הוא משמש מקום מפגש ומקום לביטוי ויצירה יומיומי, הוא אחד החדרים היקרים בבית ומושקעים בו חשיבה רבה ולא מעט משאבים להשגת נוחות ופונקציונליות. כיום יותר מתמיד, כאשר כמעט בכל בית יש לפחות חובב בישול אחד, הפך המטבח לנקודת מפגש ובילוי של בני המשפחה.
לפי הפנג שואי, המטבח הוא החלק בבית שמזין אותנו, ולכן הדרך שבה נעצב אותו תשפיע עלינו ברמת הבריאות ובתחושת השפע. על המטבח להיות הרמוני, מזמין, מאורגן היטב, ומאפשר זרימה חופשית של אנרגיה (צ'י).
מיקום: בדרום הבית, רחוק מהשירותים
ראשית יש לבחון את מיקום המטבח ביחס לשאר חלל הבית. איננו יכולים תמיד להחליט היכן ימוקם כל חדר, אך אם אתם מתכננים בנייה או שיפוץ, המיקום האידיאלי למטבח יהיה באזור של אנרגיות חיוביות. לכל בית מפה אנרגטית משלו, ולכן האזורים המועדפים יהיו שונים מבית לבית. לשם כך מומלץ להיוועץ עם מומחה פנג שואי שיבחן את המפה האנרגטית וייתן המלצות מדויקות. עם זאת, יש כמה כללים שיהיו נכונים לכל בית:
- מקמו את המטבח באזור הדרומי של הבית, המיוצג על ידי יסוד האש. תורת הפנג שואי מתייחסת לחמישה אלמנטים של אנרגיה שקיימים בטבע, שמזינים אחד את השני ושולטים זה בזה במחזוריות: עץ – אש – אדמה – מתכת – מים. בבית קיימת חלוקה לאזורים לפי כיווני הרוח, כאשר כל כיוון שייך לאלמנט מסוים מתוך החמישה. כל יסוד מתבטא בצבע וצורה ולכן על מנת ליצור הרמוניה באזור מסוים בבית נוכל לאזן על ידי שימוש בצבעים וצורות מן האלמנטים המתאימים. גם אזורים השייכים ליסודות האדמה כמו דרום-מערב וצפון-מזרח יהיו מוצלחים למיקום המטבח.
- השתמשו בצבעי ירוק וכחול בהירים לאיזון וחיזוק אנרגיית העץ, אם המטבח ממוקם באזורים דרום מזרח (שפע) ומזרח (בריאות). האזורים הללו המיוצגים על ידי יסוד העץ, ואש הכיריים תחליש אותו.
- הימנעו ממיקום המטבח באזור הצפון מערבי, מאחר שהאש במטבח עלולה לתקוף את יסוד המתכת.
- אל תמקמו את המטבח ישירות ליד הכניסה הראשית לבית. מראה ראשוני של המטבח מיד עם הכניסה לבית אינו אידיאלי וישפיע על סגנון חיי והרגלי דיירי הבית.
- הימנעו ממיקום שירותים ליד המטבח. זוהי טעות איומה אך נפוצה בבתים רבים – יש להרחיק את השירותים ככל הניתן מאזור המטבח.
משולש הזהב: כיור, כיריים ומקרר
על פי כללי הארגונומיה, במטבח מתוכנן נכון צריך להתקיים משולש עבודה המורכב מכיור, כיריים ומקרר, שיאפשר נוחות מקסימלית ויעילות במרחב העבודה. מרווח בין קודקודי המשולש מאפשר גם יישום המלצת פנג שואי שלפיה יש להפריד בין אלמנטים מיסוד המים (כיור ומקרר) לבין אלמנטים מיסוד האש (כיריים, תנור).
- הקפידו על תקינות הכיריים וניקיונן. מבערים חלשים או לא תקינים משפיעים על זרימת השפע בבית.
- העדיפו להשתמש בכיריים עם אש אמתית, ולא בכיריים קרמיות או חשמליות.
- התאימו את עמדת הבישול לכיוון הנכון לכם: על פי הפנג שואי, לכל אדם יש כיוונים מיטיבים שאותם ניתן לחשב לפי תאריך הלידה. עמדת בישול המותאמת עבורו תתרום לתהליך קבלת ההחלטות שלו ולראייה בהירה של הסובב אותו.
לבשל על אי
- צרו עמדת שליטה. עיקרון חשוב בפנג שואי מדבר על עמדת הבישול שממנה תינתן אפשרות לראות את כל הנוכחים במטבח ואת הכניסה אליו. עיקרון פנג שואי זה נכון תמיד בכל חדר, בין אם אנו בוחרים מקום ישיבה בפגישה חשובה או מתלבטים לגבי מיקום מיטה.
- הוסיפו מראות או זכוכיות. במטבחים רבים הכיריים פונים אל הקיר ולא מאפשרים את עמדת השליטה. במקרה זה עדיין ניתן להשתמש באלמנטים עיצוביים כדי לתקן את היעדר השליטה. לשם כך ניתן להשתמש במשטח בעל השתקפות ולמקם אותו על קיר הכיריים – הפתרון יכול להיות מראה, זכוכית בעלת השתקפות, משטח אלומיניום ועוד. המראה תשקף ותכפיל את מה שמתבשל – סימן מובהק לשפע – וגם תעניק עמדת שליטה לשף הביתי.
- הימנעו ממיקום הכיריים מול החלון. משב רוח ליד הכיריים אינו פרקטי וגם עלול לגרום לבריחה של אנרגיה חשובה לפי הפנג שואי.
- שקלו לבנות אי בישול שבו ימוקמו הכיריים. זהו פתרון עיצובי ופרקטי נוסף לעמדת שליטה שהפך לטרנד עולמי. יותר ויותר אנשים מבקשים לעצב מטבחים שיזרמו אל חלל פתוח שיכלול את אזור האכילה והסלון. האדם מבשל, ויחד עם זאת נמצא בקשר עין עם שאר החדר. נוצר מפגש משפחתי סביב הכיריים, והמבשל יכול לנהל בנוחות שיחה עם שאר האורחים או להשגיח על הילדים.
אוויר צח ותאורה טבעית
- האירו ואווררו את החדר. על המטבח להיות מואר היטב, מאוורר ומרווח. רצוי שבמטבח יהיה כמה שיותר אור טבעי - חלונות גדולים יוצרים חיבור ישיר עם הנוף החיצוני ומחדירים אור טבעי הממלא את החלל.
- הוסיפו עציצים עם פרחים, צמחי תבלין או אגרטל יפה. הם יגבירו את האנרגיה בבית, יוסיפו צבע וחיוניות ויזינו את אלמנט האש.
- שקלו לקבוע חלון בתקרה. רעיון נוסף להכנסת אור טבעי הוא קביעת חלון skylight שמזרים אנרגיה ואור לכל אורך היום.
- ותרו על הפלורסנט. אלה אורות שאינם מומלצים בשום חדר, מרצדים ומשפיעים על העיניים ועל מערכת העצבים ויכולים לגרום למתח וכאבי ראש. במקומם מומלץ לשלב נורות ליבון או תאורת LED ידידותית לסביבה ולתכננה נכון בהתאם לפונקציות כמו משטח עבודה, אזור בישול וכמובן אזור אכילה – על כל אחד מאזורים אלו להיות מואר דיו.
- שמרו על סדר וניקיון. בדומה לשאר חלקי הבית, על המטבח להיות נקי, מסודר ומאפשר מעבר חופשי מחסימות. השליכו כלים וחפצים מיותרים או שאינם תקינים. רצוי לא להעמיס בגאדג'טים ולהשאיר רק את מה שאנו באמת עושים בו שימוש
צבעים: הרמוניה ואיזון
ירוק, תכלת וטורקיז מתאימים למטבח מאחר שהם צבעי יסוד העץ שמזין את האש. יכולים להתאים גם צבעי אדמה צהבהבים וכתומים התורמים למערכת העיכול והרמוניים עם יסוד האש. שימוש נרחב בצבעים כהים כמו כחול או שחור אינו מתאים מאחר שאלו מייצגים את יסוד המים המתנגש עם יסוד האש. מומלץ להשתמש בהם בנגיעות קלות ולו כדי לצנן מעט את האש. הצבע האדום אמנם מבטא את יסוד האש, אך הוא מעורר תאבון ולכן במידה שבחרתם להשתמש בו, יש לעשות זאת במינון נמוך. אש היא דבר חיובי אך אין אנו רוצים ממנה יתר על המידה - שם המשחק הוא יצירת הרמוניה ואיזון. לאנשים שפחות מתחברים לאדום, אפשר להשתמש בחפצים או אלמנטים ורודים או סגולים.