17 בנובמבר 2008 הוא תאריך מצמרר במיוחד עבור עו"ד יניב שגב, אחד מעורכי הדין הפליליים המובילים בישראל. שלוש שנים קודם לכן הוא ליווה באופן צמוד את העבריין הבולט בישראל באותם ימים - יעקב אלפרון.
"הייתי צמוד ליעקב כל הזמן. זה היה בראשית דרכי כעו"ד פלילי. יעקב, ייאמר לזכותו, לימד אותי המון. הוא לא ביקש ממני מעולם לעשות משהו בניגוד לחוק, ההיפך, הוא הזהיר אותי שלא ליפול בפח ולהתנהג בהתאם", נזכר עו"ד שגב בראיון מיוחד ל-mako.
"הרבה בזכותו צברתי ניסיון בתחום והוא פתח לי הרבה דלתות. היינו אוכלים יחד, ביקרתי אותו הרבה בביתו, נפגשנו ודיברנו כמעט כל יום. הוא סמך עליי בעיניים עצומות. אם יעקב לא היה עבריין, עם חכמת החיים שלו, הוא היה יכול להיות היום מנכ"ל של חברה גדולה במשק".
11 שנים עברו מאז חיסולו של אלפרון, ועורך הדין שגב מתקשה לשכוח את אותו יום בנובמבר 2008. זה בקלות יכול היה להיות גם יום האזכרה השנתי שלו. עניין של דקה או שתיים, וגם הוא היה מאבד את חייו באותו יום בו ליווה את אלפרון לדיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב בעניין בנו, דרור אלפרון, שהואשם בעבירות של סחיטה באיומים.
"אני ויעקב נכחנו בדיון, ובסיומו הוא הציע שנלך לאכול משהו במסעדה בתל אביב. אמרתי לו שאין בעיה, התקשרתי לאשתי, ואמרתי לה שאני ויעקב הולכים לאכול משהו ונדבר מאוחר יותר. ירדנו לכיוון חניון בית המשפט, אז קיבלתי את שיחת הטלפון שהצילה את חיי", נזכר שגב באירוע שעליו הוא מדבר כאן לראשונה.
"שניים מחבריו של אלפרון נעצרו בחשד לסחיטה ונלקחו להארכת מעצר בבית משפט השלום בפתח תקווה. אחד מהם התקשר אליי רגע לפני שעליתי למכונית של יעקב וביקש שאגיע דחוף לבית המשפט לבקר אותם בתא המעצר ולייצג אותם בדיון, אז שאלתי את יעקב מה עושים", נזכר שגב. "הוא אמר לי לנסוע לבית המשפט ושניפגש מאוחר יותר. שאלתי אותו אם הוא בטוח, והוא ענה שכן. נסעתי לפתח תקווה ויעקב נסע לכיוון מרכז תל אביב".
שגב הגיע לבית המשפט בפתח תקווה והפקיד את הטלפון הנייד שלו בידי שוטר בית המעצר ונכנס לבקר את העצורים טרם הדיון. "הטלפון שלי היה סגור והופקד בידי שוטר. 20 דקות לאחר מכן, כשיצאתי, ראיתי מאות שיחות שלא נענו ועשרות הודעות", מספר שגב.
כשעה לפני כן, בשעה 11:45, אלפרון נסע לבדו במכוניתו השכורה לכיוון צומת הרחובות יהודה המכבי ודרך נמיר. כעבור עשר דקות נשמע פיצוץ עז שגרם לבהלה גדולה באחד הרחובות המרכזיים בתל אביב. זה היה מטען החבלה שהוביל למותו של אלפרון.
באותו רגע שגב לא ידע דבר וחצי דבר על החיסול ועל כך שבעצם חייו ניצלו בזכות אותה שיחת טלפון גורלית. "יצאתי מהפגישה עם העצורים, פתחתי את הטלפון וראיתי מבול של שיחות והודעות. לא הבנתי מה קורה. אשתי התקשרה ושאלה אותי: 'תגיד נסעת יחד עם יעקב?'. עניתי לה שלא, ושאלתי מה קרה. באותו רגע היא סיפרה לי שמכוניתו של יעקב התפוצצה", משחזר שגב.
"הייתי בהלם, כל הגוף שלי רעד, ולא יכולתי לזוז. הבנתי שחיי ניצלו בנס וכמעט גמרתי כמו יעקב. אחרי זה קיבלתי עוד ועוד טלפונים מחברים קרובים ועורכי דין שידעו שהיית באותו יום בדיון וחשבו שנסעתי יחד עם יעקב ודאגו שקרה לי משהו. אם לא הייתי מקבל את שיחת הטלפון הזו, היום כבר לא הייתי מדבר איתך. כולם חשבו שגם אני נהרגתי יחד איתו כשלא עניתי לטלפונים ולהודעות. מיותר לציין שאשתי וכל שאר חברי נלחצו מאוד".
כאמור, עו"ד שגב לא דיבר על האירוע ההוא מעולם, והכתבה שעשינו כאן על מותו של אלפרון לפני כשבועיים הציפה אצלו הכל מחדש. "כשקראתי את הכתבה שעשית על יעקב רציתי להתקשר אלייך ולספר מה קרה לי ולא יכולתי. היה לי קשה וזה החזיר אותי המון שנים אחורה. היה לי מזל גדול. כל זמן שאני נזכר בתאריך הזה רועד לי כל הגוף", מספר שגב. "ליעקב היה לו ידע גדול במשפט. הוא היה אדם חכם מאוד ונבון ששמר עלי בכפפות משי. אני חייב לו הרבה מאוד. הוא פתח לי הרבה דלתות ומילה שלו הייתה מילה".
במהלך השבעה, כאשר שגב הגיע לביקור בבית משפחתו של אלפרון, אשתו אהובה אפשרה רק לשני אנשים להיכנס לחדרו של יעקב: עו"ד שגב ובנו של אלפרון, דרור. "אהובה תמיד אמרה לי 'יניב, תקשיב, יעקב סמך רק על שני אנשים בחיים שלו - עליך ועל דרור'", מספר שגב.
חודש לפני חיסולו של אלפרון, שגב ייצג אותו על עבירה מינורית אחרי שאלפרון נעצר על ידי המשטרה בחשד להחזקת סכין מטבח לקילוף תפוח עץ בעת שבילה עם אשתו בבית מלון בטבריה. שגב דאג לשחרר את אלפרון ממעצר, אבל לא לפני שבית המשפט מתח ביקורת קשה ונוקבת על התנהלות המשטרה בתיק.
בהמשך דרכו שגב המשיך לייצג גם בכירים בארגונו של איציק אברג'ל, ושחרר בשקט ובלי הרבה פרסום עשרות ישראליים שנעצרו בחו"ל על עבירות שביצעו לכאורה. "לא מזמן שחררתי לקוח שהיה עצור ברוסיה ויכול היה לשבת כמה שנים טובות בכלא. עבדתי בשקט בשקט בלי לעשות רעש".
"באותה שיטה ממש שחררתי ישראלי שנעצר בפיליפינים בחשד להריגת אזרח מקומי", מספר שגב, "גם במקרה של נעמה יששכר פנו אליי ואמרתי שאני מוכן לייצג אותה בתנאי שלא יעשו רעש ולא ייפנו לכל התקשורת כי זה עלול לגרום נזק. הם לא הסכימו לתנאים שלי אז לא ייצגתי אותה לבסוף. נעשו טעויות גדולות באופן הטיפול בפרשה של נעמה. אני חושב שכבר מזמן היה ניתן היה לשחרר אותה אם לא היה רעש תקשורתי כזה גדול".