לקראת חג הפסח אנו מכינים את הבית: מנקים, צובעים מחדש את הקירות, מתחדשים בריהוט, כלים ומצעים לבנים - פעולות שמעוררות בנו תחושת חגיגיות, שחרור והקלה. מנהג יהודי חכם זה, כשביכול מתייחס אל הרמה הגשמית החיצונית בחיינו (סדר וניקיון של הבית) משפיע עלינו גם ברמה הרגשית והנפשית, מעורר תחושת הקלה פנימית וסולל את דרכנו באביב לקראת שינויים והזדמנויות שעתידות להופיע כבר בחודשים הקרובים. תורת הפנג שואי מתייחסת לכל פעולת הסדר והניקיון בזווית שונה, משלימה, ומסבירה את חשיבות התהליך ואת משמעויותיו.

הכנת הבית, סדר בחדר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חשוב לאיזון הנפש. סדר בבית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בית מבולגן - תחושת עייפות כללית

אחת המטרות הראשונות הניצבות בפניי כמומחית פנג שואי, היא לדאוג כי זרימת האנרגיה בבית ובסביבה תהיה מאוזנת, חופשייה ומשוחררת מחסימות. בית ללא חסימות מאפשר לאנרגיה לחזק את דיירי הבית ברבדים הפיזי, החומרי והרוחני. לעומת זאת, בית שמלא באי סדר, תוקע לחלוטין את זרימת האנרגיה בבית. הצ'י, בדומה אלינו, ייתקל בחפצים השונים, יאט את זרימתו ועלול אף להיעצר לחלוטין. הדיירים בבית יחושו כבדות והאטה בחייהם, יתקשו לקבל החלטות או להתרכז. הקריירה, הבריאות והזוגיות יושפעו לרעה.

אני תמיד אוהבת להסביר את הרעיון תוך שימוש באחותה המקבילה של הפנג שואי – הרפואה הסינית. לפי הרפואה הסינית מחלה מופיעה כאשר הצ'י בגופנו אינו זורם באופן הרמוני בשל חסימה באזור מסוים בגוף. הרופא הסיני מאבחן בהתאם לסימפטומים היכן נמצאת החסימה ומשחרר אותה על ידי דיקור (אקופונקטורה) או לחיצות בנקודות החסימה (שיאצו, טווינה). לפנג שואי שיטות משלה להיפטר מחסימות אנרגטיות בסביבה בה אנו חיים. נטרול החסימות יביא לזרימה של צ'י בכל חלקי הבית, למניעת מחלות וקיבעון בתחומי חיים שונים, ואף יאפשר לפנות מקום לאנרגיות חדשות להיכנס אל ביתנו ואל חיינו.

חג הפסח ועונת האביב הן העיתוי האידיאלי לרענן את האנרגיות בבית ולפתור חסימות אנרגטיות אלו, ולא לשווא המנהג היהודי שלנו מתקיים בעיתוי זה של השנה.

הכנת הבית, בלגן כריות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אי סדר תוקע את זרימת האנרגיה בבית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הכנת הבית, שידה בלגן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כך תתקשו להתרכז או לקבל החלטות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מהן חסימות אנרגטיות?

חסימות אנרגטיות בבית הן אוסף של חפצים ופריטים המשפיעים לרעה על זרימת האנרגיה בבית.

דוגמאות לחסימות אנרגטיות יכולות להיות חפצים שאין לנו בהם שימוש, כמו בגדים ישנים, בגדים במידות קטנות שכבר לא נוכל להשתמש בהם או מתנות לא שימושיות שקיבלנו בעבר. רבים מאתנו אוגרים חפצים שאנו לא אוהבים, מתנות שאינן לטעמנו שקיבלנו ולא נעים לנו להיפרד מהם, אלו גם מהווים עבורנו חסימות. 

חשוב מאוד שסביבתנו תכיל חפצים אהובים בלבד המעוררים בנו אסוציאציות חיוביות. כל חפץ שאנו לא שלמים אתו, שלא אוהבים אותו – צריך לצאת החוצה.

חפצים שבורים או לא תקינים נוטים להישאר במצבם עד ההזדמנות הבאה שנתקנם – אך זה לא קורה.  זה הזמן, למשל, להחליף סוללה לשעון שעל הקיר או לזרוק מכשיר שבור שכבר לא נתפנה לתקנו. כמו כן, אנו נוטים לאגור חפצים ש"אולי יהיו שימושיים בעתיד" אך מעולם לא נזקקנו להם עד היום. זה זמן להיפרד מאיפור ישן משומש למחצה, ערימות של מגזינים ישנים שלא יקראו בהם שוב ועוד.

בבואכם להחליט באם חפץ הוא חסימה, משפט המבחן הוא: "השתמש בזה, אהוב את זה או היפטר מזה", וכלל נוסף שכדאי שילווה אותנו: פחות זה יותר (Less is More!).  

היבט נוסף של חסימות אנרגטיות הוא חפצים הממוקמים בבית באופן שמפריע לזרימת האנרגיה בין החללים בבית. למשל: מיקום של רהיט באופן המפריע לפתיחה מלאה של הדלת וכניסה נוחה לחדר, צפיפות רהיטים וסידור הריהוט באופן שמפריע לנוע חופשי בחלל הבית. בלאגן בעיניים, אי סדר, חפצים שאינם מאוחסנים באופן מאורגן, הצטברות של אבק – כל אלו חוסמים אותנו ברמות השונות בחיים. מיותר לציין כי אם ישנה דלת חורקת בבית – יש לתקן זאת.

הכנת הבית, בגדים רצפה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חשוב למיין ולהיפטר ממה שלא צריך | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הכנת הבית, מטאטא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זה הזמן להיפרד מחפצים משומשים שאינם בשימוש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מדוע אנו אוגרים?

הנטייה לאגור חפצים שאין לנו בהם שימוש נובעת מסיבות פסיכולוגיות שונות.

אגירה קשורה לעבר ובאמצעות החפצים המיותרים שאנו שומרים, אנו  משמרים  את העבר ומצהירים ליקום שאנו לא פנויים לדברים חדשים שייכנסו לחיינו. לחלקנו הדבר מייצג ביטחון, עבור חלקנו הדבר נעשה מתוך הרגל או בעקבות נטייה לסנטימנטליות כלפי חפצים.  יש הגורסים כי אגירת חפצים נובעת מפחד מהעתיד (להיות מוכן ככל הניתן ליום המחר..) ומחשש ממחסור.  יש האוגרים חפצים שמייצגים עבורם חלומות שלא מומשו, כמו כלי נגינה שלא נעשה בו שימוש של ממש מזה מספר שנים, או נעלי בלט מרופטות מן העבר.

ייתכן ולמראית עין אגירת החפצים נתפסת כדבר חסכוני, אך הדבר מביא לבזבוז זמן ואנרגיות בניסיון לאתר חפץ בתוך ערימת "ג'אנק", בזבוז כסף ברכישת פריטים מיותרים ובזבוז מקום באחסונם._

הכנת הבית, ארון קופסאות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יש מקומות אחסון אבל בלגאן בעיניים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הכנת הבית, אישה עם קופסה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הקפידו לסדר את המחסן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך זה משפיע עלי?

חסימות משפיעות על זרימת הצ'י, כוח החיים, בביתנו ובחיינו. "צ'י תקוע" יביא לקיבעון ולהאטה בתחומי חיים שונים, החל בקריירה ללא קידום באופק, בעיות במערכות יחסים ובעיות בריאות. מעבר לכך, לחפצים אלו יש נטייה להיות בעלי ערך רגשי ולהזכיר לנו חוויות לא נעימות מהעבר, כמו מערכת יחסים כושלת או החלטה לא נכונה שנלקחה במהלך החיים.

חסימות אנרגטיות יוצרות בקרבנו תחושות של חוסר סדר בחיים, כישלון וכבדות פיזית ונפשית. ככל שיש יותר חפצים – כך יצרנו לעצמנו יותר מחסומים בדרך. חסימות במחסן ישפיעו על תת המודע – הקפידו גם על מחסן מאורגן ומסודר. חסימות על הרצפה יביאו לנפילת אנרגיה וחסימות מתחת למיטה ישפיעו על איכות השינה – השתדלו לאחסן בארגז המיטה כלי מיטה וחפצים הקשורים לעולם השינה. חסימות המפריעות במעבר בין חללים בבית יגרמו לתחושה של סרבול ובפועל הדיירים יחושו כי הדברים אינם מתקדמים בחיים באופן חלק.

הכנת הבית, איור אישה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פנו את שולחן העבודה מניירת מבולגנת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לעבודה!

בבואכם למיין ולסדר את החפצים – וכדי להקל עליכם בהחלטה ממה נפרדים ומה משאירים – הגדירו קריטריון קבוע ועמדו בו. למשל, במיון הבגדים בארון – החליטו שכל בגד שלא לבשתם בשנה או השנתיים האחרונות – כנראה כבר לא תרצו להשתמש בו גם בעתיד ומקומו בחוץ.

חשוב לסדר ולארגן את החפצים שלנו באופן מסודר, רצוי סגור בתוך ארון או בקופסאות אחסון המיועדות לכך. תנו קפיצה קלה לאיקאה והצטיידו בפתרונות אחסון לקראת מבצע הסדר. יחד עם זאת, כל מה שמאוחסן בארגז או ארון – צריך להיות מסודר וממוין. אסטרטגיית "רחוק מהעין" לא עובדת כאן, כי אחרי הכל מדובר באנרגיה. אי סדר, גם אם הוא מאוחסן במקום סגור, עדיין עובד לרעתנו וחוסם את האנרגיה בחיים, בדיוק כמו שהתת מודע שלנו משפיע עלינו, למרות שאנו לא מודעים לכך, ברמה היומיומית.

הכנת הבית, ילדים מנקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שתפו את הילדים בסדר ובניקיון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הכנת הבית, סמרטוט ורוד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חשוב לנקות את האבק שמהווה גם הוא חסימה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פנו את שולחן העבודה מניירת מבולגנת וארגנו אותו מחדש. הדבר יעזור לכם גם לארגן את המחשבות ואת סדר העבודה שלכם ויסייע בריכוז ובפרודוקטיביות.

צבע, אור ואוויר צח – חדשו את האנרגיות בבית עם צבע חדש לקיר, אווררו היטב את הבית ואפשרו לאור טבעי לשטוף את חלל הבית כמה שיותר.

שתפו את כל בני המשפחה במבצע הסדר, כולל הילדים. הילדים יוכלו לסדר ולנקות את חדרם, ולמיין משחקים וחפצים שכבר הם לא משתמשים בהם ולהעבירם לתרומה. שיתוף הילדים בניקיון והסדר ילמדם על חשיבות ארגון ושמירת החפצים שלהם, ועל עקרון התרומה והנתינה.

חשוב לזכור כי חפצים שעבור אחד הן חסימת אנרגיה, עבור אחר יכולים להיות שימושיים ולהביא תועלת. אם כואב לזרוק, אפשר למסור לקרובים או לתרום לנזקקים. כדאי לנצל את חג הפסח ולעשות קצת סדר בארונות ובפינות הבית, להשתחרר מחסימות ומחפצים מיותרים שמונעים מאתנו להתקדם בחיים ולרענן את האנרגיה לטובת האביב שבפתח המזמן לנו הזדמנויות חדשות.

הכנת הבית, בלגן בגדים בארון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זה בדיוק הזמן לעשות סדר בארונות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

במדור הקודם: חדר שינה לאוהבים
לכל הכתבות במדור פנג שואי

מירב אייכלר, יועצת פנג שואי לחכמת הבית