אולי ראיתם אותה פעם לוקחת ספוג, מספיגה אותו במרכך כביסה ואז משליכה אותו למייבש יחד עם הבגדים המיובשים, במה שנודע מאז בקבוצות שונות בפייסבוק כ"מבשם כביסה". אולי שמעתם כבר על ההיא שמורחת ווקס לרכב על כירי האינדוקציה שלה, או זאת שמצרפת לכל מכונת כביסה גם ג'ל, גם אבקה להסרת כתמים, גם מרכך ולסיום זורקת גם קפסולה.

יכול להיות גם שתהיתם למה סימה ביטון, כוהנת הבישול והקירצוף, לא מפסיקה לנקות את מה שגם ככה כבר נקי: התנור מצוחצח, מכונת הקפה מבריקה, אבל היא ממשיכה לקרצף בתנועות חינניות, כששיערה מסודר, איפורה מתוקתק ועל פניה חיוך שמעורר ודאי תהיות אצל 90 אלף העוקבים אחריה באינסטגרם ועוד הרבה יותר בפייסבוק. "כשהתחלתי עם סדרת הרשת שלי, 'המקרצפת', אז היו גם ביקורות קשות מאוד על הקטע הזה", היא מספרת. "מה לעשות, דברים נקיים אצלי בבית. הסרטון הראשון היה על ניקוי התנור ולימדתי את השיטה שלי. התנור שלי, בשבילי, היה מלוכלך. במצב כזה אני מנקה אותו, אבל לאחרים הוא היה נראה חדש ומבריק למרות שהוא בן שלוש שנים".

סימה ביטון (צילום: רום אוזן)
שמלה: טומי הילפיגר לפקטורי 54 | נעליים: גוצ'י | תכשיטים: noritamy | צילום: רום אוזן

נראה שזה העליב אותך.
"ממש נעלבתי. חשבו שאני משווקת תנורים בסרטונים האלה: 'מה את עובדת עלינו? התנור נקי'. ראיתי תנורים של אנשים, לפני ואחרי, וחשבתי לעצמי שבאמת יש מצב שהתנור שלי היה נקי. בכל מקרה התחלתי לכתוב בסרטונים שלי שאני יודעת שזה נקי ושאני רק מדגימה את השיטה. רק אחר כך הם חשבו על זה ונתנו צ'אנס לשיטות שלי. לאט לאט התחילו לזרום תגובות מדהימות ומאות תמונות של תנורים נקיים. אחד הטיפים הכי גדולים שלי זה לא להגיע למצב כזה. תחזוקה לא צריכה להיות יומיומית כי זה אובססיבי, אבל ברמה השבועית".

את מגדירה את עצמך כאובססיבית?
"כן. אני, החברות שלי – כולם מגדירים אותי ככה. זה כמו אנורקסיה, להבדיל. אתה אף פעם לא באמת מודע לעצמך עד הסוף. בעיניי הבית שלי הוא לא מוזיאון, אבל אני כן כל הזמן עם סמרטוט ביד. אני חיה בשלום עם ההפרעות שלי, למרות שאני חשה קצת קנאה כשאני רואה חברות שלי שהבית שלהן הפוך והן יכולות לשבת להן עם כוס קפה. הייתי רוצה להיות כזאת לפעמים, אבל אני אוהבת שנקי אצלי. לא הייתי רוצה שיהיה מלוכלך. לא הייתי רוצה שאנשים יבואו והבית ייראה ככה".

עד כמה המצב קשה? יש לך מנקה?
"כן, פעמיים בשבוע. אבל היא בכלל לא מנקה, רק עוזרת לי. אני עושה את העבודה והיא עוזרת לי. אני כל פעם שומעת חברות שאומרות 'העוזרת לא עושה כלום', אבל אתן צריכות לנהל את זה. אל תסמכו על זה שמישהי תבוא אליכן פעמיים בשבוע והבית יהיה מקורצף".

סימה ביטון (צילום: רום אוזן)
שמלה: מייקל לפקטורי 54 | נעליים: זארה | תכשיטים: coconut | צילום: רום אוזן

סימה ביטון (צילום: רום אוזן, סטיילינג וקריאייטיב אלכס גדרון, איפור אלי חורי)
סימה ביטון | צילום: רום אוזן, סטיילינג וקריאייטיב אלכס גדרון, איפור אלי חורי

המשפחה שלך יכולה להיכנס למטבח?
"כן, גם הילדים וגם בעלי. הם לא יודעים לנקות. הם מפילים, אני מתעצבנת, אבל אני מאפשרת להם. לא רוצה להיות מהאימהות האלה שלא נותנות. אני לא מכריחה אותם לנקות, אבל אני כן מבקשת שיעזרו. אני לא מונעת מהם כלום, מעדיפה שהילדים שלי ייהנו. הם כולם יודעים לבשל, מהקטנה שכבר מכינה לעצמה אוכל, דרך האמצעי שממש פלצן, ממש גסטרונום, ועד הגדולה שלי שמכינה חלות, ג'חנונים, עוגות. ואני בשקט מתמרמרת על המטבח ומקרצפת".

רוצה להיות אמא

דרכה המקצועית של ביטון התחילה במטבח. היא גדלה בצפון הישן של תל אביב ולמדה ב"תיכון חדש", אבל בגיל 18 עזבה עם המשפחה לחדרה. "לא היו לי קוסקוס וכאלה בבית", היא נזכרת. "מצפים ממני לבשל כאלה דברים, אבל ה'ביטון' מגיע מהאבא, אמא שלי יוונייה. האוכל שלי הוא בורקס, אושפלואו, דברים של יוונים. אמא שלי בשלנית מטורפת, הכל אצלה טעים ברמות".

"גם אני אהבתי לבשל, לאפות ולארח", היא נזכרת בילדותה. "דרך אמא של בחור שיצאתי איתו הכרתי בחורה שלמדה בצרפת ופתחה חברת קייטרינג. הלכתי לעזור לה, למדתי וביחד גדלנו. לקחתי הרבה על עצמי, אמרתי לה כל הזמן שאנחנו צריכים לגדול ולעשות יותר. הייתי מאוד צעירה ומאוד הצלחתי, כל החברים שלי עבדו אצלי. אבל באיזשהו שלב נמאס לי והחלטתי שאני נרשמת לאוניברסיטה, מינהל עסקים. לא זנחתי את הבישול, עשיתי במקביל קורסים בכל העולם, אבל רציתי ללמוד עסקים כי ידעתי שיהיה לי עסק. בינתיים עשיתי אירועים קטנים כדי לממן את הלימודים".

סימה ביטון (צילום: רום אוזן)
חליפה: H&M | צילום: רום אוזן

באחד מהאירועים האלה נכח לדבריה עיתונאי, שכבר למחרת כתב על ביטון בעיתון. "מעולם לא פרסמתי את עצמי ומעולם לא חיפשתי עבודה", היא מספרת. "אבל כתבה בעיתון בימים ההם הייתה משהו אחר – זה עשה הדים בכל הארץ. עזבתי את התואר רגע לפני הסוף, נשאר רק קורס אחד ופתחתי קייטרינג בבית של ההורים שלי, מהתנור הקטן בחדרה. אחר כך הגיע גם המטבח המקצועי והמון טלוויזיה והייתה לי גם פינה אצל אודטה. בזכותה קיבלתי תוכנית משל עצמי – 'ללקק את האצבעות', קראו לה".

את בעלה פגשה גם כן במסגרת העבודה, "וחודש אחרי החתונה כבר הייתי בהריון ואפילו אחרי לידתה של יובלי הבכורה המהממת שלי המשכתי לרוץ. הקריירה שלי הייתה בשיאה, הייתי עם הילדה בכל מקום על הידיים, לא ויתרתי על הנקה ולא לקחתי חופשת לידה. ניסיתי להיות וונדרוומן, בעצם הייתי וונדרוומן. אחרי שנתיים בערך ניסיתי שוב להיכנס להיריון, חשבתי שהכל יילך לי בקלות. זה לא קרה, כנראה מהעומס של העבודה והמתח. תמיד יש את הרצון לעשות את הכל הכי טוב בעבודה, ותמיד הרי חשוב לי להיות הכי נקייה ולארח את כולם בחגים. שמתי על עצמי לחץ ולא הצלחתי. היו שנים קשות של הפלות, היה גם היריון אחד מחוץ לרחם. לא מאחלת לאף אחת לעבור את זה.

"בסוף נכנסתי להיריון ואמרתי לעצמי, 'את הילד הזה אני רוצה לגדל בבית. אני רוצה להיות אמא'. העסק הצליח מאוד והייתי בשיא הקריירה, אבל זהו, לא רציתי טלוויזיה, לא קייטרינג, לא כלום. היה לי קשה להגיד שאני סוגרת את העסק אז כל הזמן אמרתי שאני תפוסה ולא יכולה. העסק הלך והצטמצם ומה שפעם עשיתי מדי יום הפך למדי פעם. פשוט הפסקתי ליהנות מזה. זה היה תובעני. הרגשתי שאני גם לא אמא מספיק טובה לילדה שלי וגם לא טובה מספיק בעסק. זה גרם לי להחליט שאני רוצה הפסקה. אחר כך הילדים הם אלה שהחזירו אותי למסלול".

סימה ביטון (צילום: רום אוזן)
שמלה: Asia | תכשיטים: Volver | נעליים: זארה | צילום: רום אוזן

אחרי 15 שנות שקט, כשהילדים שאלו אותה במה בעצם היא עובדת, התעורר בה היצר מחדש: "כולם ידעו מי זאת סימה ביטון, שהייתה בטלוויזיה, עם קייטרינג מצליח ואירועים הכי שווים. לא התאים לי שדווקא הילדים שלי לא יידעו. הוצאתי להם את כל הכתבות, הראתי להם שאני בעיתונים ובטלוויזיה. הקראתי להם מכתבי תודה ששלחו לי. הם מאוד גאים בי ורואים שאני מצליחה ושעושים עליי כתבות".

מאז משדרת ביטון לכל העולם את הנעשה בתוך המקרר שלה, אבל משתדלת להרחיק את העולם ממה שקורה אצלה בבית. היא לא מסכימה לחשוף את גילה ("זה קטע כזה שלי עם עצמי") או איפה בדיוק היא גרה ("עוקבות כל הזמן שואלות אותי ואני עונה שבאזור השרון, לא יותר").

"אני לא מפחדת", אומרת ביטון, "זאת שמירה על הפרטיות של המשפחה שלי. לפעמים אני נשברת ומעלה תמונות של המשפחה, אבל ממש בקטנה. לפעמים זה חשוב לי כי המשפחה היא הדבר הכי חשוב בעולם. אני רוצה שכולם ידעו שהיא קיימת ושהיא שם. לגבי הבית, גם לפני שגרתי פה, בחיים לא שיתפתי איפה בדיוק אני גרה. אני לא מפחדת מעין הרע, אבל יש חששות אחרים. חוץ מזה, אני אוהבת את זה שאנשים לא יודעים עליי הכל".

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sima Bitton (@simabitton)

 

שום מילה רעה

אי אפשר לדעת הכל על סימה ביטון, אבל אם מסתכלים היטב על חשבון האינסטגרם שלה ושאר הפעילויות שקשורות אליה ברשת, אפשר לראות את השפע המסתתר מאחורי דמותה הדקיקה. גם כשהיא מכינה את סנדוויץ' החסה המפורסם שלה – עלי חסה טריים על תקן לחם, מקושטים בשתי פרוסות עגבנייה, מלפפון חמוץ פרוס, קצת בצל ירוק וביצה קשה, "באהבה גדולה לכל העוקבים שחושבים שקל לי לשמור על המשקל" - ניתן להתרשם מהמטבח המעוצב, רחב הידיים והשופע וכל סוגי המוצרים שהיא משתמשת בהם. זה כולל תיקים של גוצ'י ושאנל ואת גולת הכותרת: שתי מכונות כביסה שעובדות יום וליל.

סימה ביטון (צילום: רום אוזן)
חולצה ומכנסיים: טומי הילפיגר לפקטורי 54 | צילום: רום אוזן

"נכון, יש לי הרבה סירים בבית", מודה ביטון, "אבל לכל אחת יש את סדר העדיפיות שלה. נגיד מישהו שאוהב ספרים, את באה אליו הביתה ויש לו את הספרים הכי מטורפים. אז לי יש סירים, כי זה התחביב שלי ואני מתפרעת. לא בכל תחום אני מתפרעת. את חלק מהדברים אני מקבלת במסגרת שיתופי פעולה ואני גם תורמת. השבוע תרמתי שני ארגזים של כלי בית כי אין לי מקום. אבל ככה הייתי גם לפני שהתפרסמתי. תמיד היו לי את הסירים הכי טובים, זה היה בשבילי יותר מבגדים. תמיד אעדיף סיר טוב על נעליים".

אוקיי, ושתי מכונות כביסה?
"שתי מכונות כביסה שוות עוד אחסון וזה חוסך כל כך הרבה זמן. היו לי שתיים גם לפני החתונה, כשגרתי בדירת 50 מטר. אני לא יודעת, מי שיש לה שלושה ילדים בבית וצריכה להחליף מצעים פעם בשבוע - זה אצלם, במיטה אצלי אני מחליפה פעמיים בשבוע - וצריכה לכבס בגדי בית ספר ואת יודעת, זה חוסך זמן! לבנה, שחורה, מצעים - אפשר לעשות במקביל. אחת תולה אחת מכניסה למייבש. אין השקעה יותר משתלמת בעיניי משתי מכונות כביסה. זה שווה. בואי, זה לא כזה... יש מכונות שעולות רק 2,000 שקל".

והנה אנחנו מגיעים לטענה של אנשים על אישה עשירה שנותנת טיפים לבית של אנשים רגילים.
"אני לא אישה עשירה, ממש לא אישה עשירה. עבדתי מאוד קשה כל החיים שלי ואני ממש לא באה ממשפחה עשירה. כל מה שיש לי, הוא שלי. אבא שלי בזמנו פשט את הרגל. כל מה שהרווחתי כל חיי בא מעבודה קשה. אני לא בזבזנית, אני מאוד מחושבת ולא קונה כל מה שבא לי".

אז חזרת לברנז׳ה? הרבה מפורסמות מפרגנות לך על הטיפים למטבח ולניקוי. בר רפאלי, אתי קובו ושר פיטנס חברות שלך.
"אני בברנז'ה, תמיד הייתי, אבל אני לא משקיעה מחשבה בזה. מבחינתי סימה ביטון היא סימה ביטון. אני לא צריכה חותמת, גם הילדים שלי לא הכירו את הקריירה שלי אז הוכחתי להם. אני כל הזמן לומדת ומעבר למתכונים אני מביאה את האופי, את שמחת החיים שלי, את הכושר. אני מפתחת את עצמי כל פעם מחדש. זה לא משנה למי המתכונים והטיפים שלי מצליחים. ברור שלמפורסמים יש אבק כוכבים, אבל מרגש אותי לשמוע מכל אחת שעוקבת אחריי. מישהי אמרה לי היום שהילדים שלה אוהבים רק את האוכל שלי. זה מרגש אותי באותה מידה כמו שמישהי מפורסמת מכינה את המתכונים שלי.

סימה ביטון (צילום: רום אוזן)
חולצה: ליאור שוורצמן | חגורה: זארה | צילום: רום אוזן

"כשאני מקבלת תגובות טובות זה מפתיע אותי, אני ממש לא לוקחת את זה כמובן מאליו. אני מקבלת כל ביקורת שנותנים לי ואני מתייחסת אליה, עובדת על זה. בגלל שאני פרפקציוניסטית, כשמישהי כותבת לי שהמתכון שלי יצא לה מלוח מדי - אני משתגעת. אני עובדת נורא קשה כדי שהמתכון יהיה מדויק, חשוב לי שהוא יצליח. אני לוקחת את זה מאוד קשה אם לא".

מה השלב הבא? אולי שופטת בריאליטי? את מסוגלת לבקר אחרים?
"אנשים מבקשים ממני כל הזמן לחזור לקייטרינג, רוצים אוכל לחגים, אבל את זה אני לא עושה. היו גם הצעות מריאליטי, אבל כדי להשתתף. לגבי שיפוט עוד לא קיבלתי הצעות. אני מעבירה המון ביקורת על מסעדות באינסטגרם, אבל אף פעם לא אכתוב מילה רעה. אם יש לי משהו טוב להגיד, אני מעלה ומפרגנת. אם אין לי, אף פעם לא אעשה את זה. לא אפגע למישהו בפרנסה. ביקורת היא טובה, לומדים ממנה, אבל אני באופן אישי לא מסוגלת להעביר ביקורת שלילית בדיגיטל. גם אם הייתי מאוכזבת משירות, לא אנצל את הבמה כדי להגיד משהו שלילי".

הטיפים של סימה לניקיון מושלם, אולי מדי

1. ניקוי תנור ללא מסיר שומנים או חומרים חזקים

משפשפים עם סקוץ׳ נירוסטה, ללא מים, את הכתמים. אם מרגישים שמפעילים מאמץ רב מדי, מחליפים לסקוץ' חדש. כדי להוריד מהסקוץ' את השאריות, טובלים בכלי עם מים חמים וסבון כלים. לסיום מעבירים סמרטוט לח בלי סבון. באותה שיטה מנקים גם את הרשתות והתבניות. 

2. הסרת כתמים עקשניים 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sima Bitton (@simabitton)

3. ניקוי מכונת כביסה

עובש וטחב שמצטברים במכונת הכביסה עלולים לגרום לבגדים להדיף ריח רע. כדי למנוע זאת מרטיבים סמרטוט רצפה רגיל בכוס חומץ סינתטי 5 אחוז, מכניסים למכונה ומפעילים בתוכנית ההרתחה הכי קצרה על 90 מעלות.

אם יש בעיות קשות של עובש וטחב גם בגומי של המכונה, שופכים 2 כוסות אקונומיקה על סמרטוט רצפה רגיל עד שהוא ספוג כולו, ומנקים בעזרתו את הגומי, גם בחריצים הפנימיים. סוגרים את דלת המכונה ומפעילים בתוכנית ההרתחה הקצרה ביותר. כשהמכונה מסיימת לעבוד חוזרים על הפעולה עם חומץ. 

4. חיטוי וניקוי תא מכונת הכביסה 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sima Bitton (@simabitton)

5. הכנת מבשם כביסה למייבש

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sima Bitton (@simabitton)

6. ניקוי מדיח הכלים

מפרקים את הפילטר בתחתית המדיח ושוטפים אותו עם מברשת ותמיסה המורכבת מכוס חומץ, מעט סבון כלים ומעט מים חמים. את החריצים מברישים במברשת שיניים. שוטפים ומחזירים למקום. כעת מניחים במדף העליון של המדיח כוס עם חומץ ומפעילים על תוכנית ארוכה בטמפרטורה הכי חמה. המדיח יכול להיות ריק, אבל אם הוא מלא בכלים – מוסיפים לו סבון שמיועד למדיח ומפעילים. מומלץ לחזור על הפעולה פעם בחודש כדי למנוע הצטברות של חומרים שונים ושאריות מזון.

7. ניקוי כיריים ללא מסיר שומנים

מפרקים את חלקי הכיריים וממכניסים לשקית פלסטיק עם חצי כוס חומץ, מעט נוזל כלים וחצי כוס מים חמימים. משאירים בשקית כל הלילה. מפזרים על כל הכיריים מלח, מתיזים עליו קצת מים מבקבוק ספריי. בעזרת מסננת קטנה מפזרים מעל הכול סודה לשתייה. במקרים של כתמים קשים משאירים את החומר למשך הלילה (12 שעות). משפשפים בעדינות ולאחר מכן מעבירים מטלית מים עם סבון. את החריצים מנקים בעזרת קיסם. מנגבים עם מטלית יבשה. מוציאים את החלקים מההשריה בשקית, שריככה את החלקים השומניים, משפשפים מעט ומסירים את החומר עם מטלית ספוגה במים חמימים וסבון כלים. מייבשים ומרכיבים בחזרה. אגב, אפשר גם להכניס את החלקים המפורקים למדיח הכלים אחרי ההשריה. שימו לב: לפני שמנקים את כל הכיריים כדאי לנסות את השיטה בחלק מוסתר. 

8. שכבת הגנה לכיריים 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sima Bitton (@simabitton)

 9. ניקוי המיקרוגל

ממלאים קערה במים עד כחצי מגובה הקערה. מוסיפים למים מיץ מלימון שלם, 2 כפות חומץ ולימון  פרוס לחתיכות. מכניסים את הקערה למיקרוגל ומפעילים בעוצמה חזקה למשך 3 דקות. מניחים ל-3 דקות נוספות בלי להפעיל את המיקרוגל. מוציאים את הקערה ומנגבים את הפנים במגבת נייר.  

צילום: רום אוזן | סטיילינג: אלכס גדרון | איפור ושיער: אלי חורי