ריח הוא חוש שלא מקבל מספיק כבוד. הוא יכול לשלוח אותנו בשניות לזיכרונות של שקיעה, אם למשל מריחים בושם של אהוב מפעם. הוא יכול לגרום לפה שלנו להתמלא ברוק, למשל אם מריחים משהו טעים שנאפה בתנור. הוא יכול לגרום לנו להימשך לאנשים ולמקומות מסוימים ולהידחות מאחרים, לקבל החלטות מסוימות ולהשפיע על מצב הרוח שלנו. זהו חוש עוצמתי מאוד, ואין מספיק מודעות לדרכים בהם ניתן להשתמש בו לטובתנו, כדי להעלות את איכות החיים ולעזור לעצמנו להרגיש טוב יותר.
על טעם וריח
רוב האנשים חושבים שחוש הריח האנושי גרוע, אבל זה ממש לא נכון: מדובר במיתוס שהתפתח בעקבות הממצא שהחלק במוחנו שאחראי על חישת ריחות קטן באופן יחסי מזה של בעלי חיים מסוימים. רוחבו הוא אמנם בין חמישה לשישה מילימטרים, אבל אפנו מצויד ב-6 מיליון קולטני ריח מכ-400 סוגים, ומסוגל לזהות קרוב לטריליון ריחות שונים. היכולת הזו שירתה אותנו לא מעט לאורך האבולוציה: היא עוזרת לנו למשל למצוא מזון ולהימנע ממזון מקולקל, להתרחק מסכנות כמו שריפה או גז, וכמובן משחקת תפקיד במשיכה שלנו לפרטנרים מיניים. לפי ההשערות, אנחנו מתבססים על הריח של הפרטנר כדי להסיק מסקנות על מצבו הבריאותי, ואפילו על האם יש בינינו קרבת דם מסוימת.
חוש הריח הוא סובייקטיבי מאוד. הפודקאסט ״חזית המדע״ הסביר זאת יפה עם דבריה של פרופ' רייצ'ל הרץ, חוקרת ריחות ויועצת לחברות בישום ומזון. בני אדם אמנם דומים אחד לשני בהרבה דברים, ויש ריחות שבוודאי יגרו את רובנו - למשל ריח של לחם טרי שנאפה בקרבת מקום. ובכל זאת, תפיסת הריח שלנו קשורה במה שהרגשנו בפעמים הראשונות שהרחנו את הריח הזה, וגם בתרבות שלנו. עבור האמריקאים, למשל, ריח הווינטרגרין (צמח ארומטי בעל פירות אדומים קטנטנים) יעורר תחושה טובה, מפני שהם מזהים אותו עם סוכריות. הבריטים דווקא יידחו ממנו, מפני שהם יקשרו אותו לריחם של תרופות וחומרי אלחוש.
תפיסת הריח שלנו כל כך סובייקטיבית שהיא גרמה לכישלון של הניסיון האמריקאי להמציא ״פצצת סירחון אוניברסלית״. משרד ההגנה האמריקאי ביקש בראשית המילניום לייצר נשק לא מזיק ולא מסוכן לפיזור הפגנות, וחשב שהצליח לעשות זאת עם רקיחה של ריח שהוא שילוב בין קיא, צואה וזבל רקוב. רק המילים האלו מעלות בנו חלחלה, ורוב האנשים אכן אמרו שלא ישרדו בריח הזה אפילו רגע; אבל אחוז מסוים של נבדקים פשוט לא חשב שזה כל כך נורא.
זה המקום לציין שתפיסת הריח תלויה בתרבות - השיער השרוף שמחלחל את הדרום אפריקאים מעלה ניחוח שכיח למדי בערים מסוימות בהודו - אבל גם בביולוגיה, וליתר דיוק בגנטיקה. ד"ר שלמה וגנר, מרצה בכיר במחלקה לנוירוביולוגיה באוניברסיטת חיפה, הסביר כי לכל אחד מאתנו יש מגוון שונה של קולטני ריח, שהופך אותו לרגיש לריחות מסוימים ולאדיש לאחרים: ״לכל אדם יש רפרטואר אחר של קולטנים, יש כאלו שיבחינו בריחות מסוימים ויש חלק שלא. יש אפילו תתרנים לריחות מסוימים. משום שהריחות הללו אינם חיוניים לשרידות שלנו, הם משתנים. לכן לאמירה שעל טעם ועל ריח אין להתווכח יש בסיס ביולוגי - לכל אחד יש קולטנים אחרים״.
הריח הזה מרגש אותי
ד״ר וגנר מוסיף פרט מעניין נוסף: חוש הריח הוא חוש פחות מתווך, מפני שהוא היחיד שלא עובר דרך התלמוס - האזור במוחנו שדרכו עובר כל המידע החושי. הקלט ממולקולות הריח מגיע ישירות למרכז הריח, הממוקם בסמיכות לאזורי הרגש והזיכרון - האמיגדלה וההיפוקמפוס - ולכן החוש הזה מעורר בנו תגובות רגשות עזות כל כך. כולנו מכירים זאת על בשרנו: תחושת הביתיות החמימה שעולה בנו עם ריח של התבשילים של סבתא, והנוסטלגיה המוחצת שעולה בנו כשאנו מריחים ריח שקשור לאהבה מהעבר.
אנחנו יכולים להרגיש משיכה או דחייה לריח הגוף של אנשים אחרים, ונראה שהתחושה הזו אינסטינקטיבית, ביולוגית ממש. אבל ריחות אחרים שמפעילים אותנו לא פועלים עלינו מכוח הביולוגיה, אלא פשוט מכוח הזיכרון. כשאנו פוגשים בריח חדש בפעם הראשונה, אנחנו מקשרים אותו לסביבה ולסיטואציה הנוכחית, וכמובן גם לרגשות שלנו באותו רגע - ומצמידים אותם. למעשה, הדבר הזה קורה כל הזמן, גם כבוגרים, וגם הרבה אחרי הפעם הראשונה שהרחנו ריח מסוים. פרחים מסוימים יכולים להזכיר לנו את הבית בו גדלנו בילדות, ובכך לעורר בנו תחושת מוגנות חמימה. מאכלים מסוימים יכולים להזכיר לנו ארוחות משפחתיות או אירועים חגיגיים. מנגד, לרוב האנשים יש רתיעה מריחות החומרים שנמצאים בבתי חולים או במרפאות שיניים, כי למדנו דרך התניה לקשר אותם לכאב.
אז אילו ריחות יעשו לנו טוב?
מובן, אם כן, שהתגובה לריחות שונים היא אישית - ובכל זאת יש ריחות שיפעלו על רובנו בצורה דומה. את כוחם של הריחות אפשר לרתום לטובתנו כדי להשפיע על מצב הרוח שלנו, להרגיע אותנו, ליצור תחושת נינוחות וביטחון ואפילו להעניק אנרגיה - הכול תלוי בניחוח בו אנו מבשמים את הסביבה שלנו.
יש ריחות שיודעים להרגיע אותנו - למשל קמומיל, יסמין ולוונדר. כולנו יודעים שאחרי יום עמוס, או כשמרגישים שהגוף מתוח, כדאי לשתות כוס תה קמומיל, אבל אפילו הריח שלו יכול לעזור להרפות קצת את הגוף. אלו ריחות שיכולים לעזור לנו בסוף היום, למשל, כשרוצים להתכונן לשינה, ולכן מתאימים במיוחד לחדר השינה או לחדר האמבטיה.
יש ריחות שיודעים ליצור בנו תחושת שחרור - למשל לימון, תפוז, ליים, ברגמוט ומנדרינה. הריחות הפירותיים וההדריים האלו מקושרים אצלנו לרעיונות של פריחה והתחדשות, וכך משפרים את מצב הרוח, מעודדים ומשמחים. ריחות כאלה יכולים לעזור להתמודד עם מתח, כעס ודיכאון, להשאיר את הרגשות השליליים מאחורינו ולפתוח פרק חדש ביום שלנו.
ויש גם ריחות שיודעים להמריץ אותנו: מנטה, קפה, לימון וקינמון הם ריחות עם סגולות של עוררות, שמסייעים להרים את רמת האנרגיה ולשפר את מצב הרוח והערנות. אם אתם מרגישים שהעייפות משתלטת עליכם באמצע יום עבודה, הריחות האלה יכולים לעזור לכם להמשיך את היום באנרגיות טובות.
ריחות אחרים יכולים להיות קשורים בצורה קצת יותר ברורה לאסוציאציות מסוימות. ריח הווניל, למשל, ישרה עלינו תחושת רוגע וחמימות, מפני שאנו מקשרים אותו לטעם של מאכלים מתוקים וטעימים. ילנג ילנג הוא מרכיב פופולרי במגוון נרות, קרמים, סבונים ובשמים, וריחו הכבד, המתוק והפירותי מתקשר לפיכך לטיפוח, להירגעות ולאהבה עצמית. ריחות של בריזת הים, לעומת זאת, יעלו אסוציאציות של חופש, של מרחבים ושל אופטימיות.
כדאי לנצל את כוחם של הריחות כדי לבשם את עצמנו ואת הבית, ובכך לשפר את מצב הרוח שלנו, להפיג סטרס ולעודד תחושות של רוגע וחמימות. כל מה שצריך לעשות זה לקנות את המבשם המתאים עבורכם, שגורם לכם להרגיש טוב, נינוחים ושמחים, לבשם בו את סביבתכם וליהנות מהאפקט הנהדר שלו.
המבשמים של איירוויק הם פתרון נהדר להפיכת הבית למרחב חמים ונעים יותר. אקטיב פרש, המכשיר האוטומטי המתקדם ביותר של המותג אשר מושק בימים אלו בישראל, מבוסס על פורמולה חדשנית מבוססת רכיבים ממקור טבעי. אקטיב פרש לא רק יבשם את הבית בריחות נעימים, אלא גם יפעל אקטיבית לנטרול ריחות רעים - למשל ריחות של שום, בצל, דגים וטיגון במטבח, ריחות מחדר השירותים, או כאלה שקשורים לחיות מחמד כמו פרווה רטובה של כלב.
המבשמים של איירוויק הופכים את השמירה על ניחוח נעים בבית לקלי קלות - דבר שקורה אוטומטית, ללא צורך לדאוג או להשקיע בו זמן. כך תוכלו להמשיך לנהל את שגרת היומיום העמוסה כהרגלכם, והמבשם כבר ידאג לכך שתעשו זאת באווירה מרגיעה ונעימה, בכל זמן.