בתור צאצא לגזע הצ'כי, אני הראשון שיודה: מדובר באומה מושפלת. הקומוניסטים סיפחו אותה לברית המועצות מבלי לשאול בכלל, בכדורגל הם לא מגיעים להישגים להוציא אליפות אירופה אחת, ופראג היא שם קוד לעיר תיירותית משעממת. אבל מה - לשתות בירה הצ'כים יודעים הכי טוב. בעצם כמעט הכי טוב, הם במקום השני אחרי האירים, אבל לך תנצח את האירים בשתייה. מה שכן, הם מייצרים בירות מעולות וקלילות שמטפטפות לארץ במחירים זולים יותר מאלה שאתם רגילים לשלם. מבאס אמנם שאת השמות שלהן קשה להגות ואין להן כמעט ייצוג בברים, אבל סמכו עלי, אחרי שפעם אחת הלכתם במיוחד לסופר או לחנות המשקאות כדי לחפש אותן, זה כבר ממש לא ישנה לכם. כל מי שטועם - פשוט מתאהב בהן באופן מידי, כאילו היה תיכוניסטית צ'כיות קטנה שמציירת לבבות באמצע שיעור. למה? אולי כי מדובר בבירות שלא מנסות להתחכם עם טעמים ארומטיים וניחוחות של פאצ'ולי, אלא בלאגר פשוט ממדינה פשוטה. ויש לנו כמה דוגמאות לזה:
סטארופרמן
הסטארו היא הבירה היותר מוכרת לישראלים, היא אפילו נמזגת מהחבית בכמה ברים בארץ (המפורסם מביניהם הוא הננוצ'קה). מדובר בלאגר קלילה שמיוצרת בפראג מאז 1869 עם 5% אלכוהול לגרסה הבהירה שלה ו4.4% לגירסה הכהה. הטעם עשיר, יחסית לבירה צ'כית, והיא לחלוטין לא מתוקה ואפילו די מרירה. הגרסה הכהה שלה, לעומת זאת, מתקתקה ונעימה יותר בבטן.
הצורה: ניתן להשיג את הבהירה ב330 מ"ל וב-500 מ"ל, וגם בפחית. את הכהה ניתן להשיג רק בבקבוקים של 330 מ"ל.
המחיר: 6 ש"ח לבקבוק 330 מ"ל ו-7-8 ש"ח לחצי ליטר.
תחתית החבית: סטארו היא מסוג הבירות שאפשר לשתות מהן גם 10 ליטרים ולא להרגיש כבדים. לא שאנחנו עושים אפליה מתקנת או משהו, אבל דווקא הכהה היא המוצלחת יותר.
פילזנר אורקוואל
מדובר בבירה הצלולה הראשונה בהיסטוריה מאז 1842 - בגלל תהליכי התסיסה הפרימיטיביים של פעם הבירות היו עכורות, עד שהמציאו את הפילזנר אורקוואל. היא מעט מרירה יותר משאר הבירות ויש בה מרכיב מיוחד, סודי יותר מתכנית הגרעין של איראן, שנועד לאפשר לשתות ממנה המון מבלי לקבל האנגאובר למחרת. וזה חשוב, כי אמרנו הרי שהצ'כים אוהבים לשתות הרבה בירה.
הצורה: ניתן להשיג אותה בבקבוקים של 330 מ"ל ב500 מ"ל ומהחבית בכמה ברים ברחבי הארץ.
המחיר: 7 ש"ח לבקבוק 330 מ"ל.
תחתית החבית: היא זוכה למקום של כבוד בזכות היותה הלאגר הראשונה - כל שאר הלאגרים בעולם הן למעשה וראיציות על הפילזנר (אפילו בירה "נשר"). כל פעם שאתם חושבים על בירה, אתם חושבים בעצם על הפילזנר.
קוזל
מדובר, שימו לב, בבירה הכהה הנמכרת ביותר בצ'כיה ומחוץ לה. למרות שהשם שלה מזכיר את המאכל הפולני המפורסם ההוא, הקוזל היא לאגר כהה, ולא כהה כמו גולדסטאר אלא כהה כמו גינס עם אחוז אלכוהול נמוך מאוד (3.8%). פירוש השם, אגב, הוא תיש ולכן בתוך המבשלה מתהלכים להם שני תיישים שתפקידם הוא להיות הקמע. זה סוג של קטע, משהו כמו התרנגול של בני יהודה, רק הרבה יותר מיותר.
הצורה: ניתן להשיג אותה בבקבוקי 500 מ"ל בחנויות משקאות. את הגרסה הבהירה של הקוזל אפשר למזוג רק מהחבית בברים עם אוריינטציה רוסית\צ'כית, כדאי לנסות ב"פראג הקטנה" באלנבי.
המחיר: 7-8 ש"ח לקוזל הכהה בבקבוק 500 מ"ל.
תחתית החבית: מדובר בבירה הצ'כית הטובה ביותר. טעמה נע בין מתקתק למריר, והיא כל כך קלילה שאפשר להחליף אותה במשקאות קלים כמו קולה.
קרושוביצה
עוד לאגר צ'כית מצויינת עם שם של מחנה עבודה בסיביר. ההבדל בינה לבין האחרות הוא בצבעה החום אדמדם, והיא מאוד מזכירה במראה ובטעם לאגרים כמו גולדסטאר וטובורג. גם היא עשויה מהכשות הצ'כי האופייני "זאטק" ולכן טעמה מריר מעט. יש בה 5% אלכוהול, כלומר היא חזקה יחסית לבירה צ'כית.
הצורה:למרות שיש לה עוד הרבה גרסאות (דארק, לייט ומוסקטיר), בארץ ניתן להשיג אותה רק בבקבוקי 500 מ"ל ורק את גירסת ה"אימפריאל" שלה. כמו כן, ניתן להשיג אותה רק בחנויות משקאות וכמה רשתות מזון גדולות.
המחיר: 7-8 ש"ח לבקבוק.
תחתית החבית: מדובר בבירת לאגר מצויינת שמאוד כייף לשתות בצהריים. אם אתם אנשים של טובורג\גולדסטאר- זו הבירה בשבילכם.
באדוואייזר בודוואר
קודם כל, מדובר בבירה הרשמית של נבחרת ההוקי של צ'כיה, קצת כמו ש"נביעות" זה המשקה הרשמי של ליגת האופניים בארץ. מעבר לזה, אם השם של הבירה נשמע לכם מוכר, זה בגלל שיש בירה אמריקאית מאוד עם אותו שם. מה שבטוח הוא שהגירסה הצ'כית טובה בהרבה. לאגר בהירה. גם לה יש גרסה כהה שלא הגיעה לארץ
הצורה:ואת הגרסה הבהירה ניתן להשיג רק בבקבוקי 500 מ"ל ורק ברשתות מזון לא כשרות, למשל "טיב טעם".
המחיר: בין 7-8 ש"ח לחצי ליטר.
תחתית החבית: היא פחות "קלילה ופשוטה" משאר הבירות, משהו בסגנון הבחורה מהמשרד שמפלרטטת איתך כל היום ובסוף אתה מגלה שהיא לא נותנת עד הדייט השלישי אבל כשזה כבר קורה, אתה מגלה שהיה שווה לחכות.
פאקא פרמן
כאמור, אוי עם השמות האלה: בירת לאגר היא בירה בהירה וחלשה (3.7% אלכוהול), אבל מאפיינת בצורה הטובה ביותר את כל הבירות הצ'כיות. זו בירה פשוטה, פחות מתיימרת, וכזאת שיודעת בדיוק היכן היא עומדת ולא מנסה לקרוא תיגר על גדולות ממנה. היא אמנם מרירה יותר מהשאר, אבל יחד עם זאת גם קלילה.
הצורה: את הבירה ניתן להשיג בבקבוקי 500 מ"ל והיא משווקת בלעדית ברשת "שופרסל". הפאקא היא מסוג הבירות שכדאי לשתות קרות מאוד, כלומר תקפיאו, פתחו את הבקבוק ושתו לרוויה.
מחיר: 5 ש"ח בלבד, לפעמים במבצעים כמותיים המחיר גם יורד ל-4.
תחתית החבית: לאלה שאוהבים את הבירה שלהם מרירה ולא מתחכמת, זו הבירה. חוץ מזה שלא תמצאו בירה יותר טובה במחיר כזה.
סטארוברנו
הבנתם כבר שאם זה מתחיל ב"סטארו" או נגמר ב"פרמן", זה בטח צ'כי, נכון? אז להלן עוד לאגר שמגיעה גם בבהיר וגם בכהה, והייחודיות שלה היא במרירות עדינה יחסית ובטעם עשיר.
הצורה: גם את הסטארוברנו ניתן להשיג רק בחנויות האלכוהול וברשתות המזון הגדולות.
המחיר: בין 7-8 ש"ח לבקבוק של 500 מ"ל.
תחתית החבית: בהירה, קלילה, זורמת כמו מתנדבת בקיבוץ ששתתה המון בירה ומתאימה מאוד לחיך הישראלי, שעוד לא ממש למד להכיר טעמים מתוחכמים של בירות.