עולם הלחימה המשולבת הוא עולם מורכב ומפותח. הוא מקיף כל כך הרבה שיטות לחימה ושיטות אימון, בתחום שקיים מאז התפתחה התרבות האנושית ואולי אפילו לפני כן. מאז שיש אדם יש מלחמות, יש קרבות, ומאז שיש קרבות לוחמים מנסים להיעזר במה שניתן כדי לזכות בקרבות הללו.

בתוך זירת הלחימה המשולבת, לוחמים מנסים למצוא את הנשק הבא, או שיטת האימון הבאה שתייצר יתרון בקרב. אנחנו במרדף וחיפוש בלתי פוסק אחרי הטכניקה הבאה, שיטת האימון הבא, מתודת האימון הבאה, שיטת התזונה הבאה, התוסף הבא. במובן זה הזירה מייצגת את חיינו המערבים, מרדף בלתי נלאה אחרי הדבר הבא "שיביא" לנו את הניצחון. חלק משיטות האימון או מתודות העבודה עתיקות והן כאן להישאר, חלק הופכות להיות לא אפקטיביות, או מתגלות כטרנדים רגעיים.

בכתבה הזו אנסה להביא מספר דוגמאות לשיטות שאמורות לספק את הקלף הסודי של הלוחם או הלוחמת. לכל מתודה יש את היתרונות והחסרונות שלה, ואין זה מאמר מקיף – אלא בעיקר סקירה של מגמות ותפיסות שונות ביחס לאימון לוחמים.

מתאבק עם דובים: חביב נורמאגומאדוב (Khabib Nurmagomedov)

חביב נורמאגומאדוב הוא לדוגמא ללוחם רוסי שמייצג שכבה של לוחמי עלית רוסיים שרק הולכת וגדלה. ספורטאי קרב מקצועיים מתחום הסמבו, הג'ודו, האגרוף והאבקות, שעוזבים קריירות לטובת הכסף שמגיע מזירות הMMA-. החבר'ה הללו הם מהלוחמים הקשוחים ביותר, התחנכו במקום שאין בו כלום, קצת דומה לספארטנים מודרניים. מתוך הכלום הזה הם צריכים לייצר אלופים.

לטעמי אגב, רוסיה הולכת להיות ספקית לוחמים רצינית מאוד לזירות מערביות בעתיד הקרוב. לרוסים יש שילוב מנצח: דוקטרינת אימון סובייטית, עם אפס טולרנטיות לשטויות מערביות כמו "טובת הילד" וסרגלי מאמצים, חינוך לטיפוח ערכי ספורט ולחימה. גם זה שיש מקומות כמו דגיקיסטאן (הבית של החבר חביב) שפשוט אין שום דבר אחר לעשות חוץ מללכת למגרש המשחקים השכונתי ולהטיל אחד את השני, מייצר כוח אדם מאוד איכותי במונחים של לחימה.

החסך בכסף, מתקנים, שיטות אימון ובקרה מודרניות, תוספים, או כל דבר אחר מעבר לטכנולוגיה של שנות ה70-80, משמר שיטות אימון אורתודוקסיות ומסורתיות. במובן הזה החבר'ה של חביב, מתאמנים פחות או יותר כמו שהתאמנו בשנות ה-50. הרבה עבודה בטבע, הרבה ברזלים, קרבות, את ההטלות עושים במגרש המשחקים, ואת אימוני הקונדישינניג על צלע הר. אין פה זכר למתקני האימונים במיליוני דולרים, או מכוני קרוס פיט מפונפנים. אין מותגים, אין תוספים, במילה אחת – אין.

המשפחה של חביב לקחה את כל הקטע צעד אחת קדימה. ללוחם, שהיה אלוף העולם בסמבו (אומנות לחימה רוסית) ובעל חגורה שחורה בג'ודו, חיכה שלב נוסף באימונים: בסרטוני ילדות שלו שהופצו, רואים את חביב, הילד הלוחם, מתאבק עם דוב. תחשבו על שלל הארגונים, העמותות וחברי הכנסת שהיו עומדים בתור כדי לקטרג ולהכניס את המשפחה של חביבי לכלא על משהו פחות אקסצנטרי מזה... אבל שם זה פשוט עוד שלב בהכנה של הלוחם. פלא שחביב הוא אחד הלוחמים עם רצף הניצחונות הארוך ביותר? (22-0). הוא כבר ניצח את האלוף המכהן בקטגוריה שלו, דוס אניוס בעבר, אבל בגלל פציעות ברכיים, הוא נימנע וביטל קרבות בתקופה האחרונה. כל הקטגוריה שלו נושמת לברכה, בזמן שהוא מחשל את הנפש של הדובים בהרים המושלגים...

 

לחזור להיות צייד: קרלוס קונדיט (Carlos Condit)

הדוגמא האידיאלית לג'וקר סודי שנשלף בזמן והפיל את כולם הוא כמובן ה-BJJ. כשכל העסק עם הלחימה בזירות התחיל, הג'יו ג'יטסו הברזילאי היה כמו אומנות לחימה של חייזרים, אף אחד לא הבין מה קורה שם בכלל. הגרייסים הכניעו על ימין ועל שמאל, בלי שאף אחד ידע מה הם עושים בכלל. היום העסק שונה לגמרי. אף אחד לא יכול לשלוף ג'וקר, מקסימום איזה נסיך. ויש גם את הקטע השיווקי; לוחמים רוצים לייצר הייפ סביבם, לייצר קשר עמוק יותר למעריצים שלהם. וכך, שיטות אימון מקבילות לתהליכים חברתיים.

הטבעונות, הצמחונות, המודעות הסביבתית, הם תהליכים שמשפיעים על שיטות אימון "טבעיות" או אולי נכון לומר, ששואפות למצב טבעי. קרלוס קונדיט הוא אחד הלוחמים שאני מאוד מעריך. לוחם טכני ומגוון, שחסר במשהו את היכולות הפיזיות המטורפות של לוחמי UFC  בדיוויזיה שלו.

מבנה הגוף של קרלוס הוא כזה שמועד לפציעות. באופן כללי כל לוחם ארוך, שבאופן טבעי או לא, חסר מסה בפלג הגוף התחתון, מועד לפציעות ברכיים וגפיים תחתונים. הלחץ באימונים ובעיקר באימוני ההאבקות, מייצר שחיקה ומניפולציות גדולות שמייצרים הרבה פציעות. גם קרלוס ידידנו נפצע באחד הקרבות האחרונים. הוא קרע רצועה בברך, וכחלק משיטת השיקום שלו בחר ב-MOVENAT, שיטה שמדמה חזרה לדפוסי תנועה, עתיקים, קדמונים. המטרה היא להיות חיה או צייד בג'ונגל, לזוז על עצים, למתוח קשתות דמיוניות, להעביר שקי חול על מוט צר. השיטה דוגלת בפילוסופיה של חזרה לתנועה הטבעית. קונדיט טוען שהשימוש בשיטה החזיר לו יכולות תנועתיות שהיו חסרות לו. אנחנו כלוחמים ומאמנים, נתקלים פעמים רבות בלוחמים חזקים, קשוחים אבל מוגבלים תנועתית ברמה כלשהי. שנים של אימונים אגרסיביים, מקשיחים את הגוף ומייצרים מוגבלויות תנועתיות ממסוימות. קונדיט אומר שאימוני הטבע התנועתיים עם מובנט פותרים בדיוק את זה.

ותכל'ס זה גם נראה מגניב.

 

תתחברי לאישה שבך: גבי גרסיה (Gabi Garcia)

גבי גרסיה היא אחת מלוחמות ה-BJJ המוערכות בעולם. היא שולטת בדיביזיית המשקל הכבד והמשקל הפתוח כמעט ללא עוררין. היא חזקה. חזקה זה סוג של אנדרסטייטמנט, היא מאוד חזקה.

עולם ה-BJJ לא מספק הרבה כסף ללוחמים שלו ולכן מתחרי ג'יוג'יטסו עושים הרבה פעמים ניסיון מעבר לזירות לחימה משולבת, יש שם יותר כסף. במיוחד ביפן. אפשר להגיד הרבה דברים על היפנים, ועל מסורת הלחימה ביפן. כלוחם שחי, התאמן ונלחם ביפן, זוהי ארץ מרתקת, עם תרבות לחימה שאין שנייה לה. אבל ליפנים יש גם שריטות. הם אוהבים מאוד מה שנקרא בעגה המקצועית, פריק שואו. קרבות שאין להם ערך אמיתי בעיניים מקצועיות. כמו דיון תיאורטי מי יותר חזק, קינג קונג או גודזילה. זה היפנים. והם אוהבים קרבות כאלו.

אפשר לשלב את הנטייה הזו לכך שביפן אין מעקב ממש הדוק על שימוש בחומרים אסורים – סטרואידים. לוחמים, רופאים וכימאים נמצאים במרוץ בלתי נגמר אחרי התוסף הבא. כל פעם שיוצא איסור על שימוש בחומר אסור, כזה שמאיץ החלמה, מעלה ביצועים, או עושה משהו שאסור לעשות, חבורה של אנשים מנסה לעקוף את האיסור הזה. במרחב שבו קרב נגמר בגלל שמישהו פספס מכה בסנטימטר, או שלמישהו היה חסר עוד 3% כוח, כל אמצעי להעלות את יכולות הלוחם, להוריד במשקלו, או להגביר את כוחו, נבדק. ממחנות אימון בגבהים (לייצר הובלה טובה יותר של כדוריות הדם), שאיבה של דם לפני שקילה (להישקל פחות) ועד לסטרואידים. גבי היא דוגמה מעניינת. בקרב הראשון שלה בזירת הMMA, לפני שבוע, ביפן, היא נראתה נורא. מעבר לרמה הטכנית, שהייתה מאוד נמוכה, גבי נראתה לא טבעית, אפילו במונחים של לוחמת MMA. הסיבה הרשמית היא שהיא מקבלת הורמונים שיעזרו לה להיכנס להריון. אני משאיר את הווידאו לשיקול דעתכם.

 

לזוז כמו קוף: ג'ינג'י

איך אפשר שלא לסיים עם ידידנו קונור מקגרגור הג'ינג'י האירי. להיות אלוף זה לא רק להתאמן הכי קשה, ולנצח בקרבות. זה גם להיות דמות שמייצרת הזדהות, שמזהה תהליכים, צרכים מגמות, ולפעמים אפילו מייצרת אותם. מקגרגור אלוף בזה. לקראת קרב האליפות האחרון שלו עם אלדו, הוא התחבר למאמן תנועה, ישראלי בשם עידו פורטל. פורטל הוא דמות ידועה בענף התנועה והאימון תנועתי. הוא ייצר שילוב של קפוארה, התעמלות קרקע מכשירים, מוביליטי, וג'ינסטיקה נטוראל, כדי לפתח שיטה הוליסטית לתנועתיות. נחבר את זה עם עטיפה שיווקית יפה, ועם זה שזה פשוט נראה מגניב, והנה לכם טרנד להמונים שעוקבים בטוויטר אחרי מקרגור. השיטה של עידו פורטל תרמה לפי מקגרגור לתפיסת התנועה והאופן שבו הוא נלחם, לזה שהוא זז ומתנהג שונה בתוך הזירה. כמה שינוי יכול מהלך כזה לייצר שלושה שבועות לפני קרב? קשה לדעת ולכמת את הנתונים, אבל עוד פעם, כשאתה אלוף ומייצר מגמות, וזה נראה מגניב, ועושה טוב, אז...

 

 

 

על הכותב: ערן ברט, לוחם MMA מקצועי בעברו, בעל חגורה שחורה בגי'וג'יטסו ברזילאי וג'יוג'יטסו יפני, מדריך לחימה וקרב מגע במסגרות ממלכתיות וצבאיות. בעל מכון להכשרת לוחמים בתחומי הג'יוג'יטסו הברזילאי, ה MMA וקרב פנים לפנים. http://www.mma-israel.com/