המקלחת שלנו היא כר פורה לצמיחת עובש. הרטיבות, האוורור הלא מספק, שיירי הסבון והאבנית שבמים אחראים כולם לכתמים השחורים המגעילים שמתקבצים בדופנות האמבטיה. אבל יצא לכם גם להבחין במין עובש ורוד?
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הטיפ המוצלח של האם לניקוי חדר הרחצה
>> שווה לנסות: השיטה של הבלוגרית לניקוי עובש
אם כן, כדאי שתדעו שהמצב אפילו גרוע משחשבתם. באתר הבריטי Homebuildingn and Renovating מספרים לנו שזה בעצם כלל לא עובש אלא חיידק הנישא באוויר המכונה Serratia Marcescens, או חיידק אחר בשם Aureobasidium Pullulans. החיידקים משגשגים באזורים לחים, ולכן תמצאו אותם במקלחות, אסלות, אמבטיות ומתקני מים אחרים. הם ניזונים מחלקיקי השומן שבמוצרי ההיגיינה, ועלולים לגרום לזיהום בדרכי השתן או לזיהום בפצעים.
החיידקים הללו מצויים באדמה ובבעלי חיים ומגיעים כאמור דרך האוויר, מחלונות ודלתות, ואז מתרבים להם באזורים רטובים שבהם יש להם מקור מזון. כשהם בכמויות קטנות לא יהיה אפשר להבחין בצבע, אך פיגמנט אדום, שמתבטא כשהחיידק נמצא בטמפרטורת החדר, יתחיל להופיע כשהמושבה תגדל, ויהפוך את המקלחת לוורודה יותר ויותר. זה קצת מבלבל אבל העובש הוורוד לא תמיד ורוד. הוא יכול גם להיראות אדום, חום או שחור, ואז באמת נראה בדיוק כמו העובש שאנחנו מכירים.
מזיק, אבל פחות
עובש ורוד אינו מזיק כמו עובש שחור, שיכול לעורר זיהומים בדרכי הנשימה, אלרגיות או אסתמה ולהשפיע על מערכת החיסון. עם זאת, הוא עדיין יכול להזיק. לאנשים בריאים בדרך כלל אין יותר מדי ממה לחשוש, אך חולי אסתמה, קשישים וילדים נמצאים בסיכון מדלקות בדרכי הנשימה ודרכי השתן, הפרעות במערכת העיכול, בעיות לב ועוד. וכפי שצוין קודם לכן, אם החיידק נכנס לחתכים או לעור סדוק, הוא עלול לגרום לזיהומים.
אז איך נפטרים ממנו?
פשוט וקל: עם אקונומיקה. עטו כפפות גומי, רססו את תמיסת האקונומיקה (שתי כוסות מים מעורבבות עם שתי כפיות אקונומיקה) על העובש והמתינו במשך שעה. לאחר מכן קרצפו אותה משם ואז שטפו במים נקיים ויבשו במטלית. גם ספריי נגד אבנית ומברשת יכולים לעשות את העבודה. ווילונות מקלחת שהתכסו עובש אפשר פשוט לכבס.
ואיך מונעים ממנו לחזור?
נקו בקביעות את חדר הרחצה ודאגו לאוורר אותו. אם אין מספיק אוורור שקלו להוסיף מאוורר. ואל תיתנו למים לעמוד – פשוט נגבו אותם.