קופיקס נכנסה לשוק הברים ופתחה בתחילת החודש את סניף קופיקס בר הראשון שלה. בסניף החדש מנסים, בדומה למהפכת הקפה, לשבור את מחירי האלכוהול ולאפשר שתיית אלכוהול במחירים זולים. לדוגמה, בקופיקס תוכלו למצוא יין, בירה וצ'ייסרים של וודקה, ויסקי וערק - משקאות שנמכרים ב-30 שקלים בשאר הפאבים בארץ - בחמישה שקלים בלבד. איך זה הגיוני?
נתחיל מהעובדה שבקופיקס מרוויחים פחות. אבי כץ, מייסד הרשת, אמר כי הרווחים יגיעו ל-100 אחוזים במקום 700 אחוזי רווח אצל שאר הפאבים בישראל. בנוסף, המקום ימכור עד הערב קפה ורק בערב יהפוך לבר אלכוהול על מנת לשמור על הרווחים. "קופיקס בר תחולל מהפכה בשוק האלכוהול בדומה למהפכת הקפה של "קופיקס". המהפכה תוביל להוזלת מחירי האלכוהול עבור הצרכן הסופי ותהיה נדבך נוסף במהפכת המחירים שאנו מובילים, זוהי הוכחה נוספת לכך שאפשר להציע לצרכן מוצרים איכותיים במחיר הוגן".
כץ מדגיש כי העלאת המס על האלכוהול פוגעת בבעלי העסקים. "הממשלה יצרה רפורמה במסווה של מלחמה באלכוהול, במקום לנסות לצמצם את שעות השתייה או להגביל את גיל השותים", אמר והוסיף שבעלי הפאבים אינם יכולים להוריד מחירים בדומה לקופיקס בר: "ההפרדה שעשינו בקפה היא בין מחירים של קפה במקום לבין take away אינם מתאפשרים בפאבים. מועדון או פאב שנותן מקום ישיבה בו בן אדם יושב על הבר שלוש שעות עם יין אינו יכול להוריד מחירים וזה גם לא הוגן שיעשה זאת".
"אנחנו יצרנו מקום שעובד כל היום ומוכר קפה וסנדביצ'ים בבוקר ושתייה חריפה בערב, לעומת פאבים ומועדונים שעובדים רק שביעית מהשבוע ולכן צריכים להרוויח פי 7, הם לא יכולים להרוויח פחות מכך", הוא מדגיש, ומציין שהמהפכה במחירי האלכוהול תגיע מכיוון אחר: "יהיו השלכות על מחירי האלכוהול בעיקר במסעדות ששם עובדים כל היום ומוכרים גם אוכל ולכן אין סיבה שלא תהיה הורדת מחירים".
עלות בירה- 3.5 שקלים, עלות וודקה- 4.5 שקלים, עלות יין-2.5 שקלים
אז האלכוהול באמת עולה למי שמוכר לנו אותו? בעל עסק בענף האלכוהול מסביר כי העלות הבסיסית של אלכוהול היא אכן מאוד זולה לעומת המחיר בו היא נמכרת: "כל החביות הזולות כמו גולדסטאר או הייניקן עולות בין 250-290 שקלים. בחבית בירה ישנם 80 כוסות של רבע ליטר ולכן עלות כוס של רבע ליטר מסתכמת ב-3.5 שקלים בממוצע".
לדבריו, עלויות המעסיק לא נגמרות בבירה ולכן הסיכוי להרוויח ממכירת אלכוהול בחמישה שקלים נמוך. "אם מוסיפים עלויות עובדים, עלויות תקורה, שכירות וגם מע"מ שהולך למדינה, קשה לייצר רווח אמיתי שהוא יותר מחצי שקל", הוא מדגיש. "הבעייתיות היא שמבחר המשקאות בקופיקס בר מגוון ולכן הקהל הישראלי יבחר לרוב בהכי יקר והכי איכותי כמו גרגוס וג'וני ווקר, הישראלים לא פרייארים".
בתגובה אומר אבי כץ כי הוא לא חושש שהעסק יפסיד. "אנחנו משחקים את משחק הממוצעים, מי שרוצה בירה לא ישתה וודקה ומי ששותה פיג'לינג לא ישתה ערק. יש מבצעים של 4 יינות ב-100 ובקבוק וודקה ב-70 שקלים, וזה מוכיח שכוס אכן עולה כמה שקלים".
לשם השוואה, בקבוק ליטר וודקה גרגוס עולה 130 שקלים. "בבקבוק יש בערך 30 צ'ייסרים ולכן עלות צ'ייסר הינה 4.5 שקלים אך גם זה לפני עלויות שונות של המקום", בעל עסק בענף האלכוהול מוסיף. להערכתו, במשקאות זולים יותר הרווחים יהיו גדולים, "יין, פיג' ווודקה הם משקאות זולים יותר, בקבוקי יין וקאווה נעים בין 13-20 שקלים לבקבוק ולכן עלות כוס מסתכמת ב-2-2.5 שקלים".
אז מדוע מוכרים כוס ב-30 שקלים כשהעלות הבסיסית כל כך נמוכה? "כבר היום ניתן לראות שאנשים מתחילים לאבד סבלנות בנושא המחירים. הבעיה בענף הפאבים היא שכדי להרוויח הפאבים צריכים לעבוד 6-7 ימים בשבוע ושהפאב יהיה מלא, ברגע שפאבים עובדים רק יומיים שלושה, לבעל העסק קשה מאוד להרוויח מספיק כסף כדי להחזיק עסק שלא עובד בשאר הימים".
ביוני 2013 הושלמה רפורמת האלכוהול, מס הקנייה על מוצרי אלכוהול התייקר ועומד על 105 שקלים לליטר במקום 84 שקלים לליטר. "ערק נחשב לאחד המשקאות הזולים בענף ואם פעם הוא עלה 20 שקלים היום הוא עולה 50 מה שיכולנו למכור פעם בעלויות רצפה, היום זה הרבה יותר קשה".
למרות העלויות הנמוכות יחסית והתחרות שקופיקס מעוררת בשוק, הוא אינו צופה ירידת מחירים דרסטית בשוק האלכוהול כפי שהיה עם מחירי הקפה לאחרונה. "בתי קפה הבינו והורידו את מחיר הקפה מ-12 שקלים ל-8 שקלים והם ירוויחו פחות כסף בחודש אך אי אפשר להשוות בין בר סטנדרטי לבין בתי הקפה בארץ שמרווחים מעוד דברים מלבד הקפה ושעות הפעילות שלהם כפולות מאלו של הפאבים".
מי שהייתה חלוצה בהורדת מחירי האלכוהול היא רשת "דרינק פוינט" אשר הוקמה בשנת 2011 והיום הכוללת 20 סניפים ברחבי הארץ. הרשת הקימה ברי רחוב בהם ניתן להנות ממחירי אלכוהול נמוכים יחסית לשאר המחירים בשוק. מחירי הצ'ייסרים נעים בין 13-19 שקלים. מחיר כוס בירה או קאווה עולה 17 שקלים בעוד שכוס וודקה, פיג' או ערק מגיעים ל-20 שקלים.
"דרינק פוינט הוקמה לאחר המחאה החברתית אז הבנו כי יש צורך להוריד מחירים ואנחנו משקיעים בנקודות בילוי במיקום טוב עם אוירה ואלכוהול איכותי לקהל הלקוחות", מסביר עומר כפרי, בעלי הרשת. כפרי מסכים כי עלות בקבוק יין היא 20 שקלים: "בבקבוק יין יש בין 5-6 כוסות אך המון הוצאות נלוות אחרות: שכירות, טיפים, ניקיון, פרסום, תאורה, דיג'יי, יש המון הוצאות נוספות".
הוא גם טוען כי פתיחת "קופיקס בר" אינה מאיימת על הרשת. "יש לנו גידול של 17% במכירות בחודש האחרון, אנחנו עדיין נחשבים לחדשים בשוק ולכן כל פעם נחשפים אלינו יותר ויותר צעירים".
800 אחוזי רווח על בקבוק
"פאב מכיל הרבה מעבר למחירי האלכוהול, יש פה עניין תרבותי מעבר למחיר זול", אומר גל שור, בעל פאב האילקה בדיזינגוף תל אביב. "בר בניגוד לבית קפה הוא מוצר הרבה יותר משוכלל ובעל הפאב צריך להשקיע הרבה מאוד כסף במוזיקה, תשלום לעובדים וכמובן השכירות".
שור טוען שעלות של חצי כוס בירה גולדסטאר היא אכן 5 שקלים אך מסביר כי לא ניתן לערוך השוואת מחירים בהתאם לכך. "גם דוכנים ברחוב מוכרים נקניקייה ב-10 שקלים ואך אם נכנס למסעדה נשלם עבור מנה 45 שקלים. צריך להוסיף את השכירות, חשמל, ארנונה והוצאות קבועות נוספות".
לדבריו האילקה מציע מחירי אלכוהול אטרקטיביים: "אצלנו יש מבצע של שתיית צ'ייסרים ללא הגבלה ב-50 שקלים וכוס של חצי גולדסטאר מסתכמת ב-28 שקלים. אלפי ברים נפתחים ונסגרים בשנה, בעלי עסק חושבים שמדובר בחלום הוורוד, שאתה קונה כוס בשקל ומוכר אלפים וזה לא נכון, הרבה עסקים מתרסקים, קשה לגרום לבר להיות רווחי". פאב האילקה פתוח 7 ימים בשבוע ושור מדגיש כי לא מדובר ברווחים של מאות אחוזים, "גם בר שעובד בצורה טובה ומלאה מרוויח בין 20-30 אחוזים", הוא טוען.
"הרצון של בעלי פאבים להרוויח הוא מאוד גדול והם לוקחים 800 אחוזי רווח על בקבוק כאשר הם קונים אצלי בקבוק וודקה גרגוס ב-140-150 שקלים ומוכרים אותו ב1000-1200 שקלים. ברגע שתהיה הורדת מחירים, תהיה צריכה גדולה יותר ", אומר אביתר סדן משר המשקאות, חנות המוכרת אלכוהול בסיטונאות וליחידים.
"הרווחים בקופיקס אכן יסתכמו ב-100 אחוזי רווח, בקבוק בירה אספניולה של 660 מ"ל עולה 7 שקלים והם מוכרים כוס של 250 מ"ל שעלותה היא 2.5 שקלים", הוא מסביר את המהלך של קופיקס. "במוצרים יקרים כמו וודקה זה קצת יותר בעייתי, ברגע שהברמן שותה כוס אחת הרווחים מצטמצמים".
האם תתחולל מהפכה גם בענף הברים? "צריך להוריד מחירים אבל כמו שארומה לא הורידו את מחיר הקפה לחמישה שקלים גם פה זה לא יקרה", הוא מדגיש. "צריך להגיע למחיר מתאים בין 5 שקלים ל-30 שקלים, כמו בחו"ל, בקבוק בירה עולה 15 שקלים וזה מחיר נוח שמאפשר לכולם לשבת ולשתות".