בפרק האחרון של הסדרה האהובה "החיים עצמם" התגלה (זהירות! ספויילרים!!) שג'ק פירסון, אביהם של רנדל, קייט וקווין, נהרג בעקבות שריפה שפרצה בבית בגלל סיר חשמלי לבישול איטי (הידוע גם בשם הגנרי "קרוק-פוט"). הפרק הזה עשה מה שעשרות פרקים של "סמי הכבאי" לא הצליחו לעשות, ושלח אותנו לבדוק את מכשירי החשמל בבית ולרענן לבני המשפחה את הוראות הבטיחות. אגב, היצרן של הסיר החשמלי הקטלני בסדרה לא צוין במפורש, אבל המותג האמריקאי קרוק-פוט פרסם בעמוד הפייסבוק הצהרה שבמותג "שבורי לב" ממותו של ג'ק ומבטיחים שהמכשירים עומדים בכל תקני הבטיחות.
כדי לשמור על הבטיחות חשוב להכיר את הגורמים לשריפות ביתיות, ולטפל בהם כדי למנוע את פריצתן. בנוסף, חשוב לדעת מה עושים במקרי שריפה כדי למנוע פגיעות בנפש. קראו ושננו לבני הבית.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
מכשירי חשמל: אל תשאירו אותם לבד
טפסר משנה יורם לוי, דובר כבאות והצלה לישראל, אומר שבכל יום פורצות בארץ לפחות שתיים-שלוש שריפות בדירות. לדבריו, ב-2017 היו כ-3,155 שריפות בבתים בישראל. לוי מסביר כי הגורמים העיקריים לשריפות ביתיות הם תנורי חימום עם אש גלויה, תנורי ספירלה ומפזרי חום, וכן קצרים בארונות חשמל בעקבות עומס על מערכת החשמל. מומלץ לא להשתמש בתנור ספירלה, שעלול לגרום לדליקה אפילו בלי מגע ישיר. לוי אומר כי רדיאטורים ומזגנים, שלא מפיצים קרינת חום ישירה, בטוחים יותר. כדי למנוע קצרים בארונות חשמל יש להימנע מהעמסה על שקעים. בשירותי הכבאות ממליצים להתקין בחדרי הבית גלאי עשן המתריעים כשפורצת אש ויכולים להציל חיים. הקפידו לקרוא את הוראות הבטיחות בעלון המצורף למכשירי החשמל, ואל תשאירו מכשירים פועלים כשאין איש בבית.
תנורי חימום: החורף כאן במלוא עוצמתו ורובנו משתמשים בתנור חשמלי כלשהו. הקפידו שהתנור יעמוד יציב ואל תשאירו אותו דולק ללא השגחה, כשאתם יוצאים מהחדר או הולכים לישון. אל תשתמשו בכבל מאריך שמגדיל את הסיכון. ודאו שיש פתח אוורור בחלל המחומם.
מייבש כביסה: במהלך השימוש מייבש הכביסה מתמלא מוך וסיבים ואלה עלולים לגרום לחסימת זרימת האוויר, לעלייה בטמפרטורה ולשריפת גוף החימום והבגדים שבמייבש. הקפידו לנקות את המוך מהפילטר ומקומות נוספים ובדקו שהצינור שמוביל אוויר חם תקין, נקי ויוצא החוצה ולא לחלל סגור בבית. אל תשאירו את מייבש הכביסה פועל כשאתם עוזבים את הבית.
טוסטר: בנוסף לכללי הבטיחות הרגילים, הקפידו לנקות את פירורים לאחר כל שימוש. אל תכניסו את לחם עם ממרחים שעלולים לטפטף ולהתלקח. אם נתקעה פרוסת לחם בטוסטר, הימנעו מהכנסת סכינים, מזלגות או כלי מתכת אחרים. נתקו מהחשמל בגמר השימוש.
סדין חשמלי: הקפידו שהסדין יהיה מתוח וישר ללא קיפולים וקשרו אותו למיטה כדי למנוע תזוזות ולשמור על שלמותם של חוטי החשמל. אחסנו את הסדין כשהוא מגולגל ולא מקופל. חברו את הסדין ישירות לשקע ואל תשתמשו במאריכים או במפצלים. אל תשתמשו בסדין כשיש חשש, אפילו הקטן ביותר, להרטבת לילה. אל תשתמשו בסדין חשמלי במיטות של תינוקות, ילדים, חולים ומי שאינו מסוגל לכבות אותו בעת הצורך. הדליקו את הסדין כשאתם נכנסים למיטה וכבו אותו כעבור זמן קצר, כשהתחממתם. לא מומלץ להשאיר את הסדין פועל במהלך הלילה.
המטבח: מועד לשריפות
בזמן הבישול ודאו שהלהבה אינה חשופה לרוח. שמרו על האיזור סביב הכיריים פנוי ממגבות, מחזיקי סירים, נייר וכל מה שעלול להתלקח, ונקו שמן שטפטף כי הוא עלול להידלק. אל תניחו מגבת על הסיר בזמן השימוש בכיריים. אם התלקחה אש (בסיר/מחבת) אל תנסו לכבותה עם מים זה רק יגרום להתפשטות השריפה, ואל תנסו להרים את הסיר או המחבת. כבו את להבת הגז וכסו את הסיר או המחבת במכסה על מנת לחנוק את האש. אם פרצה שריפה בתנור הבישול, כבו את מקור החום והשאירו את דלת התנור סגורה. אם יש צורך התקשרו למוקד 102.
בכל חשש לדליפת גז וריח חריג של גז בדירה או בחדר המדרגות דווחו לחברת הגז ולמוקד 102. השתמשו בגז שסופק על ידי ספק מורשה והקפידו על בדיקות תקופתיות. אל תשאירו כיריים דולקים ללא השגחה וכבו את הגז בעת סיום הבישול וביציאה מהבית, גם אם זה לזמן קצר.
מניעה: זה אפשרי
התלקחות מזרן: הרחיקו מכשירים חשמליים מכל סוג מהמזרן: אל תטעינו מחשב נייד על מזרן ואל תניחו עליו מכשיר פן דולק. הרשות הארצית לכבאות והצלה ממליצה על רכישת מזרונים עמידים באש עם תווית של תו תקן עמידות בהידלקות.
שקעים חשמליים: הימנעו מחיבור מכשירי חשמל רבים לאותו שקע חשמלי, גם בעזרת מפצל. עומס יתר עלול לגרום לכשל במערכת החשמל, התחשמלות או דלקה. תנו לחשמלאי מוסמך לתקן מכשירי חשמל מקולקלים, שקעים או מתגים רופפים, שבורים או מקולקלים ותקלות במערכת החשמל. שימו לב לסימני אזהרה: בזמן המגע במכשיר חשמלי מרגישים דקירה או עקצוץ קל, חל שינוי בצבע השקע החשמלי, ניצוצות או ריח לא נעים יוצאים ממכשיר חשמלי, תקע או חיווט חשמלי, ותאורה מהבהבת. אם מופיעים סימני אזהרה אלו או שמכשיר החשמל פועל באופן מוזר – נתקו אותו מיד מהחשמל. אם נחוץ - נתקו תחילה את אספת החשמל למכשיר על ידי הורדת המתג בארון החשמל.
התראה מוקדמת: התקינו גלאי עשן והקפידו לבדוק שהסוללה בהם תקינה. אם אתם אזרחים ותיקים שימו לב ליוזמה חדשה של כבאות והצלה ומרכז השלטון המקומי: התקנת גלאי עשן לכמיליון אזרחים ותיקים בישראל. הרשויות המקומיות ירכשו גלאי עשן במחיר מסובסד ולוחמי האש יתקינו אותם בבתי הקשישים.
מטפה: יעילות השימוש במטפה כיבוי האש תלויה ביכולת המפעיל לפגוע במוקד הלהבה, בניסיון ובידע של המפעיל. אם עוצמת האש אינה מאפשרת כיבוי יעיל (פגיעה בבסיס הלהבה), יש להניח למטפה ולהזעיק את מכבי האש.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
מה לעשות אם פורצת שריפה?
אם לא הצלחתם לכבות את הדליקה באופן בטוח, התפנו מיד מהמקום.
אל תעצרו לקחת חפצים אישיים.
מצאו דרך פנויה להימלט, צאו וסגרו את הדלת אך אל תנעלו אותה.
חייגו 102 להזעקת עזרה.
עד להגעת לוחמי האש סגרו את אספקת הגז לדירה ומנעו מאחרים להיכנס למבנה.
הישארו מחוץ למבנה במקום בטוח ומסרו מידע על לכודים ללוחמי האש.
נלכדתם בפנים?
חייגו 102 להזעקת עזרה.
רדו להליכה שפופה או זחילה וחפשו את היציאה הקרובה.
אם היציאה חסומה התקרבו לחלון פתוח כדי להזעיק עזרה ולנשום אוויר.
המתינו לחילוץ.
האש אחזה בבגדים?
רדו לרצפה והתגלגלו כשהידיים מכסות את הפנים.
שריפה בחדר מדרגות?
סגרו את הדלת והניחו מגבת רטובה למניעת כניסת עשן ואש.
אל תצאו לחדר מדרגות אפוף עשן.
אל תשתמשו במעלית.