המטבח הוא המקום הפעיל ביותר בבית ובהתאם לכך, בו מתרכז גם רוב האוכל. מי ששומר על כשרות משקיע את מרב המאמצים בהכשרה של המטבח, במיוחד לקראת פסח, בארונות, בכלים, בשולחן האוכל ובחיבורי הריפוד של הכיסאות. עבודה מייגעת ללא ספק, שמתחילים בה לפני החג, ורבים מהמקפידים משתדלים לא להשתגע יותר מדי עם הניקיונות. מה שעשתה הלן שור מירושלים הוא צעד אחד מתקדם יותר בשמירה על השפיות, יחד עם השמירה הקפדנית על חוקי ההלכה – מטבח קטן שצלע אחת שלו היא למעשה ויטרינה בסלון, וכולו מיועד אך ורק לפסח.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> משתמשים במגבונים מחטאים בבית? תפסיקו עם זה

>>  בג'ונגל הישראלי: הצמחים המטפסים משתלטים על חדרי הבית

"לקחנו נתח מהסלון ונגר אומן יצר לנו שם את מטבח פסח שלנו", אומרת שור, אחות במקצועה שעובדת עם נוער בסיכון ואמא לחמישה. "בחלק הפנימי שלו יש ארון, כיור ומגירות, והחלק החיצוני הוא ויטרינה יפה שנפתחת על גלגלים כלפי הדלת הראשית". כל השנה המטבח סגור והוויטרינה היא חלק מהחלל הציבורי, ובה מדפים עם כלי כסף ודברים יפים, ספרים ואקווריום שבעלה זאבי הגה. פעם בשנה, למשך שבוע שלם, הוויטרינה נפתחת לרווחה ומגלה מאחוריה את המטבח הכשר לפסח, שגודלו כ-3 מ"ר. מאחר שהוא נפתח על קיר הכניסה, חלקים ממנו מתפרקים כדי לאפשר מעבר לתוך הבית דרך המטבח. גם הנברשת והשידה צריכות לזוז ממקומן שבוע בשנה כדי לאפשר את הפתיחה.

מטבח פסח חצי פתוח (צילום: אלי זהורי)
מטבח חצי פתוח | צילום: אלי זהורי
מטבח פסח פתוח (צילום: אלי זהורי)
מטבח פתוח | צילום: אלי זהורי
מטבח פסח החלק במרכז הוא החלק שמתפרק ומשמש כמעבר (צילום: אלי זהורי)
החלק שמתפרק ומשמש כמעבר | צילום: אלי זהורי
 

"כל מי שמגיע אלינו, אם זו חברה שמבקרת בפעם הראשונה או כשרצינו למכור את הבית, לא מתאר לעצמו שמאחורי הוויטרינה יש מטבח. כשאני מראה אותו, אנשים משתאים". המטבחון נבנה לפני 15 שנה על ידי נגר אומן ועלה 200 אלף שקל. הוא מוכן לפעולה בחג עם סט פסח שלם, תבנית אחת רק לפסח, ארונות, שיש וכיור. שור מודה שהוא קטן מדי והיא נאלצת להכשיר גם את המטבח הרגיל שלה, אם כי היא לא משתגעת. "אני מנקה אותו יסודי לפני החג, מנקה את המקרר עם חומר ניקוי לחלונות ומטלית ומפעילה את התנור הפרוליטי. יש לו אפשרות לניקוי עצמי ואז הוא מוכן לפסח. על הארונות הרגילים אני מדביקה מדבקות עם כיתוב 'מכור לגוי' (החמץ נמכר לגוי לפני פסח – ל"ק) ואז לא פותחים אותם".

מטבח פסח סגור (צילום: אלי זהורי)
מטבח פסח סגור | צילום: אלי זהורי
 
מטבח פסח ג כיור (צילום: אלי זהורי)
כיור | צילום: אלי זהורי

"אני מאוד רוצה לפרק את מטבח הפסח. האופנה היום אחרת"

המשפחה שייכת לחסידות קרלין, אחת החצרות הוותיקות בתנועת החסידות, ומתגוררת בדירת קרקע בבניין בשכונת רמות ב'. "מדובר בדירת 100 מ"ר שהסלון הוא רק 21 מ"ר ממנו, ומטבח הפסח תופס חלק נכבד ממנו", אומר אלי זהורי, בעל משרד תיווך "נוף נדל"ן". בפעם הראשונה שנכנס לדירה במטרה לשווק אותה למכירה, לא הבין מה כוונתה של בעלת הבית ב"מטבח פסח". "ראיתי ארון מפואר עם ספרים ודברי יודאיקה יוקרתיים שתפס המון מקום ונראה לי מוזר. להפתעתי, היא פתחה את הארון לכל רוחב הסלון, וכל הקיר כוסה במטבח. ב-15 שנים שאני עובד בשכונה, ראיתי להערכתי מעל 1,000 דירות, ומעולם לא ראיתי מטבח פסח כזה".

היום כבר אין דגים באקווריום, ושור מודה: "אני מאוד רוצה לפרק את מטבח הפסח. האופנה היום אחרת, ואני גם רוצה בית אחר עם עוד כמה מטרים לסלון. יש מטבחי פסח גדולים יותר ויש כאלה שהופכים חדר אחד בבית למטבח פסח, ואז יש בו מקום גם למקרר וכיריים".

מטבח פסח פתוח (צילום: אלי זהורי)
מטבח פסח פתוח | צילום: אלי זהורי