יורם אל-על (42), נחשב לאחד העבריינים המסוכנים שפעלו אי פעם בישראל, והמשטרה מגדירה אותו כעבריין הישראלי המבוקש ביותר בעולם. אל-על, מבכירי ארגונו של איציק אברג'ל, נחשד כמי שהיה מעורב בתכנון חיסולו של זאב רוזנשטיין בשלהי שנת 2003, כאשר מטען חבלה התפוצץ בסמוך למשרד חלפנות ברחוב בן יהודה בתל אביב. רוזנשטיין ניצל, אבל שלושה בני אדם נהרגו מעוצמת המטען ו-36 נפצעו. כשלוש שעות לאחר הרצח הוא נמלט מישראל מחשש שאנשי רוזנשטיין יחסלו אותו.
אל-על מצא מקלט בארצות הברית, שם הפך לדמות דומיננטית בארגון שעסק בגביית דמי חסות, איומים והלבנת הון. ה-FBI עקב אחריו והוציא נגדו צו מעצר, אך הוא נמלט לאורוגוואי– שם נעצר על ידי השלטונות המקומיים. הוא ישב בכלא באורוגוואי כמה חודשים, אך הצליח לברוח: שלושה גברים הגיעו לכלא בו שהה והציגו עצמם בתעודות מזוייפות כאנשי מודיעין אשר באו ללוות אותו, ורק כעבור כמה שעות התברר שמדובר היה בתכנית בריחה מתוחכמת. אל-על כבר נחת בברזיל, ומהר מאוד השתלט על כנופיות העבריינים הישראלים במדינה שעסקו בסחר בסמים ובפרוטקשן. לפני כשנתיים נעצר בברזיל, שם הוא אמור להישפט בעבירות של הלבנת הון, סחר בסמים וסחיטה. גם באורוגואי מחכה לו צו מעצר וכתב אישום.
לאורך כל השנים אל על הכחיש את החשדות נגדו ומיהר להדגיש שאין כל ראיות נגדו לא בארצות הברית ולא בדרום אמריקה - אבל את האינטרפול, הארגון הבינלאומי לשיטור פלילי, כל זה ממש לא מעניין. וכך שמו של אל-על, יחד עם עוד 51 שמות של ישראלים אחרים, מככב אחר כבוד ברשימת המבוקשים הישראלים באתר האינטרפול.
רשת הפרוסה ב-90 מדינות
באינטרפול חברות 190 מדינות והוא מעסיק כ-700 עובדים ברחבי העולם, אשר פועלים בכ-90 מדינות במטרה לאתר את האזרחים הדרושים לחקירה במגוון עבירות: פשע מאורגן, סחר בסמים ובבני אדם, הברחת נשק, הלבנת הון, פורנוגרפיית ילדים, הונאה, פשעי מחשבים, מעילות ועוקצים בקנה מידה גדול, ועוד. לאורך השנים הצליח האינטרפול ללכוד אלפי עבריינים מבוקשים ורובם הוסגרו והועמדו לדין. מדובר בעבודת נמלים, שכן איסוף המידע הוא משימה לא קלה בכלל ולשם כך הם נעזרים בשלוחות של הארגון המסונפות בדרך לכלל למשטרות בכל מדינה ומדינה. כמו כן, אחת הבעיות שבהן נתקל הארגון היא שלחלק לא מבוטל של המדינות אין הסכמי הסגרה, מה שמאפשר לאותם עבריינים שנמלטו ממדינה אחת לשנייה להיות מוגנים מפני הסגרתם והעמדתם לדין.
אחת לכמה ימים האינטרפול מעדכן את רשימת העבריינים המבוקשים ברחבי העולם, כאשר לכל מדינה יש רשימה של מבוקשים שדרושים לחקירה על ידי מדינות שונות על פני הגלובוס. השנה, לא פחות מ-52 מבוקשים ישראלים נמצאים ברשימה של האינטרפול. לשם השוואה, בקנדה – אחת המדינות הגדולות בעולם - יש 119 מבוקשים בלבד. חלק מהישראלים ברשימה הם דמויות מוכרות למדי – יהלומן, אוליגרך ידוע, אנשי עסקים, סוחר אומנות, רופא, מרצה באוניברסיטה ועוד – ובמידה ויגיעו לאותן מדינות, או לכאלה שיש להן הסכמי הסגרה עם אותה מדינה שדורשת את הסגרתם, הם עלולים להיעצר מיד, אם זה בירידה מהמטוס או במהלך נסיעה ברכבת.
"אמנם אנחנו נקודה קטנה יחסית לעולם אבל יש לנו רשימה של אזרחים ועבריינים המבוקשים לחקירה שממש לא מוסיפה לנו כבוד בעולם בעבירות די חמורות. זה לא נעים לככב ברשימות של האינטרפול", הסביר קצין בכיר במשטרה. "יש לנו שיתוף פעולה מצוין עם האינטרפול ואנו מסייעים להם בהעברת וקבלת מידע".
מבוקשים מרוסיה ועד ארגנטינה
חלק מהישראלים המבוקשים מתגוררים בישראל והמדינה מסרבת להסגירם, ואחרים נמלטו ממנה לכל מיני מדינות במרכז ודרום אמריקה ומדינות ברית המועצות לשעבר. לרובם יש אזרחות כפולה. באתר האינטרפול לכל מבוקש יש במרבית המקרים תמונה, לעיתים מעודכנת יותר לעיתים ישנה למדי. רשימת המבוקשים מתעדכנת מעת לעת במידת הצורך והיא מחוברת ישירות לכל תחנות המשטרה בעולם כדי להביא למעצרם המידי של המבוקשים ולמנוע את מסע ההימלטות והמעורבות בפשיעה העולמית.
ספרד: האוליגרך מיכאל צ'רנוי, בן זוגה של אשת העסקים והסלבריטאית ניקול ראידמן, ששווי נכסיו נאמד בכמה מיליארדי שקלים, מבוקש מזה כמה שנים בספרד על עבירות של הלבנת הון. נגד צ'רנוי (62) הוצא צו על ידי האינטרפול לבקשת משטרת ספרד לפיו הוא וכמה אוליגרכים רוסיים הקימו על פי החשד ארגון פשיעה בשם 'איסמעילובה' שאנשיו היו מעורבים בין השאר ברצח, סחיטה באיומים והלבנת הון ברחבי העולם. שופט בספרד הוציא צו הסגרה לצ'רנוי, אך מדינת ישראל סירבה להסגירו בנימוק שאין ראיות המוכיחות את החשדות נגדו. צ'רנוי הכחיש את החשדות נגדו, אבל כיום הוא אינו יכול לטוס לספרד או לכמה מדינות אחרות באירופה מחשש שהוא ייעצר ועלול לרצות עונש מאסר בכלא (בין רוב המדינות באירופה יש הסכמי הסגרה). כל הניסיונות של צ'רנוי להסירו מרשימת המבוקשים של האינטרפול עלו בתוהו. הספרדים לא מוותרים לו ודורשים שיתייצב לחקירה.
ארה"ב: פרופ' צבי צפירה, מרצה מצטיין למדעי החיים לשעבר באוניברסיטת 'בן גוריון', מבוקש על ידי ה-FBI בחשד שבמחשבו הפרטי נמצאו 41 תמונות של ילדים בתנוחות מיניות שונות – הוא חשוד בהחזקת והפצת חומר פדופילי באמצעות מחשבו האישי. לפני כשנתיים הוצא נגדו צו מעצר והוא הוכנס לרשימת השחורה של האינטרפול כמבוקש לאחר שעזב את המדינה בעיצומה של החקירה נגדו. פרופ' צפירה הכחיש את החשדות נגדו מכל וכל אבל הרשויות בארצות הברית מתעקשות שהוא הודה בהחזקת התמונות במחשבו כאשר נשאל לגבי הכינוי בו השתמש בעת שגלש באתרי אינטרנט שונים. מיד כשנודע לאוניברסיטה על החשדות נגדו הוא הושעה. אם יוסגר הוא עלול לרצות עונש מאסר שבין 5 ל-20 שנה.
ארגנטינה: גאטו תאודורו אניבל (64) מחזיק באזרחות ישראלית וארגנטינאית. הוא מבוקש בארגנטינה בעבירות חמורות מאוד של פשעים נגד האנושות. מדובר על עבירות שבוצעו בתקופת החונטה הצבאית ששלטה במדינה בשנות השמונים. הוא היה מעורב על פי החשד בהעלמתם, חטיפתם וחיסולם של אלפי אנשים שהתנגדו למשטר הצבאי ובהם יהודים רבים. הוא הצליח להימלט לישראל זמן קצר לפני שהוגש נגדו כתב אישום, נישא לישראלית, קיבל אזרחות וכשהוצא נגדו צו המעצר הצליח לברוח לארצות הברית ומשם ככל הנראה לאחת המדינות בדרום אמריקה. כל הניסיונות לאתר אותו עלו בתוהו. ככול הנראה הוא חי בזהות שאולה ושינה את חזותו כדי שלא להיתפס.
רוסיה: מרבית העבריינים הישראלים מבוקשים על ידי רוסיה ומדינות ברית המועצות לשעבר. חלק גדול מהם מחזיק באזרחות כפולה, כלומר גם אזרחות ישראלית וגם אזרחות של המדינה בה נולדו. כמה מהם עברו בחברות גדולות מאוד וביצעו מעשי נוכלות ועוקצים במיליוני דולרים והיו חלק מארגוני פשיעה מקומיים מסוכנים ביותר, וכשידעו שהם מבוקשים על ידי מערכות התביעה והמשטרה הם פשוט נמלטו לישראל ועלו ארצה כעולים חדשים. כל זאת מבלי לחשוף את עברם ואת עצם היותם דרושים לחקירה ומשפט בארצות מולדתם, מה שהקנה להם אוטומטית אזרחות ישראלית ודרכון. חלקם מסתתר מישראל, לגבי האחרים רשויות המשפט בארץ מסרבות להסגירם בגלל שאין די ראיות המוכיחות את העבירות נגדם והשאר הצליחו לברוח בעקבות צווי המעצר למדינות שונות באירופה וטרם אותרו.
הודו: רונן דבש, בן 40, תושב ירושלים שבעברו היה מארגן מסיבות והיה חלק מסצנת הלילה של תל אביב, מבוקש על ידי משטרת הודו. דבש, שחי בהודו כמה שנים והקים בה חנויות בגדים נתפס לפני תשע שנים בשדה התעופה בניו דלהי כשהוא בדרכו לישראל כשבתיקו חמישה ק"ג חשיש הודי (ג'ראס). ההחלטה שלו להבריח את הסמים נבעה בין השאר מחובות כבדים אליהם נקלע וכדי לכסות אותם החליט להיות חלק מכנופיית בלדרים שהבריחה סמים מהודו לשווייץ. דבש נעצר, נכלא באגף שמור באחד מבתי הכלא הקשים בהודו בתנאים תת אנושיים ושם התחיל לחזור בתשובה. במקביל, החל לתכנן את בריחתו מהכלא, לאחר שהבין שלא יצליח לשרוד במקום כזה. הוא ניסה כמה פעמים לברוח אבל נכשל. הישועה באה לו ממקום אחר: משפטו נדחה לשבועיים במהלכם חלה במלריה, והוא נלקח לבדיקות בבית החולים. בשלב מסויים ביקש מאחד הסוהרים לאפשר לו ללכת לשירותים לעשות את צרכיו. דבש ניצל זאת כדי לברוח מחלון השירותים, לקח מונית ונמלט מהמקום. הוא הצליח לחצות את הגבול לנפאל ומשם טס לישראל. הוא כתב ספר על הבריחה הנועזת שלו ('הבריחה מהודו'), אבל שלטונות הודו עדיין ממתינים שהוא יגיע להישפט ולכן הוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי. במידה וייעצר הוא צפוי לעונש שנע בין 5 ל-15 שנה. בהודו מבוקשת ישראלית נוספת, שיר כהן (33), בחשד לעבירות של סחר בסמים.
אלה הם 50 הישראלים המבוקשים על ידי האינטרפול:
-
מיכאל צ'רנוי (62): מבוקש בספרד על הלבנת הון.
-
שמואל שיינבלאג (43): מבוקש בארצות הברית על עבירות מיסוי (הונאה גדולה של ניירות ערך) ורישום כוזב במסמכים.
-
דמיטרי בוגדנוב (29): מבוקש ברוסיה על עבירות אלימות וחוליגניות ברוסיה.
-
יורם אל-על (42): מבוקש על ידי אורוגואי בעבירות הלבנת הון, סחר בסמים וסחיטה וניהול אירגון פשיעה.
-
אלי מייגר (55): מבוקש בבלרוס על עבירות מחשב והונאה פיננסית בקנה מידה גדול בנסיבות מחמירות.
-
אולגה וייצמן (37): מבוקשת ברוסיה על עבירות מרמה וביטוח בהיקף גדול.
-
משה סבג (50): מבוקש בקולומביה וארצות הברית על עבירות של גניבה הונאה וסחר בסמים. ברח מהכלא בבוגוטה לפני כמה שנים.
-
מיכאל אביב (58): מבוקש בבלרוס על עבירות של הונאה במחשב וגניבה בנסיבות מחמירות.
-
ברנרד גולדשטיין (58): מבוקש בארה"ב על הונאה בהיקף גדול וקשירת קשר להונות בנק.
-
אנדרי ג'אנוב גאסירובסקי (54): מבוקש בפולין על גניבה והונאה בקנה מידה גדול.
-
הלנה שפירו (53): מבוקשת ברוסיה על מעילה ונוכלות.
-
בועז בן משה (51): מבוקש בארה"ב על סרסרות, מסירת הצהרה כוזבת, עדות שקר גניבה והלבנת הון והפצת תרופות ללא רישיון.
-
איגור פונומרב (51): מבוקש ברוסיה על מעילה וגניבה וחברות בארגון פשיעה מאורגן.
-
אביחיל דיל (56): מבוקש בישראל על עבירות של חטיפה ועבירות מין חמורות ביותר.
-
יצחק זיגדון (50): מבוקש בארה"ב על הונאת ענק של חברת דואר וניירות ערך.
-
חסן תום שיבלי (31): מבוקש בדנמרק על עבירות הונאה ומעורבות בפשע חמור ביותר.
-
אביגיל לרר צ'אנה: מבוקשת בשוודיה על עבירות של חטיפת ילדים בנסיבות מחמירות.
-
שיר כהן (33): מבוקשת בהודו על עבירות של סחר בסמים.
-
רונן דבש (40): מבוקש בהודו על עבירות של סחר בסמים.
-
דניאל נוריאל (45): מבוקש בצ'כיה על מעילה וגניבה.
-
אריק אריאב ויינברג (40): מבוקש בארה"ב על הונאה.
-
ארז ריבלין (49): מבוקש ברוסיה על הונאת ענק.
-
ג'קוב חייטי (33): מבוקש בארגנטינה על עבירות של סחר בסמים.
-
בן בנג'מין (48): מבוקש בקפריסין על עבירות סמים (הפצת תרופות לא חוקיות ללא רישיון).
-
יורי פלטונו (42): מבוקש בבלרוס על הונאה ושימוש לרעה בכוח.
-
רביב קרפמן (42): מבוקש בארה"ב עבירות מרמה והונאה של מיליוני דולרים. הקים חברה שהבטיחה לאזרחים אמריקאים תשלום של ריבית נמוכה על על משכנתאות שלקחו בתמורה לסכום של 2,000 דולר. יחד עם קרפמן מבוקשים גם באותו תיק: תומר קוגמן, אברהם חזקיה וניב איסקין. הארבעה חשודים שבזבזו את המיליונים בטיולים ומסעות קניה. כל הניסיונות של האינטרפול לאתרם נכשלו.
-
משה מושייב (38): מבוקש ברוסיה על עבירת של סחר בסמים לא חוקיים.
-
טרק ג'יליאני (45): מבוקש בארה"ב על עבירות מרמה והונאה.
-
משה הראל (63): מבוקש בקוסבו על סחר באיברים. הוגש נגדו כתב אישום על תיווך ומכירת איברים שאותם העביר למרפאות מקומיות. הרשת גלגלה מיליוני דולרים על חשבון האזרחים האומללים שאת איבריהם קצרו בתמורה לסכומים זעומים של כמה אלפי דולרים בלבד.
-
מנשה וולט (64): מבוקש על בארה"ב על עבירות של סמים וניסיון להחדיר חומרי נפץ.
-
ארנולד יחד (70): מבוקש ברוסיה על עבירות של הונאה, סחר בסמים ופשע מאורגן.
-
סימיון מוגילביץ' (67): אוליגרך המחזיק באזרחות ישראלית מבוקש בארה"ב על עבירות של הלבנת הון, סחר בבני אדם, הונאה ומסירת דיווחים כוזבים וגניבה בהיקף גדול מאוד. שוהה כיום ברוסיה והרוסים מסרבים להסגירו למרות החשדות הכבדים נגדו.
-
ישראל אופיצה (53): מבוקש בבלגיה על שותפות בארגון פשיעה ושימוש בזהות בדויה.
-
מייקל גאבנוס (45): מבוקש ברוסיה בהונאה גדולה ובזיוף.
-
ולדמיר דובוב (55): מבוקש ברוסיה על עבירות הונאה ומרמה.
-
אנדראס גאסירוסקי (54): מבוקש בפולין על הונאה בקנה מידה גדול מאוד.
-
אושרת בן חיים (32): מבוקשת בארה"ב על חטיפת בנה וסירובה להחזירו לאביו.
-
ואדים לינדרס (35): מבוקש בבלרוס על עבירות של איומים, פגיעה וביריונות.
-
חאמד אבו בקר (23): מבוקש ברומניה על עבירה של ניסיון לרצח בנסיבות מחמירות.
-
דימטרי בוגדנוב (29): מבוקש ברוסיה על עבירות של תקיפה, ביריונות וונדליזם.
-
יוסף איזק אבו טיר (55): מבוקש בארה"ב על עבירות של קשירת קשר לביצוע הונאת מס בדלק.
-
איגור פטרקוב (42): מבוקש על ידי קריגיסטאן על עבירות הונאה ומרמה.
-
נאף זקריה (24): מבוקש בארה"ב על הצתה ומסירת הצהרה כוזבת לסוכן פדרלי והונאה.
-
רומן בולמן (35): מבוקש ברוסיה על הונאה.
-
אלכסנדר רקלס (45): מבוקש בקזחסטן על ידי התובע בעיר אלמטי בגין עבירות של הונאה וסחר בסמים.
-
מקסים גופמן (45): מבוקש ברוסיה על חברות בארגון פשיעה, רצח בכוונה, אלימות והתחברות לשכירי חרב.
-
איזק באזוב (61): מבוקש בישראל עבירות מין.
-
אלכסנדר ברשאו (39): מבוקש בבלרוס על עבירות מס ומתן שוחד.
-
מייקל סיליזוברג (40): מבוקש ברוסיה על עבירות מרמה ופיננסיות.
-
אלכסי קרטגור (35): מבוקש ברוסיה על שוד ימי.
-
צבי צפירה (45): מבוקש בארה"ב על החזקת תמונות וחומר פורנוגרפי של קטינים בתנוחות מיניות במחשבו הפרטי.
-
סולי סיני: מבוקש בארה"ב על חשד לגניבה וזיוף יצירות אומנות במיליוני דולרים.