מטבחים אינטגרליים כאלה אינם חוסכים בגודל הארונות. מוחבאים בהם כל מכשירי החשמל הנדרשים לעבודה יעילה וקלה במטבח, ואפילו ציוד כמו מגירות חכמות, פח אשפה ומגהץ. כדי לשמור על מראה מאוחד מתוכננים הארונות ב"קו אפס", כלומר במישור אחד, היוצר חזית חלקה, וגם מכשירי החשמל מותאמים בעומקם לאותו מישור.
>> לכל הכתבות בערוץ living
מכשירים אינטגרליים מתאימים לכל סגנון עיצובי – ממודרני נקי וחלק ועד כפרי עם מסגרות ועיטורים. ידיות הארונות יכולות להגיע עם פתיחת לחיצה, פתיחה חשמלית בלחיצת כפתור או עם מגרעת בנגרות עצמה כדי לשמור על מישור אחיד, אולם במקררים ובמדיחים אינטגרליים נהוג להשאיר ידיות חיצוניות.
"היום מכניסים למטבח הרבה מכשירים ואביזרים חשמליים וידניים, נוסף למכשור הקבוע, קרי תנור, מקרר וכיריים, ולכל אלה נחוץ אחסון חכם. כשהמטבח אינטגרלי הוא כולל את כל הפונקציות, כך שקל לנו להתנהל ולתפקד בו, והוא עדיין מעוצב ולא מעמיס על העין יותר מדי", אומרת מעצבת הפנים אורלי דבי. מטבח בסגנון מודרני-אורבני עוצב על ידה בצורה נקייה ממכשירים חשמליים, מלבד התנור. יש בו שני מקררים אינטגרליים, מדיח אינטגרלי וכיור אינטגרלי. "לא לכל אחד זה מתאים, כי מקרר אינטגרלי הוא קטן יותר בנפחו. לכן מי שזקוק לנפח גדול, צריך לרכוש שני מקררים, ולא תמיד התקציב מאפשר זאת", היא מדגישה.
מה חשוב לדעת בתכנון מטבח אינטגרלי
"גם חברות מכשירי החשמל וגם המעצבים ממליצים לראות את מכשירי החשמל לפני סגירת עיצוב המטבח כדי להיות מודעים לגדלים ולאופציות הקיימות", אומר מני לוי, הבעלים של חברת סבוי מוצרי חשמל. "כשמדובר במקרר יש להביא בחשבון עומק 60 ס"מ לטובת קו אחיד עם הארונות. המקרר אינו עמוק ולכן מומלץ לבחור מקרר ברוחב 90 ס"מ, 120 ס"מ ואפילו 140-180 ס"מ או שני מקררים. במצב כזה כל התכולה נפרשת מול העיניים והמקרר מאוד פרקטי". מעבר לכך, מקרר יכול לשלב מקפיא או מקרר יינות, להגיע בנפחים וגבהים שונים, עם קיוסק למים וקרח, וניתנים לכך פתרונות אינטגרליים. מוצרים אינטגרליים נוספים הם מדיח שיכול להגיע בצורת מגירה, מגירת קירור, כיריים שקועות בקו ההתקנה של השיש, מכונת קפה בקו התנור, מיקרוגל שנראה כמו תנור ומקרר יינות.
עוד בשלב התכנון, לפני ייצור המטבח, יש לבחור את מכשירי החשמל ולפי גודלם נותנים לחברת המטבחים או הנגר את הוראת הביצוע עבור הדלתות הספציפיות.
"המכשירים מגיעים מראש בלי דלת אלא רק פלטה בגודל סטנדרטי שמתלבשת על המכשיר", מסבירה האדריכלית ומעצבת הפנים סמדר ברגר יקותיאלי, "חברת מוצרי החשמל מתקינה את המכשירים, ואחריה מגיעה חברת המטבחים כדי להרכיב את הדלת התואמת לנגרות הארונות, מייצבת ומקבעת אותם בקו אפס עם שאר המטבח".
והעלויות? "היום מוצרי החשמל האינטגרליים הרבה יותר פופולריים והרבה יותר מסחריים וזולים מבעבר, וקיימים בשוק הרבה פתרונות שתואמים לכל כיס ומידה", מבהיר לוי.
בתמונה: מקרר ברוחב 74 ס"מ ולצידו מקפיא צר יותר ברוחב 46 ס"מ שמשלימים יחד תמונה של מקרר אינטגרלי ברוחב 120 ס"מ – מוצרים של סבוי
עיצוב אדריכלית סמדר ברגר יקותיאלי | צילום: עינת דקל
מה עוד אפשר להסתיר?
"מקרר, מקפיא ומדיח יכולים להיות אינטגרליים עם זהות מלאה לחיפוי המטבח, ובתוך הארונות או בשיש אפשר להסתיר גם קולטי אדים", אומרת ברגר יקותיאלי. "יש שקעים שמוסתרים בשיש או בכיריים עצמם וקונים אותם יחד כמערכת אינטגרלית. טוחן אשפה ניתן להסתיר מתחת לכיור עם כפתור הפעלה על השיש ליד הכיור וכך גם מטהרי מים שהברזים שלהם מותקנים על המשטח". אופציה נוספת למדיח היא מגירת הדחה, שנפחה קטן יותר. היא מתאימה למי שלא ממלא מדיח שלם ואין צורך להתכופף אליה. יש משפחות שמשתמשות בשתי מגירות הדחה כדי לא לחכות למילוי של אחת מהן או כדי להפריד בין כלים בשריים וחלביים.
ברגר יקותיאלי מסבירה כי את שאר המכשירים אי אפשר להסתיר, אבל בהחלט אפשר לאחד את המראה עם קניית סט תנור ומיקרוגל. אם רוצים להסתיר גם את התנור ואת המיקרוגל יש להוסיף מעליהם דלת ארון, ולא לכל אחד זה מתאים. גם את מכונת הקפה אפשר לקנות כחלק מסט תואם תנור ומיקרוגל.
לגבי כיריים, משתמשים היום באינדוקציה, בגז או בשילוב של נקודת גז לצד האינדוקציה (כמו בתמונה). יש כיריים עם גוף חימום מתחת לשיש, ומעליו רואים רק את הברזלים. אינדוקציה היא משטח שחור שקל לנקות, אחיד וללא בליטות, מכשיר בטיחותי יותר ומזרז הכנה. לגז יש ארבעה-שישה ברזלים להנחת סירים, ויש מי שמעדיפים לבשל עליהם ולראות אותם.
קיר המטבח שעיצב גל איפרגן מאופיין בחזיתות מעץ ומקבל את כל הכוח של הבית. ולא רק כי כל האלמנטים בו אינטגרליים, אלא משום שהוא מייצר מעטפת למטבח וממשיך כספרייה פתוחה וסגורה.
מטבח בגוני מתכת, פליז וברונזה, שבצידו ויטרינות עם חוטי זהב השזורים בזכוכית
עיצוב רינת שוהם, מטבח TM Italia TLV | צילום: מאור מויאל
מטבח נסתר של Warendorf, דלת מתקפלת באורך 5 מטרים עם מנגנון חשמלי ושלט, בצבע עם פיגמנטים של ברזל לאפקט חלודה. במטבח הותקנו חיישנים לשמירה על הבטיחות בפתיחה ובסגירה וכן תאורה מובנית.
אדריכלות טלי זרחיה פרומוביץ | צילום: עידו אדן
עיצוב איריס כרמי | צילום: לידור עראקי
עיצוב אמיר פלג, מוצרי חשמל סבוי | צילום: ערן תורג'מן
עיצוב ארז חייט, מטבח קונספט נגרות | צילום: עודד סמדר