יש לה את השיפוע הנכון, הממד האפלולי ולעיתים, היא מתפרסת על שטח נרחב, אז למה לא לנצל כראוי את עליית הגג? אם אתם מחפשים דרך להגדיל את המרחב בבית ולבנות עוד חדר שינה, חדר עבודה, חדר משפחה או משחקים ואפילו אמבטיה מפנקת - מומלץ שתעלו למעלה.
"הילדים של היום לא ממהרים לעזוב את הבית והאפשרות להכשיר את עליית הגג לטובת מרחב פרטי עבורם הופכת לפתרון של ממש", מסבירה מיכל גלעד, מנהלת קשרי לקוחות בחברת עליית גג, "המרחב האפל והחשוך יכול להפוך לחלל מואר ומאוורר שיוסיף עוד אזור מגורים לבית". אז איך עושים את זה וממה מתחילים?
לבנות בעליית הגג: טיפים למתחילים
בדקו את הריצוף: בדקו ממה עשויה רצפת הגג שלכם. בבתים שנבנו בשנים האחרונות רצפת הגג עשויה מבטון, אך בבתים ישנים של למעלה מ-20 שנה היא עשויה מרביץ, חומר לא עמיד שדורש חיזוק. "במקרה ומדובר ברצפת רביץ צריך לחזק עם קונסטרוקצית ברזל שעליה מניחים רצפת גלרייה מעץ", מסבירה גלעד. אחרי שביצעתם את החיזוק, או במקרה שיש לכם רצפת בטון, תוכלו לבחור אם להשאיר את הריצוף במראה הטבעי שלו או לצבוע או לחפות בפרקט או קרמיקה.
נגישות ראויה: בדקו האם יש לכם הכנה למדרגות, ומהו המקום הכי אידיאלי למיקומן, שיאפשר נגישות למרחב החדש.
הגדרת יעדים: החליטו מה הייעוד שעליית הגג אמורה למלא (חדר שינה, יחידה נפרדת, חדר עבודה), ואז תוכלו לערוך חלוקה ולעצב את החלל. למשל, האם תרצו חלל פתוח או כזה שמחולק לחדרים? קחו בחשבון את כיווני האוויר שעומדים לרשותכם. גג בעל שני שיפועים ייצור כמה כיווני אוויר, בעוד שלבתים דו משפחתיים יש רק צלע אחת לניצול.
בידוד וקירוי: עליית הגג שלכם היא החלל הכי חם בבית, מפני שהיא אינה מבודדת וקולטת את כל החום שעולה מתוך הבית או מגיע מבחוץ. אחרי שהחלטתם את כל ההחלטות העיצוביות ועל חלוקת החלל, יש לבודד את המרחב על ידי חומר מבודד שמותקן בין הרעפים לגג. לאחר מכן יש לחפות את תקרת החלל באמצעות גבס או עץ. אפשר להשאיר את קורות העץ חשופות כדי ליצור אווירה כפרית וגולמית.
צבע ומקומות אחסון: מבחינה עיצובית, מומלץ לבחור בגוונים בהירים לתקרה כדי ליצור חלל בהיר ומזמין ולהימנע מצבעים כהים שיצרו אווירה קודרת. כמו כן, אל תזלזלו בשטחים נמוכים ומתים - נצלו אותם לטובת שטחי איחסון, הצבת מיטות או ספריות. כדאי לתכנן נקודת אינסטלציה עבור חדר רחצה ומטבחון קטן.
חלונות גג: לחלונות גג יש תפקיד מכריע וחשוב בתכנון החלל. "יש נטייה לחשוב שבידוד איכותי בין הרעפים לתקרה הם הפתרו העיקרי לבעיית החום", מסבירה גלעד, "אבל מה שמחולל את השינוי הדרמטי הם למעשה חלונות הגג". חלונות הגג מחדירים תאורה טבעית אל המרחב החשוך ויוצרים סירקולציה של אוויר שהופך את החלל לבהיר ומאוורר. פיזור נכון של חלונות ישחרר את האוויר החם שעולה מהקומות התחתונות, מה שישפיע על הטמפרטורה בבית כולו. לפי גלעד, מומלץ למקם חלון כל עשרה מטרים, והטיפ שלה בנושא הוא למקם חלון גג מעל המדרגות, אלמנט שאמור לתת מענה ישיר לאפקט החום בבית.