החורף הגיע ואיתו, כמו תמיד, הגיעו גם התקלות. דווקא כשאין לנו לאן לברוח, החופשות נגמרו, הים נסגר לרחצה, ורוב היום אנחנו נמצאים בבית, הכול מסביבנו מתחיל לקרוס. אבל כשהדוד מקצר, אין גם מקלחת חמה. טכנאי דודים עמוסים מאוד בתקופת החורף, ולכן זמנם יקר יותר, שלא נדבר על חאפרים, שיראו במצוקה שלנו, פתח לעשות כסף על הגב שלנו. רגע לפני שיתחילו כל התקלות, בעלי המקצוע המדורגים באתר מידרג מסבירים מהן התקלות הנפוצות בבית בתקופת החורף, כמה יעלה לתקן אותן ואיך להקדים תרופה למכה.
דוד מקצר: אבנית או נזילה?
את הבעיה הנפוצה הזאת, מגלים בעיקר בתחילת החורף, אך זה לא אומר שהיא לא הייתה שם קודם, אלא פשוט לא שמנו אליה לב, כי בקיץ השתמשנו בעיקר באנרגיה של השמש לחימום המים.
הצטברות אבנית: הדוד הוא כמו קומקום ענק. כשלוחצים על מפסק הבוילר, המים בדוד מתחילים לרתוח, וכמו שקורה הרבה פעמים עם הקומקום, גם בדוד, מתחילה להצטבר אבנית. אלא שבניגוד לאבנית בקומקום, שאותה ניתן להסיר עם מלח לימון, האבנית בדוד קשה יותר להסרה. היא מתלבשת על המערכת החשמלית של הדוד - הפלאנג', שמורכב מצלחת, תרמוסטט וגוף חימום. ככל שהאבנית מתרבה ועוטפת את הפלאנג', כך קשה יותר לגוף החימום בפלאנג' לחמם את המים, עד שבסוף הוא נשרף והתוצאה היא כמובן – קצר בדוד.
נזילה מגוף הדוד: עוד סיבה שגורמת לקצר בדוד היא נזילה מגוף הדוד. הנזילה נגרמת בעיקר כתוצאה מבלאי טבעי, אך יש מקרים שבהם תהייה נזילה כתוצאה מחומרים לא איכותיים שמהם עשוי הדוד או התקנה לקויה, שבה לא בוצע כראוי האיטום למתקן שמחזיק את המערכת החשמלית של הדוד (הפלאנג').
דוד לא פועל: תקלה במפסק או בגוף הדוד
חשוב לעשות הבחנה בין דוד מקצר לדוד שלא נדלק. במידה והבוילר לא עובד, כלומר הנורה בבוילר לא נדלקת או שהבוילר נדלק וכבה מיד, מבלי לגרום לקצר, מדובר ככל הנראה בתקלה במפסק הבוילר ולא בתקלה בגוף הדוד. יכול להיות שרטיבות בקיר, גרמה למים לטפטף על חוטי החשמל בקרבת המפסק או שהספק החשמל, שמגיע אל המפסק נמוך מדי.
דוד לא מחמם: לקרוא לחשמלאי
לפעמים נדליק את הדוד מעל לשעה ועדיין לא יהיו מים חמים. האבנית שוב תופסת כאן חלק מהאשמה. כשיש אבנית רבה בדוד, לגוף החימום לוקח יותר זמן לחמם את המים. עם זאת, ברוב המקרים, כשאין מים חמים במקלחת, הבעיה בכלל לא קשורה לדוד. לפי מאיר, חשמלאי המדורג באתר מידרג: "99 אחוז מהמקרים שבהם דוד לא מחמם, קשורים לבעיה חשמלית. למשל, אם הכבל שמוליך חשמל לבוילר מנותק או שרוף, המים לא יתחממו. לכן במקרים שבהם הדוד לא מחמם, אני מציע לקרוא קודם לחשמלאי. חבל לשלם ביקור לאיש דודים ולגלות שהוא לא הבנאדם המתאים לתיקון התקלה."
כמה עולה התיקון?
מחיר החלפת גוף חימום או תרמוסטט לדוד, נע בסביבות 250-350 שקלים, כולל מע"מ. שימו לב, לא בכל הדוודים ניתן להחליף את גוף החימום או התרמוסטט, מבלי להחליף את כל הפלאנג'. באופן כללי מומלץ להחליף את כל הפלאנג', מכיוון שכמות האבנית שהצטברה בדוד, בדרך כלל רבה מאוד ולכן החלפת חלק בודד, לא תועיל, ותוך זמן קצר נחווה קצר נוסף בדוד.
החלפת פלאנג', פירושה, לפתוח את הברגים של הצלחת בתחתית הדוד המחזיקה את המערכת החשמלית, להוציא את המערכת הישנה, לרוקן את המים, לנקות את הדוד מהאבנית שהצטברה בפנים, ולהכניס פלאנג' חדש. מחיר כל העבודה כולל מע"מ נע בסביבות 400 – 600 שקלים, תלוי מי יצרן הדוד. חלקים בדודי כרומגן לדוגמה, יעלו יותר מחלקים בדודי שמש אחרים. מחיר החלפת מפסק לבוילר, נע בממוצע בין 150-200 שקלים, כולל מע"מ.
חמישה טיפים למניעת תקלות
בסופו של דבר אי אפשר למנוע לחלוטין תקלות בדוד אבל ניתן להפחית אותן בצורה משמעותית. כמו כן, ניתן למנוע מראש מצבים שבהם ניתפס במפתיע בלי מים חמים כשהחורף יגיע. וזנ מה שמומלץ לעשות:
1. להעמיד את הדוד במבחן: בדיוק עכשיו, לפני שהחורף מתחיל באמת, מומלץ להדליק את הבוילר לשעה, בזמן הבוקר, כשקריר בחוץ, כדי לבדוק את מצב הדוד. במידה ויש איזושהי היא בעיה בדוד או במפסק, נוכל לקרוא לחשמלאי או לטכנאי דוודים, מבלי להיות כפופים ללחץ של התיקון המיידי. ההבדל בין מחיר תיקון דוד בקיץ למחיר תיקון דוד בחורף, לא משתנה, אבל הזמינות של בעל המקצוע בהחלט משתנה. בעוד שבקיץ נוכל להשיג אנשי דוודים בזמן קצר, בחורף נאלץ להמתין, לעיתים גם מעל יום ויומיים, ובינתיים נישאר בלי מים.
2. להתקין מסנן אבנית: דרך טובה להקטין את כמות האבנית בדוד היא להתקין מסנן אבנית. המסנן לא ימנע לחלוטין את היווצרות האבנית בדוד, אבל הוא יפחית אותה במידה ניכרת. מחיר התקנה של מסנן אבנית נע בממוצע בין 300-400 שקלים. המחיר כולל מע"מ והוא ישתנה בהתאם לסוג מסנן האבנית.
3. להתקין טיימר: כשאנו מדליקים את הדוד לזמן רב, אנו בעצם מאיצים את היווצרות האבנית בדוד, כי חום מעודד אבנית. במקום סתם להשאיר את הדוד דולק לשלוש וארבע שעות, נוכל להתקין טיימר או שעון חשמל, שאותו נוכל לכוון לשעה קבועה, שבה הדוד יפעל וכך גם נחסוך כסף על צריכת חשמל מיותרת של הדוד. מחיר טיימר או שעון לדוד, עומד בממוצע על 250-350 שקלים.
4. להנמיך טמפרטורה: רבים לא יודעים, אבל ברירת המחדל של הטמפרטורה בדודי שמש עומדת על 70 מעלות. אם נבקש מטכנאי דוודים להנמיך את הדוד ל–60-65 מעלות, נוכל לקבל מים חמים תוך זמן קצר יותר, נחסוך חשמל על חימום המים וגם נקטין את היווצרות האבנית בדוד.
5. אם ננצל את שעות השמש המעטות בחורף ונתקלח בצמוד לזמן הדלקת הבוילר גם נוכל לצמצם את כמות זמן החימום. פחות חימום של מים, פחות היווצרות אבנית.
שוב בעיות עם הדוד? לקבלת המלצות לבעל המקצוע המתאים לך לחץ כאן
אתה בעל מקצוע טוב? הגיע הזמן שתתחיל להנות מזה! להצטרפות לבעלי המקצוע של מדרג לחץ כאן
למדתם איך למנוע נזקים בדוד? קבלו עוד כמה עצות להכנת הבית לחורף