מגפיים יוקרתיים עם עיטורי זהב ואקדחים עטורי גולגלות: האם ברוני הסמים המקסיקנים נראים במציאות כמו אלה המצועצעים שוולטר וויט נאלץ להתמודד איתם ב"שובר שורות"? חוזה רודריגו ארצ'יגה גמבואה, הידוע בשמו "אל צ'ינו אנתרקס", בכיר בקרטל הסמים המקסיקני סינלואה, מוכיח לנו שהתשובה חיובית לחלוטין.
ממש כמו נערה ממוצעת בת 16, נראה שגם ברון הסמים מתקשה לוותר על כמה אלפי לייקים על כל תמונה שלו ולא משנה מה המחיר שיאלץ לשלם. גם בזמן שהוגדר כ"מבוקש", העלה בכיר הכנופייה באופן תדיר תמונות של חייו הראוותנים בפייסבוק, באינסטגרם ובטוויטר. בתמונות נראה גמבואה מטייל ברחבי העולם, נוהג בפרארי, שט ביאכטה, ומבלה במסיבות ובמועדוני חשפנות. בחשבונות, שלפי הערכות אכן שייכות לברון הסמים, הוא מופיע בפנים מטושטשות כשהוא אוחז בתת מקלע מוזהב ולבוש בבגדים ותכשיטים יקרי ערך, ביניהם טבעת כסופה בצורת גולגולת שמונחת באופן תדיר על אצבעו. באחת התמונות הוא אף מצולם לצידה של נסיכת השערוריות המיליונרית פריס הילטון, ובתמונה אחרת הוא מציג מהדורת נעלי נייק יוצאת דופן – ששמו מודפס עליהן.
אלא שמחיר הראוותנות של גמבואה כבד ממה שרובנו היינו משלמים על התרברבות דומה. החודש נעצר ברון הסמים העומד בראש כנופיית "האנתרקס" (Los Antrax) המקומית, בשדה התעופה סכיפהול שבאמסטרדם, אחרי שטס מדרום אמריקה תחת שם בדוי. השערות במדינה רווית קרטלי הסמים, סוברות כי אחד האמצעים שתרמו לאיתורו של אל צ'ינו אנתרקס הייתה פעילותו היתרה ברשתות החברתיות.
עשרות מעצרים של אנשי קרטל, מעל אלף שוטרים הושעו
מעצרו של בכיר "האנתרקס" היווה הקדמה בלבד לשרשרת המעצרים של חברים בקרטלי הסמים במדינה ובמדינת המחוז מיצ'ואקן בדרום מערב מקסיקו במיוחד. בשבוע שעבר התרחש אחד המבצעים הגדולים שערכו רשויות המדינה נגד הפשע המאורגן וקרטלי הסמים במדינה: עשרות חברי קרטל סמים נעצרו וכ-1,200 שוטרים שנחשדו בשחיתות ושיתוף פעולה עם הקרטל הושעו מתפקידם. האם השלטון המקסיקני שינה מדיניות והחליט על דעת עצמו לקחת את מצב המדינה בידיים ולשים סוף לטרור שמשליטים קרטלי הסמים באותם אזורים? נראה שלא. המבצע יוצא הדופן של השלטונות מגיע בניסיון להשקיט את הלחימה בין קרטל הסמים "אבירי מסדר הטמפלרים" השולטים במדינת מיצ'אקו ובין המיליציות המקומיות, אזרחים חמושים שמאסו בסחיטה הכלכלית, מקרי הרצח והחטיפות התדירים באזור ואיבדו אמון בטיפולה של המשטרה בתופעה.
הלוחמים המקומיים מסבירים שזעמם גבר כשאבירי מסדר הטמפלרים הפכו מכנופיה שסחרה בסמים בלבד לכזאת שמטילה מגבלות כלכליות קשות על תושבי המדינה. סוחרים, מועדוני לילה ואיכרים למשל נדרשים לשלח לקרטל אחוזים מתוך רווחיהם באופן קבוע. בחודשים האחרונים החלו קבוצות ההגנה העצמית במדינה לקחת את החוק לידיים והשתלטו על כמה ערים במדינה. אזרחים רבים, בניהם גם כאלה שהיגרו למדינות אחרות וחזרו במיוחד כדי לשים סוף לפעילות קרטל הסמים במולדתם, הצטרפו לקבוצות ה"הגנה עצמית" שנלחמות בחודשים האחרונים ב"אבירי מסדר הטמפלרים". המקומיים החמושים מסרבים להתרגש מההתערבות הממשלתית. "למען האמת, אנחנו מחשיבים את החיילים כחבורה של ליצנים חסרי תועלת שלא מתעניינים בלפתור את בעייותינו", אמר, לואיס אנטוניו טורס גונזלס, אחד ממפקדי כוחות ההגנה המקומיים לאתר "ווקאטיב". גונזלס, המכונה "האמריקני", נולד בארה"ב אך הצטרף למיציה אחרי שנחטף בעת חופשה במיקונצ'אן בשנת 2012. כעת, הוא מזהיר כי התערבות ממשלתית לא תחזיר את אמון התושבים בה. "אחרי שבע שנים בהן לא עשו כלום הם לפתע מתעניינים בלהציל אותנו? אין סיכוי", אמר.
אחד החששות העיקריים של אנשי השלטון המקסיקני – הוא שגם המילציות המקומיות יחלו לפעול בשיטות בהן נוהג הקרטל. "אפשר להתחיל עם מטרות נכונות, אבל כשמתחילים לחוש שליטה, לקבל החלטות ולהרגיש את הכוח, מגיע הסיכון של הגעה לנקודה הזאת", הסביר אלפרד קסטיו, הממונה מטעם הממשלה על הביטחון במיצ'ואקן.
מקסיקני נוסף שהתגורר בארה"ב וחזרו לארץ אבותיו רק כדי לחבור ללחימה נגד אנשי הקרטל, הוא אדגר אורוזקו, מוכר בחנות בארה"ב בן 27 שעזב לפני תשעה חודשים את עבודתו והתייצב לצד המיליציות לאחר שאבירי מסדר הטמפלרים הרגו את בן דודו. "כולם תומכים בנו, כולם", אמר אורזוקו לוושינגטון פוסט, "לא נניח את הנשק. לעולם לא".