חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 ערכו הבוקר (רביעי) פשיטה על מטה משרד החוץ בירושלים, במסגרת חקירה בחשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שלא היו זכאים להם. החוקרים ביצעו חיפוש במשרדים ותפסו חומרים רלוונטיים להמשך החקירה.
על פי דוברות המשטרה, החקירה הסמויה נפתחה לפני מספר שבועות. החשד המרכזי הוא כי הונפקו דרכונים דיפלומטיים בתקופת שר החוץ אלי כהן לאנשים שלא עמדו בקריטריונים הנדרשים לקבלתם.
דרכון דיפלומטי הוא מסמך רשמי המונפק לדיפלומטים ולבעלי תפקידים בכירים במדינה, ומקנה זכויות וחסינויות מיוחדות בעת שהייה במדינות זרות. הנפקת דרכון כזה למי שאינו זכאי לו עלולה להוות עבירה על החוק.
נושא הענקת דרכונים דיפלומטיים עלה לכותרות בחודשים האחרונים. לפי פרסום של עיתונאי "הארץ" גידי וייץ, שר החוץ דאז אלי כהן הורה להנפיק דרכונים דיפלומטים לחברי ליכוד בעלי השפעה. זאת, בניגוד לעמדת אנשי המקצוע במשרדו. בנוסף, דווח כי הונפק דרכון דיפלומטי לבנו של רה"מ, יאיר נתניהו - אף שאינו עומד בתנאים. לפי התקנון, ילדיו של ראש הממשלה זכאים לדרכון דיפלומטי רק עד הגיעם לגיל 18.
בדיון שנערך בכנסת בנושא הוסבר כי הוחלט להעניק את הדרכון לנתניהו הבן בשל דרישות ביטחון. הנושא הגיע גם לבג"ץ שהורה למדינה לנמק מדוע הוענקו הדרכונים הדיפלומטיים.
ב"הארץ" דיווחו שגם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי, ראש המועצה האזורית מטה בנימין ישראל גנץ, ראש עיריית דימונה בני ביטון, ראש מועצת מרחבים שי חג'ג' וראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן, קיבלו דרכון דיפלומטי. לפי הדיווח, מי שהתערב בטיפול בחלק מהבקשות הוא מנכ"ל המשרד באותה תקופה, רונן לוי. נציין כי אין בשלב הזה מידע שקושר בין הנושא הזה לפשיטה של חוקרי להב 433 על משרדי משרד החוץ.
השר אלי כהן התייחס לטענות, וכתב ב-X: "בשיא המלחמה החליטו גורמים אינטרסנטיים להציף החלטות ישנות על הנפקת דרכונים, ומכיוון שיש הרבה פייק מציע לעשות סדר: מי שאושרו לו דרכונים על פי הנהלים הם: שלושה ראשי רשויות בלבד שבתוקף תפקידם אחראיים על קשרים בינלאומיים. הם מצטרפים לראשי ערים אחרים שאושרו להם דרכונים בתקופות שונות, כמו ראש עיריית תל אביב. לגבי יאיר נתניהו, האישור ניתן בחודש ינואר! משיקולי אבטחה".