יחידת המטבח העצמאית שכולנו קוראים לה "אי" היא היום כמעט מאסט בתכנון האזור הכי שימושי בבית. מי זוכר שפעם אי מטבח היה חלום נחשק שרואים בטלוויזיה? היום קשה לנו לדמיין מטבח בלי החלק הרב שימושי הזה, המשמש כעמדת עבודה נוספת ותחליף לשולחן אוכל וכולל גם מקום לאחסון ועוד שלל פונקציות. אז האי אמנם נפוץ, אבל זה לא אומר שהוא צריך להיות סטנדרטי. הנה שלל דוגמאות של איים מיוחדים עם עיצוב שהולם את התפקיד המרכזי שלהם.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> קטן ומטריף: המטבח המדוגם של מתמודד "מאסטר שף" אבנר רוזנטליס
>> הצעד החדש של איקאה חוסך כסף לקונים
צבע שלא רואים בכל מקום
טוויסט ירוק: בני הבית ויתרו על שולחן אוכל ולכן האי שתכננה הילה בלומנפלד במרכז המטבח (מטבחי רגבה) משמש גם לאכילה ויכולים שבת סביבו שישה אנשים בצורה מרווחת ונעימה. הוא עשוי מעץ צבוע בתנור בגוון ירוק מיוחד, שמוסיף טוויסט מעניין, ומעליו פלטה עליונה מעץ אלון מבוקע מלא. עלות: כ-8,000 שקל
עגול על גלגלים: עמדת עבודה בגודל 130X60 ס"מ עם מגירות ופינת ישיבה הקטנה לשלושה אנשים שתכננו המעצבות תמר פיצ'ו ואפרת פרויליך יחד עם הנגר גיא גולד. לעמדת העבודה יש גלגלים כך שניתן להזיז אותה להפוך את המטבח לחלל פתוח גדול. היא צבוע בתנור בצבע סגול בשילוב פורניר אגוז. הפלטה העליונה עשויה אבן קיסר והפלטה העגולה המרחפת מפורניר אגוז. עלות: כ-8,000 שקל
כחול מעושן: את המטבח בבית שתכננה אדריכלית הילה הנדיפר עיצב עדי חליפה מ"עדי וארז נגרים", ויש בו אי מעץ מלא שנצבע בכחול מעושן שתואם לחזיתות המטבחץ משטח העבודה הוא בוצ'ר עץ שמוסיף חמימות כפרית. גודל האי 90X200 ס"מ, ויש סביבו שלושה מקומות ישיבה בסגנון בר. באי הותקנו שקעי חשמל ותקשורת לחיבור טלפונים או מחשבים ניידים. עלות: כ-12,000 שקל
גם וגם: שישה אנשים יכולים לשבת סביב האי במטבח שתכננה עדי מנור, ויש בו גם חלק לעבודה. גודלו 80X220 ס"מ, והוא עשוי סנדוויץ' מצופה פולימר עם המשטח למינם דמוי עץ. עלות: 14,900 שקל
צורה וחומרים לא סטנדרטיים
דו מפלסי: במרכז המטבח שתכננה יעל אנגל-בנו יש אי בגודל 100X190 ס"מ עם מקום רב לאחסון במגירות ובתאים פתוחים לסלסילות ירקות ובקבוקי יין. האי כולל משטח עבודה (150X60 ס"מ) ולכן הוא בגובה משטח העבודה שעל הארונות, אבל הוא מוקף משני צדדיו בדלפק נמוך יותר, ברוחב 40 ס"מ, לישיבה נוחה. המשטחים עשויים עץ אלון. עלות: כ-10,000 שקל
מחווה לדפוס: האי, שעוצב בסטודיו תומיק, כולל משטח עבודה ויכולים לשבת סביבו חמישה אנשים. גודלו 180X90 ס"מ, והוא עשוי משידת מגירות דפוס עתיקה, ש-16 המגירות המקוריות שלה חוברו והפכו לארבע מגירות עם טריקה שקטה. את המשטח יצרו בעלי הבית הנגרים בוצ'ר אלון במראה גס עם בקעים המדגישים את נימי העץ. עלות: כ-12,500 שקל
רהיט משולב: ביחידת המגורים הקטנה שתכנן אדריכל בועז שניר אי המטבח הוא חלק מרהיט רב שימושי הכולל גם רהיט מבואה מול דלת הכניסה, יחידת מגירות ומדפים ודלפק לעבודה עם לפטופ. האי במטבח, המשמש לאכילה ולעבודה, בגודל 1.20 מ"ר ויש לו 30 ס"מ נוספים שחודרים לרהיט המבואה. המשטח העליון עשוי עץ קרפינוס בטולוס, שנחשב לקשיח ועמיד, ומצופה לכה. גוף הארון מעץ צבוע בתנור בגוון אפור בהיר עם מסגרות שקועות. יחידת האחסון במבואה עשויה ברזל מגלוון עם רשתות ברזל שמשתלבות בתוך האי. עלות: כ-13,000 שקל
מקום גם לכדים: במטבח שעיצבה דנה נימרוד יש אי מברזל באורך 3.20 מטרים וסביבו שישה מקומות ישיבה בצד אחד, וארונות לכלים בצד שני. באי, שהמשטח שלו עשוי בוצ'ר עץ, תוכנן מקום מיוחד לכדים שהובאו ממרוקו. עלות: 15,000 שקל
דואט לפטגוניה: האי של Cosentino משמש לעבודה וכולל שני מקומות ישיבה. גודלו 144X320 ס"מ, ומשטח העבודה הוא Dekton בהשראת אבן הגרניט הנחצבת בפטגוניה. עלות: כ-20,000 שקל
טוויסט עם שמש: האי במטבח שעיצבה סימה בכר תוכנן כאובייקט מרכזי בבית בצורת חצי עגול. הוא עשוי מעץ צבוע בשחור, ובמרכז המשטח יש הטבעה של שמש. הוא כולל משטח עבודה, מקום לאחסון ושישה מקומות ישיבה. עלות: 24,000 שקלים
משחק חומרים: שילוב חומרים ועיצוב נקי מאפיינים את האי של The Butcher's Furniture. גודלו 300X120 ס"מ והוא משמש כעמדת עבודה עם כיריים, כיור, מדיח, תנור ומגירות, וכן שבעה מקומות ישיבה. חזית אחת עשויה ברזל טבעי מכופף, והחזית השנייה מחופה בלייסטים של עץ ממוחזר (כולל אלון אירופאי, אגוז אמריקאי וקורות מחביות יין עתיקות). המשטח העליון עשוי גרניט שחור של פרביטל. עלות: 80,000-60,000 שקל
גיאומטריה לארבעה: האי של אביבי מטבחים בנוי בצורת טרפז ואורכו כ-4 מטרים, מצופה שיש פורצלן (דקטון) וכולל ארבעה מקומות ישיבה. עלות: מ-100,000 שקל
תוספות שלא חשבתם עליהן
רב שימושי: האי שעיצבה שני סטיבק לא כולל מקומות ישיבה, אבל כולל משטח עבודה וכיריים בצד הפונה למטבח, מסך טלוויזיה ומקום למכשירי החשמל הרלוונטיים בצד הפונה לסלון, ומקום לאוסף הבקבוקים והכוסות של בעל הבית חובב הוויסקי. האי בנוי מפורמייקה בשילוב חריטה ב-CNC. עלות: כ-8,500 שקל
שילוב חומרים: מיטל סיון-שני עיצבה אי שאורכו 1.86 מטר המורכב מיחידת ארונות עם מגירות ממשטחי עץ ממוחזרים שנצבעו כך שיתאימו לשאר פריטי העץ במטבח. משטח העבודה עשוי נירוסטה עם כיור אינטגרלי והקיר מעליו חופה באריחי סאבווי לבנים ורובה שחורה. חלקו העליון של האי מחופה אבן בזלת שחורה, וצדו השני מחופה בשלושה פנלים של אריחי פח רקועים מאנגליה. עלות: 9,100 שקלים
שטיח אבן וטלוויזיה: נרקיס רובין ברזני עיצבה במטבח תוצרת מיכאלו אי עשוי עץ שנצבע בצביעת פטינה ידנית מיוחדת במשך שבוע. מעל האי תלוי מדף רשת ברזל ובו משולבת תאורה והוא ניצב על "שטיח" אבן טבעית שנחתכה והונחה בדוגמת פישבון. האי כולל משטח עבודה ושישה מקומות ישיבה, ומתוכו יוצאת טלוויזיה חכמה. עלות: כ-50,000 שקל
גודל יוצא דופן
TV צמודה: בחלל ציבורי לא גדול תכננה ליטל נעים אי באורך כ-3.50 מטרים עם משטח עבודה, חמישה מקומות ישיבה ומקום לאחסון. חלק מהאי מוסתר בקיר מחופה לייסטים עץ בצבע שחור ועליו תלויה טלוויזיה. עלות: כ-40,000 שקל
טכנולוגיית נאנו: אי באורך 4.5 מטרים שתכננה נטלי גנון לרפאל מטבחים, הכולל כיור, וכיריים וחמישה-שישה מקומות ישיבה. באי משולבים שני סוגי משטחים מפורצלן משובח של לאמינם בגבהים שונים. החזיתות עשויות פורמייקה בטכנולוגיית נאנו בגוון שחור של חברת בלורן. הכיור, שרוחבו 70 ס"מ, עשוי מחומר המשטח ליצירת מראה אחיד. עלות: כ-47,000 שקל
טאג' מאהל שיק: אי רחב ידיים שתכננה אריאלה עזריה ברקוביץ כולל שישה מקומות ישיבה בחלק אחד ועמדת עבודה בחלקו השני. אורכו הכללי כ-4 מטרים ורוחבו כ-1.20 מטרים. הארונות והמגירות עשויים עץ צבוע צבע אפוקסי בתנור, והמשטח עשוי שיש טאג' מאהל, שהוא לבדו עלה כ-30 אלף שקל. הכיסאות מורכבים ממסגרת ורגליים מעץ מלא עם סיומת בגימור מוזהב ומושב ומשענת מרופדים בקטיפה. עלות: כ-60,000 שקל
חום מודרני: במטבח המודרני שעיצבה אורטל מולאי (מטבחי סמל) יש אי מעץ אשוח תלת שכבתי, בעל טקסטורה ומרקם ייחודיים, המוסיף חום לחלל. הוא מכיל כיריים, כיור ומגירות רבות, ויש בו עמדת בישול וארבעה מקומות ישיבה. המשטח שנבחר לאי שאורכו 4.5 מטרים, הוא אבן קיסר. עלות: 100-65 אלף שקל
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
תוצרת בית
אי משידת החתלה: פרידה זהבי הפכה שידת החתלה לאי מטבח בדירה השכורה של בתה, חובבת בישול. זהבי שייפה את שידת ההחתלה, הסירה את הידיות וסתמה את החורים בשפכטל עץ. כדי להסתיר את הדיקט האחורי היא הדביקה עליו לוח פי.וי.סי מוקצף. היא צבעה את השידה עם רולר ספוג פשוט, והוסיפה ידיות שנקנו באיקאה ופלטת עץ אורן (90X140 ס"מ) שנקנתה במחסן עצים בדרום תל אביב, שויפה ונצבעה בלכה. השידה שהפכה לאי משמשת להכנת אוכל, אכילה, לימודים ועבודה וגם לאירוח של עד שישה אנשים. עלות: כ-300 שקל (פלטת עץ, צבעים ולוח פי.וי.סי)
DIY מהמציאון של איקאה: אוסנת תבור שרון ובעלה זיו שרון יצרו בדירה השכורה שלה אי מבסיס של ארונות מטבח שרכשו במציאון של איקאה ב-450 שקלים. מעליהם חיברו משטח בוצ'ר (100X200 ס"מ) שרכשו במחסן עצים, שייפו ושימנו. לארונות הם חיברו דיקט ועליו טפט. האי שנוצר משמש לעבודה וכולל חמישה מקומות ישיבה. "האי החליף כמעט לגמרי את המשטח כי יש בו מרחב עבודה גדול. את כל החיתוכים, ההכנות והבצקים אנחנו עושים על האי", מספרת תבור שרון. עלות: 2,000 שקל