השבוע העלה אתר ויקיליקס את מה שמכונה "קובץ יום הדין", קובץ אשר במקור היה אמור להתפרסם רק במקרה שוויליאם אסאנג', מייסד האתר, יחוסל או יעלם. על פי כלי תקשורת בגרמניה נחשפו פרטים של סוכנים שנמצאים ברגעים אלה ממש במשימות מעבר לים, ולכן קיים חשש כבד כי זהותם של סוכני מוסד ישראלים נמצאת כעת ברשת. ארגוני המודיעין השונים לא נשארו אדישים לשמועות ווכבר היום דווח שהאתר קרס עקב מתקפת האקרים, שרק ניתן לנחש מי הם.
אנשי המוסד היוו מאז ומתמיד מקור לספקולציות, סדרות וסרטים, תמיד הייתה הסקרנות לדעת מי הם אותם אנשים אלמונים שעושים את הבלתי יאומן. המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, הידוע יותר בשמו המקוצר "המוסד", הוא אחד מחמשת הגופים החברים בקהילת המודיעין הישראלית - הגוף העיקרי בקהילה העוסק בהפעלת סוכנים מחוץ לגבולות ישראל. מרבית לוחמיו של הארגון נותרו אלמונים, חלקם גם אחרי המוות, אולם בחלוף השנים נחשפו כמה מהם לעיני הציבור ויחד איתם יצאו - על קצה המזלג אומנם, כמה סיפורים מדהימים שהקנו למוסד תהילת עולם.
מאיר דגן: אחראי על חיסולים רבים
דגן אומנם לא צמח בתוך הארגון אולם עברו הביטחוני המרשים - יש שיאמרו גם התוקפני, גרם לאריאל שרון לבחור בו כראש הארגון והוא אכן סיפק את הסחורה. דגן, יליד רוסיה ובן לניצולי שואה, החל את השירות הצבאי שלו בסיירת מטכ"ל אבל נשר לצנחנים. בשנות ה-70 הקים את סיירת רימון, יחידה מיוחדת שתפקידה היה להילחם בטרור הפלסטיני ברצועת עזה. על חיילי היחידה הוטל לפעול כמסתערבים, יחד עם אנשי השב"כ, במטרה לאתר, לעצור ולחסל מחבלים. פעילות היחידה הייתה מוצלחת אך שנויה מאוד במחלוקת.
דגן התקדם בסולם הדרגות בצה"ל עד לדרגת תת אלוף, ב-1971 זכה לעיטור העוז בעקבות מבצע בו נטל חלק. ב-10 בספטמבר 2002 הכריז ראש הממשלה אריאל שרון על מינויו של דגן לראש המוסד, תפקיד אותו מילא עד סוף שנת 2010, לאחר שכהונתו הוארכה פעמיים (מה שמראה את הערכת הממונים על היכולת הגבוהה שהציג). הוא נחשב לראש מוסד מוצלח מאד וכישוריו, יצירתיותו ופועלו הוערכו לטובה הן על ידי גורמים ישראלים והן על ידי גורמים בינלאומיים, בהם גורמים ערביים.
בתקופת כהונתו יוחסו למוסד מספר חיסולים של פעילי טרור בכירים, בהם עימאד מוע'נייה, המפקד הצבאי של חזבאללה, ומחמוד אל-מבחוח, בכיר בחמאס, וכן עיכוב של תוכנית הגרעין האיראנית.
מייק הררי: נקם את מותם של הספורטאים במינכן
הררי החל את דרכו כלוחם כבר בגיל 13 אז הצטרף להגנה. מיד עם קום המדינה התגייס למוסד והגיע עד לתפקיד מפקד "קיסריה", אגף המבצעים של הארגון. הררי היה מפקד מבצע "זעם האל" לחיסול אנשי "ספטמבר השחור", לאחר רצח הספורטאים במינכן. הייתה זו הפעם הראשונה (עד כמה שידוע) שנוצר במוסד פרויקט שכל מטרתו הייתה חיסול מטרות.
הררי ידוע כאדם חם מזג שסולד מתקשורת במהלך חייו העניק רק שני ראיונות. באחד המקרים ניסתה צלמת לצלם אותו ללא אישור, הררי ניגש אליה, לקח בכוח את המצלמה והוציא את סרט הצילום תוך שהוא מסנן: "אף אחד לא מצלם את מייק הררי". לאחר שירותו במוסד הקים חברה לייעוץ בטחוני ובין היתר שימש כיועצו של מנואל נוריאגה בפנמה. הררי נשוי לפנינה שהיא אחותה של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש.
תמיר פרדו: עלייה מהירה במעלה הפרמידה
ראש המוסד הנוכחי שהחל את דרכו מהתפקיד הזוטר ביותר בארגון עד שהגיע לראש הפירמידה. פרדו שהיה קצין קשר בסיירת מטכ"ל, שימש כאיש הקשר האישי יוני נתניהו במהלך מבצע אנטבה, ולאחר שזה נפגע היה בין הפורצים לטרמינל החטופים. לאחר שירותו הצבאי הצטרף לאגף הטכנולוגיה במוסד, שם טיפס במעלה הדרגות עד שקיבל על עצמו את ניהול האגף, שעל פי פרסומים זרים אחראי על חדירות ליעדים עלומים במטרה להטמין שם אמצעי ציתות וצילום. בשנת 2009 עזב פרדו את המוסד אחרי שלא מונה לראש הארגון, אולם בשנה שעברה נקרא לחזור על מנת להחליף את מאיר דגן.
בני זאבי: איש מוסד בינלאומי
איש קהילת המודיעין שהגיע עד לתפקד סגן ראש המוסד. שמו של זאב עלה לכותרות בזכות העובדה שפיקד על החוליה שלכדה את מרדכי וענונו. בין תפקידיו "הושאל" מדי פעם לצה"ל ואף פיקד על יחידה 504. זאבי היה זה שבשנת 1965 יצר קשר עם המחתרת הכורדית בעירק, הדריך אותה בלוחמה מודרנית במשך שנים ארוכות והיה איש הקשר שלה למוסד. ב-1976 ניהל יחד עם גדעון עזרא מבצע בניירובי שבמסגרתו נעצרה חוליה של פלסטינים וגרמנים שתכננו לפוצץ מטוס נוסעים ישראלי. זאבי גם היה אחראי על הקשר המודיעיני עם הודו ואף שימש כראש שלוחת המוסד במדינה.
מישקה בן דוד: מרגל ואיש רוח
מישקה עונה לתיאור של מרגל רומנטיקן: דוקטור לספרות, איש רוח וסופר ידוע, אבל לא תמיד הוא היה כזה. את דרכו החל כקצין מודיעין בצבא ומפקד יחידת האזנה ניידת במהלך מלחמת יום הכיפורים. בין שחרורו מהצבא לגיוס למוסד שימש בן דוד כנציג הסוכנות היהודית ומנהל מתנ"ס בירושלים. למוסד התגייס בגיל יחסית מאוחר (35) ואת שירותו עשה בתפקידי שטח ומודיעין, בהם הגיע לדרגות גבוהות. כיום ידוע שהיה בין משתתפי המבצע הכושל לחיסולו של חאלד משעל, שלאחריו נשלח לירדן על מנת להעניק את הנוגדן לרעל שהציל את חייו. כיום ניתן לראות את השפעת המוסד בספרים הרבים שכתב.
דוד קמחי: החליף זהויות רבות
קמחי התחיל את דרכו במוסד ב1953 ונחשב לג'נטלמן בריטי, הוא שירת שנים ארוכות באגף "צומת" (האחראי על המודיעין האנושי) ושימש כראש שלוחה במדינה אירופאית. קמחי פעל תחת כיסויים שונים, בהם עיתונאי, איש עסקים ודיפלומט והיה בין מפעילי הסוכנים הבולטים במוסד. בהמשך מונה לראש מחלקה באגף "תבל" (האגף שמופקד על הקשרים המודיעיניים והדיפלומטיים) ובשנות ה-60 יצא לשליחויות רבות באפריקה ובאסיה. בשנת 1980 פרש מן המוסד ונתמנה למנכ"ל משרד החוץ. קמחי נפטר במרץ 2010.
רפי איתן: איש המבצעים המיוחדים
האיש שייזכר לנצח כמי שאחראי לחטיפתו של אדולף אייכמן, איתן היה מפקד המבצע. הוא נחשב כאיש מודיעין בכל רמ"ח אבריו ומלבד חטיפת אייכמן שמו נקשר למבצעים רבים אחרים. איתן העניק ייעוץ ל-MI6 (סוכנות הביון של בריטניה) במלחמתם במחתרת האירית (IRA), ובנוסף נחשד בהעברת אורניום, בדרך לא דרך, לטובת פרויקט הגרעין הישראלי. כראש הלק"ם (הלשכה לקשרי מידע), שימש איש מפתח בפרשת הריגול של יונתן פולארד, כמנהלו של אביאם סלע, מפעילו של פולארד במודיעין הצי האמריקאי, שנלכד בידי ה-FBI בנובמבר 1985. בעקבות חשיפת הפרשה נאלץ איתן לפרוש מקהילת המודיעין ומהווה בשנים האחרונות חלק מהנוף הפוליטי בישראל.
אנשי המוסד עונים ללא ספק להגדרה שנתן בהקשר אחר וינסטון צ'רצ'יל: "מעולם לא היו רבים כל כך חייבים הרבה כל כך למעטים כל כך". מרביתם נשארו עלומים גם אחרי מותם וגם האנשים שנחשפו העידו בעבר שהדברים שנחשפו הם רק קצה הקרחון. סוכן מוסד אמר בעבר "מה שיש בסרטים של ג'ימס בונד זה משחק ילדים למול המציאות".