באירועי השבת השחורה של ה-7 באוקטובר, נרצחו המעצבת יונת אור ז"ל, מי שהקימה וניהלה את גלריית עיונה, בקיבוץ בארי. ובן זוגה דרור אור שגופתו נחטפה ועדיין מוחזקת בעזה. שני ילדיהם הצעירים, עלמה ונועם, נחטפו והוחזרו במסגרת עסקת החטופים והם התאחדו עם אחיהם הגדול, יהלי, שלא שהה בבית באותה שבת. 

אור בת ה-51 הייתה מעצבת בנשמה, הוגה רעיונות ויוצרת רהיטים קלאסיים כפריים. היא אהבה את עבודתה והקדישה את מרבית זמנה לעיצוב רהיטים ולטיפוח הגלריה שהקימה בבארי. כמה ימים אחרי הטבח הנוראי, ולמרות ההלם והאבל על חבריהם לקיבוץ, חזרו החברים לתפעל את הגלריה ולטפל בהזמנות. הרהיטים שהוזמנו מראש הגיעו ללקוחות בעזרת צוות העובדים שהשתלט על העניינים במהרה. בימים אלו, שוקדים החברים על פתיחתה של גלריית עיונה גם במרכז הריהוט דן דיזיין סנטר בבני ברק. היוזמה לפתיחת הגלריה נועדה להנציח את יונת וכישרונה, והיא פרי שיתוף פעולה בין קיבוץ בארי ודן דיזיין סנטר. הכוונה היא להפעיל את הגלריה באופן קבוע. בזמן שבנגרייה מחליפה את יונת בניהול אילנית מוניטין, את הגלריה יפעיל חבר בארי ארז מוקה.

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎עיונה | סיפור פשוט בעץ‎‏ (@‏‎ayuna.studio‎‏)‎‏

 

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎עיונה | סיפור פשוט בעץ‎‏ (@‏‎ayuna.studio‎‏)‎‏

 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

שם החיבה של אבא 

אביה של יונת, חנן בשוראי, כינה אותה "עיונה" ובעקבותיו היא עסקה במלאכת הנגרות שכל כך אהבה. "היוזמה מנחמת אותי, כי בכל מקום שבו מופיע שמה, ייערב לי. קשה ומעציב מאוד שיונת נפרדה מאיתנו. הנגרייה ממשיכה את המסורת, ואני מגיע לפעמים כמשקיף אחרי שהייתי שם הרבה שנים", מתאר האב בכאב. בשוראי שוהה מאז הטבח במלון בים המלח עם זוגתו, והם לקראת מעבר למגורים זמניים בקיבוץ חצרים שבנגב. בקיבוץ בארי עצמו נהרסים בימים אלה ממש בתים לקראת בנייה ושיקום עתידיים.
בשוראי מתרגש להגיע לביקור בגלריה. "ברגעים האלו, לאחר הירצחה של יונת, ההתגייסות של האנשים והקיבוץ להמשך הבנייה והחיזוק של עיונה מאוד מרגשת אותי. חובה לעשות הכול כדי להחזיר את דרור לקבורה לצידה, ולהמשיך ולהנציח את חברינו ואהובנו שנרצחו".

יונת אור עוינה, ספריית עלמה  (צילום: סיון מויאל)
רהיטים בעיצוה של יונת אור. עיונה | צילום: סיון מויאל

יונת אור עיונה, ג, סטיילינג רוני טישלר רוזן  (צילום: סיון מויאל)
יונת אור ז"ל | צילום: סיון מויאל

ביקור בנגריית עיונה בקיבוץ בארי בשנת 2017 (צילום: לימור קלר)
נגריית עיונה | צילום: לימור קלר

תומר גולן, מנהל המשק של קיבוץ בארי, מספר כי עבד עם יונת בשנים האחרונות, "'עיונה' שלה פרחה, ובבת אחת הכול נעצר ב-7.10. בדן דיזיין סנטר, הוקסמו מהנגרייה ומהיצירות של יונת ונוצר חיבור ושיתוף פעולה מלב אל לב".

גלריית "עיונה" - סיפור פשוט מעץ, היא מותג לעיצוב וייצור רהיטים כחול-לבן, יצירה עצמאית שהייתה חשובה ליונת מהרגע שבו כף רגלה דרכה בנגרייה הקיבוצית והיא הפיחה בה חיים. אביה עבד בה בעבר, ולאחר שהיא שיפצה וחידשה רהיטים ביוזמתה, קיבלה את המפתחות והפכה אותה לנגריית איכות עם מצבעה, חנות פיזית וחנות און ליין שמספקת רהיטים לכל הארץ - מיישובי העוטף ועד רמת הגולן. בעולם העיצוב הישראלי אין כמעט מישהו שלא מכיר את יונת ורהיטי המותג שלה עם הקווים הנקיים והנגיעות הנוסטלגיות של תריסי עץ, זכוכית סבתא או מראה גולמי. רהיטי סנדוויץ' בירץ', עץ אלון מלא, פרזולים איכותיים ומניפת צבעים חיים שהרכיבה בעצמה בשיתוף חברת "גוונים" מוצבים היום בבתים ישראליים רבים, כשולחנות סלון ואוכל, מזנוני טלוויזיה, שידות אמבטיה, ויטרינות, ספסלים, כורסאות, כיסאות ואביזרי דקורציה עם הטאץ' שלה.

"יונת, את אור בקצה העולם", נהגו לומר לקוחותיה, והיא תמיד התעקשה שחוויית הקנייה אצלה בנגרייה "עיונה" בקיבוץ היא אחרת: "הסטודיו ממוקם בקיבוץ, ליד חצר פורחת, חוויה שנותנת רגע לשכוח מכל ההמולה ולהטעין מצברים לפני שחוזרים הביתה", כתבה בחשבון הפייסבוק שלה בפברואר לפני שלוש שנים. בשביל דברים טובים ומיוחדים, שווה להתאמץ! אחרי הכול, אנחנו מדינה קטנה. מה זה שעה נסיעה בשביל משהו שהוא יקר ערך עבורנו?", הוסיפה. חברי קיבוץ בארי מתרגשים לחשוף את יצירתה של עיונה לקהל הרחב שמגיע למרכז העיצוב בבני ברק ומקווים שרהיטים בעיצובה יהיו חלק מבתים רבים בישראל.