מקלחון, אמבטיה, כיור ואולי גם מעבר למרפסת שירות – רובנו גדלנו בבתים עם חדר רחצה אחד, צמוד לחדר שירותים, ששירת לפחות חמישה אנשים ועוצב כך שיהיה נוח לשימוש. אם המרחקים בין הפונקציות היו מרווחים מספיק – דיינו, הרי כמה צריך כבר להשקיע בחלל שמתקלחים בו?
>> חיים את החלום: הווילה של שני ואלירן בקפריסין
>> נאחסית: האחוזה המטורפת של כוכב הכדורסל האגדי לא נמכרת
הרבה מים זרמו במקלחות הישראליות מאז, וגם חדרי הרחצה הפכו יעד לעיצוב פנים, אלא שבשנתיים האחרונות נפל דבר: מגפת הקורונה שינתה את הדרך בה אנו תופסים את הבתים שלנו ובמקביל ההתפתחות ברמת החיים, בחומרים שזמינים לעיצוב פנים ובאמצעים טכנולוגיים הפכו את הדרישות שלנו מחדרי הרחצה לכאלה שאפשר ליישם אותן.
ההשקעה בחלל הרחצה הפכה מובנת מאליה ומורגשת היטב בקרב מעצבי פנים ואדריכלים. "כבר לא מדובר בחלל שיש לו רק מטרה שימושית. חדר הרחצה מאפשר לאדם לבלות רגע פרטי עם עצמו ובסגנון החיים העמוס שאימצנו, זו ההזדמנות הכמעט יחידה", אומרת מעצבת הפנים עדי קליין, הבעלים של סטודיו דולו. המעצבת שני רינג מסכימה איתה: "בפרויקטים שלי אני תמיד משקיעה בעיצוב חדר הרחצה באופן מיוחד. קיים קשר ישיר בין חדר רחצה מפנק לבין איכות החיים, וכשלקוחות מספרים לי שהם מרגישים בבית מלון כשהם בבית, אני יודעת שהרבה מזה קשור לחדרי הרחצה". המעצבת עדי אדליס שואפת לתכנון מרווח ככל שהדירה מאפשרת, בעלי מראה נקי ומפנקים במיוחד, "משום שמקלחת, בעיניי, היא הזדמנות לאתחול מחדש".
ספר דיגיטלי חדש מחזק את המגמה הזו ומציג פרויקטים מגוונים של חדרי רחצה, שממחישים את תפקידו המעודכן של החלל הזה בבית. הנה כמה דוגמאות ממנו שמציגות תפיסות עיצוב מגוונות.
ורד בונפיליולי - לעבוד עם מעט חומרים
"עיצוב איכותי מחייב שימוש במגוון מצומצם של חומרים ודוגמאות, שיוצרים שפה מהודקת וזרימה בין החללים", מסבירה מעצבת הפנים ורד בונפיליולי. בדירה שעיצבה באזור המרכז יש ארבעה חדרי רחצה: "אני שואפת שהדיירים ירגישו הרמוניה בחלל ולכן העיצוב בכל הבית צריך לדבר באותה שפה. כשיש ארבעה חדרי רחצה ורוצים שכל אחד מהם יהיה שונה, הדרך הנכונה לטפל בזה היא לעבוד עם סדרות של אריחים. כשיש סדרה, בצבעים מגוונים, אפשר לייצר חדרי רחצה שונים וה-Look & Feel הכללי בכל הבית יהיה זהה".
בונפיליולי בחרה עבור הקירות בחללים אריחים לבנים ועבור הרצפה אריחי גרניט פורצלן עם אותה הדוגמה, לכל חדר יש צבע שונה – כתום, כחול, ורוד ואפור - והתוצאה המתקבלת שלמה וכוללת.
סטודיו דולו - לרחף באמבטיה
תפיסתה של המעצבת עדי קליין אודות חשיבותם של חדרי הרחצה בבית משפיעה על כמות המשאבים שהיא מקדישה בסטודיו שלה לתכנונם. קליין מאמינה שבעתיד חלק ניכר מתקציב העיצוב של כל פרויקט יושקע בחדרי הרחצה, משום שהתפיסה שלהם כחללים שמשמשים מקום מפלט פרטי תשתרש. לדעת קליין אלה יהיו החללים הביתיים שבהם יושקע התקציב הגבוה ביותר פר מ"ר.
הדירה שהתקבלה בסטודיו דולו הייתה במצב מעטפת ותוכננה כך שתתאים לצרכים הייחודיים של בעלי הבית. כך גם חלוקת הפנים של חדר הרחצה ביחידת ההורים ייחודית – החלל מלבני ומופרד ממרכז החדר באמצעות מחיצות הזזה מזכוכית. מקלחון רחב ידיים שתוכנן בעומקו, מוסתר מהעין בעזרת ארון כיור מרחף שבגבו מותקן קיר הזכוכית של המקלחון. שתי המראות שמעל הארון מורכבות מהתקרה באמצעות מנגנון סמוי, משקפות את חלל החדר ומחזקות את האפקט המרחף שהמעצבים ביקשו ליצור.
האסלה והאמבטיה מותקנות בצד השני של החלל וקיר זכוכית קבוע מפריד בינן לבין המקלחון.
מאיה שינברגר - הפתעות בזמן אמת
מה קורה כשבשלב הביצוע בשטח מתגלות הפתעות שמחייבות שינוי מידי בתכנון? זה בדיוק מה שקרה למעצבת הפנים מאיה שינברגר, שתכננה דירה במרכז. הדירה, ששטחה המקורי חולק ל-4 חדרים, נרכשה על ידי בני זוג שפנו לשינברגר כדי שתתכנן את החלל מחדש. בין היתר בוצעו שינויי תכנון בחדר הרחצה הצמוד ליחידת ההורים, שינברגר שינתה את מידות החלל ואת חלוקת הפנים שלו ומיקמה שלוש פונקציות על גבי קיר עבה - מקלחון, כיור ואסלה. בעלי הבית ויועץ אינסטלציה אישרו את תוכנית השינויים, אך ביום הביצוע איתר הקבלן באתר בעיות שלא אפשרו לבצע את השינוי, ובראשן קושי ביצירת שיפוע לצרכי ניקוז. כדי לפתור את הבעיה החליטה שינברגר בזמן אמת בשטח לסובב את האסלה ב-90 מעלות על מנת לייצר את השיפוע הנדרש.
ענבר מנגד - על הגג
בעלי הבית החליטו למקם את יחידת ההורים בעליית הגג, שעד אז לא הייתה בשימוש. שטח החלל 50 מ"ר, הגג שמעל משופע ולכן גובהו של המרחב נע בין 1.2 מטרים במינימום ל-3 מטרים במקסימום.
האזורים הנמוכים בחלל ומקורות האור הטבעי המוגבלים (שני חלונות שנפתחו בשתי חזיתות) היוו אתגר בתכנון הפנים של המרחב. מעצבת הפנים ענבר מנגד החליטה להצמיד את הפונקציות המרכזיות של החדר סמוך לחלונות, וכך מוקם חדר הרחצה באחד מקצוות החלל. המקלחון תוכנן ראשון והוצב במיקום הגבוה ביותר כדי שיהיה נוח לשימוש, מנגד השתמשה בו כנקודת מוצא לחלוקת הפנים של החדר. גובה החלון שבתוכו נמוך מ-1.20 מטר ולכן נבחרה עבורו ניאגרה נמוכה שלא מחייבת לסגור את החלון. ארון הכיור במרכז הוא דו-צדדי וממוקם בהעמדה חופשית, והוא מפריד בין המקלחון לאסלה. את החדר סגרה מנגד עם מחיצה מזכוכית: "החדר צר וארוך והגג משופע. סגירה אטומה הייתה יוצרת תחושה של מחנק. על גבי הזכוכית יש התזת חול והיא מאפשרת פרטיות".
סטודיו Shapes design - מפנק במקסימום
חדר הרחצה הצמוד ליחידת ההורים בבית מחולק לשני חלקים באמצעות ארון כיור מרחף, שמשני צדדיו יש חלונות. המקלחון והאסלה ממוקמים בצד אחד של החלל וביניהם מפריד קיר בנוי שמספק לדיירים פתרון אקוסטי ומחזק את תחושת הפרטיות החשובה להם. בצד השני, בסמוך לדלת היציאה למרפסת, מוצבת אמבטיה בהעמדה חופשית.
המעצבות שרון ארמר וגלית מסורי מסטודיוShapes design ביקשו ליצור עבור החדר שפה עיצובית שקטה ומרגיעה, לכן חופו הקירות באריחים מדוקקים וגדולים במיוחד (מטר על 2.60 מטר), על הרצפה הונחו אריחים בעיצוב קלאסי בצבעי שחור ולבן, וארון הכיור עשוי עץ בגוון טבעי שתורם לחלל תחושת חום.
החדר נסגר בעזרת דלת כניסה מזכוכית עם דוגמת פסים. אותה הזכוכית נבחרה גם עבור החלונות והדלת שמובילה למרפסת, המראה הקלאסי שלה נותן מענה לבקשתם של בעלי הבית לעצב חדר רחצה מפנק ומרווח.
סטודיו TD - צהוב כמו השמש
המעצבות עדי טריפון ואוריאן דוביצקי מסטודיו TD הופקדו על שיפוץ הפנים של הבית הזה, שתוכנן במקור על ידי אדריכל אבא אלחנני, תוך שהן מקפידות לשמור על השפה העיצובית שנבחרה עבורו. לחדר הרחצה המקורי נבחרו אריחי ריצוף בגוון טורקיז ואריחי חיפוי משופעים בצהוב עבור הקירות. במסגרת השיפוץ חודשו תשתיות והוספו מערכות שחייבו את פירוק הרצפה. המעצבות בחרו לחדר רקע ניטרלי, על הרצפה הונחו אריחים דקים וגדולים בגון חולי שיוצרים מראה נקי. הקיר המקומר שנמצא מול הדלת נשאר כפי שהיה במקור, הוא בולט ומרכז אליו את המבט. במקום האמבטיה הורכב ארון שנמשך מקיר לקיר, וניצב על גבי רגליים מינימליסטיות שתורמות למראה אוורירי אך מעוגן לקרקע.
עדי אדליס - שלח לי שקט
לדירה שעיצבה עדי אדליס בדרום תל אביב יש שלושה חדרי רחצה וחדר כביסה. אדליס מאמינה בשקט עיצובי ומעדיפה לחזור על חומר אחד שנבחר בכל החללים הרטובים. לדירה הזו היא בחרה אריחים השייכים לאותה סדרה וכדי ליצור ביניהם בידול, תכננה לכל אחד מהחדרים פריסה שונה של אריחים. היא השתמשה בטווח המידות הקיים בסדרה ויצרה תמהיל המבוסס על שלוש מידות, חמישה סוגים של סיומות ועל רמות ברק שונות.
לחדר הרחצה של ההורים נבחרו אריחים בשחור מט, שחור מבריק ולבן מט ובסך הכל יש בו 20 סוגים שונים של אריחים. בחדר הרחצה הכללי יש 15 סוגים שונים של אריחים בשני גוונים של ירוק.
להשלמת המראה הנקי והשקט נבחרו לכל החדרים אותם הברזים, הידיות והחזיתות של פריטי הנגרות.
בספר הדיגיטלי הספר הישראלי לחדרי רחצה מופיעים חדרי רחצה שתוכננו ועוצבו על ידי מעצבי פנים ואדריכלים ונאצרו על ידי שרון היבש. בכל אחד מהחללים התמודדו המתכננים עם אתגר ממגוון עולמות - מבניים, פרוגרמתיים, תקציביים ועוד.