במטבח אנחנו לא רק מכינים אוכל. במטבח אנחנו גם שותים את הקפה, מדברים בטלפון בזמן שמכינים את ארוחת הצוהריים, יושבים לדבר עם הילדים, מתאספים כל המשפחה בסוף היום, לפעמים גם מארחים ותמיד תמיד גם שוטפים כלים. בקיצור, אנחנו שם לא רק כדי לאכול אלא גם כדי לתכנן, לדבר, לצחוק, להתעדכן ולהיפגש ולכן חשוב שהמטבח יהיה מקום שנעים לשהות בו, ונוח לעבוד בו. עליו להיות מעוצב בצורה פונקציונלית, ששמה דגש על נוחות השימוש בחיי היומיום ולא רק על אסתטיקה. ובכל זאת, השניים לא חייבים לעמוד בסתירה אחד לשני - אפשר לעצב מטבח שיהיה גם פונקציונלי וגם יפהפה. לא יודעים מאיפה להתחיל? קבלו טיפים שחובה לקחת בחשבון בעיצוב המטבח החדש שלכם.
משטח עבודה ומשטח הנחה
משטח העבודה שלכם הוא בדרך כלל השיש: עליו מניחים את חומרי הגלם, חותכים, מסדרים, מערבבים, ועושים בעצם את רוב עבודת הבישול והאפייה. כשאתם מתכננים את המטבח, השאירו לפחות 90 ס״מ למשטח העבודה, ועדיף אפילו יותר - כלומר, לפחות 90 ס״מ של שיש, לא כולל הכיור. ברמת העומק, העומק הסטנדרטי מגיע עד 65 ס״מ, אבל אם יש לכם את המרחב לכך, אפשר ואף מומלץ להגדיל אותו עד 75 ס״מ - במיוחד אם אתם נוהגים להניח על השיש דברים באופן קבוע (למשל צנצנות של חומרי גלם או בקבוקי שמן).
משטח הנחה הוא משטח עבודה נוסף שמשמש אתכם בעת הבישול והאפייה, אבל עליו לא חותכים ירקות או מערבבים בלילות - אלא מניחים דברים בצד. למשל, בשר שמונח במסננת או מושרה במרינדה, תבניות לתנור עליהן מסדרים את העוגיות, או קערה גדולה בה מרכזים את הירקות החתוכים לסלט. כדאי לקחת בחשבון משטח כזה סמוך למקרר וסמוך לתנור. אם אין לכם מקום, פתרון טוב יכול להיות משטח הנחה מודולארי על גלגלים, כך שיהיה אפשר לקרב אותו למרכז המטבח בעת הצורך, ולגרור אותו לפינה כשאתם לא מבשלים.
זרימת עבודה תסייע בבחירת המיקום
מיקום הפריטים במטבח צריך להתחשב בזרימת העבודה שלכם. למשל, המרחק בין הכיור למדיח הכלים: אפשר כמובן לקחת את הכלים המלוכלכים והרטובים מהכיור לקצה השני של המטבח שם מיקמתם את המדיח, אבל הגיוני הרבה יותר למקם את המדיח ממש לצד הכיור, כך שלא תצטרכו לסחוב את הכלים, ושהמים המטפטפים ינחתו בכיור ועל השיש ולא על הרצפה. דוגמה נוספת היא המקרר ומשטח ההנחה: אם אתם רוצים להכין סלט, הצעד הראשון יהיה להוציא את הירקות מהמקרר ולהניח אותם לצדכם כדי לקצוץ אותם. אפשר למקם את המקרר שלא בצמוד לשיש, אבל עדיף שהם יהיו צמודים זה לזה. כשאתם מבשלים, האם אתם מוסיפים את התבלינים ישר לתוך הסיר כשהוא כבר על הגז? אם כן, כדאי למקם את עמדת התבלינים בצמוד לכיריים. העיצוב הפונקציונלי הוא דבר אישי שתלוי בזרימת העבודה האינדיבידואלית שלכם - ולכן, כשאתם ניגשים לתכנן את המטבח החדש, חשבו קודם כל על איך אתם אוהבים ורגילים לעבוד כעת.
חשבו על המטבח לפי אזורים
בהמשך לסעיף הקודם, אפשר לסדר את האלמנטים במטבח לפי אזורים: אזור אחסון שכולל את המקרר והמזווה, אזור ניקיון שכולל את הכיור והמדיח, ואזור הכנה שכולל משטח עבודה וגישה נוחה לתבלינים ולכלי בישול ואפייה. כך נהיה ברור מאוד, למשל, שלא כדאי להרחיק בין הכיור והמדיח. אבל כשלוקחים את זרימת העבודה בחשבון, מתברר גם שלא כדאי להפריד בין הכיור לבין הכיריים - כלומר, אם אתם חושבים להציב אי במטבח ולמקם בו רק את הכיור או רק את הכיריים, חשבו שנית.
השקיעו בברז ובכיור
אם יש לכם מקום לכיור גדול - זו ברכה, אבל קחו בחשבון שכיור גדול מאוד, בגודל של יותר מ-70 ס״מ למשל, ידרוש בניית ארון מטבח במידות גדולות יותר. אם אתם זקוקים להפרדה בין כיור בשרי לחלבי, השאירו מספיק מקום לכל אחד מהכיורים, אחרת תיאלצו להניח כלים מלוכלכים על השיש עצמו.
שיפוץ המטבח הוא הזדמנות פז להשקיע בברז טוב יותר - וברוח העיצוב הפונקציונלי, אנחנו לא מדברים רק על אסתטיקה. הברזים של היום יודעים לעשות הרבה יותר מאשר סתם להוציא מים רגילים. הברז החדשני של חברת קוקר יודע לספק את כל צרכי המים שלכם במקום אחד: מים רגילים, מים מסוננים קרים וטעימים לשתייה, מים רותחים לשתייה ולבישול, ואפילו מים מוגזים מסוננים וקרים. לברז החכם של קוקר יש יתרונות אדירים: הוא חוסך מקום, מפני שהוא מייתר את הצורך בקומקום ובבר מים; הוא חוסך זמן, מפני שלא תיאלצו יותר לעמוד ולחכות למים שיירתחו; הוא חסכוני בחשמל (לא צריך להרתיח את המים שוב ושוב) ובמים (לא צריך למלא את הקומקום ביותר מים מהנחוץ, או לחכות שהמים יתחלפו מקרים לחמים) ומפחית שימוש בפלסטיק. מעבר לכך הברז הזה מספק מים טעימים לשתייה ואפילו מי סודה והוא מעודד את בני המשפחה לשתות יותר מים. מדובר בהמצאה שתשנה לחלוטין את זרימת העבודה שלכם במטבח, מהרגע שתנסו אותה, לא תבינו איך חייתם בלעדיה. הברזים של קוקר מגיעים במגוון עיצובים, כולל ברז בעל צינור גמיש נשלף שיכול לשמש לשטיפת הכיור עצמו, ולא רק ייראו טוב בכל מטבח - אלא ישדרגו אותו באמת.
האחסון תלוי בצרכים שלכם
חשוב ביותר שיהיה לכם מספיק מקום אחסון במטבח, הן לחומרי גלם והן לכלי בישול והגשה. אם אתם אנשים גבוהים, תוכלו לנצל היטב ארונות גבוהים; אם לא, כדאי להשאיר מקום בארונות הנגישים יותר לכלים שאתם משתמשים בהם בתדירות גבוהה. כדאי להימנע מתכנון מדפים גבוהים מדי, שיכריחו אתכם לערום את הכלים אחד על השני בצורה מאוד לא נוחה לשליפה; מצד שני, אסור שהמדפים יהיו נמוכים מדי, כדי שתוכלו להניח בהם סירים גדולים, למשל, או בקבוקי שמן ותבלינים.
אם אתם מארחים הרבה, כדאי לקחת בחשבון מקום לסרוויס נוסף אחד לפחות, על כל כלי ההגשה שלו. אם אתם גרים רחוק מהסופר, ונוטים לעשות קניות גדולות ולהצטייד בכמות גדולה של חומרי גלם בכל קנייה, צריך לתכנן מזווה גדול ונוח. פתרונות אחסון חכמים שיכולים לפתור לכם בעיות יכולים להיות מגירות עמוקות וגדולות לסירים, מקומות אחסון פינתיים (או עם גלגלות), ארונות צמודים לרצפה או לתקרה וכדומה. כשאתם חושבים על אחסון, אגב, כדאי לקחת בחשבון גם מקום אחסון לפריטים מיוחדים - כמו ספרי בישול, קרשי חיתוך, תפוח אדמה ובצל או בקבוקי יין.
אל תילחמו בכל מחיר על האי
אי במטבח הוא בחירה טרנדית מאוד, שמשווה לו מראה יוקרתי, ובתכנון נכון - גם מזמינה שהות נעימה בחלל, הן לאכילה והן לעבודה משותפת בתהליך הבישול. הוא יכול אף לספק מקום אחסון נוסף אם ממקמים בתוכו ארונות, ומאפשר להניח עליו פריטי מזון מזמינים ואסתטיים, כמו סלסלת פירות טריים. עם זאת, הוא יכול להקשות מאוד את החיים במטבח - למנוע מכם לפתוח מגירות וארונות עד הסוף, לא לאפשר מעבר של שני אנשים זה לצד זה, להוסיף עיקול מעצבן בדרך לכיור או לתנור או להוסיף עומס ויזואלי שיחנוק את העיצוב.
כדאי לשקול הוספת אי למטבח רק אם המרחק בין קצה האי לבין קצה השיש הצמוד לקיר הוא 120 ס״מ לפחות. יש לכם מטבח עם מרווח קטן מזה? אל תילחמו על האי, אלא מצאו פתרון אחר למשטח הנחה שימושי.
חשבו על התאורה
אם יש לכם תאורה טבעית במטבח, זכיתם - היא תאוורר את העיצוב ותהפוך את החלל לנעים הרבה יותר. אבל גם אם לא, עדיין תוכלו להאיר את המטבח בצורה שתחמם ותפתח אותו. ככלל עיצובי לחללים דוגמת סלון, אור שמגיע מהצד (למשל מהקירות או ממנורות עומדות) הוא נעים יותר מאור שמגיע מלמעלה (למשל ממנורה הקבועה בתקרה). עם זאת, במטבח השיקולים הם אחרים: אתם צריכים לראות בבירור את משטח העבודה שלכם, את הכיור ואת הכיריים. קחו בחשבון תאורה שתאיר את השיש ישירות מלמעלה, אחרת הצל שלכם עלול להסתיר לכם את השיש. ודאו גם שהכיריים שלכם לא נמצאים בפינה חשוכה, כדי שתוכלו להיות בבקרה על צבע המזון, לדעת להוסיף תבלינים במידה ולוודא שהאוכל לא נשרף.
קחו בחשבון את מכשירי החשמל
אין גודל סטנדרטי למקרר, למשל - ולכן האחריות מוטלת עליכם למצוא מקרר שיתאים בדיוק למקום המיועד לו במטבח, כי אם הוא יהיה קטן מדי זה ייראה רע אסתטית ויהיה בזבזני מבחינת מקום, ואם הוא יהיה גדול מדי הוא פשוט לא ייכנס. ודאו גם שהדלת נפתחת בכיוון הנכון ועד הסוף. חשבו בדרך דומה על הכיריים, הכיור והמדיח, ואל תשכחו לפזר במטבח שקעי חשמל במקומות אסטרטגיים: קרוב למקרר, קרוב למשטח העבודה (כדי לחבר קומקום או בלנדר), קרוב לכיריים ולתנור וכולי. אם יש לכם אי, אתם חייבים לדאוג גם לשקעי חשמל באי או קרוב אליו.