אחרי שהצגנו בפניכם את הטעויות הנפוצות שרובנו נוטים לעשות בסלון שלנו, נעבור הלאה אל שאר החדרים כדי לראות מה הטעויות שאנחנו עושים וכיצד מתקנים אותן. הפעם: טעויות מטבח, החל בעודף ארונות ועד מיקום אי מרכזי בכל מחיר. ארבע מעצבות פנים מגישות: 8 טעויות עיצוב שכדאי להמנע מהן, אבל אם הן כבר נעשו, כך תפתרו אותן.

עוד באתר לעיצוב הבית:

טעות מספר 1: שימוש ביותר מדי ארונות

לרובנו יש נטייה להוסיף עוד ועוד ארונות אחסון, וכדאי לבדוק את הצורך מול רשימת מלאי ולהשתדל לא להגזים, בעיקר עם ארונות עליונים שיוצרים תחושה של עומס.
פתרון: העדיפו מדף דקורטיבי במקום שימוש מוגזם בארונות. המדף יוצר מראה קליל יותר ומאפשר נגישות לפריטים בשימוש יומיומי.

טעויות עיצוב, מטבח, טעות 1 שימוש יתר בארונות, thin (צילום: Thinkstock)
טעות 1. שימוש יתר בארונות | צילום: Thinkstock

טעויות עיצוב, מטבח, עיצוב יונית שטרן צילום אביבית  (צילום: אביבית ויסמן)
לכו על מדף דקורטיבי. עיצוב יונית שטרן | צילום: אביבית ויסמן

טעות מספר 2: יצירת מטבח בסגנון כפרי בדירה עירונית

כשהמטבח והסלון נמצאים באותו חלל הם צריכים לדבר באותה שפה, ולכן אם הפנטזיה של בעלי הבית היא מטבח בסגנון פרובנס, הסלון לא יכול להיות מודרני ומינימליסטי ולהפך.
פתרון: השתמשו בחומריות או בצבעוניות שחוזרת על עצמה - לא הכל חייב להיות בדיוק אותו דבר ויש מקום לאקלקטיות, אבל צריך לזכור שבסופו של דבר מדובר בחלל אחד.

טעויות עיצוב, מטבח, טעות 2 מטבח כפרי, thinkstock (צילום: Thinkstock)
טעות 2. מטבח כפרי | צילום: Thinkstock

טעויות עיצוב, מטבח, עיצוב יונית שטרן צילום אביבית  (צילום: אביבית ויסמן)
אקלקטיות מבורכת. עיצוב יונית שטרן | צילום: אביבית ויסמן

טעות מספר 3: לא לכל בית מתאים אי או דלפק ישיבה גבוה

אחת הטעויות הנפוצות בעיצוב מטבח היא לשים אי או דלפק ישיבה גבוה בכל מחיר. אי ממש לא מתאים בכל מטבח, ויש שתי טעויות שחוזרות על עצמן בהכנסת אי למטבח. הראשונה, פשרה על אי קטן מדי וללא משטח עבודה מספיק. השנייה, אי גדול דיו, אך קרוב מדי למטבח, מה שלא משאיר מקום להתכופף לארונות המטבח.
פתרון: ראשית עליכם לחשוב אם אי מתאים לביתכם. גודל מינימלי של אי מטבח עומד על 90*120, וזה במידה שאין עליו כיריים או כיור. המרחק בין האי לבין ארונות המטבח צריך להיות בין 100-120 מטר ולא לעלות על 200 מטר.

טעויות עיצוב, מטבח, טעות מספר 3 לא לכל בית מתאים א (צילום: Thinkstock)
טעות 3. לא לכל בית מתאים אי או דלפק ישיבה | צילום: Thinkstock

טעות מספר 4: חלוקה לא נכונה לאזורים

טעות נפוצה נוספת היא תכנון לא מוצלח של אזורי המטבח השונים. חלוקה לא נכונה לאזורים גורמת להתרוצצויות מיותרות ולתסכול שנובע מחוסר נגישות של האביזרים שבהם נרצה להשתמש.
פתרון: חלוקה נכונה של המטבח היא לאזור בישול, אזור אחסון צלחות, אחסון אוכל, ניקיון ואזור הכנת האוכל. הדרך הכי פשוטה להבין איפה כל דבר צריך להיות ממוקם היא לדמיין מהן הפעולות הנדרשות כדי להכין פסטה. דמיינו את עצמכם ניגשים למזווה ולמקרר, מוציאים את המצרכים, מוציאים סיר וממלאים אותו במים. כעת דמיינו שאתם זזים מפינה לפינה בחלל כדי להגיע לכל דבר. אתם יכולים לעשות זאת על ידי "הליכה" עם האצבע ממקום למקום. אם אתם מרגישים שהאצבע כל רגע משנה כיוון, ייתכן שאתם צריכים לחשוב מחדש על ארגון המטבח.

טעויות עיצוב, מטבח, עופרי פז,. 4 טעות מראה אטום, כ (צילום: Coldwell Banker)
לכו עם האצבע ותראו אם זה מסתדר | צילום: Coldwell Banker

טעות מספר 5: קירות ריקים או עומס בצד שממה

טעות שחוזרת בבתים רבים היא השארת חלל ריק ומטריד על קירות המטבח. זהו מצב שנוצר בדרך כלל כשהדיירים מקבלים "מטבח קבלן", שברוב הפעמים לא מותאם בצורה המיטבית לצרכיהם, ולעתים אפילו לא מתוכנן נכון ביחס לקירות הבית. מיקום הכיריים קריטי מבחינה עיצובית, משום שהוא מטיל מגבלה רצינית על מבנה הארונות התלויים - אי אפשר לתלות מעליהם כמעט כלום. הרבה אנשים לא יודעים מה לעשות עם החלל שנפער, כי במטבח לא נהוג לתלות תמונות ככה סתם, והוא פשוט נשאר ככה: ארונות בשליש הנמוך של הקיר, חיפוי של עוד 60 ס"מ בערך, ואז קיר חשוף שממשיך עד התקרה. המראה שמתקבל הוא מאוד לא מאוזן.
פתרון: בכל חלל בבית, ובעיקר בחללים הציבוריים, חשוב לשמור על איזון ולשאוף למצב שבו לא יהיה עומס יתר בצד ריקנות גדולה בכפיפה אחת. תוכלו לקחת כדוגמה מטבח מבית ביישוב גני תקווה ש-HandS עשו לו סטיילינג. במקור היה הקיר לבן והדיירים בחרו מהקבלן ארונות בצבע דובדבן, ומעל הגז התנוסס קולט אדים מנירוסטה. כל כובד המשקל של המטבח התרכז בארונות הכהים, החלק העליון נראה מקרי, והמראה הכללי לא היה מאוזן. "היה צורך בהול לחבר את שלושת הגוונים השונים, ולכן בחרנו לצבוע את הקיר בגוון בהיר של זית", מספרת איינהורן. "את החלל הריק מילאנו במוצרי פירזול שרכשנו באיקאה, ותלינו עליהם אביזרי מטבח שימושיים שאספנו בגולף אנד קו, פוקס הום וג'ינג'ר. המחשבה היתה מצד אחד למלא את הקיר הריק, ומצד שני להשתמש בצבעוניות שתגנוב את הפוקוס מהארונות האדמדמים". 

טעויות עיצוב, מטבח, צילום סיון איינהורן מ-HandS.לפ (צילום: סיון איינהורן מ-HandS)
טעות 5. קירות ריקים או עומס בצד שממה | צילום: סיון איינהורן מ-HandS

טעויות עיצוב, מטבח, צילום סיון איינהורן מ-HandS.,  (צילום: סיון איינהורן מ-HandS)
והנה, התיקון | צילום: סיון איינהורן מ-HandS

טעות מספר 6: דחיסת שולחן אוכל בצד אי ישיבה

בהרבה מקרים בעיצוב יותר זה פחות. במקרה הנתון - המשמעות של יותר שולחנות בחלל היא פחות צירי תנועה. אם אתם עומדים במרכז החלל הציבורי בבית שלכם, מביטים סביב ורואים אי, שולחן אוכל מטבחי, שולחן פינת אוכל, שולחן סלון ושולחן צד - ייתכן שאתם חלק מהבעיה.

בהרבה בתים בישראל ממוקמים גם אי ישיבה וגם שולחן אוכל זה בצד זה, ואחד מהם הוא בפירוש מיותר. עם הזמן בני הבית מבצעים בחירה מודעת או לא מודעת באחד מן המשטחים האלה כמשטח העיקרי שעליו אוכלים, ואילו השני הופך במהרה להיות מתלה צעיפים, מכתבה לדברי דואר אקראיים או תחנת מעבר לפריטים שאין להם מקום מוגדר.
פתרון: אם אתם מעצבים חלל נתון יש להבין את המגבלות שלו ולא לקפוץ מעל הפופיק. אל תלכו על תמונה שראיתם במגזין ותכפו אותה על הבית אלא בחרו מה באמת מתאים. אז איך מחליטים בין שני אלמנטים דומים-שונים כמו אי ושולחן אוכל? דעו את שגרתכם. שאלו את עצמכם האם אתם אוכלים בבית בעיקר ארוחות בוקר או בעיקר ארוחות ערב? האם חסר לכם שטח דלפק או שיש די והותר ממנו? האם אתם מארחים הרבה? התשובות יעזרו לכם להתכוונן בהתאם לצרכים האמיתיים שלכם. זכרו שהבית אמור לשרת אתכם ולא אתם אותו, לכן אין היגיון בדחיסת אלמנטים עודפים שלא מתאימים לכם כמשפחה.

טעויות עיצוב, מטבח, טעות מספר 6 דחיסת שולחן אוכל ב (צילום: Thinkstock)
טעות 6. דחיסת שולחן אוכל בצד אי ישיבה | צילום: Thinkstock

טעות מספר 7: בחירה באחסון סגור בלבד 

אחסון סגור הוא פונקציונלי מאוד, מונע לכלוך ואבק על גבי הכלים ויוצר מראה נקי ומסודר במטבח. יחד עם זאת, במקרים רבים המראה הנוצר הוא אטום, כבד ולא מתאים לפרופורציות החלל.
פתרון: הפתרון האולטימטיבי הוא בשילוב בין אחסון סגור לבין אחסון במדפים פתוחים, ארונות עם חזיתות זכוכית או יחידות נפרדות קטנות, המציגים לראווה את הכלים השונים ויוצרים מראה מאוזן ויצירתי יותר.

טעויות עיצוב, מטבח, טעות מספר 7 בחירה באחסון סגור  (צילום: Thinkstock)
טעות 7. בחירה באחסון סגור בלבד | צילום: Thinkstock
טעויות עיצוב, מטבח, עופרי פז, 4_תיקון ממראה אטום ל
תיקון ממראה אטום ליצירת שפה ייחודית

טעות מספר 8: בחירת חומרים שקשה לנקות

לכולנו יש נטייה להיות מוקסמים מיופיים של חומרים מיוחדים וחדשניים וטקסטורות מעניינות, אך חשוב לזכור שהמטבח הוא גם סוג של חדר עבודה, ועליו להיות פונקציונלי, שימושי ונוח לתחזוקה. למשל, משטחי עבודה שאינם חלקים יגרמו לכם לעבוד קשה מאוד בניקיונם ובחילוץ פירורים מהחריצים, כמו עץ טבעי וגס ללא החיפוי המתאים או משטח המורכב מחיבור של כמה לוחות עם רווחים קטנים ביניהם.
פתרון: בבחירת החומרים למטבח התייחסו גם לריצוף, חיפוי הקיר, הכיור, הברז ושאר האביזרים וודאו כי ניקיונם לא ידרוש מכם עבודה מאומצת ומיותרת. לאלו מכם המקפידים במיוחד על ניקיון, מומלץ לוודא כי כתמים כמו טביעות אצבעות או כתמי מים אינם בולטים עליהם במיוחד.

טעויות עיצוב, מטבח, עופרי פז, הטעות-נוח אבל רואים  (צילום: Trulia)
טעות 8. בחירת חומרים שקשה לנקות | צילום: Trulia
טעויות עיצוב, מטבח, עופרי פז, התיקון - חומרים חלקי (צילום: Sarah Sherman Samuel)
התיקון - חומרים חלקים אך מעניינים וקלים לתחזוקה | צילום: Sarah Sherman Samuel
 

הטעויות והפתרונות באדיבות המעצבות: יונית שטרן, קרן בר, סיוון אינהורן ועופרי פז