החזאים של הטבע
בעלי חיים רבים מסוגלים לחזות אסון טבע כמו סופות הוריקן ורעידות אדמה, עוד לפני שזה מתרחש – ונמלטים על נפשם. איך הם עושים את זה?
עשרות שנות מחקר, מאות פיתוחים, אלפי רעידות אדמה, נזקים כלכליים בסכומי עתק, מאות אלפי הרוגים ונזק סביבתי עצום - ועדיין איננו מצליחים לנבא מתי תתרחש רעידת האדמה הבאה. למה ללכת רחוק? לא לנבא, להתריע אפילו 30 שניות מראש.
סיסמוגרפים חיים
עדויות מספרות שברעידת האדמה בטאנגשאן, סין, שהתרחשה ב-28 ביולי 1976, שהייתה בעוצמה של 8.2 בסולר ריכטר וגבתה כ-800 אלף הרוגים, נצפתה התנהגות מוזרה של נחשים ועכברים. התנהגות זו פוענחה רק לאחר רעידת האדמה, ולפיה החלו אלו לברוח מחוריהם כמה שניות לפני תחילתה.
ויש סייסמוגרפים טובים אף יותר; ברעידת האדמה שפגעה קשות במנגואה, עיר הבירה של ניקרגואה, ב-31 במרס 1931, נצפתה השתוללות אדירה של קופים באזור בפרק זמן של כמה שעות לפני תחילת הרעידה. גם יצורים ימיים יכולים לשמש כסייסמוגרפיים ולאו דווקא לרעידות אדמה אלא גם להתפרצות הרי געש. הר הגעש סטרומבולי שמצפון לסיציליה הוא הר געש פעיל. ידוע שתמנונים החיים דרך קבע במעמקי הים סמוך להר נודדים לפני התפרצותו.
לא בכדי בחרתי לקרוא לאותם בעלי החיים סייסמוגרפים. תחילת פעילותו הגעשית של הר געש מאופיינת ביצירת קולות בתדרים שבין 1 הרץ ל-4 הרץ. בעלי החיים יכולים לשמוע תדרים אלו, אולם לנו אין יכולת כזו, שכן טווח שמיעתנו מתחיל בגבולו התחתון ב-30 הרץ. ואין מדובר בתגלית מרעישה של זמננו. העדויות הראשונות על "שימוש" ביצורים חיים לחיזוי רעידות אדמה ידועות כבר משנת 375 לפני הספירה. היכן? ביוון, כמובן. לפי הכתוב, נטשו נחשים, סמורים ועכברושים את מחילותיהם ואת בתיהם כמה ימים לפני שהתחוללה רעידת האדמה.
נראה שהיוונים לא טעו בהבחנתם. גם בעבר הקרוב, בשנת 1920, נצפתה ריצה "משוגעת" של זאבים, נביחות חריגות של כלבים ומעופים עצבניים של דרורים עוד לפני שהתחוללה רעידת האדמה באזור Haiyuan County, Ninghsia Province שבסין.
מזהים את שינויי האקלים המתקרבים
מלבד חוש השמיעה שאנו מייחסים לבעלי חיים, יש הסבר נוסף לחיזוי רעידות אדמה על ידיהם. בעת רעידת אדמה נוצרים כמה גלים: חלקם, גלי P, נעים על פני השטח ומהירותם גבוהה, ובשונה מהם, גלי S עושים את דרכם ממרכז הרעש בצורה אנכית לעבר פני שטח כדור הארץ דרך כל שכבותיו. תנועתם של גלי S אטית יותר, ולכן הם מגיעים לפני השטח מאוחר יותר, ועם זאת, הם אלו שמסבים את עיקר הנזק. בעלי חיים דוגמת נחשים, שלהם יכולות לחוש בתנודות על פני הקרקע, מסוגלים לחוש בגלי P המתריעים על רעידת האדמה הרבה לפני האדם.
סברה אחרת טוענת שהיצורים החיים מסוגלים לקלוט את הגלים האלקטרומגנטיים והשינויים בשדה המגנטי מרעידות האדמה - חוש המוכר ממגוון רחב של יצורים דוגמת דולפינים ועופות - ולכן הם משנים את התנהגותם.
ומה בנוגע לשינויי האקלים שמתחוללים בעולמנו? ידוע שפרות חוזות סערות קרבות ומשנות את התנהגותן. בעבר הרחוק החוואים במערב הפרוע של אמריקה חיזקו מבנים, אגרו מזון ונכנסו ל"כוננות ספיגה" לאחר שראו שינוי בהתנהגות פרותיהם. חקלאי פרובאנס הצרפתים טוענים שמשטר השקיית שדותיהם תלוי בקרקור האילניות - כשאלה מתחילות לקרקר, סימן שגשם מתקרב.
בלגאן בכוורת
גם לדבורים יש יכולת לחזות את מזג האוויר הקרב ובא – על פי רוב מזג אוויר סגרירי המלווה בסערות, בברקים וברעמים. לדבורים יש רגישות לגלים האלקטרומגנטיים שהברקים יוצרים, שמתפשטים על פני האטמוספרה. בשעה זו מתעוררת אצלן התנהגות עצבנית והן חוזרות לכוורת כהתגוננות מפני הברקים הקרבים. שינויים התנהגותיים אלו יכולים לגרום לדבורים לעקוץ אחת את רעותה, ואפילו להוציא זחלים מן התאים.
הן דווקא לא נראות עצבניות | צילום: Ariel Skelley, GettyImages IL
אם לומר את האמת, לא צריך פרות, דבורים או אילניות כדי לחזות את שינוי האקלים. גם אבא שלי מצליח לחוש בשינויי מזג האוויר. אבי, שנפצע ברגליו במלחמת העצמאות, סובל מכאבים עזים בפרקים ברגליו בעת שחל שינוי טמפרטורה בסביבה. אז אתם יכולים לקרוא לזה אינטואיצה, רגישות או חושים משונים, אבל כיום כבר אין עוררין - היצורים החיים סביבנו נחנים במגוון חושים שלנו אין ויכולים לחוש, לשמוע ולראות דברים שעבורנו הם בחזקת נעלם.
אדיב גל, בעל תואר ד"ר מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים וכיום מרצה בסמינר הקיבוצים ומנהל את חברת טנא העוסקת בייעוץ אקולוגי
>> הכתבה המלאה התפרסמה במגזין עיתון חי