זה נכון שאנחנו אף פעם לא יודעים מראש לאיזה מקרי חירום נצטרך להיות מוכנים בבית, אבל כשאנחנו לא שם כדי לטפל בזה המצב קשוח עוד יותר. רק המחשבה שבזמן שאנחנו בחופשה אי שם, שותים קוקטייל מול הים או כובשים פסגת הר בטרק, בזמן שבבית שלנו יש פיצוץ בצינור המים או נזילה רצינית שמחריבה את הרצפה, ארונות המטבח או הקירות מכווצת לנו את הבטן. למרבה המזל, יש דרך להיערך לזה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> על זה לא חשבנו: חלונות מטבח עם מדפים

>> מפתיע: ידעתם שאפשר לשים גם את זה במדיח?

 

אם תשאלו שרברבים כיצד ניתן להתמודד עם קרייסס נזילות מים במטבח, רובם יציעו לכם להתקין "אזעקת מים" – מערכת הגנה חכמה להתראה על נזילות בזמן אמת. יש כמה אופציות כאלה בשוק, רובן מספקות אזהרה על פיצוץ צינור, דליפת מים, סכנת הצפה ואפילו חריגה בצריכת המים, והכל דרך אפליקציה שניתנת לשליטה מרחוק. זה רעיון מרגיע, אבל אם אתם הרחק מהבית לא בטוח שתוכלו לעשות משהו לצמצום הנזק, גם כשתדעו על קיומו.

הצפה במטבח, נזילת מים (צילום: Zastolskiy Victor, SHUTTERSTOCK)
הצפה במטבח, תסריט האימים של כולנו | צילום: Zastolskiy Victor, SHUTTERSTOCK

המסקנה המתבקשת היא שעדיף לנסות למנוע את הסיטואציה. באתר thekitchn בדקו עם מומחים לבטיחות הבית מה כדאי לעשות תמיד לפני שיוצאים לכמה ימים וקיבלו כמה תשובות שקשורות לדליפת מים. מייקל ווד, ראש מחלקת אספקת רשת בחברת Rightio, המספקת שירותי תיקון ביתי חירום, מציע את הפתרון הקל הבא: "פשוט סגרו את אספקת המים הראשית לבית. הפעולה הפשוטה הזו יכולה למנוע הצפות פוטנציאליות כתוצאה מנזילות או צנרת מתפוצצת, מה שעלול לגרום נזק משמעותי לבית בזמן שאתם לא נמצאים". קורטני קלוסטרמן, מומחית לתובנות הבית בחברת הביטוח Hippo, מציעה כמה רעיונות נוספים: "אירועים הקשורים למים יכולים להסב במהירות הרס ברכוש שלכם ונזק מים שלא מזוהה יכול להוביל לתיקונים יקרים, בעיות מבניות וצמיחת עובש. אתם יכולים להקפיד על תחזוקת האינסטלציה בבית, ניקוי מרזבים בקביעות והתקנת מכשירים לאיתור נזילות. ויש לה שיטה איך לבדוק את מערכת האינסטלציה לאיתור "נזילות או חולשות": "הפעילו את כל מתקני האינסטלציה וסגרו אותם. שימו לב לסימני דליפה אם באחד מהם מטפטפות טיפות מים ליד הפיה או הידית שתיים עד שלוש דקות לאחר הסגירה. אם הטפטוף נמשך סביר להניח שזה נובע מנזק פנימי, שמצריך החלפת חלקים".

ברז מטפטף (צילום:  Alen thien, Shutterstock)
שימו לב לברזים מטפטפים | צילום: Alen thien, Shutterstock

בנוסף לבדיקת הצנרת שלכם, במיוחד במטבח, ממליצה קלוסטרמן להתקין מכשירי איתור נזילות מים וחיישני מים חכמים שיכולים להתריע על כל "פעילות מים חריגה" בביתכם. "מכשירים אלה יכולים לשלוח התראות לסמארטפון שלך לפעולה מיידית." אלה דומים למכשירים הפשוטים יותר שציינתי שמתקינים מתחת לכיור שלי קודם לכן, עם ההבדל הקריטי שהם שולחים התראות לטלפון שלך כך שאתה מקבל הודעה על תקריות גם כשאתה לא בבית. 

טיפים לאיתור נזילות מים 

בדקו את מד המים: סגרו את כל הברזים בבית והסתכלו על הצג של מד המים. אם יש תזוזה של המחוגים או של תצוגת הספיקה – יש נזילה. אפשרות נוספת היא לסגור את המגוף הביתי (הברז שאחרי מד המים), המתינו 5 דקות, ואז פתחו שוב באיטיות. אם המד מראה על צריכה במשך מספר שניות רצופות – כנראה שיש נזילה. אם אתם גרים בבניין עם צריכת מים משותפת, נסו להסתכל מדי פעם על מד המים הראשי בבניין בשעות שבהן לא אמורה להיות צריכה. אם הוא מראה שיש, ככל הנראה יש נזילה אצל מישהו בבניין או באזור משותף, וצריך לבדוק את זה עם בעלי מקצוע או מול הרשות המקומית.

מד מים (אילוסטרציה: Peefay, Shutterstock)
אילוסטרציה: Peefay, Shutterstock

זיהוי נזילה בשירותים: רוב הנזילות הביתיות מתרחשות באסלה, לכן רצוי לבדוק פעם בחודש את כל האסלות בבית. כדי לבדוק, מניחים נייר טואלט באסלה מתחת לפתח היציאה של המים. אם הוא נרטב סימן שהאטם בניאגרה אינו תקין ויש להחליפו בהקדם. אפשר גם להשתמש בצבע מאכל: טפטפו כמה טיפות שלו למכל האסלה – כמות מספיקה לצביעת המים אבל לא יותר מדי כדי לא להכתים את האסלה, והמתינו כרבע שעה. אם המים באסלה נצבעו – סימן שיש נזילה וצריך לטפל בה.

זיהוי נזילה בגינה: אם יש בדשא נקודות ירוקות יותר, עם הרבה עשבייה – ייתכן שיש במקום נזילה. אם יש לכם מחשב השקיה, ודאו שהוא מכוון ושזמן ההשקיה ומספר החזרות מתאים לעונה. לא פעם יש השקיה מיותרת גם בחורף בגלל מחשב השקיה לא מכוון.