לכבוד יום הולדתה ה-65 של המדינה, שאגב עדיין שווה לגילה, החלטתי להעלות את הגאווה הלאומית במספר פרטי טריוויה ללא שום קשר אחד לשני אבל עם הרבה קשר למדינה! יאללה שיהיה בכיף.
העיר העתיקה בעולם שעדיין מתפקדת כעיר נמצאת בישראל: מכירים את יריחו? אז יכולתם לקבוע פגישה במרכז יריחו גם לפני 12,500 שנים.
לבנימין נתניהו, ראש הממשלה הנוכחי, יש (על פי מספר דיווחים) IQ של לא פחות מ-180. מה שמדרג אותו בשני האחוזים הגבוהים ביותר של האוכלוסייה. שזה יכול להביא לי אחלה במה להמון בדיחות פוליטיות, אבל אני לא אתפוס צד כרגע.
אחוז האזרחים שמחזיקים בפטנט רשום הוא מהגבוהים בעולם, ככה זה כשכל אחד פה ממציא את הגלגל מחדש. אגב, כל המדור הזה רשום כפטנט, וגם התגובות שלכם, הן שלי!!!
כמות עורכי הדין הגדולה בעולם ביחס לאוכלוסייה נמצאת בישראל (ככה זה כשיש לך הורים אשכנזים. חופש הבחירה שלך נע בין ע"וד, רופא או רואה חשבון)
ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמספר העצים בה רק עולה ולא יורד. כל הכבוד להיפים.
על פי פרסומים זרים שאנחנו כל כך אוהבים, ישראל היא אחת משלוש מדינות בעולם שמחזיקה בנגיף האבעבועות השחורות (השתיים האחרות הן רוסיה וארה"ב, מי רוצה להתעסק איתנו עכשיו?)
קורה שהלכתם לאיבוד בתחנת המרכזית בתל אביב? לא פלא מכיוון שמדבור בתחנת האוטובוס הגדולה במזרח התיכון (אבל הכי מסובכת בעולם)
ה-SMS הוא לגמרי המצאה ישראלית. מעניין אם על "ערה?" רשמו פטנט..
עגבניית השרי היא המצאה ישראלית, הרעיון היה לפתח חטיף בריא שאנשים יאכלו מול הטלוויזיה אז השם המקורי היה "עגבניות טלוויזיה". זה לא עבד משום מה..
בתגובות של הטור האחרון מצאנו שאלה של "אדם עשיר" אשר שאל "מדוע כשמראים סימנים של מטבעות יש פס או שניים שחוצים אותם?"
אתה בטח מחכה לאיזו תשובה מפוצצת שזה סימן סודי שהקימו עשירי העולם בכדי לסמן את הכסף שלהם בדרך להשתלט על העולם. טוב אז זה לא. אין יותר מדי מחשבה מאחורי הרעיון הזה, מה גם שכל מטבע נוצר בזמן אחר אז אין קו מחשבה אחיד בבחירת הסימן של המטבע, אולי חוץ מהבדלה, ואני אסביר.
נתחיל מסימן הדולר שכולנו מכירים, קו אחד או שניים, ישנן הרבה תיאוריות אבל אני אדבוק בקו אחד של תיאוריות שימשיך איתנו למטבעות אחרים. השימוש הראשון בסימן $ היה בכדי לציין פזו ספרדי בכלל, ואז כאשר חיברו האות P כמו בפזו. ו- S כמו בספרדי (אתם יכולים לתרגם לבד אני בטוח) נוצר השילוב של הסימן $. בקשר לדולר עם שני הקווים החוצים מדובר באותו קיצור של אותו על אותו רק שהפעם מדברים על האותיות US כמו ארצות הברית.
גם הפאונד הבריטי (£) – אם נביט טוב נוכל לגלות דבר מדהים, הסימן מורכב מהאות L בכתב לטיני עתיק וקו אנכי שחוצה אותה. מה שבא לסמן כי לא מדובר סתם באות L שמסמלת ליברה (מידת משקל הקרויה פאונד, מכאן שם המטבע) אלא בסימון לכסף פאונד הבריטי. וגם הדוגמא השלישית שלנו, האירו (€) בא לסמן את האות E (רוצים לנחש לבד למה?!) ובכדי להבדיל אותה מהאות הרגילה, מוסיפים 2 קווים, מאחדים 17 מדינות אירופאיות למשבר כלכלי אחד והופ! יוצא לנו סימן של מטבע.
בונוס על חשבוני: אומנם לא ציינת אבל אתה יכול להכניס את הין היפני (¥) לאותו ההסבר.
עוד שאלה מהתגובות של שבוע שעבר, שם כתבה לנו קוראת שקוראת לעצמה "היא" (קרובה של משפחת אדמס?). והיא שואלת: "למה היהודים מניחים אבן על מצבות וקברים?"
שאלה מעניינית, באמת ניתן לראות את המנהג הזה כמעט על כל קבר יהודי, לא פעם יצא לי בעצמי להניח אבן ולתהות מהו מקור המנהג ועם רוח ימי הזיכרון שמגיעה אלינו בתקופה הזו של השנה, אולי זה הזמן הנכון לענות על השאלה.
אז במקרה הזה אנחנו צריכים לחזור להלכה היהודית. רבנים גדולים ממני (כי אני רב קטן?) מסבירים שמנהג זה (כן, דבר ראשון זה מנהג, לא מצווה או משהו שחובה לעשות) מוזכר בספר ההלכות "שולחן ערוך" שהוא אחד מספרי ההלכות החשובים ביהדות. שם, בתוך החלק שמדבר על אורח חיים סימן רכד' (שזה כמו מספר פרק), נמצא את התשובה לשאלה שלנו. אז מה הוא אומר? מאוד פשוט, יש מספר סיבות להנחת אבן על קברו של יהודי. אחת מהן היא בכדי להראות כבוד למת ולסמן שהרבה אנשים פקדו את מקום הקבורה וחלקו את כבודם לנפטר. ישנם עוד סיבות, חלקן כתובות וחלקן לא כמו לדוגמא שהנחת אבן היא רעיון סמלי לכך שאתה עוזר בבניית המצבה והזיכרון של הנפטר או שאתה עוזר (באופן סמלי כמובן) לכיסוי המת באבנים.
הגולש "עוד אחד" שואל: "מאיפה הגיע הקטע הזה של לזרוק עגבניות? אנשים היו הולכים למופע עם עגבניות מהבית?"
ממש לא. המופעים הכי גדולים היו מתקיימים בתוך שדה עגבניות פשוט בגלל השיפוע שלו.. סתם לא, אבל כשאני חושב על זה, אם הייתי זורם על זה זו דווקא הייתה יכולה להיות תשובה מקורית לא?.
בכל מקרה, התיעוד הראשון של זריקת עגבניות לעבר אומן דווח כאירוע חדשותי מהמדרגה הראשונה בעיתון ניו יורק טיימס ב-28.10.1883. שם כתבו כי במהלך מופע טרפז של ג'ון ריטצ'י בלונג איילנד הוא נפגע מכה ישירה מעגבנייה ממש בין העיניים, מה שכמובן הביא לסיום המופע ולהבטחתו של ריטצ'י שלא להופיע יותר במקום. אז מה למדנו מזה? שזריקת עגבניות היא דרך מעולה להביא מחאה לא קטלנית. וזה נכון. תחשבו על זריקת תפוחי אדמה? זה יכול להיות די קטלני. ועם בננות קשה לכוון... אז עגבנייה זה אחלה מוצא. עד כדי כך שמפלגות וקבוצות פוליטיות ברחבי העולם אימצו את העגבנייה כסמל למאבקם. מקור המנהג הוא כנראה דווקא בזריקת ביצים שהיו נפוצות יותר החל מהמאה ה-17 בבריטניה, כאשר הקהל לא אהב את מה שהוא ראה או שמע על הבמה הוא היה זורק חפצים. וביצים היו כלי נבחר ולגיטימי לחלוטין (בגלל הנוחות, הזמינות וכמובן האלמנט הקומי בעניין). העגבנייה הגיעה לאחר מכן במקומות שהאקלים לגדל אותה היה נוח יותר ולאט לאט היא תפסה את התהילה. אני מקווה שהתשובה הזו לטעמך, כי אם לא אתה זה שתצטרך לנקות את המסך המחשב שלך, לא אני.
גם אתם מתמקחים על המחיר של הדגל עם הילד בצומת? אין ספק שאתם ישראלים. עד שתשברו אותו אתם מוזמנים לשלוח לנו שאלות בפייסבוק, השאירו שאלות בתגובות למטה או ב-men@mako.co.il ולאון קמלמן כבר ימצא בשבילכם את התשובה.