5 חיות שלא תרצו לפגוש בעולם
מדוזה קובייתית באוקיינוס ההודי, ממבה שחורה במדבר סהרה ודובי קוטב בחוג הקוטב הצפוני: 5 חיות בעולם שלא כדאי שתלטפו במהלך הטיול שלכם
טיול הוא תמיד חוויה מרגשת וכיפית - כזו שמתכוננים אליה זמן רב. טיול ילמד אתכם הרבה על עצמכם, יגרום לכם להפוך לאנשים רחבי אופקים, ובעיקר תחזרו ממנו עם אלבום תמונות מהמם בפייסבוק.
אבל בכל טיול בחו"ל יש גם מימד קטן של חוסר נוחות - העובדה שאתם נמצאים בלבה של ארץ אחרת, בה מדברים לעיתים בשפה אותה אתם לא מכירים, עם מנהגים מקומיים וסביבה השונה לגמרי מזו שאתם רגילים אליה. וכשאנחנו מדברים על סביבה שונה, אנחנו מתכוונים גם לבעלי חיים שלא כדאי שייכנסו לדף הפייסבוק שלכם, או לסיפורים שתספרו לכולם כשתחזרו. מדובר בחיות המסוכנות בעולם, ואם אתם במקרה מגיעים לאחד מהמקומות בהם הן חיות, הכנו במיוחד בשבילכם את הרשימה השחורה הבאה. לראות, אבל בטח שלא לגעת.
מדוזה קובייתית
Cubomedusae בשמה המדעי, וBox Jellyfish באנגלית
מדוזה קובייתית. נשמע דווקא נחמד, לא? ובכן, אולי כדאי שתדעו גם את שמה השני, "צרעת הים", ואת העובדה שמדובר באחד מבעלי החיים הארסיים ביותר בעולם - ארסית פי 500 מרב פתן מלכותי, למשל. הטבע מספק, אגב, אירוניה משעשעת, כיוון שמדובר גם ביצור מרהיב, שהמבנה שלו דומה לקובייה שקופה. זרועות המדוזה עשויות להגיע לאורכים של שניים עד חמישה מטרים, כאשר כל זרוע מכילה עד כחצי מיליון מחטים זעירות, ובהן ארס שיכול להרוג במנה אחת מספר רב של אנשים. בנוסף לכל הצרות, תהליך הזרקת הארס של המדוזה הקובייתית נחשב לאחד התהליכים הביולוגיים המהירים בטבע – כך שהקורבנות שנעקצים בים לא מספיקים אפילו להגיע ליבשה לפני שהם נופחים את נשמתם. יש לה 24 זוגות עיניים מיקרוסקופיות, שנפרשות על רשת עצבים שסובבת את כיפתה ומספקות לה טווח ראייה מלא של 360 מעלות. הדבר המבעית הזה גם לא סתם נסחף בזרמי האוקיינוס כמרבית המדוזות, אלא שוחה בעצמאיות. אחלה.
ראו הוזהרתם: עקיצת המדוזה הקובייתית גורמת לכאבים עזים המלווים בנפיחויות ופצעים הדומים לכוויות. ארסה פוגע במערכת העצבית ובשרירים. לאחר טיפול ראשוני בחומץ, חובה להתפנות לבית חולים, שם ניתנת לנתקף אספקת חמצן וטיפול בנוגדנים שונים.
איפה כדאי להיזהר? למרות שרוב המדוזות הקובייתיות נמצאות באזור שבין האוקיינוס ההודי והאוקיינוס השקט, הרי שישנם כמה מינים שמגיעים גם לאוקיינוס האטלנטי ולמזרח האוקיינוס השקט. הן מגיעות לעתים לקליפורניה, ליפן, לדרום אפריקה, לניו זילנד ואפילו... למזרח התיכון. אאוץ'.
ממבה שחורה
Dendroaspis polylepis בשמה המדעי, וBlack Mamba באנגלית
אפילו מי שלא סובל מפוביה מנחשים, יצטרך להיות זהיר במיוחד בקרבת הממבה השחורה. האמת היא שהנחש הטריטוריאלי והאגרסיבי הזה, שגדל לאורך של יותר מארבעה מטרים ונע במהירות של כמעט 20 קמ"ש, הוא למרבה המזל "ביישן" יחסית ולרוב בורח כאשר בני אדם מתקרבים. אבל אם הוא מרגיש מאויים - הרי שיתקוף שוב ושוב, בעודו מחדיר לגוף הקורבן את הארס הקטלני שלו. רק הזרקה מהירה במיוחד של החומר הנוגד לרעל, והקורבן האומלל יינצל ממוות. הממבה השחורה, אגב, קיבלה את שמה בשל הצבע שבתוך פי הנחש.
ראו הוזהרתם: כמות הארס בהכשה אחת שלו מספיקה להרוג בין 20 ל 40 בני אדם. ההכשה של הנחש היא קטלנית ביותר. אם המוכש לא מקבל נוגדן תוך זמן קצר הוא מת.
איפה כדאי להיזהר? במדבר הסהרה באפריקה.
תנין מים מלוחים
ידוע גם כ- estuarine וכ- Crocodylus porosus בשמו המדעי
תניני המים המלוחים הם תוקפניים וקנאים לטריטוריה שלהם. ובניגוד לבני דודיהם, התנינים הצפון אמריקאים, הם אוכלים בני אדם על בסיס קבוע. כן, קראתם נכון. הם חיים בשפכי מים מלוחים ובלשונות ים, ואפילו בנהרות וביצות של מים שפירים. הזכרים הגדולים ביותר שוקלים כמעט אלף ק"ג, ואורכים שישה מטרים – מה שהופך אותם לזוחלים הגדולים בעולם. אז למרות שלרוב ארוחת הערב שלהם כוללת טרף מעט צנוע וקטן יותר, למשל דגים ועופות חוף, הרי שהמבוגרים שבתניני המים המלוחים ינסו את מזלם (ויצליחו) לא פעם כשיתקלו באנשים לא מאוד זהירים. תיירים חובבי סכנה, אגב, אוהבים לפתות את החיה המרהיבה הזו ליבשה בעזרת חתיכת בשר. מה חבל שהם לא יודעים כמה גדול הסיכוי שהם יגלו כמה הם דומים לחתיכת הבשר הזו.
איפה כדאי להיזהר? בטווח שמצפון אוסטרליה, החוף המזרחי של הודו ועד לדרום-מזרח אסיה.
דובי קוטב
Ursus maritimus בשמם המדעי, ו-Polar Bears באנגלית
הדובי הלבן החמוד, זה שרק בא לכווצ'ץ' אותו, מופיע לא מעט במודעות של קבוצות הקוראות לשמירת איכות הסביבה והעולם מפני ההתחממות הגלובלית. איך להגיד? מוטב שישארו בפוסטרים, מתוקים בטירוף, מאשר לפגוש אותם באופן אישי. התדמית החמודה היא רק מסווה קר לב: דובי קוטב הם הטורפים היבשתיים הגדולים ביותר בעולם; חלק מהזכרים מגיעים למשקל שיא של 680 ק"ג ומתהדרים בטפרים באורך של חמישה סנטימטרים. הם הורגים, באופן קבוע, כלבי ים וסוסי ים שגודלם כפול מהם. ולמרות שהתקפות בני אדם נדירות - הן גם קטלניות לחלוטין.
איפה כדאי להיזהר? בחוג הקוטב הצפוני, ואפילו בגן החיות - זהירות, הצפייה בסרטון קשה.
יתוש
Mosquitoe באנגלית, מלשון little fly מספרדית ומפורטוגזית
מהי החיה הקטלנית בעולם? היתוש. בחלקים מסוימים בעולם, מפיצים היצורים המציקים האלה, מוצצי הדם, מחלות כמו מלריה, קדחת דנגה ואת קדחת הנילוס המערבי - שהורגים קרוב לשלושה מיליון אנשים בשנה. רוב מקרי המוותה נגרמים ממלריה מתרחשים באפריקה, היכן שמדענים וארגוני סיוע בינלאומיים עסוקים יום יום בפיתוח אסטרטגיות למניעת התפשטות המחלות הקטלניות. אז למרות שהם קטנים ויומיומיים, ושבמחוזותינו מסתיימת לרוב ההצקה בעקיצה טורדנית - הידיעה שגם בימינו היתוש הוא בעל החיים גורם המוות מספר אחת בקרב בני האדם קצת מלחיצה, לא?
איפה כדאי להיזהר? בכל העולם, ובעיקר באפריקה.