יש בארצנו הקטנה נשים יפות רבות. לא ניכנס הפעם לסוגיית הדימוי העצמי המאוד גבוה של חלקן על עצמן, הפעם ניגע במה שאנו כן יכולים לשלוט עליו: הדימוי שלנו עליהן והכבוד המוגזם לו הן זוכות. שלא תבינו לא נכון, כל אישה – וכל בן אדם – צריכים לזכות בכבוד. אבל, וכאן מגיע אבל משמעותי, לא בגלל דברים רדודים כמו מראה חיצוני, או לפחות לא רק. גבר שבטוח בעצמו, לא צריך להתרגש מאישה שהדימוי שלה מושפע רק מאיך שהיא נראית. יש את אלה שהן גם חכמות ובעלות תכונות טובות נוספות, ומהן – מהן בהחלט ראוי להתרגש.
אלא שעקרון לחוד ומציאות לחוד. אנו לא מתעלמים כאן מהמנגנון האנושי הזה שקיים, ללא ספק, אלא מנסים להבין אותו. לשם כך אנו נעזרים בפסיכולוג יעקב ברמץ, מנהל האתר "פסיכולוג לשירותך", שגם יסביר לנו את הבעיה וגם ינסה לסייע בפיתרון שלה. לא מדובר רק בבעיה ארצישראלית, כמובן. יש לה שם פסיכולוגי כלל עולמי: קאליגינפוביה. פחד מנשים יפות. פחד שנובע מביישנות או מפחד מדחייה. בגרסה הקיצונית של התופעה, היא יכולה לגרום להתקפי פאניקה ולהשפעה על איכות החיים. זה יכול להשפיע גם בעבודה וגם בעסקים. אצל רובנו התופעה קיימת, אם כי בגרסה מצומצמת יותר ופחות קיצונית.
אנחנו רואים אישה יפה – והגוף נכנס למצב חירום
ברמץ מסביר: "מישהי יפה שמאוד מושכת אותי מעלה את כל האקסיטציה בגוף - כל העוררות. העוררות היא בעצם מנגנון הפעלה של הגוף למצבי חירום, שזה יכול להיות קצב לב מואץ, לחץ דם שעולה. הגוף נכנס לפעולה כאילו מדובר בשעת חירום, במלחמה שאתה צריך להגן על עצמך. זה יכול להתבטא הרבה פעמים בעוררות של מערכות שקשורות לפייט או פלייט (fight or flight). הגוף משתק מערכות לא חיוניות". איך זה משפיע עלינו? למשל במערכת העיכול שפועלת במתכונת חירום. "פירושו של דבר שיש יובש בפה בגלל הרוק, מרגישים כאבי בטן לפעמים, יכולים להרגיש צורך לשירותים. אלה שינויים דרמטיים. יש שינויים נוספים כמו מערכת הרבייה שמשותקת בשעת חירום".
יש אפילו מחקר שמעיד על כך שזה יכול להיות מסוכן עבורנו. מדענים בספרד מצאו שקורטיזול, הורמון המתח, מופעל אצלנו במפגש עם אישה יפה. זה גובר כשאנו חושבים שהיא לא ברמה שלנו, ואם מדובר בהתרגשות גבוהה ממש אז יש גם סיכוי להתקף לב. מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת מיזורי נותן תמיכה אקדמית נוספת לכך שיש לנו בעיה עם נשים יפות. שם מצאו שכשאנו רואים גברים יפים ומוצלחים מאיתנו אין לנו בעיה עם זה. כשאנו רואים נשים יפות, לעומת זאת, אנו כבר מתמלאים ברגשי נחיתות.
הבעיה: "אישה נחשקת היא כמו פסגת האוורסט"
אגב, לפי ברמץ דווקא יש הגדרה קצת מפתיעה לאישה יפה. "מחקרים מראים שלמרות שאומרים שיופי הוא בעיני המתבונן, יש הסכמה מסוימת לנשים יפות", הוא אומר. "אחת התכונות שחוזרת במחקרים היא הסימטריה. ככל שהפנים יותר סימטריות האישה נחשבת יותר יפה. אנו מכירים מציפורים שבוחרים בני זוג על פי סימטריה בזנב שלהם - ככל שהזנב יותר סימטרי יש יותר סיכוי לקבל את הנקבה. ההשערה אומרת שהסימטריה מלמדת על מטען גנטי טוב". זאת, אגב, סיבה נוספת בגינה אנו נלחצים מהאישה היפה. מנגנון אבולוציוני נוסף, שגורם לנו לרצות אישה עם DNA טוב. " זאת המטרה שלנו בעולם מבחינתו של הטבע", הוא אומר. "כשיש אישה יפה אני מעריך שהגנים שלה טובים יותר".
בכל הנוגע ליחס שלנו לנשים יפות, המשפט 'זה לא את, זה אני' מתאים לדבריו. "השאלה אם זה היופי שגורם לגמגם או התחושה של האתגר והקושי", הוא אומר. "כשיש משהו שאני מאוד מאוד רוצה ומאוד מעריך שהסיכוי שלי להצליח הוא נמוך יותר. מישהי שנראית למישהו נחשקת, יכולה להיראות לו קשה להשגה כמו פסגת האוורסט".
הפתרון: "תשכנע את עצמך שהיא רוצה אותך"
"אין פטנטים", עונה ברמץ לשאלה "אז מה עושים?" - ונותן דוגמא שיכולה לסייע בטיפול בנושא: פחד קהל. "זה הרבה יותר פשוט. כמו אישה אחת יפה, אבל ברבים. כשיש פחד קהל אחד הדברים שמציעים לאנשים זה שלא ידברו אל הקהל אלא אל מישהו מסוים, וגם שיכניסו בראש שהבן אדם השני אוהב אותו. אם הוא יכול שיהיה מישהו בקהל לטובתו, הוא ידבר אליו ויידע שהוא לא מנסה לחפש אותו. ברזולוציה של אישה אחת אתה יכול בדרך כזאת או אחרת לשכנע את עצמך שהיא ממש רוצה אותך".
אבל היא יכולה לבחור כל אחד, למה שתבחר בי?
"אתה צריך לחשוב: איזה מזל יש לה שהיא פגשה אותי. לעשות את ההיפוך של המחשבה. כדי להגיע למקום שאתה יכול להגיד על עצמך את זה לפעמים אתה צריך לעשות קצת עבודה על הדימוי העצמי. זה לא שהיופי גורם לבלבול. היופי עצמו הוא לא מה שעושה את זה אלא המחשבה שעומדת מאחורי זה שהרבה אנשים יכולים לחשוב שנכון, היא כזאת יפה ואני בטח שום דבר בשבילה. אתה צריך לשכנע את עצמך בדרך כזאת או אחרת שאתה היא המתנה הנפלאה עלי אדמות ויש לה זכות גדולה שהכירה אותך".
אוקי, להיות אגו מניאקים. מה עוד?
"לנתח ולראות שזה לא גורם לסכנה, זה לא איום אמיתי לקיום".
שמעתם את זה חבר'ה? נשים יפות הן לא איום אמיתי לקיום שלכם. ברגע שתפנימו את זה, אין ספק שיהיה לכם הרבה יותר קל בחיים. רק עשו טובה ותספרו לנו איך הצלחתם לעשות את זה.