אתם בני מזל ויכולים לקנות דירה בפרויקט קבלן. שיהיה בשעה טובה. כמעצבת יש כמה דברים חשובים שאתם צריכים להביא בחשבון. מהשינויים והתוספות, דרך האינסטלציה, החיפויים, הריצופים והכלים הסניטריים ועד חדרי הרחצה והמטבח. על מה להתפשר ועל מה בשום פנים ואופן לא. כל העצות במדור הבא נאספו במהלך השנים על פי ניסיון בלבד. בהצלחה.
מה כדאי ורצוי לדעת לפני?
1. תוכנית השיווק של הקבלן: בדקו כי קנה המידה של הריהוט המופיע בה נכון - המיטה היא בגודל של לפחות 2 מטר על 160 ס"מ. פעמים רבות המשווקים מקטינים את הרהיטים כדי לתת תחושה של חלל גדול. רק כשאתם מוודאים שגודל החללים מתאים לכם אפשר להמשיך בתהליך.
2. אם החלטתם לרכוש דירת קבלן, רצוי לרכוש אותה על הנייר וכמה שיותר מוקדם, כך יהיה לכם זמן רב יותר לערוך בה שינויים.
3. איש/אשת הקשר שלכם מול הקבלן לאחר הרכישה הוא מי שיושב במשרד "שינויי הדיירים" והכי כדי להיות איתו/ה בקשרים טובים. הם אלה שמכריעים אם לתת לכם עוד כמה ימי חסד להגיש תוכניות שינויים או לא.
4. ככל שהדירה שרכשתם נמצאת בקומה גבוהה יותר, כך יש לכם יותר זמן לרכישות ולשינויים. רכשתם דירה בקומה הראשונה? תצטרכו להסדיר את כל ענייניכם בעוד רוכשי הדירות בקומה העשירית ישבו רגל על רגל ויחכו שמחירי האמבטיות ירדו בעודם צופים בעונה 12 של "האנטומיה של גריי".
5. לא חשוב באיזה פרויקט רכשתם דירה או מיהו הקבלן - הסטנדרט שתקבלו מהקבלן תמיד יהיה המינימום האפשרי וברוב המקרים, זה גם יראה כך.
6. כך גם לגבי מספר נקודות החשמל, נקודות התאורה והאינסטלציה.
7. יש דברים שגם אם תרצו לשנות, לא תוכלו - החזיתות החיצוניות, קרי, מיקום וגודל מפתחים, סוג וצבע פרופילים של חלונות.
8. יש דברים שגם אם תחליטו שאתם רוצים לשנות, להוסיף או לגרוע, לא תוכלו לבצע לפני קבלת טופס 4 עבור הדירה/בניין. אלו דברים הקשורים בעיקר לתקנים (ריצופים בחדרים רטובים), סגירת מרפסת שירות בחדר רחצה שאין בו חלון, הזזת ספרינקלים וכדומה.
9. אם מראש אתם לא מתכננים לבצע שינויים מבניים בתוכנית הדירה או לשדרג, זרמו עם לוחות הזמנים וחכו למפתח, ובין לבין רצוי לקפוץ לאתר הבנייה כדי לבדוק שהכל מבוצע כמו שצריך. לא תוכלו לדעת אם הצנרת הותקנה כשורה, אבל תוכלו לראות עם הריצוף הותקן ישר ואם הברזים בגובה הנכון.
10. אם אתם מתכננים שינויים בדירה, רצוי וגם בלתי נמנע להשתמש בשירותיהם של אנשי מקצוע.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- כך תשרדו את תקופת השיפוץ בשלום
- עמק יזרעאל מציג: בית שנבנה מאבנים וברזל, חצר פנימית וגינת ורדים
- איך מעצבים דירה שיקית ולא עמוסה?
ההתחלה: שינויים ותוספות
11. הקבלן יעביר לכם לוחות זמנים וחריגה מהם נושאת בחובה קנסות. בשלב הראשון תצטרכו להעביר לאחראית שינויי דיירים את השינויים המבניים בדירה: הזזת קירות, ביטול חדרים, הגדלתם, הקטנתם וכדומה.
12. תצטרכו להעביר את כל השינויים והתוספות שאתם מעוניינים לערוך גם בחשמל, בתאורה ובאינסטלציה. השינויים השכיחים היום הם: הוספת נקודות חשמל; שדרוג האינסטלציה לאינטרפוצים 4 דרך; הוספת ראשי גשם; החלפת ברז הסוללה באביק פיית מילוי; ביטול אמבטיות לטובת מקלחון; הגדלת המטבח שהקבלן נותן לכם, מה שגורר שינויים במיקום החשמל והאינסטלציה במטבח.
למרבה הצער, חוסר התחשבות נוראי בכל הקשור לתכנון הפנימי של הדירה שכיח מאוד. לדוגמה:
13. התקן קובע כי חדר רחצה חייב להכיל חלון. אין חלון? הקבלן מספח את חדר השירות לחדר הרחצה, והנה קיבלנו ויטרינה ענקית.
14. הקבלן רוצה לתת לכם חדר ארונות, אבל אין לו את המטראז' הדרוש. התוצאה: סגירת נישה המספיקה לארון בגדים ממוצע, והנה - יש דלת? יש חדר ארונות.
15. הקבלן רוצה לתת יחידת הורים, אבל אין לו את המטראז' לחדר הרחצה שחלמתם עליו. התוצאה: ההורים יסתפקו במקלחון מינימלי המשיק לאסלה ולכיור קטן במקרה הטוב. במקרה הרע תוכלו להתקלח כשאתם יושבים על האסלה.
16. הקבלן רוצה שהבניין ייראה טוב מבחוץ. התוצאה? חלונות ענקיים שלעתים קרובות מונעים מהקונים למצוא מקום להתקנת הטלוויזיה, במקרה הטוב. במקרה הרע? המיטה שלכם תמוקם על חלון ענקי.
17. מטבח עם חלון פצפון שתקוע במיקום הכי לא מתאים.
18. פינת אוכל שבמציאות אי אפשר למקם בה שולחן.
19. ממ"ד שהוא חדר שינה בגודל 9 מ"ר.
לאחר ששיפרנו כמה שניתן את תכנון הדירה, תוזמנו למשרד כדי לתמחר כל תוספת. רוב הקבלנים לא יחייבו אתכם על שינויים מבניים אלא רק על תוספות, אבל אל דאגה, הם יחייבו אתכם על דברים אחרים.
אינסטלציה בקירות
משרד השינויים יבקש מכם לסגור את כל האביזרים שהקבלן צריך להכניס לקירות, בעיקר אינסטלציה - ניאגרות נסתרות, ברזי קיר ואינטרפוצים.
20. ניאגרות נסתרות: רוב הקבלנים מעניקים לכם היום ניאגרות נסתרות כסטנדרט, כך שלא תצטרכו להוסיף כסף על השדרוג או על העבודה. במידה שהקבלן שלכם עדיין בעידן המונובלוק, תצטרכו להוסיף אלפי שקלים על ניאגרה נסתרת, על הלחצן, האסלה וכמובן על התקנתם.
21. אינטרפוצים: באופן מקומם, רוב הקבלנים עדיין חיים בעידן האינטרפוץ 3 דרך, שדרוג האינטרפוץ ל-4 דרך לא יעלה רבות, אך ישדרג לכם את החיים ובגדול. תוכלו להתפנק מראש טוש במקלחת ובפיית מילוי באמבטיה. ברזי קיר הם בעצם אינטרפוצים לכל דבר, ולכן אם חשקה נפשכם בברז קיר - תצטרכו להיפרד מכמה מאות עד אלפי שקלים.
חיפויים, ריצופים וכלים סניטריים
לאחר מנוחה אתם שוב נקראים לקבלן לסגור מול אולם התצוגה שבחרתם מתוך מבחר מצומצם בדרך כלל את כל נושא החיפויים, ריצופים וכלים סניטריים. גם פה יש לכם אפשרות לקחת את מה שהקבלן מציע, אם יש לכם אפשרות תקציבית, תגידו בנימוס תודה אבל לא תודה. אפשר לשדרג הכל, כמובן, אך אלה הם סדרי העדיפויות:
22. הקבלן מציע אמבטיה צנועה בגודלה במקרה הטוב ואמבטיית פח במקרה הגרוע? שדרגו לאמבטיה גדולה יותר העשויה אקריליק.
23. הקבלן מציע ברזי משטח נמוכים שכדי לצחצח שיניים בבוקר תצטרכו לרדת על ארבע? שדרגו לברזים גבוהים.
24. הקבלן מציע לכם אינטרפוץ 3 דרך? ברז סוללה לאמבטיה? ניאגרת מונובלוק? שדרגו לפחות את השניים הראשונים.
שדרוג למתקדמים
25. כיור חדר רחצה תלוי קיר? לכו על כיור מונח ובנו לו ארון.
26. כיור מטבח מחרס, חומר גרניטי לא איכותי ? שדרגו לכיור גדול ואיכותי יותר.
27. ריצוף הבית? רבים חוששים כי שדרוג הריצוף יעלה להם הרבה עקב המטראז' הרב, אבל תוספת של 80 שקל למ"ר לא תעלה כל כך הרבה.
28. שימו לב, יש קבלנים שיחייבו אתכם על שינוי הריצוף גם אם נשארתם בגודל זהה (למה?), ואם שיניתם את גודל האריח תחויבו על כך בביטחון.
חדרי רחצה: שלא תחליקו
בעגת הקבלנים - חדרים רטובים הכוללים גם מרפסות פתוחות אך לא כוללים שירותי אורחים. התקן בארץ מחייב ריצוף חדרים אלו באריח נגד החלקה (R10 R11). בדרך כלל הקבלן ייתן אריחים לא נעימים, גסים ולא ממש מושכים. בשנים האחרונות חלה החמרה בתקנים ובמשטח המקלחון עצמו ישנה דרישה ל-R11, שהוא אריח מחוספס יותר.
29. מומלץ בחום לשדרג, שכן מדובר בכמות קטנה. הביאו בחשבון שלא יהיה קל למצוא אריח יפה נגד החלקה, כי לא מייצרים הרבה כאלה, והקבלן ברוב המקרים לא ירשה לכם לשדרג לגודל מעל 30*30 או 60*30 ס"מ, שכן חדר הרחצה צריך להיות משופע לכיוון הניקוז.
30. מה עם חיפוי הקירות? כמעט כל הקבלנים מציעים אריח לבן חלק כחלק מהסטנדרט, לכו על אריח כזה והרשו לעצמכם להשתולל בקיר אחד לפחות באריח יקר ושווה (בבקשה לא פס פסיפס).
31. לאחר שבחרתם את הכל, אם הייתה לכם מעצב/ת, מה טוב, היא תצטרך להגיש לקבלן פרישות. המבצע צריך לדעת בדיוק כיצד תרצו שהריצופים והחיפויים יבוצעו בפועל.
המטבח: אדום דובדבן?
32. ככל הנראה מרבית הקבלנים עדיין בטוחים שפורמייקה באדום דובדבן או חום וונגה עדיין עושה לנו את זה פורמייקה לבנה לא שונה במחירה), וגם ששני מטרים של משטח עבודה וארונות מטבח יספיקו לאנשים שרוכשים פנטהאוז של 300 מ"ר - אז שדרגו.
33. אם תשדרגו דרך אחת מחברות המטבחים שהקבלן נתן לכם כספק, תוכלו להתקין את המטבח בזמן הבנייה. אם תבחרו לפנות לנגר פרטי, לא תוכלו להכניסו לדירה ללקיחת מידות אלא לאחר קבלת המפתח.
מה זה אינטרפוץ? היכנסו למילון השלם שלנו לעיצוב הבית
במדור הקודם: המתחם המעוצב באנטוורפן
לכל הכתבות במדור "סימני עיצוב"