הדיירים: בעלי עודד ואנוכי, באמצע שנות ה-30 לחיינו, והילדים נעם (10) ועידו (6).
הדירה: דירת 4.5 חדרים ישנה ומוזנחת שלא שופצה מעולם (בת -25 שנה), בשטח של כ-120 מ"ר, בקומה גבוהה בבניין רב קומות בצפון תל אביב.
הדירה פונה צפונה אל נוף מרהיב של פארק ירוק ומקסים והים נשקף מהחלונות, אולם בשל תכנונה המקורי, מרבית אזורי הדירה היו חשוכים וקודרים. המטבח היה סגור, פינת האוכל מוקמה ליד חלון פנימי שפנה למרפסת שירות ישנה ומוזנחת, חדרי האמבטיה היו קטנים ובין כל החדרים קישר פרוזדור צר וארוך. מתחת לכל החלונות היו אדניות בטון מלוכלכות וללא צמחייה.
החזון: במשך זמן רב חפשנו דירה שתכיל ארבעה חדרי שינה, חדר מגורים וחדר עבודה. משימה בלתי אפשרית בדירה קבלנית חדשה. ידענו שהאפשרות היחידה היא במציאת דירה ישנה שבה פרוזדורים, שטחי שירות ומרפסות ישנות שאת שטחם אוכל לנצל לפונקציות אחרות.
שתי בעיות מרכזיות עמדו לנגד עיני: כיצד מכניסים את החוץ פנימה בדירה שבה יש חזית ראשית אחת, וכיצד מוסיפים את החדר השישי בדירת ארבעה חדרים. הגדרנו לעצמנו מספר יעדים: סלון גדול ומטבח פתוח אליו, חדר עבודה עבורי, חדר הורים מרווח פלוס מקלחון ואגף ילדים נפרד, הכולל שני חדרי שינה שיכולים להפך בעתיד לשלושה.
חדר העבודה בלב הבית
השיפוץ: התחלתי בחלוקה מחדש של הדירה לפי הפונקציות שהגדרנו לעצמנו. האמבטיה הישנה הייתה במרכז הדירה כך שעם הריסתה נותרנו עם צנרת שירותים בליבה של הדירה. בנוסף, חדר שינה שנהרס הותיר אחריו שני עמודים תומכים שלכאורה הפריעו לתכנון.
מה שנראה בהתחלה כמכשול הפך במהרה לטריגר ליצירת אזור מרכזי חדש בבית שכל הפעילויות מתרחשות סביבו - חדר העבודה. העמודים ושרידי הצנרת הישנה יצרו מסגרת המגדירה ותוחמת את אזור העבודה.
ניצלתי את השטחים המבוזבזים, שטח האמבטיה ופרוזדור החדרים הישן שבוטל ליצירת אזור מלבני גדול ופתוח הצופה אל חדר המגורים, שסביבו עוברים ונכנסים לחדרי השינה ולחדר הרחצה.
הכניסה לחדר הרחצה החדש וארונות שירות נוספים, שאחד מהם משמש מסתור למכונת ומייבש כביסה, טושטשו באמצעות דלתות הנמצאות במישור אחד עם הקיר. כל הקיר חופה בעץ ועליו הודבקה מראה. המראה יוצרת אשליה של גודל, מאפשרת קשר עין עם כל חלקי הבית אך האפקט המדהים ביותר הוא השתקפות נוף הים, הפארק והשמיים אל תוך חדר העבודה. למעשה קבלתי חדר פנימי, ללא חלונות ישירים עם החוץ, שנהנה מכל יתרונות האור והנוף של הדירה.
חדר המגורים והמטבח: רחב ופתוח
המטבח: שירותי האורחים בכניסה לדירה בוטלו והפכו לחלק מהמטבח החדש. קיר של ארונות גבוהים מסתיר בתוכו את צנרות הביוב והאוורור. במטרה לבשל מול הנוף תכננתי אי ודלפק אכילה, והמטבח פתוח ופונה אל חדר המגורים.
המטבח בצבע לבן שלג, כמו כל הריהוט הקבוע בדירה, תוכנן להראות כמקשה אחת עם הקירות ולשמש כרקע לחיים ולפריטים שבו.
הסלון: חצי חדר בכניסה לדירה, שחסם את המבט לחדר המגורים והנוף, נהרס ורק עמוד תומך נשאר זכר ממנו והפך לקיר ספריה. קיר נוסף הוסב לנישה למסך טלוויזיה וקלטות די.וי.די.
ויטרינת הסלון הוחלפה ואדנית הבטון חופתה שיש מבחוץ וסף מעץ צבוע. מעקה זכוכית הותקן באדנית וכך לראשונה נוצרה גישה לשתילת צמחייה.
חדר רחצה: הלבן שולט
חדר הרחצה ממוקם למעשה במרבית שטחו בשטח מרפסת השירות הישנה ובכך נוצל חלון המרפסת להכנסת אור טבעי רב לחדר החדש. לנגרות האמבטיה וחיפוי הקיר נבחר שוב הצבע הלבן, ועל האמבטיה הותקן משטח משיש קיסר לבן המאפשר ישיבה נוחה בזמן רחיצת ילדים.
חדר שינה מרכזי: חלל גדול
חדר השינה הישן ובו חדר ארונות ומקלחת נפתחו לחלל אחד גדול, וחלק משטח המקלחת הישנה הפכה למקלחת ההורים. במקום חדר הארונות הישן תוכננו ארונות קיר בכל היקף החדר - שטח האכסון בחדר הוכפל.
הפרקט שבו מרוצפת כל הדירה ממשיך גם לתוך חדר הרחצה ודלת זכוכית חלבית מכניסה הרבה אור. במקלחון הגדול שתוכנן גם הוא משיש קיסר לבן הותקנו שני ראשי טוש, בעלי שני ברזים נפרדים, המאפשרים מקלחת זוגית בו זמנית.
המרפסת הישנה שופצה לחלוטין, המעקה הישן הוסר ובמקומו שמנו מעקה זכוכית, אדנית הבטון חופתה בשיש והריצוף כוסה בדק עץ איפאה שממשיך במבט את הפרקט מבפנים.
אגף ילדים מודולרי
אחד האתגרים היה לתכנן אגף ילדים נפרד המאפשר תוספת חדר בעתיד עם גדילת המשפחה. לשם כך תוכנן חדר ילדים אחד גדול המחולק באמצעות ארונות דו כיווניים לאזור משחקים וחדר שינה. הכניסה אל החדרים היא דרך אזור המשחקים. בעתיד, במידת הצורך, ניתן להזיז את הארונות ולחלק את החדר לשניים.
פרולוג: תהליך השיפוץ, מרגע זיהוי הפוטנציאל ועד מימושו, היה תהליך ארוך ומרתק. כיוון שחבשתי שני כובעים בפרויקט הזה, האחד כאדריכלית והשני כדיירת ולקוחה, האתגר בזמן התכנון והשיפוץ, אולם בצידו גם הסיפוק עם התוצאה כפולים ומכופלים.
מבחינתי, לראות את האנשים הקרובים לי ביותר, בני משפחתי, משתמשים ונהנים מפרי התכנון המשותף זו הצלחה רבה. כל אחד מבני הבית הגדיר בדיוק את רצונותיו, העדפותיו, צרכיו והרגליו, ערכנו רשימות מפורטות של הכל והצלחנו לתרגם את המחשבות לחללים, חומרים וצבעים ולהתאימם לתוך מעטפת קיימת.
האילוצים של המבנה הישן הולידו רעיונות יצירתיים והביאו לפתרונות תכנוניים שונים מהמקובל. אני מרוצה מהעובדה שהצלחתי לתכנן חללים שיענו על צרכי המשפחה גם הרבה שנים קדימה, ויאפשרו לדירה להמשיך ולהתפתח עם השנים והשינויים בהרכב המשפחה.
המלצות: אני ממליצה לכל מי שמתכנן שיפוץ להתחיל מפירוט מדויק של כל הרגלי חייו בביתו העכשווי, ולחשוב כמובן כיצד הוא רואה את החיים והתפקוד בבית כמה שנים קדימה. את כל האינפורמציה המפורטת יכול אדריכל מנוסה לתרגם לחללים, חומרים וצבעים שלמרות, או אולי דווקא בזכות, אילוצי שטח, יתפרו את הבית המתאים ביותר עבור דייריו.
דליה כרמון דותן היא אדריכלית בעלת סטודיו לאדריכלות ועיצוב