לא הספקתם ליהנות מהסופ"ש והנה יום ראשון כבר כאן, הסירו דאגה מלבכם, יש לי מודיעין טוב שעוד מעט מגיע עוד סופ"ש, אבל עד שזה יקרה אני מוכן לשרוף לכם כמה דקות מהשבוע ולענות על השאלות ההזויות ביותר ששאלתם בשבוע האחרון. נתחיל את השבוע עם שלו, שכנראה סיים את הדוקטורט בפילוסופיה כבר כי מה שמטריד אותו היא השאלה מדוע פיראטים מאופיינים ברטייה על העין וברגל עץ?
שלו, אני שמח שאתה מתעסק בעניינים ברומו של עולם, אבל היי, בזכות אנשים כמוך אני עושה כסף, אז מבחינתי, תהיה בריא. הפיראטים זכו במהלך ההיסטוריה להמון אגדות סביב מקצועם המפוקפק משהו. כמובן שעם האגדות הגיע גם התדמית והחזות של הפיראט שכמו שציינת מאופיינת בין היתר ברטייה ורגל עץ, (אני מבין שהאנקול במקום יד והתוכי על הכתף זה מובן מאליו בשבילך). רק חשוב להבהיר שאנחנו מדברים על דמות הפיראט המודרני, אלו ששטו בימים במשך כ-4-5 מאות עד סוף המאה ה-19, האמת שזה היה ממש לא מזמן.
נתחיל ברטייה, האמת שמדובר על טריק די חכם. כידוע לך, בשנים בהן הפיראטים היו מטילים אימה ברחבי הימים לא היה יותר מדי חשמל, בטח שלא בספינות. מכאן שירכתי הספינה תמיד היו מאוד חשוכים. הרטייה היא מנהג של יורדי ים אשר היו דואגים שעין אחת תהייה מכוסה בשביל שתהייה מוכנה תמיד לחושך. כך שכשאתה יורד לתוך החלל החשוך של הספינה אתה פשוט מחליף את הרטייה לעין השנייה ויש לך כבר עין שמורגלת לחושך, מה שמשפר את חוש ההתמצאות שלך באופן די רציני. וכן, כפי שאתה מבין שתי העיניים תקינות ורואות.
בקשר לרגל העץ, זה כבר סיפור אחר. כמו שאין הרבה חשמל בספינות השטות באמצע הים במאות ההן, גם יש מחסור די רציני ברופאים וכמו שאתה מבין כשאתה שודד בשביל הפרנסה שלך אתה עלול להיפצע. כשיורדי ים היו נפצעים אפילו מחתך עמוק מספיק היה חשש גדול שיתפתח זיהום, ואם היה מתפתח, עדיף היה להוריד את כל הרגל או את היד מאשר לנסות לטפל בזיהום (במיוחד שהם לא ידעו כל כך איך לעשות את זה פעם). העדויות היום מצביעות על כמה וכמה קפטנים של ספינות פיראטים היסטוריות שהיו להם רגלי עץ או פרוטזות בצורת וו ליד, לא כולל דמויות מצוירות.
סער השאיר לנו שאלה מעניינת בטוקבק של המדור האחרון: "מה הקטע של שלושת הקופים האלה שאחד לא שומע, אחד לא מדבר ואחד לא רואה? כולם מעלים תמונות של זה כל היום ואין לי מושג מה הקטע של זה?"
נו, אז באת למקום הנכון, אני בהחלט הולך להכין אותך לנסיעה הבאה שלך לאילת מר סער, הרי הידע הזה בטוח יעלה את הסיכויים שלך להרשים איזו גברת צעירה על החוף ואז להצטער על זה כל הנסיעה לרופא המיוחד שקבעת אצלו תור בלי לספר לאף אחד.. וזה מה שאני אוהב במדור, ידע שמביא להרס הקוראים. טוב אז נעים להכיר, מדובר בשלושת הקופים החכמים אשר מגיעים אלינו כל הדרך מסין הרחוקה, שמם בישראל (או בשאר העולם, זה לא משנה באמת, הם קופים שדוברים לועזית..) הם מיזארו (זה שמכסה את פיו) קיקאזרו (שמכסה את עיניו) ואיוואזרו (שמכסה את אוזניו). שלושת הקופים החכמים באים להמשיל לנו פתגם סיני עתיק, כן, מסתבר שיש דבר כזה במציאות, שמיוחס לחכם קונפוציוס, אחד הפילוסופים הגדולים של סין העתיקה ובכלל. קונפוציוס אמר את המשפט "אל תדבר רוע, אל תראה רוע ואל תשמע רוע", סוג של מנטרה במטרה להפוך את עצמך לבן אדם טוב יותר. אפשר לקרוא לזה לשון הרע בימינו..
הקופים הפכו לסמל סיני עממי נחמד ויפה אבל ברבות השנים קיבלו טוויסט בעלילה. מה שהחל כסוג של דרך להיות אדם טוב יותר הפך במהרה למשפט "לא ראיתי, לא דיברתי ולא שמעתי" אשר מזוהה יותר עם העולם התחתון וקוד השתיקה שבו (ממש התרחקנו מעניין הבן אדם הטוב אה?) המשפט התגלגל ויש האומרים שהוא הגלגול הקודם של המונח 'אומרטה', קוד השתיקה של המאפייה הסיציליאנית.. אכן זה עולם קטן בסופו של דבר.
"שלום, רציתי לדעת למה כשמישהו קובע פגישה ולא מגיע, אומרים שהוא "תקע ברז"? ולמה כשמישהו בוגד אז הוא "הצמיח קרניים"? תודה, שירה."
אהלן שירה, מה זה מבצע 1+1 לשנה החדשה? שואלת שתי שאלות מבלי שאני אשים לב? טוב נו, יאללה, בוא נפנק את הקוראים אני אומר! נתחיל בצורה כרונולוגית עם הברז. אז הרבה לפני שיאיר ניצני דפק לנו את הברז כמו שצריך, המושג "תקע ברז" או דפק ברז או סתם הבריז הדהד ברחובותיה של המדינה. המושג שבא לבטא אדם שלא נכח בפגישה למרות שהוא קבע אותה מעקם מעט פרצופים כשמנסים לחשוב על השורש של המושג, אז מאיפה הוא מגיע? תאמיני או לא אבל משכנינו, בני דודינו, אחינו לחומוס הערבים הצפון אפריקאים הם מקור הביטוי. בניב הערבי ישנו את השורש ב.ר.ז שמשמעותו דומה מאוד להטיות של המילה חמק או ברח, מכאן שהבריז זה כמו לחמוק מהפגישה ולדפוק ברז.. אני מאמין שאת תעשי את ההקשר לבד.
בקשר לשאלה השנייה שלך, מה הקשר בין קרניים לאדם בוגד? אז ככה, לא פעם קראו לאדם נבגד (לא בוגד, אלא נבגד,) אדם מקורנן או את בביטוי המלא "הצמיחו לו קרניים" וזאת מכיוון שכמו לצבי שלא רואה את הקרניים על ראשו, כך האדם הנבגד לא יודע ולא רואה שבוגדים בו.. מאיפה האלגוריה היפיפייה הזו? גיספן. סתם לא.. האמת שמשייקספיר, אחד מהמחזאים הגדולים בהיסטוריה אשר כתב במחזהו "מהומה על שום דבר" את המשפט הזה כבר בשנת 1600. כמובן שבאנגלית התפתח גם הסלנג שבו המילה horny, שהביטוי המילולי שלה הוא 'קרניים' קיבלה את המשמעות של "חרמנות", מה שרק מחזק את הקשר ביו השניים.
דניאל השאיר לנו שאלה בתגובות בה הוא רצה תשובה לשאלה הקיומית: "למה גברים יותר חרמנים מנשים? והאם זה רפואי?"
דניאל, ישנם דברים בחיים שאולי צריך פשוט לקבל אותם כמובנים מאליהם, לשמחתי השאלה הזו היא לא אחת מהן. אין ספק שיש שוני 'רפואי' בין גברים ונשים, אבל לא רק פה טמון השוני, יש פה גם ממד פסיכולוגי – חברתי חזק, אבל נתחיל עם הביולוגיה: גברים נשלטים על ידי הורמון הטוסטסטרון, הוא ההורמון שאחראי על הרבה מאוד דברים "גבריים" בגוף מבחינת מראה בעיקר אך גם ההתנהגות נשלטת על ידיו וכמובן כל מה שקשור למיניות. עשרות מחקרים נעשו בהם מצאו שוב ושוב כי בממוצע, גברים חושבים על סקס הרבה יותר מנשים, עכשיו הממצא הזה על כל ההטיות שלו יכול ללמד אותנו גם על אותה התנהגות 'חרמנית' שאתה שואל עלייה, כי יש בעיה לתת פה הגדרה חד משמעית ל'חרמן'.
בכל מקרה אנחנו יודעים גם ממחקרים שעוסקים יותר בכיוון המחשבה כי גירויים ויזואליים לדוגמא מגרים גבר ביתר קלות מאישה (אולי הסבר לצריכת הפורנוגרפיה..) ושגברים זכרים נוטים בטבע להפיץ את זרעם כמה שיותר יחסית לנקבות שבוררות מעט יותר ממי הן רוצות. עכשיו לכל זה נוסיף את החברה שאנו חיים בה, שלמרות הכול עדיין סובלת מאי שוויון בין המינים והתנהגויות של הפגנת 'חרמנות' גברית מקובלות יותר מאשר חרמנות נשית, מה שגורם לנשים להיות הרבה יותר מאופקות ממך, יא חרמן. תמהיל של כל הסיבות האלו מביאות אותנו למסקנה שכן, גברים יותר חרמנית מנשים. אבל כל התשובה הזו ניתנה מבלי שהגדרנו במדויק מהי היא אותה חרמנות בכלל, סוג של קסם.
יש לכם שאלה שלא הצלחתם למצוא עליה תשובה? נו! אז בשביל מה לאון פה? לכל שאלה שרק תרצו אתם מוזמנים לשאול בפייסבוק, אפשר גם בתגובות למטה או ב-men@mako.co.il ואנחנו נדאג שהמוזר הזה לא יקבל אוכל עד שהוא יענה עליה.