אחרי שעברנו איתכם חדר חדר, מהסלון דרך המטבח, חדר השינה ואפילו חדר הרחצה, הגיע הזמן לסקור את טעויות העיצוב הנפוצות שאנו נוטים לבצע בחדר הילדים. מאחסון לא נכון של צעצועים דרך מיקום בעייתי של המיטה ושולחן העבודה ועד שימוש בגוונים מגדריים, הנה 8 טעויות העיצוב הנפוצות. אך אל דאגה, יש גם פתרונות.
עוד באתר לעיצוב הבית:
>> מ-399 שקל: מצאנו את שולחנות הקפה הכי יפים
>> תכף חגים: מצאנו מלון חדש וחלומי
טעות מספר 1: ערימות צעצועים
כולנו רוצים להיות הורים אוהבים ומפנקים ועל כן חוטאים בקניית יתר של צעצועים ומשחקים שהילדים לא באמת צריכים. תוסיפו לזה את הכמויות האדירות של מתנות יום הולדת, מתנות לפסח ומתנות על תעודה טובה, וחדר הילדים הופך למחסן גאדג'טים שאתם לא זוכרים מה נמצא בו והילד לא יכול לזוז בו. חשוב לזכור שהילד שלכם גדל, ולכן חפצים מאבדים את הרלוונטיות שלהם מהר מאוד, וכן שעומס מכל סוג שהוא צובר אבק שאינו בריא לנשימה.
פתרון: אם אינכם נוהגים למיין את חפצי הבית לפחות פעם בשנה, הגיע הזמן להתחיל. לא תאמינו כמה כיף להיתקל בכל הפריטים הישנים שחשבתם שאיבדתם, זכרתם שיש לכם במעורפל או כבר הספקתם לשכוח מקיומם, ואפילו יותר כיף לשחרר אותם לחופשי. הדגש פה הוא על התבגרות ופינוי מקום לזיכרונות חדשים. קחו דוגמה מחדרו של יונתן בן השבע בנס ציונה. "במצבו הראשוני החדר פשוט טבע בצעצועים וספרים שחלקם הגדול כבר לא התאימו לילד", מספרת המעצבת סיון איינהורן, ולאחר מיון שעשינו עם הלקוחה התברר שמעט מאד מהדברים אקטואליים להווה של יונתן".
מומלץ ליצור שלוש ערימות: בערימה אחת ירוכזו המשחקים שנמצאים בשימוש יומיומי, או שהיו בשימוש לפחות בחודש האחרון. בערימה השנייה כל הצעצועים שהילד כבר לא מתעניין בהם אבל עדיין מצויים במצב טוב. ארזו אותם יפה והעבירו אותם למי שצריך - שכנים, חברים, גם הגן של הילד תמיד ישמח לחדש את שורותיו. אם תרצו לעשות מצווה תוכלו לקחת את הערימות המיותרות לעמותות שונות. הערימה השלישית תכלול את כל הפריטים שאין להם תקנה - הפאזל שחסרים בו חצי מהחלקים, הבובה שחסר לה ראש וכדומה. כלומר, דברים שכבר אי אפשר להציל.
טעות מספר 2: כשלים ארגונומיים
ארגונומיה, בקצרה, היא החוקיות הבסיסית שמאפשרת לאדם תנועה נוחה במרחב שלו. כמבוגרים, אנחנו יודעים אם נכון לנו יותר למקם את המדיח מצד ימין או מצד שמאל של הכיור, אבל כדי לתכנן חדר ילדים צריך להיכנס לראש ולשגרת חיים אידיאלית של ילד. פעמים רבות חדרי ילדים משופעים ברהיטים איכותיים ובאבזור מפנק, אבל ההעמדה מסודרת בצורה לא הגיונית ולא נכונה שפשוט מונעת מהילד ליהנות מכל השפע. דוגמאות לטעויות ארגונומיות : ארון שדלתותיו לא יכולות להיפתח למלוא הטווח, מיטה שאין גישה אליה מצד אחד ואפילו דלת כניסה לחדר או כנף של חלון שלא נפתחות עד המקסימום בגלל חסימות שונות. פעמים רבות זה נובע מכך שבבנייה החדשה החדרים המיועדים לילדים קטנים, בערך 8-9 מ"ר בסך הכל, אבל הריהוט הסטנדרטי שיש בשוק עדיין לא התאים את עצמו לממדים הללו.
הפתרון: כאשר הילד צעיר ונמוך קומה רצוי למקם את כל האחסון בחדרו כך שיהיה נגיש לו ללא עזרת מבוגר, כלומר נמוך וחשוף. יש למקם את המיטה ביחס לפתח באופן שלא יפריע את השינה ורצוי שלא למקמה ישירות מול הדלת. יש למקם את שולחן הכתיבה ביחס לחלון באופן שימקסם את האור הטבעי, ורצוי לא עם הגב לדלת, מה שיוצר חוסר שקט אצל היושב. כל כנף שנפתחת כמו דלת, חלון או ארון חייבת להיפתח במלואה ללא הפרעה.
טעות מספר 3: שימוש מגדרי בצבעים
אנשים רבים נוטים לצבוע את קירות החדר או לשלב ריהוט וצבעוניות מגדרית, כלומר גוני ורוד לבת וכחול ותכלת לבנים. התוצאה לרוב משעממת, לא ייחודית וכזו שלא מאפשרת לילד או לילדה לבטא את אופיים באמצעות חדרם.
הפתרון: כמו בעיצוב כל חלל אחר, גם בחדרי ילדים קיימים אינספור גוונים שאפשר לבחור בהם. במקום לבחור בברירת המחדל הקלישאית, המקבעת דפוסים מגדריים מיושנים, ניתן לבחור בגוונים ניטראליים טבעיים, המקנים לחלל מראה נעים, רך ועל זמני. אפשרות נוספת וחביבה לא פחות היא שילוב כמה גוונים עליזים היוצרים אווירה שמחה, כיפית וצעירה בחלל.
View this post on Instagram
טעות מספר 4: תשומת לב רק לחצי התחתון של החדר
תופעה נפוצה בעיצוב חדרי ילדים היא עיצוב החצי התחתון של החדר בלבד, כך שהתקרות וחלקם הגבוה של הקירות נותרים לבנים וריקים. אמנם ילדים הם נמוכים באופן יחסי, אך המבט שלהם הוא מרחבי ותלת ממדי בדיוק כמו שלנו. הם מסתכלים לכל הכיוונים, משחקים ומשתוללים ואינם מקובעים לרצפה.
הפתרון: בדיוק כפי שבחללי הבית השונים אנו מקדישים תשומת לב לחלל כולו, מרצפה ועד תקרה, גם כאן יש לבחון את החדר כמכלול שלם ולטפל בו באופן מאוזן בעזרת חיפויים, צבעים, אביזרים דקורטיביים, רהיטים מעניינים ואחסון יצירתי.
View this post on Instagram
טעות מספר 5: חדר שלא מבטא את אישיות הילד
חדרי ילדים רבים מעוצבים על ידי הורים באמצעות סטים של ריהוט, בלי להתחשב באישיות הילד ובדעתו.
הפתרון: לא משנה אם מדובר בתמונה של הילד, יצירה שעשה או לוח מחיק לציור, העיקר שתאפשרו לילד להתחבר לחדר שלו ולקחת חלק בחוויית העיצוב. היעזרו בילדכם בתכנון העיצוב. לא תאמינו איזה מיני מעצב יש לכם בבית.
טעות מספר 6: עיצוב אוטומטי ללא התחשבות באווירה
הורים רבים ניגשים לעיצוב חדר הילדים באופן אוטומטי בלי לחשוב על האווירה שהם רוצים ליצור בחדר ובוחרים בקונספט ובסקלת צבעים שלא בהכרח מתאימים לילד.
הפתרון: שאלו את עצמכם, האם הילד שלכם שקט וזקוק לסביבה תוססת שתמריץ אותו או שדווקא כדאי שהחדר יהיה מקום רגוע ובטוח עבורו? בחרו בחדר מונוכרומטי אם תרצו ליצור אווירת שלווה ורוגע או לחלופין העדיפו הדפסים עליזים בצבעוניות בולטת ל חדר תוסס יותר.
טעות מספר 7: קישוט החדר בדמויות מסחריות
אחת הטעויות הכי גדולות בעיצוב חדר ילדים היא שימוש בדמויות מסחריות לקישוט החדר, מספיידרמן דרך פו הדוב ועד ברבי. לא משנה מי הדמות הממותגת שילדכם אוהבים, הם במהרה יאבדו עניין. הרי פו הדוב לא יתאים לילד גדול, כך שאם שמתם טפט על כל הקיר עם הדמות של פו, או מיטת נוער של דורה, יהיה לכם מאוד קשה להחליף אותם ברגע שילדכם יגדל.
הפתרון: רצוי לעצב את החדר באופן ניטרלי יותר ובעיטורים וציורים שיתאימו לאורך השנים. אם הילד מתעקש על שילוב דמות של סמי הכבאי בחדר, שלבו תמונה קטנה, משחק או בובה. כך החדר יוכל לגדול יחד עם הילד ותוכלו להוציא בקלות את הפריטים שכבר אינם מתאימים לגילו.
View this post on Instagram
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
טעות מספר 8: שימוש בקופסאות פלסטיק
בעיה נפוצה בחדרי ילדים היא בעיית האחסון. לרוב הילדים יש המון צעצועים, והורים רבים פותרים זאת בקופסאות פלסטיק. למרות שהן נוחות להפליא, מבחינת העיצוב הן מתאימות למחסן ולא לחדר ילדים.
הפתרון: רצוי לחפש פתרונות אלגנטיים יותר לאחסון שגם יוכלו לגדול עם הילד. תיבת אוצר היא מקום מושלם לתחפושות, ואילו מדפים עם קופסאות צבעוניות יוסיפו צבע לכל חדר וישמרו על הארגון. אפשר להוציא את המשחק מהאריזה המקורית שלו, שבדרך כלל גדולה מדי ותופסת מקום, ולהכניסו לקופסה מעוצבת וקטנה יותר. טיפ נוסף הוא להשתמש בשיטת הרוטציה: לילדים יש המון צעצועים, מה שגורם להם להשתעמם מהם מהר ולרצות עוד צעצועים. אם תחביאו להם חלק מהצעצועים ותחליפו בכל שבוע, יהיה להם זמן להתגעגע לצעצועים הישנים שלהם. כך לא תצטרכו להוציא כסף על עוד צעצועים וגם לא תצטרכו להמציא מקומות אחסון חדשים לצעצועים הקיימים.
השתתפו בכתבה: המעצבות סיון איינהורן הילה עפרי סולימאני מסטודיו HandS, עופרי פז, קרן בר ויונית שטרן.