בשנים האחרונות מקבלים חדרי הרחצה פנים שונות ומגוונות. בעבר הסתפקו רוב האנשים באמבטיה סטנדרטית במבנה מלבני, שמאפשרת רחצה לאחד מבני הבית או לילדים ביחד. עם הזמן ניתן היה לראות החלפה של האמבטיה במקלחון רחב ידיים עם ראש גשם, דלתות זכוכית במראה מודרני וג'טים למתפנקים. האמבטיה המלבנית הוחלפה לא פעם באמבטיה פרי סטנדינג, לפחות בחדר הרחצה של ההורים, והמגמה הייתה ברורה: חללי הרחצה מבקשים להידמות לחללי ספא עם תכונות יוקרתיות ומפנקות.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> אל תקשיבו לטיקטוק: זה המקום הנכון להנחת הטבלית במדיח

>> קשה להיפטר מהפריט הזה בבית, אבל הוא מעכב אתכם

"חדרי הרחצה היום טכנולוגיים לחלוטין עם מקלחות חכמות, ראשי טוש שמדמים ממטרי גשם, מראות חכמות וחשיבה נכונה על אחסון", אומר מעצב הפנים ליעד יוסף. "המקלחון מרווח מאוד, וכשיש מקום תמיד אדאג למקלחון גדול ועדיפות לזוגי, ספסלי ישיבה, ג'טים, שני כיורים - לו ולה".

בחברת MODY מסבירים כי חדר הרחצה פועל היום ללא חוקים ברורים של עיצוב: "קולקציות חדשות של חיפויים, טכנולוגיות וחומרים, הופכות אותו לחדר מושקע וחשוב כדי להפוך אותו למקום מפלט אינטימי, לספא, למקום שנירגע בו בסוף היום. יש המעדיפים עיצוב דרמטי, עיצוב כפרי או מינימליסטי, העיקר לפנק ולהפוך את החלל למקום אסתטי עם חשיבה על כל פרט, ממקלחון זוגי דרך סאונה ותאורה ועד אמבטיה פרי סטנדינג".

אמבטיה נעלמה עיצוב עיצוב ליעד יוסף (צילום: אלעד גונן)
עיצוב ליעד יוסף | צילום: אלעד גונן
אמבטיה נעלמה עיצוב ליעד יוסף (צילום: אלעד גונן)
עיצוב ליעד יוסף | צילום: אלעד גונן
  

אמבטיה נעלמה עיצוב סיוון יצחקי (צילום: אורן עמוס באדיבות MODY)
עיצוב סיוון יצחקי | צילום: אורן עמוס באדיבות MODY

כשאף אחד לא מדבר על האמבטיות המסורתיות, נשאלת השאלה - האם הן עדיין בתמונה או שנעלמו מהאופק כי אף אחד כבר לא דורש אותן? בבדיקה שערכנו בין אנשי מקצוע בתחום מצאנו כי מי שנמנע מהחלפת הטרנד ודבק באמבטיה, הם אנשים שאוהבים להתרווח בזמן הרחצה, כאלה שחושבים על מכירת הדירה בעתיד כדי שתתאים לקהל רחב, משפחות עם ילדים ואפילו בעלי כלבים שהגודל שלה פרקטי עבורם.

אמבטיה נעלמה ג עיצוב הדר וקסברג (צילום: גלי פלג)
עיצוב הדר וקסברג | צילום: גלי פלג

 

"הבחירה בין אמבטיה למקלחון מאוד אישית", אומרת מעצבת הפנים עדי מינץ. "משפחות עם ילדים קטנים לרוב נוטות לאמבטיה, ומשפחות עם מתבגרים מבטלות אותה. כשיש מקום לשניהם, לא כולם רוצים גם וגם. נתקלתי בדיירים שבחרו להתפנק עם אמבטיה במקלחת ההורים ובאחרים שהעדיפו לעשות זאת בחדר הרחצה הכללי. יש אמבטיות שאני מוסיפה בהן ראש גשם וסוגרת עם אמבטיון, כלומר זכוכית שיושבת על האמבטיה, כדי שיוכלו לשמש כמקלחון".

נותנת מענה למשפחה עם ילדים קטנים

בדירה, שבה היה חשוב לייצר תחושה של מרחב ונוחות גם במסגרת המגבלות של חלל עירוני, שולבה אמבטיה עם ראש גשם רחב וחוויית רחצה מפנקת לצד כיור רחב ושפע פתרונות אחסון פרקטיים. היא נבחרה במיוחד כדי לספק פתרון לרחצה של ילדים קטנים, בעוד ראש הגשם מעניק מענה יום יומי למבוגרים בבית. פתרונות האחסון תוכננו כדי לשמור על סדר ונוחות תוך ניצול מיטבי של החלל. "האמבטיה לא הולכת לשום מקום כי משפחות עם ילדים מאוד אוהבות אותה ולרוב לא מוותרות עליה", מוסיפה מעצבת הפנים ליאת זליג.

אמבטיה נעלמה ג עיצוב ליאת זליג (צילום: לירי קיסר)
עיצוב ליאת זליג | צילום: לירי קיסר

אמבטיה עם דופן ישיבה מסביב מאפשרת להתקלח באמבטיה בישיבה על הדופן, כמו במקלחון עם ספסל, וגם משאירה אופציה לשכיבה. במקור נוצל החלל מתחת למדרגות, כשסביב האמבטיה נבנו דפנות ונישה תחתונה עבור המגבות, והן חופו באריחים. "המסגרת סביב המקלחת נוצרה בשל הצורך להתרחק מהחלון הנמוך שלא מאפשר עמידה באמבטיה, ולכן תוכננה הרחקה בצורת מדף בגובה החלון ועוד מסגרת היקפית לאמבטיה עצמה", מסבירה המעצבת לילך וואנו בן יצחק.

אמבטיה נעלמה עיצוב לילך וואנו בן יצחק (צילום: רון שלף)
עיצוב לילך וואנו בן יצחק | צילום: רון שלף
אמבטיה נעלמה ג עיצוב לילך וואנו בן יצחק (צילום: רון שלף)
עיצוב לילך וואנו בן יצחק | צילום: רון שלף
 

שיפט למקלחונים

ביותר מחמישים אחוז מהפרויקטים של משרד "הלל אדריכלות" כבר לא מבקשים אמבטיות אלא רק מקלחונים. מעצבת הפנים הדס רוט מסכימה שהאמבטיה לא נעלמה לחלוטין, אך מציינת כי המקלחונים מתאימים יותר לאוכלוסייה מבוגרת, מאחר שהם נגישים ובטוחים יותר מאמבטיה שצריך להרים רגליים כדי להיכנס אליה. מקלחונים מתאימים גם לבתים עירוניים מצומצמי שטח שלא יכולים להרשות לעצמם בזבוז מקום, ולמי שלא מעוניין בתחזוקה וניקיון של אמבטיה גדולה.

אמבטיה נעלמה עיצוב הלל אדריכלות (צילום: מאור מויאל)
עיצוב הלל אדריכלות | צילום: מאור מויאל
 

בדירה במגדל שבה מתגוררת דיירת בשנות השישים לחייה, בוטלה האמבטיה והוחלפה בחדר מקלחת מרווח, נוח ונגיש עם מקלחון, ארון כיור ואסלה. עיצוב הילה אריאלי

אמבטיה נעלמה עיצוב הילה אריאלי (צילום: גדי יוסף)
עיצוב הילה אריאלי | צילום: גדי יוסף

בחדר רחצה בבית פרטי, שעוצב בקווים נקיים עם נגיעות נורדיות, נוצר מקלחון חזיתי ונוח מקצה אחד לקצה השני, בזכות הזזה של אזור הכביסה ליד הדלת. נישה מתחילה עם עיבוי האסלה וממשיכה לתוך המקלחון, והחלל כולו בגוונים בהירים וחומרים טבעיים כמו פורניר אלון טבעי מולבן בארונות. עיצוב חני חמו

אמבטיה נעלמה עיצוב חני חמו (צילום: ערן תורגמן)
עיצוב חני חמו | צילום: ערן תורגמן
אמבטיה נעלמה עיצוב חני חמו (צילום: ערן תורגמן)
עיצוב חני חמו | צילום: ערן תורגמן

אז למה לא גם וגם?

שינוי מרענן בתקופה האחרונה הוא המיקס של המקלחון עם האמבטיה, ולא ממש משנה אם זו האמבטיה המלבנית הפשוטה, שדרוג שלה או הגרסה העצמאית שעומדת לבדה. יש חדרי רחצה שבהם ממוקמות שתי הפונקציות זו לצד זו – אמבטיה ומקלחון, ככל שהמקום מאפשר. "ההתאמה היא נטו לטובת בני המשפחה, הצרכים שלה וכמובן גודל החלל והתקציב", מציינת רוט מ"הלל אדריכלות". "מקלחון תמיד יהיה, כי הוא הבסיס, בעוד אמבטיה פרי סטנדינג היא תלוית מקום ואורח חיים. בסרטים היא תמיד רומנטית ומפנקת, אבל השאלה אם באמת יעשו בה שימוש".

בבית סוכנות ישן בקיבוץ, שעבר שיפוץ מקיף, הותאם חדר הרחצה לזוג עם פעוט. הזוג ביקש חדר רחצה שיכלול גם אמבטיה עבור הילדים וגם מקלחון, שכן בבקרים האב יוצא מוקדם ומשתמש בחדר הרחצה הכללי כדי לא להעיר את בת זוגו, והאם משתמשת במקלחת שביחידת הורים. במקלחון מוקם ראש גשם תקרתי שהתאים לגובה התקרה הנמוך יחד עם מזלף לרחצה נוחה ומגוונת במקלחון. עבור אמבטיות מפנקות מוקמו פיית מילוי וגם מזלף כדי שיהיה קל ונח לרחוץ את הילדים ולהתקלח בלי לעשות אמבטיה. עיצוב עדי מינץ

אמבטיה נעלמה עיצוב עדי מינץ (צילום: אורית ארנון)
עיצוב עדי מינץ | צילום: אורית ארנון
אמבטיה נעלמה ג עיצוב עדי מינץ (צילום: אורית ארנון)
עיצוב עדי מינץ | צילום: אורית ארנון

מקלחת בביתה של מעצבת הפנים איילת עפגין עברה שיפוץ טוטאלי מתוך צורך לאמבטיה לנכדה הראשונה, "ואם כבר אמבטיה, אז אמבטיה פרי סטנדינג אלגנטית מעוצבת עם תחושה של מרחב השוברת מוסכמות, כי מי אמר שאמבטיה חייבת לעמוד בפינה?", היא אומרת. לאמבטיה הוסיפה מייבש מגבות אלגנטי כדי לשמור על אווירת חדר בבית מלון. כבר בתחילת השיפוץ ידעה שהיא רוצה מקלחון חזיתי, שיהיה תחום בין שלושה קירות בנויים, ללא זכוכית וללא חיבורים לתחזוקה יעילה וקלה, והתוצאה היא מקלחון מרווח שמספק לה חוויית רחצה נוחה. "מאחר שהיה חשוב להכניס למקלחת גם מקלחון מרווח וגם אמבטיה פרי סטנדינג גדולה, הייתי צריכה לצמצם ולהקטין את ארונות האחסון והכיור. פיזרתי מספר ארוניות קטנות". להשלמת המראה חופה הקיר באריחים בגוון קקאו.

אמבטיה נעלמה עיצוב איילת עפגין (צילום: מיכל כהן מלחי)
עיצוב איילת עפגין | צילום: מיכל כהן מלחי
אמבטיה נעלמה עיצוב איילת עפגין (צילום: מיכל כהן מלחי)
עיצוב איילת עפגין | צילום: מיכל כהן מלחי
אמבטיה נעלמה ג עיצוב איילת עפגין (צילום: מיכל כהן מלחי)
עיצוב איילת עפגין | צילום: מיכל כהן מלחי
 

פתרון של גם וגם מציעה מעצבת הפנים נטלי גליק: "אם הדיירים מבקשים אמבטיה, כי הילדים אוהבים, כי האישה או הבעל או אפילו הכלב, אני מתכננת כבקשתם עם טוויסט - מקלחון מרווח, לפחות 85 ס"מ רוחב, מייצרת בו ניקוזים ושיפועים ואז מעמידה בו אמבטיה. ככה כולם נהנים, וכשכבר לא מעוניינים באמבטיה, פשוט שולפים אותה החוצה, ללא הרס וללא בלגן". כך עשתה בחדר רחצה של ילדה, בה הציבה אמבטיית רגלי אריה רומנטית בתוך מקלחון זכוכית.

אמבטיה נעלמה ג עיצוב נטלי גליק (צילום: שירן כרמל)
עיצוב נטלי גליק | צילום: שירן כרמל
 

בדירה אלגנטית ויוקרתית במגדל תוכננו מקלחון מרווח ופונקציונלי ואמבטיה לפינוק, יחד עם כיור רחצה מרווח ואחסון למכביר. חדר הרחצה מחופה ומרוצף בשיש רוסו פורטוגלו החתוך לפי מידה. עיצוב גרשון צור סטודיו ואלדד מיטלמן

אמבטיה נעלמה עיצוב גרשון צור סטודיו ואלדד מיטלמן (צילום: עודד סמדר)
עיצוב גרשון צור סטודיו ואלדד מיטלמן | צילום: עודד סמדר

בסוויטה רחבת ידיים של רווק תוכננו אמבטיה פרי סטנדינג עם ראש גשם מעל ואזור נטילת ידיים מרשים פתוחים לחלל. אריחים כהים דמויי חלודה עם גידים ותקרה צבועה בגוון דומה תוחמים את אזור הרחצה ומפרידים אותו ויזואלית משאר החדר. סמוך לו קמין תלוי, המוסיף לאווירה חמימה והיוקרתית של החדר. עיצוב אדריכלית טלי זרחיה פרומוביץ

אמבטיה נעלמה אדריכלית טלי זרחיה פרומוביץ (צילום: עידו אדן)
אדריכלית טלי זרחיה פרומוביץ | צילום: עידו אדן

חדר רחצה בבית פרטי משמש מספר ילדים בגילאים שונים ומאפשר רחצה לבד או עם עזרה של ההורים בחלל מרווח, מסודר ונוח. הוא מרכז את כל הפעילות הרטובה וכולל אמבטיה פרי סטנדינג ומקלחון, שהמים בהם מתנקזים לתעלה נסתרת ברצפה. שני כיורים משמשים את הילדים בבוקר להתארגנות מהירה, והאור מגיע מחלונות עליונים המאפשרים גם אוורור. אדריכלות ועיצוב: רותם שגב, עינת שחף

אמבטיה נעלמה (צילום: הראל גלבוע)
אדריכלות ועיצוב: רותם שגב, עינת שחף | צילום: הראל גלבוע

בחדר רחצה הורים רומנטי וחמים בבית פרטי, המשלב פרזול בראס וקיר כוח של אריחי עץ, שולבה אמבטיה פריסטנדינג ובשל גודלה התאפשר למקם גם מקלחון. "בתוך האמבט יש ניקוז (אביק) שמחובר בקו לניקוז המקלחון. את תעלת הניקוז של המקלחון ניתן לראות בצילום", מסבירה המעצבת איה אמוזג.

אמבטיה נעלמה ג עיצוב איה ושני איה אמוזג ושני דגן (צילום: איה אמוזג)
עיצוב איה ושני איה אמוזג ושני דגן זילברמן | צילום: איה אמוזג
 

אז האמבטיה אולי לא הכרחית כמו בעבר, עברה שינויים וקיבלה חלופות אבל היא עדיין כאן, מחכה למי שרואה את היתרונות שלה. מי שמחבב אותה ועדיין רוצה לצעוד עם הזמן, יוסיף לה אבזור, תוספות ואפילו מקלחון, ויהפוך אותה ואת החלל סביבה לחלום הפרטי שלו.