בשעות אלה אזרחי ישראל צמודים לממ"דים ומצויים בסערת רגשות. אזרחים שהם כבר למודי ניסיון בשהות בממ"דים לרגעים קצרים, התנסו ביממה האחרונה בשהות ארוכה מהרגיל ובחוסר ודאות נוראי. הממ"ד, כידוע, הוא חדר ייעודי שנבנה בתוך דירה ומיועד לתת מענה למצבי חירום כמו ירי רקטות וטילים, וכדי למלא את ייעודו יש לשמור עליו שלם ומסודר, לא לפרק דלתות וחלונות ולהקפיד על התחזוקה שלו בשגרה. פיקוד העורף אוסר להשתמש בו כמטבח, שירותים או חדר אמבטיה אך ממליץ להשתמש בו כחדר שינה, אירוח או עבודה. ואם כבר נגזר עלינו לשהות בו זמן ממושך, יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי לייצר בו אווירה קצת יותר מרגיעה ומעוררת ביטחון, או לפחות הסחת דעת.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> לא כמו כולם: בית בהרחבה בעוטף עזה
>> עוטף עזה: בית החלומות של המסעדן והמעצבת
"במצב חירום לאומי יש לדאוג לפינוי הממ"ד ככל הניתן מחפצים מיותרים", אומרת מעצבת הפנים עינב יהודה. "הממד"ים הם לרוב חללים קטנים ורצוי לדאוג לתחושת מרחב כדי לתת מקום למזרנים לצורך שינה במקרה הצורך, מקום לאספקה של מזון ושתייה ואם יש ילדים קטנים אז גם לצעצועים להפגת המתח והעברת הזמן". ואכן, כשמדובר בחדר ילדים או משחקים, זו תהיה הסביבה הטבעית והנעימה ביותר כשמדובר בילדים. כדאי לוודא שיש בממ"ד שטיח ופוף להשתרעות, ואם הממ"ד מיועד לצורך אחר ואין בו מיטה, כדאי להכניס אליו גם כורסאות נוחות במידת האפשר. מי שמצוי בשלב העיצוב של החדר, יכול להוסיף עבור הילדים גם קיר בצבע מגנטי לציור או תליית ציורים ולסיום, להוסיף אפשרות להשמעת מוזיקה מרגיעה.
כדי לנסות ולהנעים עד כמה שניתן את השהות בממ"ד מציעה מעצבת הפנים מירב דגן-יאיר לייצר סדר: "מה שאנחנו רואים לנגד עינינו משפיע על מה שקורה לנו בפנים, על התחושות, הרגשות וגם על המחשבות. לכן לשהייה ממושכת בממ"ד, ובמיוחד בימים של חוסר ודאות, חשוב שהסביבה שלנו תהיה בהירה, נקייה ומאורגנת. אני ממליצה להתייחס אל הממ"ד כאל חדר לכל דבר ולא כאל מחסן. לפנות חפצים מיותרים שאינם רלוונטיים לשהייה הממושכת, ואת הציוד שבכל זאת נדרש לנו, למיין ולארגן בתוך ארונות, מדפים או קופסאות סגורות. אם אין אפשרות לאחסון מסודר, לפחות לרכז פריטים דומים יחד ולסדר אותם בפינות החדר. המטרה היא לדאוג לניקיון בעיניים שישאיר אותנו רגועים בלב וצלולים בראש".
להוסיף פריטים של זיכרונות יפים
כזכור, בכל ממ"ד יש דלת הדף וחלון הדף שנועדו לאיטום ולמניעת חדירה של הדף ורסיסים, וחלון זכוכית שמסייע בהקטנת עוצמת ההדף. חלון זכוכית כנף על כנף יש להסיר בשעת חירום, ואז חלון הפלדה מתפקד גם לאיטום. לפי התקן, יש בכל ממ"ד נקודות תקשורת לטלפון וטלוויזיה, נקודות חשמל ומעברי צנרת לצורך מיזוג אוויר. בבנייה חדשה, החל מ-2010, מותקנת גם מערכת אוורור וסינון. "דלת כבדה, חלון הדף עשוי פלדה, מערכת סינון אוויר, פתחי אוורור מסיביים הם אלמנטים פחות אסתטיים, שיוצרים אווירה טכנית וקרה. לא בכולם אפשר לטפל ולא את כולם ניתן להסתיר", אומרת דגן-יאיר.
במקרים האלו היא ממליצה לייצר כבר בשלב התכנון והעיצוב נקודות מיקוד שיסיטו את תשומת הלב מהמגרעות שמפריעות בעין, למשל כתם צבע על הקיר מתחת לפתח האוורור או מערכת סינון האוויר, מדפים מאובזרים עם פריטי נוי, תמונות וצמחייה. גם תאורה טכנית לבנה יוצרת אווירה קרה שלא מתאימה למצבים שבהם העין רוצה לנוח ולהירגע. "כדי לייצר אווירה נעימה ורגועה יותר, אני ממליצה להוסיף גופי תאורה כמו מנורות קיר, מנורות עומדות וכו', ולדאוג שגוון האור יהיה חם, נעים ורך".
לבסוף, כדי לשנות את האווירה בממ"ד מקצה לקצה, היא ממליצה לייצר אווירה משפחתית בעזרת כמה פריטים קטנים: תמונות משפחתיות בהנחה על מדפים, תלייה על הקיר או במגנטים על דלת הממ"ד; חפצים עם משמעות סנטימנטלית: מזכרת מטיול, מתנה שמישהו יקר העניק לנו, פריט נוסטלגי שליווה אותנו בתקופה אחרת או חפץ ישן ששימש את הדורות הקודמים שלנו; פריטים שיצרנו במו ידינו: יצירות וציורים של הילדים, רהיט ששדרגנו או כל DIY אחר שיצרנו; ומילים או משפטים שמבטאים את דרך החיים שלנו, רעיונות שאנחנו מאמינים בהם, משפטי השראה או אפילו טקסטים שכתבנו.
"אל תוותרו על וילון רק בגלל שהפתיחה של החלון בעייתית", מוסיפה מעצבת הפנים ליטל אופיר. "אפשר להתקין וילונות תלויים, וילונות רומאים או תריסי גלילה מהתקרה כך שלא יפריעו בעת פתיחה, ולשם כך ניתן להתייעץ עם מתקין וילונות מקצועי". להוספת חמימות ורכות לחדר ולישיבה נוחה ונעימה מומלץ להוסיף שטיחים. גם טפטים הם מבחינתה תוספת עיצובית רצויה. "לא סתם טפטים, אלא כזה שיכול לשמש כלוח משחק ענק על הקיר. בעת שהות בממ"ד עם ילדים, אפשר לשחק בו ולהעביר את הזמן. למשל טפט של מפת העולם, טפט של לוח מונופול ענקי בהדפסה מיוחדת או אפילו איקס מיקס דריקס. לצורך הכנה מראש, חשבו על משחק שאתם אוהבים לשחק כמשפחה, והביאו תמונה של לוח המשחק לחנות טפטים שגם מתמחה בהכנה בהתאמה אישית".
נזכיר כי לפי פיקוד העורף, מומלץ שלא להשתמש בממ"ד לצורכי אחסון: "אם קיימים בממ"ד ארונות ומדפים, יש לקבע אותם לקירות. אין לאחסן בממ"ד חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים, ואין לתלות פריטי זכוכית או קרמיקה שעלולים להתנפץ כמו מראות. אם קיימים בממ"ד ארונות, יש לקבע אותם לקירות הבטון על ידי מיתדים (דיבלים)". בכל מקרה, חפצים כבדים כדאי למקם במקומות נמוכים ואם יש אפשרות, כדאי לנעול את דלתות הארונות למניעה של נפילת חפצים. טלוויזיה מומלץ לקבע לקיר פנימי, וכתאורה ניתן להתקין כל סוג של גוף תאורה, אבל רצוי לא נברשות או גופי כבדים.