בין אם אתם בונים בית חדש מאפס על מגרש ריק, משדרגים דירה קיימת או כזו שאתם מתגוררים בה, מלבישים חלק מהחללים בבית ואפילו משדרגים רהיט או אלמנט אחד - אתם צריכים לקבל המון החלטות. מידות, פרופורציות, חומרים, צבעים, מיקומים, מערכות, פרזולים ומעברים הם רק חלק מהשיקולים שצריך לקחת בחשבון בתהליך כזה. נכון, יש לנו הרבה בעלי מקצוע מסביבנו שהתפקיד שלהם הוא לעזור לנו לקבל את ההחלטות הנכונות, אבל לפעמים אנחנו נותנים לעצמנו להיות מושפעים מתמונה יפה שראינו בפינטרסט, מהדעה של גיסתנו שלא מסכימה עם הדעה של מעצב הפנים או מאמירה של מוכר באולם התצוגה שמדירה שינה מעינינו. אנחנו מסכימים שיש להתייחס להחלטות ולבחירות הללו בפרופורציות המתאימות, אבל הפעם ניסינו לחשוב קדימה, על יום הכיפורים של שנה הבאה, ולחסוך לכם כמה סליחות מעצמכם על החלטות לא טובות שקיבלתם במהלך השיפוץ והבנייה.
לבן על לבן
פריטים ואלמנטים בלבן תמיד יראו לנו אלגנטיים, יפים ומרשימים, אך לעומת חומרים כמו פורמייקה, גרניט פורצלן ועץ צבוע, אותם ניתן לנקות יחסית בקלות, טקסטילים לבנים מתלכלכים מהר מאוד ומאתגר מאוד לשמור עליהם נקיים לאורך זמן. "קחו למשל את טרנד השטיחים הלבנים עם המעויינים השחורים, שאפשר לראות היום בכל מגזין או פרויקט מצולם", מסבירה מעצבת פנים גיתית מגל. "כמה שטיח כזה באמת מחזיק בבית טיפוסי? שטיח שכולו צבע בהיר מאוד בבית עם ילדים, כפות רגליים חשופות, צעצועים, ובעלי חיים? נראה לי לא אמין. יפה מאוד בצילום אך לא פרקטי במציאות".
סגול עולה
אם אתם חיים על מאדים ולא יודעים, חברת הצבע Pantone מכריזה מדי שנה על "צבע השנה" ומגדירה למעשה את הטרנדים בכל תחומי העיצוב לאותה שהעת. הצעד הזה אולי עובד באופנה, שמתחדשת לפחות פעמיים בשנה, אך לאביזרים מתחום עיצוב הפנים - שנועדו להחזיק מעמד בבתים שלנו כמה שנים טובות לפחות - ההגדרה הזו קצת פחות רלוונטית. בשנים קודמות אמנם הצליח להם, עם הירוק של 2017 והורדרד של 2016 (שהגיע יחד עם תכלת, אבל נשים את זה לרגע בצד) אך השנה נראה שהסגול שהוכרז כצבע של שנת 2018 לא קיבל את אותו מעמד של כבוד. אם אתם מתלבטים באיזה צבע לצבוע את ארונות המטבח, איזה צבע אריחים לבחור באמבטיה או באיזה צבע לרפד את הספה, אנחנו ממליצים ללכת על גוון בעל חיי מדף ארוכים יותר.
כוננות ספיגה
אדריכלים ומעצבי פנים רבים מתהדרים בעובדה שהם עושים שימוש בחומרים טבעיים בלבד. נכון, הם תמיד נראים מעולה, הם נחשבים לאיכותיים ויוקרתיים ובשימוש שגרתי הם מתיישנים בחינניות. אך יש לקחת בחשבון שחומרים טבעיים משתנים עם הזמן. הם חיים, נושמים, מתרחבים, מתכווצים ולפעמים גם סופגים: "שיש טבעי כריצוף או כמשטח עבודה במטבח יוכתם בקלות על ידי כל מאכל או משקה חומצי ויהיה זקוק לטיפול מתמיד", מדגישה מעצבת הפנים שלומית אבירם. "המוטו שלי - מה שלא פרקטי גם לא יהיה יפה".
הכניסה לאנשים מסודרים בלבד
אנחנו מאוד אוהבים מדפים פתוחים ברחבי הבית ואנחנו לא היחידים: אדריכלים, מעצבים וסטייליסטים רבים משלבים מדפים כאלו במטבח, בחדרי הילדים, בחדרי הרחצה וגם בחלל הציבורי מתוך הבנה שמדובר באלמנט עיצובי דינמי ומשתנה, עליו ניתן להניח בנונשלנטיות ספרים וחפצי נוי שונים לתצוגה. יחד עם זאת, יש לומר שזה לא מתאים לכל אחד. אם אתם או בני המשפחה שלכם אנשים מבולגנים ואם לא תצליחו לשמור על הסדר לאורך זמן, אז כנראה שבסופו של דבר יצטברו באותם מדפים המון אבק, לכלוך וערימות של חפצים אחד מעל השני, שיגרמו למראה עמוס ולא אסתטי, בלשון המעטה.
אתם לא עובדים בגוגל
הטרנד הכי חזק בשנים האחרונות בעיצוב משרדים הוא הקצאה של שטחים גדולים לפעילויות פנאי ופינוקים כמו חדרי קריוקי, ספא או חדרי משחקים מאובזרים. מעצבת פנים שירי קדם, שמתמחה בעיצוב פנים לעסקים מסבירה את החסרונות של החללים הללו: "יש בחללים הללו כוונה טובה אך הם מעוררים רגשות מעורבים. בתכנון המשרד חשוב לשאול - האם אנחנו מתאמצים מדי להיות משהו שאנחנו לא? האם אנחנו מנסים לפצות את העובדים שלנו או לטשטש את המציאות? חשוב לזכור, במיוחד בעידן של הגדרה עצמית, כי מה שנחשב כיף עבור אחד עלול להיחשב כמטרד עבור אחר. חשוב שנזכור מהם הערכים שלנו כחברה ולא ננסה להתחקות אחרי חברות גדולות, מה שמענג את עובדי גוגל לא בהכרח רלוונטי עבור העובדים בחברה המשפחתית שאתם עובדים בה וחשוב שההצעה לפעילויות שוברות שגרה עבור העובדים יהיו מגוונות ולא יקובעו לקירות כתפאורה יומיומית".
סוגרים את הברז
אחד הטרנדים הבולטים בתקופה האחרונה בחדרי הרחצה ובמטבחים הוא גימורים מיוחדים לברזים ולאביזרים הקבועים המשלימים כמו המזלף והאינטרפוץ. אם פעם כולנו הלכנו על גימור ניקל מבריק, הרי שהיום יש ברזים כמעט בכל צבע בגימור מבריק או מט וגם בגוונים שונים של מתכות כמו זהב, רוז גולד, פלדה ועוד. זה אמנם נראה יפה מאוד בתצוגה ובפינטרסט, אבל אנחנו לא משוכנעים שזה יחזיק לאורך זמן. הציפוי יכול להיפגע עם הזמן מהשימוש התדיר ומהמגע עם המים ובמקרה כזה, מספיק שאחד מהאביזרים יתחיל להתקלף בכדי שתמצאו את עצמכם מחליפים את כל הסט.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- אנחנו מקנאים בי שגר בדירת הגג המעלפת הזאת בתל אביב
- 11 רעיונות מגניבים לשדרוג הבית בקלות ובזול
התאמה אישית באקסטרים
חשבתם לייצר מדף ספציפי למדפסת בחדר העבודה? ארון בדיוק במידה של מכונת הקפה שלכם? נישה ייעודית לפסל אהוב? כמה שזה כמו רעיון טוב כרגע, יכול מאוד להיות שתצטערו על זה בהמשך, כשתבינו שהמדף הזה לא כל כך מתאים לשום דבר אחר. אנחנו ממש לא רומזים שאתם צריכים לתכנן את כל האלמנטים בבית לפי מידות סטנדרטיות, אבל כשאתם מתכננים נישה בגודל ספציפי תחשבו על זה עוד רגע, האם זה אולי קטן, גדול, צר או נמוך מדי? האם בהמשך הדרך נוכל לאחסן כאן פריטים אחרים? אם מידות הנישה מאוד מיוחדות, בהמשך הדרך אולי תגלו שזה שטח מבוזבז שאין לכם מה לעשות איתו וחבל.
התוספת שתופסת
בעיצוב יש מגמות שמחזיקות מעמד, עומדות במבחן הזמן ועושות את המעבר מטרנד חולף לאסתטיקה מקובלת, ויש כאלו שלא. טרנד שלדעתנו לא יחזיק עוד הרבה זמן הוא תוספת הפונפנים והפרנזים לכריות, לפופים, לשמיכות, לוילונות ולאביזרים עיצוביים נוספים. כנראה שבעוד שנה פחות או יותר הטרנד הבוהמייני הזה כבר יראה לנו מיושן ונמשיך הלאה להרפתקאות אחרות. מה גם שלתוספות כאלו במוצרים שנמצאים בשימוש תדיר בסלון ובפינת המשפחה יש נטייה להתבלות מהר. כך כנראה שתגלו על בשרכם שהפונפונים מתחילים ליפול והפרנזים נושרים ולכן תצטרכו להחליפם הרבה יותר מהר ממה שאתם מצפים.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
התחלה חדשה
בנייה של בית חדש או שיפוץ מקיף הם הזדמנות עבור רובנו להתחיל מחדש, לעשות שינוי משמעותי ולהתרענן בפריטים יפים, חדשניים ומרגשים. לרבים מהמשפצים, המשדרגים והבונים יש נטייה לזרוק את כל הרהיטים והאביזרים שברשותם ולקנות הכל חדש מהניילונים. אנחנו לגמרי מבינים את ההתלהבות, אבל מרשים לעצמנו להזהיר אתכם כי אולי תתגעגעו לחלק מהדברים שהעברתם הלאה. תחשבו על השידה שקיבלתם מסבתא, על התמונה שמסגרתם אחרי החתונה ועל הפסל שסחבתם אתכם מהטיול באיטליה. פריטים בעלי ערך סנטימנטלי תמיד יהיו רלוונטיים ונכונים. עדיף לבחור כמה כאלו שימשיכו ללוות אתכם לדירה הבאה ויתרמו לתחושת הביתיות בחלל יותר מהעתק של קטלוג של חברת עיצוב כזו או אחרת בסלון הביתי שלכם.
תחשבו מעבר לכאן ולעכשיו
מכשירי חשמל באיכות ירודה ומערכות מיושנות אולי יעלו לכם כרגע פחות, אבל בעתיד כנראה שתשלמו עליהן ביוקר. המערכות החדשות צורכות פחות חשמל, מספקות איכות חיים טובה יותר ובעצם מחזירות את ההשקעה שלהן. אדריכלית שירלי דן מוסיפה - "החוכמה היא בעצם לחשוב צעד אחד קדימה ולתכנן מראש, גם כאשר אנו לא יודעים מה יטמון העתיד ומה יהיו הצרכים המשתנים שלנו. העובדה שהיום אנו לא מעוניינים בקמין, בתריסים חשמליים או בבית חכם, מסיבה תקציבית או סיבות אחרות, אינה מעידה על כך שבעוד שנה, שנתיים או אפילו עשור לא תזדקקו לכך. לכן כדי לא להצטער על מה שלא עשיתם, כדאי להתארגן ולהיערך מראש בעת השיפוץ או הבנייה ולעשות הכנה אדריכלית ועיצובית".
בטון לא תמיד מוסיף המון
שלא תבינו לא נכון, אנחנו מאוד אוהבים בטון. זה חומר ורסטילי שמתאים למגוון רחב של שימושים, קטנים כגדולים, ברחבי הבית, אך כפי שציינו באחד מהסעיפים הקודמים - יש להקדיש מחשבה לפרקטיקה ולעמידות של חומרים טבעיים באזורים מסוימים בבית, בעיקר כאלו שחשופים ללחות ולרטיבות. אנחנו רואים בתים רבים בהם בוחרים להשתמש בבטון חשוף בחדרי הרחצה ויחד עם כל אהבתנו למראה ולתוצאה מבחינה אסתטית, אנחנו סוברים כי זו החלטה שתצטערו עליה בהמשך. בטון הוא חומר סופג אשר נוטה לקבל כתמים. בחדרים רטובים, בהם הוא בא במגע ישיר עם מים, יש לקחת בחשבון שהמראה שלו לא ישאר כפי שהוא נראה לכם היום.
כשהאסתטיקה גוברת על הפרקטיקה
ההרגלים שלנו צריכים להכתיב את העיצוב ולא להיפך. זה נכון לגבי כל חדרי הבית, בהם אנו צריכים לבשל, לטפל בילדים, לעבוד, להכין שיעורי בית ובכלל - לנהל את חיי היומיום שלנו. כל החלטה שבה המראה והאסתטיקה באים על חשבון הפרקטיקה ונוחות השימוש יכולה להיות בעתיד כזו שתצטערו עליה, כזו שתגרום לכם לעבוד יותר קשה במקום להקל עליכם. זה יכול לבוא לידי ביטוי למשל במעברים לא נוחים בין החללים בבית, בוויתור על פתרונות אחסון כאלו ואחרים, בשימוש בגימיקים למיניהם או בתכנון של אלמנטים שכמעט בלתי אפשרי לנקות אותם.
לכן סדר העדיפויות שלכם בזמן השיפוץ, הבנייה והעיצוב צריך להיות ברור ועליכם להגדיר בצורה הטובה והמדויקת ביותר לבעלי המקצוע שמסביבכם מהם הדרישות, הבקשות והצרכים שלכם, כדי שהם יוכלו לעשות את המיטב ולענות על כל אחד ואחד מהם.