עיצוב הבית
עיצוב הבית

ביחד ולחוד: חדרי שינה נפרדים יכולים להיות הדבר הכי טוב לזוגיות שלכם, שווה להשקיע בהם

מגורים משותפים זה עניין נפלא, אבל כשמעבירים לילות יחד באותו חדר הפוטנציאל לוויכוחים עצום. כשישנים בנפרד כל זה נעלם, ובניגוד למה שהרבה חושבים, הרומנטיקה דווקא פורחת. עכשיו רק צריך לדאוג לתפאורה מתאימה

לימור קלר | עיצוב הבית | פורסם 07/04/23 07:00  | עודכן 08/04/23 16:06
זוג בחדר שינה
זוג בחדר שינה|צילום: shutterstock | Lucky Business

אנחנו מכירים לא מעט זוגות שגרים בנפרד ומתחזקים זוגיות יציבה – בביצה המקומית שלנו אלה מרב מיכאלי וליאור שליין, בחו"ל עשו את זה כוכבת "המפץ הגדול" קיילי קווקו ובעלה קארל, שרה ג'סיקה פרקר ומתיו ברודריק הפרידו כוחות אבל נשארו נשואים, וגם ויקטוריה ודייוויד בקהאם חלקו דירות בין יבשות. לזוגות שרוצים לחיות יחד אבל ליהנות גם מהלבד יש פתרון נוסף - חדרי שינה נפרדים. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הטרנד שצובר תאוצה בעיצוב הבית שנוי במחלוקת

>> הכביסה יוצאת מסריחה? אולי גם אתם עושים את הטעות הזאת

 

עבור לא מעט אנשים זה נשמע כמו יחסים שאיבדו את האינטימיות ועושים את הדרך בכיוון אחד - פרידה או גירושין, אבל שינה בנפרד כבר לא קשורה למשמעויות שליליות, ולבני זוג אוהבים יש נסיבות מקלות ומובנות להחלטה הזאת. יש מי שחשוב לו לייצר געגוע, לפעמים אחד מבני הזוג מבולגן מדי לדעתו של השני, יש מי שעובדים בשעות שונות ולא מעוניינים להפריע לבני זוגם ואחרים פשוט מתקשים להכיל את ההרגלים של הפרטנר (תאורה חזקה מדי, טמפרטורה נמוכה מדי, סאונד של טלוויזיה, משיכות שמיכה וכמובן נחירות קולניות) וישנים טוב יותר כשהם לבד. מגדילים לעשות אלה שיוצרים לעצמם חדר רחצה משלהם, שמאפשר לכל אחד לעצב את המרחב האישי שלו כפי שהוא אוהב אותו. 

"בחדר שינה משותף קורה מיזוג, בלי טיפת פרטיות", מסבירה ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי מאוניברסיטת רייכמן. "לכל אדם חיים משלו ומקום משלך מייצר תחושה עצמאית שמחזירה את הביטחון לאדם להיות עם עצמו, בעיקר אצל נשים. אישה מרגישה שיש לה מקום שמעניק לה רווחה נפשית משמעותית. מצד אחד, ריחוק מייצר סוג נחשקות, געגועים, להרגיש שבן הזוג לא מושג ואז התגנבות לחדר מחזיקה את התשוקה ואת הניצוץ לקשר. מצד שני, יש אנשים שבוחרים בחדרים נפרדים כשהם מרגישים שבעים אבל עדיין לא רוצים להתגרש. לכן עדיף להתפצל לחדרים נפרדים בזמן, כשעוד לא מאוחר מדי ואין שוב דבר בקשר שמחבר ביניהם".

 

מעצבת הפנים לילך וואנו-בן יצחק, שעיצבה חדרי שינה נפרדים לבני זוג, אומרת כי ברוב הבתים אחד מבני הזוג לוקח חלק פעיל יותר בתהליך, ולשני העיצוב לא משנה. "לבן הזוג שפחות אכפת לו לרוב תהיה 'בקשה אחת קטנה', כמו טלוויזיה גדולה או מדף מיוחד, אבל נקודת המוצא היא עיצוב רגיל של שני חדרי שינה. יש בתים שבהם אין הגדרה לחדר שלו או שלה, ורק מהסתכלות מציאותית על זוגיות רבת שנים הם נותנים על כך את הדעת ומבקשים לתכנן חדר שבו יוכל הגבר להירדם מול הטלוויזיה כשהוא צופה בספורט בלי להפריע לאישה או להעביר את הלילה על ספה לא נוחה בסלון. לדברי בן יצחק, "הרגלי השינה של אנשים הם לא תנאי לזוגיות טובה, ודווקא להפך - שינה לא טובה ורצופה גורמת למצוקה, לעצבים ולעיתים גם למחלות. לפעמים שינה בחדרים נפרדים מאפשרת להגיע לשינה איכותית יותר ולהתמודדות טובה יותר ובאופן רגוע ונינוח יותר עם חיי היום יום. אם ישנים לא טוב וקמים בגלל זה עצבנים, כל היום למחרת ייראה אחרת וכמובן שזה ישפיע גם על הזוגיות".

 

ממש לא רק לזוגות בגיל השלישי

נהוג לחשוב שרק פנסיונרים ישנים בנפרד, אבל החלוקה הזו נדרשת גם בקרב זוגות צעירים יותר, למשל אם לבני הזוג יש לוחות זמנים שונים בעבודה והם מעוניינים בסביבת שינה אולטימטיבית שלא תפריע לשני. מעצבת הפנים יהודית סיבוני מספרת על זוג בשנות ה-30 לחייו עם שלושה ילדים, שלהם עיצבה דירת פנטהאוז: "לאחר פרק זמן הם חזרו כדי לנסות ליצור חדרי שינה נפרדים. היא לא יכלה לישון בגלל הנחירות שלו, וכמה שהסתובבה, התהפכה ושמה לעצמה כריות על הראש, לא הצליחה להירדם. גם הילדים מתעוררים בלילה, וכך יוצא שהיא לא מסוגלת לתפקד במשך ימים שלמים".  בני הזוג ביקרו אצל מגשרת, והיא יעצה להם לחזור למעצבת כדי לפתור את הבעיה. בשיפוץ היה חשוב לסיבוני שהחדר השני יהיה סמוך לראשון, ולא בקצה אחר של הבית, שיהיה ביניהם מעבר זמין כדי שיאפשר פרטיות אבל גם אינטימיות. מבחינה עיצובית שני החדרים קיבלו אותם חומרים למען האחידות, ורק באחד מהם הוכנסה פינת עבודה עם טלוויזיה גדולה. "כל הזוגות שאני מעצבת להם הם זוגות כיפיים שחיים יחד בחדווה ולא חיים מקבילים. אני נהנית לראות איך חיים שלמים נרקמים מאחורי הקירות, כל אחד עם התחביבים שלו, שהוא לא רוצה לוותר עליהם". 

זוג בשנות ה-30 המאוחרות, עם זוגיות טובה, ביקשו פתרון פרקטי בשל נסיעותיו התכופות של הבעל לחו"ל במסגרת עבודתו, בשעות לא נוחות. "תכננתי להם שני חדרי שינה", מספרת מעצבת הפנים סורנה כפיר. "בימים שהלו"ז לא מסונכרן, הם מעדיפים לישון בנפרד וזה מקל על ההתנהלות שלהם. חדר אחד לא הוגדר כחדר שינה מובהק של אחד מהם, אלא כחדר עבודה או אורחים ומשמש אותו לא מעט". עיצוב: סורנה כפיר |

 

חדרי שינה נפרדים, ג, עיצוב סורנה כפיר - 1
חדר השינה הרשמי|צילום: גלית דויטש
 
חדרי שינה נפרדים עיצוב סורנה כפיר
חדר עבודה, אורחים ועוד|צילום: גלית דויטש

"אין נכון ולא נכון, לכל אחד מאיתנו טובים ונוחים דברים שונים", אומרת מעצבת הפנים נגה תירם. "התרגלנו לחשוב ששני בני זוג צריכים לחלוק חדר משותף, אבל לפעמים זה מאתגר. למרות האהבה הגדולה, האמיתית והכנה, אנחנו אנשים שונים עם אהבות שונות, רצונות, צרכים והרגלים שונים לחלוטין. לעיתים אני פוגשת זוגות שהאחד מסודר והשני מבולגן, אחד אוהב צבע והשני פחות, או שיש להם סגנונות עיצוביים שונים. יש כל כך הרבה אפשרויות שינה וקסם גדול בכל אחת, כך שכל אחד חופשי לבחור מה טוב עבורו. כשזה מגיע ממקום טוב, לכל אחד יש את הפינה, הסדר שלו ומה שהוא אוהב. מי אמר שזה רע להתגעגע קצת לישון יחד?" 

 

החדר שתוכנן לאירוח הנכדים הפך לעוד חדר שינה

בביתם של זוג פנסיונרים האישה ביקשה לעצב חדר אחד עבורו וחדר אחד עבורה, שיהיו דומים ויכללו אותם פריטים, רק שאצלה תתווסף פינת עבודה שתיעלם בארון כשהיא לא בשימוש. לשני בני הזוג אותה מיטה ואותו מזרן, רק בד הריפוד שונה. לשני החדרים נבחר טפט לקיר שמאחורי המיטה - לו טפט גברי שחור עם טקסטורת פסים, לה טפט נשי יותר בחום עם טקסטורה עדינה של צמחייה. לכל אחד מהם נבחרו שידות צד מיטה שמתאימות לאופיו, ובעלת הבית חובבת האמנות בחרה תמונה מעל המיטה בכל אחד מחדרי השינה. עיצוב: לילך וואנו-בן יצחק |

חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק
צילום: ארתור דריגנט
חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק  - 1
חדר השינה הגברי|צילום: ארתור דריגנט
חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - פתוח -2
החדר של האישה, פינת העבודה פתוחה|צילום: ארתור דריגנט
חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - סגור
החדר של האישה, פינת העבודה סגורה|צילום: ארתור דריגנט
חדרי שינה נפרדים, ג, עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - 2
צילום: ארתור דריגנט

בדירה אחרת של פנסיונרים עוצב חדר השינה כחדר השינה הראשי לבני הזוג, והחדר הנוסף תוכנן ועוצב כחדר אורחים שמיועד לנכדים שבאים לבקר. "במקום להציב בו ספה נפתחת, החלטנו באמצע התהליך לרהט את החדר עם מיטה זוגית כדי שישמש כחדר צפייה בכדורגל בשעות המאוחרות של הלילה ויאפשר להירדם בו בלי לעבור חדר באמצע הלילה". ארונות הבגדים הותקנו בחדר נוסף שלישי, שגם הוא משמש כחדר אורחים לאירוח הנכדים ויש בו ספה נפתחת. "יש זוגות שמעדיפים לישון בנפרד תמיד ויש כאלו שרק לפעמים, וזה תורם להם לאיכות השינה. יש גם זוגות שלא מתכננים מלכתחילה חדר נפרד וזה משהו שמתהווה במחשבה תוך כדי תהליך. אין קשר לאיכות מערכת היחסים. להיפך, כל הזוגות שנתקלתי בהם, נשואים שנים רבות באושר עם זוגיות מלאת אהבה וחברות טובה ומכבדים את הצורך של השני. בשורה התחתונה הכול עניין של לדאוג לנוחות ולעשות את המקסימום כדי שכולם ישנו טוב בלילה ויקומו רגועים בבוקר".עיצוב: לילך וואנו-בן יצחק | 

חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק
צילום: מאור מויאל
חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - 1
צילום: מאור מויאל
חדרי שינה נפרדים, ג, עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - 3
צילום: מאור מויאל
חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - 2
צילום: מאור מויאל
חדרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק
צילום: מאור מויאל
דרי שינה נפרדים עיצוב לילך וואנו - בן יצחק - 1
צילום: מאור מויאל

מעצבת הפנים סיבוני עיצבה כמה וכמה בתים עם חדרי שינה נפרדים. "אנשים חיים בתפיסות ובשבלונות, אבל לא תמיד מתאים לישון יחד באותו חדר. כמובן שזה אידילי לישון כמו זוג יונים, אבל במציאות זה לא קורה. הכי חשוב לישון טוב, אחרת החיים לא מתנהלים כשורה. לפעמים הכול נראה ורוד כלפי חוץ, אבל יש בני זוג ששומרים את ההפרדה בין החדרים מהחברים ואפילו מהילדים". בדירה שעיצבה לבני זוג שעברו מבית פרטי לדירה קטנה, חדר השינה לכאורה משותף עם חדר רחצה משותף, אולם יש בו "חדר ארונות" עם מיטת יחיד וספרייה – שמשמש כחדר לגבר. "הזוג ביקש חדר לפיליפינית וכשהגיעו הרהיטים, ראיתי שהוא ישן שם בצהריים".

חדרי שינה נפרדים, ג, תכנון יהודית סיבוני דוגמה 1 אחרי שיפוץ
צילום: יהודית סיבוני

בדירה אחרת, של זוג פנסיונרים בעלי אמצעים, אמרו לה השניים כבר מההתחלה שהם מעוניינים בחדרי שינה נפרדים וגם בחדרי רחצה נפרדים. דירה נוספת עוצבה לזוג פנסיונרים שלא מסתדרים ביניהם טוב והיו גלויים מן ההתחלה שהם ישנים בנפרד. סיבוני הרחיקה את דלת חדר השינה למסדרון ויצרה מעין סוויטה עם חדר רחצה משותף, חדר הורים לאישה וחדר ארונות ואורחים לגבר.

חדרי שינה נפרדים, ג, תכנון יהודית סיבוני דוגמה 2
צילום: יהודית סיבוני

כשהיא מתכננת את השפה העיצובית בבתים כאלה, סיבוני מתייחסת לכל הבית עם סגנון מסוים שנבחר יחד בפגישת ההיכרות, ומניפת צבעים שמתאימה לשני בני הזוג. "הדבר היחיד שהם אומרים הוא איזה גודל מיטה הם רוצים בכל חדר, אם היא חשמלית או לא ומה חשוב להם שיהיה בו - שולחן כתיבה, ספרייה, ארון בגדים, טלוויזיה, כורסה. אם יש מחלוקת כשהיא אוהבת מודרני והוא אוהב עץ, זו אחת הדרכים לפתור חיכוכים". 

 

 

 

 

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן