתעה לא תהיה לנו מדינה", הסביר עו"ד פלילי ותיק שניהל כמה תיקים משמעותיים של לקוחותיו העבריינים אצל זלוצ'ובר. "כשעבריינים שומעים שהוא יושב בהרכב או כשהיה אפילו כשופט יחיד הם רעדו מפחד, היו לחוצים מאוד. רובם העדיפו לסגור הסדר טיעון, לא לקחת סיכון. יש לא מעט נאשמים ועורכי דין שלא אוהבים את המזג השיפוטי שלו שהוא לא נותן להם לדבר מספיק ולהציג את העמדה שלהם. יש אחרים שמתחברים אליו. לרוב האווירה באולם שלו נעימה ולפעמים הוא זורק פה ושם דאחקות כדי להוריד את מפלס המתח".
זלוצ'ובר, בן 67, נולד בברית המועצות. הוא עלה לארץ בשנת 1966. בשנת 1982 סיים לימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב. לאחר מכן התמחה שנתיים בפרקליטות מחוז דרום. הוא עבד ארבע שנים כפרקליט בפרקליטות, עזב ופתח משרד פרטי. בשנת 1993 מונה לשופט בית משפט שלום בבאר שבע. כעשר שנים לאחר מכן שודרג למשרת שופט בית המשפט המחוזי ולפני כחמש שנים קיבל מינוי של סגן נשיאת בית המשפט.
הוא מתגורר בשכונת "נאות לון" בבאר שבע, שכונת וילות פסטורלית בעיר. ביתו נמצא כמה מאות מטרים בלבד מביתו של ראש ארגון הפשע שהוא שופט כיום, ניבי זגורי.
דרכיהם של זלוצ'ובר וזגורי הצטלבו כבר לפני יותר מעשרים שנה כאשר הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד זגורי לבית משפט השלום בעיר בגין שידול קטינה לשימוש בסמים. המשטרה הייתה להוטה להכניס את זגורי לכלא. לכאורה, כתב האישום היה סגור או כפי שמכנים זאת במשטרה "בטון מוצק". אלא שהשופט זלצ'ובר שדן בתיק והתעמק בו, גילה לא מעט בורות. הוא התעקש להגיע לווילה של זגורי כדי לבדוק ראייה חשובה בתיק: האם הבריכה בחצר ביתו מעוצבת בצורת לב כפי שטענה הקטינה - או לא.
"השופט הגיע לחצר הבית של זגורי וגילה שהבריכה בכלל בצורה מלבנית", סיפר עו"ד שהיה במקום. "זה הספיק לו כדי לזכות את זגורי באופן מוחלט. כולם היו בהלם מהזיכוי ומהאומץ של השופט ללכת נגד הפרקליטות שהייתה בטוחה שיש הרשעה בתיק. השופט טרף להם את כל הקלפים. זה אחד הזיכויים המהדהדים של ראש ארגון פשע בישראל".
זגורי זוכה ואפילו קיבל פיצוי מהמדינה של 84 אלף שקל על הימים שישב במעצר שווא. בכלל, הדיונים של השופט זלוצ'ובר בעת שהיה שופט שהתעסק בפלילים הזכירו לעתים סצנות של קומדיות בריטיות.
באחד המקרים נעצר גנב שיכור שפרץ לדירה בבאר שבע. הוא נרדם בסלון. הבעלים שהגיעו מבילוי הזעיקו את המשטרה והוא נעצר. החשוד בפריצה הובא להארכת מעצר בבית המשפט. השופט זלוצ'ובר ביקש מלוחמי יחידת "נחשון" המלווה את העצירים להביא את החשוד לאולם כשהוא ישן. השופט ניסה להעיר אותו כמה פעמים, אבל הפורץ השיכור לא התעורר.
"תגיד לי מה עושים. איך מעירים אותו?", פנה השופט לעיתונאים שהיו באולם. "יש לכם איזו שיטה, שנשמע מה יש לו לומר להגנתו?". העיתונאים חייכו במבוכה קלה. השופט, חיכה כמה דקות וכשהחשוד לא התעורר החליט בעצה אחת עם סנגורו להאריך את מעצרו עד למחרת בתקווה שעד אז יתאושש.
בעת היותו שופט מחוזי הוא עבר אירוע רפואי שהשבית אותו לחודשים ארוכים. הוא התאושש וחזר במרץ לכס השיפוט.
חמש שנים התיק של זגורי מתנהל כולל בתקופת הקורונה. לאחריו הוא יפרוש לפנסיה, לא לפני שייתן את הכרעת הדין וגזר הדין - כלומר לפחות עוד שלוש שנים. כל הניסיונות לגישור בתיק בין הסנגורים של הנאשמים לפרקליטות מחוז דרום והמדינה עלו בתוהו. הפערים היו גדולי מאוד בין הצדדים וזלוצ'ובר ידחה את מועד הפרישה שלו.
"זה לא קל להיות תחת אבטחה כבדה במשך שנים רבות", הסביר גורם משפטי. "הוא לא אוהב את כל הרעש שהיה סביבו בשבועות האחרונים בנוגע לבקשתו של זגורי להחליף את שרמן בעו"ד אחר. היה חשוב לו מאוד שבית המשפט לא יהפוך לקרקס שבו כל אחד עושה מה שהוא רוצה. חשוב לו לשלוט בדיון ושכולם יכבדו את בית המשפט".
בשבועות האחרונים השופט זלוצ'ובר התעמת לא פעם עם זגורי במהלך הדיונים בנוגע לבקשת להחליף את עו"ד שרמן. כאשר זגורי ביקש שלא להביא אותו יותר לאולם המשפטים עד שיוחלף סנגורו, הגיב השופט זלוצ'ובר: "זו לא תוכנית כבקשתך. הנאשם לא ינהל את המשפט". זלוצ'ובר העמיד את זגורי במקום.
למרות שהשופט איפשר בסופו של דבר לעו"ד אביגדור פלדמן להחליף את שרמן בייצוגו של זגורי החל מחודש יוני השנה (המשפט הופסק לשלושה חודשים) הוא לא יעשה לו חיים קלים. "השופט לא ייתן לאף אחד להתפרע בבית המשפט", הסביר גורם משפטי. "הוא התעמת עם זגורי לא פעם כדי להעמיד אותו במקום כדי שלא יחשוב שהוא מנהל את הדיון והתיק והוא ימשיך באותו קו אם יצטרך".