המטבח הוא כבר מזמן לא רק חלל שמבשלים בו. הוא לא פחות חשוב מהסלון ובבתים רבים היום המטבח הוא חלק מחלל פתוח המשמש כמקום מפגש מרכזי לדיירי הבית. כך שכדאי שעיצוב המטבח יתאים לעיצוב החלל כולו ועדיין שיהיה נוח ופרקטי. אז מה חדש בעולם המטבחים? מתברר שלא מעט. בשנים האחרונות נכנסו לשוק מותגים חדשים רבים ויש לא מעט חידושים טכנולוגיים וסגנוניים שעושים חשק לשפץ, לשדרג ולהחליף את כל המטבח - מחזרתו של העץ ועד מדיח כלים שמסיים את פעולתו בשלוש דקות בלבד. ביקשנו ממעצבי פנים, אדריכלים ונציגי המותגים המובילים לשתף אותנו בטרנדים הכי חמים בעולם המטבחים.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- אחרי הפרידה: הצצנו לדירה של קסניה טרנטול
- בני הזוג ביקשו חדר לנכדים וחדרי רחצה נפרדים
מבנה: החלל הפתוח נשאר איתנו
"היום בבתים שולט החלל הפתוח ופעמים רבות המטבח סמוך לסלון ואף צמוד אליו, ולכן חשובה מאוד ההרמוניה בין המטבח, הסלון ופינת האוכל", אומר שלומי בר-עוז, מעצב וסמנכ"ל שיווק במטבחי דקל. "כלומר, אם הסלון בסגנון כפרי, בעיצוב רטרו ובצבעים חמים, לא בטוח שהוא ישתלב יפה עם מטבח בסגנון מודרני. לכן גם אם אתם מעדיפים מטבח מודרני, נסו לעשות זום אאוט ולדמיין כיצד המטבח ייראה ביחד עם הסלון ולא כישות נפרדת".
"הגבולות בין המטבח ליתר החללים יוסיפו להיות מטושטשים", מוסיף אדריכל מיקלה סימאונה. "נראה יותר ויותר ספריות שיגלשו לתוך חלל המטבח והן ישמשו כמחיצות וכאלמנט לאחסון פתוח. ימשיכו גם להשתמש בפתרונות של חציצה כמו רהיט, אלמנט של תאורה או כל דבר יצירתי אחר".
לדבריו, נוסיף לראות חללים ציבוריים הכוללים מטבחים פתוחים ונקיים עם אביזרים שמוסתרים בחזיתות אלגנטיות ונחשפים בעת הצורך. "הפתיחות לחלל הציבורי מובילה יותר ויותר לבחירת מערכות מובנות שמחלקות את המטבח לפי פונקציות. את החלקים שבהם מרוכזים מוצרים חשמל גדולים כמו מכונת הקפה והמיקסר סוגרים מאחורי חזית מעוצבת".
במטבח עצמו, אומרת מעצבת הפנים רונית טל, יוסיף לשלוט האי הרב שימושי: "מכיוון שהמטבח המודרני משמש לכל כך הרבה פונקציות ומכיוון שאנחנו הישראלים שוהים בו המון, נוצרו שילובים של אי שאליו מחובר שולחן או דלפק עם רגליים – mix and match של פונקציות ישיבה ועבודה".
אחסון: ניצול מקסימלי ותצוגה נאה
במטבחים העכשווים מנסים לנצל באופן מקסימלי את שטחי האחסון, מסביר סימאונה. "ניתן למצוא פתרונות אפקטיביים, כמו שולחנות, משטחי עבודה ואפילו ספסלים שמקופלים בארון ומתגלים על פי צורך". פתרונות אחרים הם מתקן שנשלף מהשיש עם מערכת כלי הגשה, מדפים נסתרים שנפתחים בלחיצת כפתור ועוד. פתרונות אחרים מיועדים לפינות המטבח, שבדרך כלל אינן מנוצלות כי קשה להגיע אליהן. "אמנם לא מדובר בפטנט חדש, אבל המנגנונים החדשים יעילים וחזקים יותר מפעם", אומר סימאונה. "כבר עכשיו קיימות מערכות מדפים ארגונומיות נשלפות שיכולות לשאת משקל רב".
מול מקומות האחסון הנסתרים והמתוחכמים במטבחים רבים נראה מדפים פתוחים וייצוגיים. "הם משולבים בקלפות ובארונות הסגורים, שיוצרים מראה עמוס על הקיר על הקיר, ולעתים מחליפים אותם", אומרת מעצבת הפנים מיכל וולפסון. "המדפים יוצרים מראה אוורירי, נעים ופתוח למטבח ומאפשרים לשלוף בקלות הכל. כדי למקסם את הטרנד באופן פרקטי, מומלץ להניח על המדפים צנצנות סגורות ודקורטיביות, ולא כלים וקעריות שיצברו אבק, לצד עציצים".
"הכלים הנאים חוזרים למרכז הבמה ונרצה להראות אותם", מסכימה טל. "יבלטו במטבח ויטרינות פתוחות ואווריריות עשויות אלומיניום ונחושת שיש להן תפקיד ויזואלי ופונקציונלי".
חומרים: טבעי, גולמי ופראי
"בזירת העיצוב הבינלאומית והמקומית יש שתי מגמות מרכזיות: האחת מטפחת את המראה הגולמי והפראי של החומר והשנייה מקדשת את המראה המהוקצע, המלוטש והמשויף", אומרת דרורית קפלן, סמנכ"לית השיווק והפיתוח במטבחי רגבה בוטיק.
לדברי טל, נראה יותר ויותר שימוש בחומרים טבעיים או בעלי מראה טבעי ובחומרים בעלי טקסטורות: "המגמה החמה היא לבחור במשטחים עם טקסטורות, ממשטחי בוצ'ר טבעיים ועד משטחים עשויים גרניט פורצלן שיוצרו בטכנולוגיה המקנה להם תחושה ומראה של חומר טבעי".
כך, בעוד שהדפסה דיגיטלית מאפשרת ליצור על משטחי הגרניט פורצלן טקסטורות מגוונות, למשל במראה ובתחושה של שיש או בוצ'ר בלוק, החומר עצמו עמיד בפני כתמים ושריטות. בנוסף אפשר להניח על משטחי גרניט פורצלן כלים רותחים והם אנטי-בקטריאליים.
"בשנה הבאה יותר ויותר ישראלים יבחרו מטבחים המשלבים מספר צבעים וחומרים, בעיקר טבעיים או במראה טבעי, שיוצרים איזון ומראה ייחודי ומוקפד", אומר מעצב הפנים ניצן הורוביץ. "בנוסף, אני צופה שנראה יותר ויותר שילובים של ברונזה, נחושת ופליז, ויטרינות זכוכית ומשטחים המדמים אבן שכיום אפשר להשתמש בהם גם לחיפוי ארונות ומגירות. ככלל, השימוש במתכות מוביל והן משמשות גם ליצירת רגליים מרחפות וקונסטרוקציות".
חזרתו של העץ
ואם כבר חומרים טבעיים, העץ חוזר בגדול למטבח. הוא על זמני, מלא באישיות, משדר צניעות, חמים, אינטימי ומזמין. "בתערוכות העיצוב הגדולות והנחשבות ביותר בעולם, בייחוד בתערוכת יורוקוצ'ינה (תערוכת המטבחים הגדולה בעולם), רואים שיותר ויותר מעצבים פונים אל העץ כדי ליצור מטבחים בעליי אישיות חזקה ברורה", אומרת קפלן. "המראה המחוספס של העץ מצית את דמיונם של מעצבים ונראה שהם טרם מיצו את הפוטנציאל הגלום בו".
צבע: לא רק לבן
"אין ספק שאם פעם הייתה שמרנות בכל הנוגע למטבח וראינו בעיקר מטבחים לבנים, היום הצבע פולש גם לפה וניתן לראות מטבחים בגוונים של כחול, ירוק, שחור ואפילו ורוד, שיוצרים אמירה ייחודית למטבח", אומרת וולפסון. "המטבח פה כדי להישאר והוא לא עוד רהיט שמחליפים מדי שנה, לכן רבים חוששים מצבעוניות מוגזמת. מי שמפחד להעז יכול להוסיף צבע ברהיטים ובאביזרים כמו שולחן, מנורה ומדפים שיפיגו את השעמום".
מעצבת הפנים רונית טל חושבת אחרת: "אחוז האמיצים שבוחרים בצבעוניות נועזת ודרמטית למטבח נותר נמוך. עושה הרושם שהישראלים ימשיכו להיצמד לצבעים מונוכרומטיים והשינוי הוא בבחירת הגוונים, שכיום הם חמים יותר. את השחור מחליפים גוונים כהים כמו חום שוקולד ואת הלבן גוונים כמו שמפניה. "צבעוניות מעט יותר נועזת נראה במשטחים, שם ישתמשו בדוגמאות דרמטיות ועוצמתיות, מאובנים, גידים וקריסטלים בגוונים של ירוק וכחול, אבל במינון קטן, יותר כהקשר בין המטבח לפינת האוכל ולסלון. נראה את זה למשל ברגלי השולחן, בפלטה של המזנון וכדומה. זה מכניס מימד אמנותי לאזור כולו".
"כניסתם של הצבעים המטאליים אל המטבח הביתי היא ביטוי לשימוש בטכנולוגיות חדשות לפיתוח השפה החזותית", אומרת קפלן. "בזכות טכנולוגיות הייצור, העיבוד והצביעה, ניתן לשלב את הגוונים המטאליים במגוון סגנונות עיצוב יותר חדשנים, מפתיעים ועמידים. האדריכלות המודרנית מחבקת את הצבעוניות המטאלית ומשלבת אותה בטבעיות בעיצובים תעשייתיים קרים, בסגנון נקי ומודרני או עם אבני טראצו לסגנון כפרי".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
סגנון: אקלקטי הוא הכפרי החדש
"אם בעבר הטבלה התחלקה שווה בשווה בין חובבי העיצוב המודרני לבין חובבי העיצוב הכפרי, כיום הסגנון האקלקטי תפס את מקומו של הכפרי הקלאסי, שנחשב לנישתי. אני צופה שהמגמה הזאת רק תלך ותתחזק", אומר מעצב הפנים ניצן הורוביץ.
טכנולוגיה: מטבח מקצועי בבית
כולם אוהבים להתכנס במטבח, ובמשפחות רבות שני בני הזוג ואפילו הילדים מבשלים ואופים. "החידושים האחרונים מאפשרים להתאים את המטבח בדיוק לצורכי המשתמשים על ידי לחיצה על שלט", מסביר בר-עוז. "לדוגמה, תנור מטבח המתרומם לגובה מתאים להוצאת מאפים חמים ולשימוש נוח לכל משתמש לפי גובהו, מסך טלוויזיה מוסתר בתוך ארון ומתכוונן כך שניתן לצפות בו מכל מקום במטבח, משטחי שיש שעולים ויורדים בלחיצת שלט, מגירות חכמות הנפתחות ונסגרות על-ידי מגע קל בחזית המגירה באמצעות מנגנון ממוחשב ללא צורך בידית".
"בשנים האחרונות אנחנו רואים שיותר ויותר מותגי מטבחים שפנו עד לא מזמן רק לשוק המקצועי (ובעיקר למטבחים המקצועיים של מסעדות הגורמה, החלו לייצר אביזרים גם למטבח הביתי עם אותן איכויות בהתאמה לשימוש ביתי בגודל ובעיצוב", אומרת אדריכלית הילה ישראלביץ. גם טכנולוגיות שעד לא מזמן נראו רק במטבחים מקצועיים נכנסות למטבח הביתי, למשל הקומביסטימר (combi steamer), תנורים עם מערכת חכמה המתאימה את טכניקת הבישול לסוג המזון וחיישנים הקובעים את אחוזי הלחות הדרושים, הטמפרטורה האידיאלית וזמן הבישול. אם זה לא מספיק, הם גם מצוידים במערכת ניקוי אוטומטית. הם גם שומרים באופן מקסימלי על הערכים התזונתיים של המרכיבים.
"בגלל הרצון לשמור על טריות המזון נראה יותר ויותר מטבחים שבהם ישולבו לצד המקררים והמקפיאים גם מקררי Blast chilling, שמורידים במהירות את טמפרטורת המזון ושומרים על טריותו, איכותו וערכיו התזונתיים", אומרת ישראלביץ. "גם מכונות הוואקום הביתיות מתפשטות - הן מוציאות הרמטית את האוויר מהאריזה ומבטיחות את עמידות הפריטים לאורך זמן. למעשה שני המוצרים משלימים זה את זה – אחרי פעולת הוואקום, המוצרים מאוחסנים במקרר ה-Blast chilling עד לשימוש".
המציאות האינטנסיבית והתובענית מובילה רבים לבחור במוצרים שיקלו ויקצרו עד כמה שניתן את הפעילויות בבית ובפרט במטבח. ישראלביץ מספרת על פיתוח מפתיע: מדיח כלים שפעולתו נמשכת שלוש דקות בלבד והוא צורך שלושה ליטרים בלבד למחזור הדחה. "המדיחים האלה מצליחים להגיע לתוצאות טובות בהרבה מהמדיחים הרגילים למרות הפעולה הקצרה", היא מסבירה. "הם עשויים נירוסטה, עובדים עם חומרי ניקוי נוזליים ושואבים בעצמם את כמות המים הנדרשת להדחה מתוך מכל הנמצא מתחת לארון הכיור. בסיום המדיח מפעיל תוכנית לניקוי עצמי, כך שהוא תמיד נקי ומוכן להפעלה הבאה".