אנחנו רגילים לראות אותם במפגש בין התקרה לקיר, אם אנחנו בכלל רואים אותם. בדרך כלל הם לא בולטים לעין, ומי שמחפש ימצא אותם מעטרים את החלל בעידון כפרי-קלאסי-קולוניאלי. לפעמים הם בחיבור בין הקיר לתקרה, לפעמים בין הקיר לרצפה, ולפעמים הם בולטים קצת יותר עם עיטורים שופעים או סביב גופי תאורה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 6 מקלחות: הווילה המטריפה של ההייטקיסטים בת"א

>> סיימתם לבשל ביצים? אל תזרקו את הקליפות לפח!

 

הקרניז, הנקרא בעברית כַּרְכּוֹב, הוא אלמנט אדריכלי ותיק וקלאסי. הקרניזים שמציפים אותנו בתקופה האחרונה הם דווקא אלה שממוקמים באמצע הקיר ויוצרים מסגרות ריקות שנראות כמו תמונה בפני עצמה. לא פעם נתונה בתוך המסגרת מנורת קיר, אולי גם תמונה ממשית, אבל רוב הזמן הקרניז הוא עצמו הקישוט לקיר, שיוצר קיר כוח עצמאי. אפשר ליצור ממנו דוגמאות שונות, לצבוע אותו בצבע הקיר ולהעניק כך מראה נקי ולא מקושקש, אלגנטי ולא עמוס, ולרוב אפילו זול בהרבה מכל חיפוי קיר אחר.

 

"קרניז אמצע קיר משמש לגימורים אסתטיים של הקיר ומיועד להתקנה לאורך או לרוחב. כך אפשר ליצור באמצעותו מסגרות קיר ואלמנטים דקורטיביים שונים ומגוונים", מסביר בוריס אברמוב, בעליה של חברה "דקור סטייל" שמייבאת ומשווקת קרניזים דקורטיביים. "הם מגיעים במגוון סגנונות שמתאימים לחללים קלאסיים ומודרניים ועשויים משתי תרכובות חומר עיקריות - פולימר ופוליאוריטן". הקרניזים האלה עמידים בפני לחות ורטיבות, ולכן מתאימים להתקנה גם בחדרי אמבטיה וחללים רטובים, הם קלים לצביעה בצבעים אקריליים לקירות, וההמלצה היא לצבוע שתי שכבות לכיסוי טוב.

הקרניזים, שנמכרים בדקור סטייל לפי מוטות של 2.40 מטרים בעלות של החל מ-17.9 שקלים למטר, מתאימים להתקנה עצמית, מה שחוסך את עבודת המתקין אבל מצריך דבקים וכלים נלווים:

* דבק הייטק פולימרי סופר 7 המשמש להדבקה בין הקיר לקרניז.

* דבק מסטיק אקרילי למילוי בין החריצים, בין החיבורים ובין הקיר לקרניז. הדבק האקרילי ניתן לצביעה בצבע אקרילי רגיל שאיתו צובעים את הקיר והקרניז.

* מסור חיתוך ידני ייעודי לחיתוך קרניזים – את הקרניז חותכים לאורך ואת הפינות ב-45 מעלות כדי שיתאימו למסגרות קיר.

 אברמוב מוסיף כי בשוק קיים חומר נוסף לקרניזים, קלקר, שהוא פחות עמיד ולא נמכר אצלם. "מאחר שהוא מוקצף, יש בו חללים שמלאים באוויר וסופחים אבק שנצבר לאורך השנים ועלול להזיק לבריאות. מעבר לכך, הקלקר סופח את הצבע ונדרשות יותר שכבות כדי להגיע לגימור צבע". 

עיצוב: אירה פרדניק לדקור סטייל

קרניזים, דקור סטייל עיצוב אירה פרדניק (צילום: אלעד גונן)
אירה פרדניק | צילום: אלעד גונן
קרניזים, ג, דקור סטייל עיצוב אירה פרדניק (צילום: אלעד גונן)
אירה פרדניק | צילום: אלעד גונן

 

עיצוב: טל יוקלר לדקור סטייל

קרניזים, ג, דקור סטייל עיצוב טל יוקלר  (צילום: מאור מויאל)
טל יוקלר | צילום: מאור מויאל
קרניזים, דקור סטייל עיצוב טל יוקלר  (צילום: מאור מויאל)
טל יוקלר | צילום: מאור מויאל

 

 

"שימוש בקרנזים ופנלים שואב השראה מתקופות היסטוריות קלאסיות, וכך בקלות רבה הבית משדר אווירה של עידון ואלגנטיות", אומרת מעצבת הפנים אודליה ברזילי. בבית המשלב בין הקלאסי למודרני נבחרו לסלון מסגרות דקורטיביות מקרניז פוליאוריטן שיוצרות עניין במקום קיר חלק. בפינת עבודה שולב קרניז בתקרה ופס ליצירת מסגרת על גבי הקיר בשילוב תאורה מודרנית.

עיצוב: אודליה ברזילי

קרניזים, אודליה ברזילי  (צילום: עינת דקל)
אודליה ברזילי | צילום: עינת דקל
קרניזים, ג, אודליה ברזילי (צילום: עינת דקל)
אודליה ברזילי | צילום: עינת דקל
 

 

"תכנון קיר עם קרניזים מצריך עבודה מדויקת, המתחשבת במיקום החשמל, פרופורציות הקיר, המרחק מהתקרה וממה שנמצא ליד – למשל דלת או חלון, וכמובן בתאורה שרוצים לשלב בקיר", מסבירה המעצבת הילה ברונשטיין, שבחרה קרניז פוליאוריטן לקיר טלוויזיה שעיצבה. עלותו 13 שקלים למטר ועלות התקנה 35 שקלים למטר. לדבריה, את ההתקנה ניתן לבצע באופן עצמאי, על ידי קבלן או על ידי צוות מקצועי של החנות (במקרה זה ש.י.ר.ן פרופילים).

עיצוב: הילה ברונשטיין

קרניזים, הילה ברונשטיין  (צילום: אמיר ארליך)
הילה ברונשטיין | צילום: אמיר ארליך

 

קרניז מסוג פוליאוריטן שולב בקיר בפינת משפחה שהתקציב העיצובי שלה היה מהודק, והדגשת הקיר מסייעת להגדרת הפונקציה בחלל הפתוח. המראה מעשיר את החלל, מעניק לו אופי ומייתר את הצורך בתמונות או בתוספות תלויות אחרות. "הקרניז קל משקל, נחשב לאיכותי יותר מקלקר ומוסיף דגש עכשווי מודרני לאווירה הכפרית הקלאסית שרציתי ליצור", אומרת מעצבת הפנים הילה גלעדי.

הקרניז שנבחר בעל קווים נקיים ונעשה שימוש בשתי מסגרות זו בתוך זו - החיצונית בעלת עובי רחב יותר – כדי לקבל מראה עשיר יותר. גלעדי מציינת כי הקרניז מסוג פוליאוריטן עלה כ-70 שקלים והיא ממליצה לרכוש לפחות יחידה נוספת שתשמש כגיבוי. "כדי להגיע לתוצאה מיטבית נדרשה עבודה מדויקת עם חיתוך לפי מידות, חיתוך פינות 45 מעלות והדבקה על הקיר לפני הצביעה. עבורה שילמנו מעט יותר מהחומר עצמו לפי מטר רץ – 750 שקלים, בעוד הקרניזים עלו סך הכול 650 שקלים".

עיצוב: הילה גלעדי

קרניזים, ג, הילה גלעדי עיצוב (צילום: הילה גלעדי)
הילה גלעדי | צילום: הילה גלעדי

 

מעצבת הפנים בת-אל אוליאל בחרה בקרניז פולימר בדוגמה קלאסית ועדינה כדי לעצב בית במראה אירופאי עשיר. "הדוגמה הזו מהודרת מעט יותר, ומאפשרת לי לשייך את הבית לסגנון אירופאי קלאסי. פולימר הוא חומר חזק וקל לתחזוקה ובאופן מפתיע יחסית לנראות התקנתו אינה מסובכת ונעשתה על ידי בעל מקצוע". עלות: כ-40 שקלים למוט באורך 2.40 מטר.

עיצוב: בת-אל אוליאל

קרניזים, בת-אל אוליאל  (צילום: מאור מויאל)
בת-אל אוליאל | צילום: מאור מויאל

 

 

פרופיל שהודבק על ידי הקבלן במסדרון של דירה עלה כ-20 שקלים למטר אורך. הוא נבחר כדי להכניס עיצוב מעט כפרי קלאסי שיגשר בין רצון הדיירת בעיצוב מודרני, ורצון הגבר בעיצוב כפרי אמריקאי.

עיצוב: הילה מיטמינגר ופיאונה זינגר

קרניזים, ג, הילה מיטמינגר ופיאונה זינגר (צילום: אלעד גונן)
הילה מיטמינגר ופיאונה זינגר | צילום: אלעד גונן

 

לעיצוב קיר בקליניקה נבחר קרניז פולימרי שהתאים בעוביו לחלל לא גדול. "הוא נותן מראה עיצובי במינימום השקעה וקל ומהיר ליישום", אומרת מעצבת הפנים יפית ניר דהאן, שביקשה מספק הקרניז לצבוע אותו בצבע בתנור בהתאם לגוון הקיר ולנגרות שתכננה. "קרניז ניתן לצביעה בתנור בכל גוון שנבחר והאורך שלו מאפשר לחתוך אותו לפי התאמה אישית. בנוסף הוא זול וקל לתחזוקה". יש לו גם חסרונות  - במקרה של מכה חזקה לא ניתן לתקן אותו נקודתית אלא רק להחליף, ולאחר הורדה מהקיר, יש לטייח את האזור.

עיצוב: יפית ניר דהאן

קרניזים, יפית ניר דהאן  (צילום: מושי גיטליס)
יפית ניר דהאן | צילום: מושי גיטליס

צילום: מושי גיטליס

פרויקט נוסף של יפית ניר דהאן, של סלון:

עיצוב: יפית ניר דהאן

קרניזים, יפית ניר דהאן  (צילום: מאור מויאל)
יפית ניר דהאן | צילום: מאור מויאל

 

חסרון נוסף של הקרניז הוא צבירת אבק, וכשהקרניז מחוספס מעט, הניקוי מאתגר יותר. הילה גלעדי: "בעיניי היתרונות עולים על החסרונות, שכן השימוש בחיפויי קיר בכלל ובקרניז בפרט, מעשיר את החלל בסגנון עיצובי הרצוי ומסייע להגדיר את גבולות החלל. ניתן 'לשחק' באלמנט זה - להשאירו כמסגרת לבנה על גבי רקע כהה. למלא את פנים המסגרת בגוון אחר ו/או טפט. אין צורך לחפש תמונות לתלות על הקיר הריק. הקיר המרכזי בחלל כבר טופל".

הקרניזים בסלון שעיצבה מעצבת הפנים קרן הורוביץ עשויים פוליאוריטן והודבקו על ידי איש מקצוע בעזרת מד לייזר כדי לדייק את מיקומם. עלות הקרניזים 650 שקלים, וההתקנה ללא דבק וצביעה 1,350 שקלים. "הקונספט היה למסגר את הדברים החשובים לדיירת כדי ליצור בבית ערך משמעותי עם תמונות שאהבה ומנורות עם עומק ותחושת זיכרון".

עיצוב: קרן הורוביץ

קרניזים, קרן הורוביץ  (צילום: סוזי לוינסון)
קרן הורוביץ | צילום: סוזי לוינסון

 

כדי ליצור קיר כוח בסלון הבית תחמה מעצבת הפנים ליבנת קנטי את הטלוויזיה בקרניז פוליאוריטן נקי, ויצרה סביבם קומפוזיציה של מסגרות שמכניסות עניין ואופי. "רציתי משהו טרנדי אבל נעים לעין, ושיהיה קל להוריד גם אם צריך לצבוע נקודתית. הקיר כולו נצבע בלבן-אפרפר והתאורה בתוך המסגרות מוסיפה את השואו לחלל. עמוד בצד המדרגות טופל גם הוא באותה דרך".

עיצוב: ליבנת קנטי

קרניזים, ליבנת קנטי עיצוב  (צילום: ליבנת קנטי)
ליבנת קנטי | צילום: ליבנת קנטי

 

קווים ישרים ונקיים מעיטורים בקרניז פולימרי התאימו לחדר בנות מודרני. הקרניז שולב בחלקו התחתון של הקיר לאורך כל הקירות כשהוא צבוע בוורוד פודרה. "כשמעצבים חלל עם קרניזים, חשוב להביא בחשבון היכן עומד הריהוט ומה רואים בסופו של דבר מהמסגרות שבקיר", אומרת מעצבת הפנים רחלי זוהר אדרי, שחיפשה חומר עמיד שיחזיק לאורך זמן. "הסוד והקסם הוא בהרכבת הקרניזים על הקיר בחיתוך מושלם של 45 מעלות, לכן חשוב בעיניי לדאוג לבעל מקצוע איכותי שיעשה את העבודה". הקרניז הודבק על ידי סיליקון ועלות החומר והצביעה בחדר כולו כ-3,000 שקלים.

עיצוב: רחלי זוהר אדרי

קרניזים, רחלי זוהר אדרי  (צילום: יונתן תמיר)
רחלי זוהר אדרי | צילום: יונתן תמיר

 

בפנטהאוז שבו התקציב לא היה גדול במיוחד היוו הקרניזים פתרון לעיצוב וחלוקת חלל מהירה וזולה. "בחרנו בקרניז דוריפולימר, שהוא חזק יותר מקרניז מוקצף שעשוי קלקר. דוריפולימר הוא חומר קצת יותר יקר אבל עמיד למכות ואינו נהרס אם לוחצים עליו או נתקעים בו", אומרת מעצבת הפנים לירז אזולאי. בעזרת הקרניז היא יצרה פינות שונות ברחבי הבית, כשכל פעם הוא נפרס בצורה שונה ובצבעים אחרים אבל עדיין שומר על מעטפת אחידה. במסדרון הקרניז צבוע בגוון עמוק, השונה מאוד מאזור המטבח ופינת האוכל. "הדייר חלם על בית כפרי וגם קצת מרוקאי ומאוד התחבר לסגנון האמריקאי. הקרניז נתן מענה לכל הסגנונות ויצר חלוקה פשוטה וזולה בחלל מאורך שמכיל מטבח, סלון, פינת ישיבה, פינת אוכל ובר אלכוהול עם מבט למסדרון ולמרפסת המשקיפה לנוף של ים".

עיצוב: לירז אזולאי

קרניזים, לירז אזולאי  (צילום: אלעד גונן)
לירז אזולאי | צילום: אלעד גונן
קרניזים, לירז אזולאי  (צילום: אלעד גונן)
לירז אזולאי | צילום: אלעד גונן
קרניזים, ג, לירז אזולאי  (צילום: אלעד גונן)
לירז אזולאי | צילום: אלעד גונן

 

קיר ארוך במיוחד, כמעט 7 מטרים אורכו, קיבל כתם צבע טורקיז כדי להדגיש את חדר הישיבות בחדר מורים כאזור נפרד ומעט שונה במרחב. מאחר שצבע בלבד לא הספיק ופתרון כדוגמת חיפוי היה מייקר את הפרויקט באופן משמעותי, בחרו המעצבות פרופילי דורופולימר בולטים ברוחב 2 ס"מ כדי לייחד אותו באלגנטיות. "הפתרון העיצובי הזה של טקסטורה תלת ממדית יצר הצללות שנראות מעט שונה במהלך היום, בהתאם לאור וזוויות השמש", מסבירות המעצבות, שיצרו באמצעותו  דינמיות ומראה חי יותר בחלל.

עיצוב: אלינה פיירמן, אלכסנדרה גולדשטיין ונעמי שרמיסטר

קרניזים, אלינה פיירמן אלכסנדרה גולדשטיין ונעמי שרמיסטר  (צילום:  המל צילום)
אלינה פיירמן אלכסנדרה גולדשטיין ונעמי שרמיסטר | צילום: המל צילום

 

אז איך עושים את זה לבד? 

בעזרת הדרכה מהרשת מתברר שאפשר להיות מתקין ליום, ולעצב את מראה הקרניזים באיזה חדר שרוצים. דברים שיש להביא בחשבון: לשאת את הקרניזים הביתה, לחתוך את הפרופילים כדי לחבר אותם ב-45 מעלות ("גרונג"), ולהיעזר לצורך כך במכשירים, סכינים ודבקים.

 

דנה מימון, מורה במקצועה, לקחה על עצמה להדביק קרניזים על קיר הסלון, ורכשה קרניז מסוג פולימר. "חישבתי איזה גודל אני צריכה, חתכתי עם מסור גרונג והדבקתי עם סופר 7, למרות שדבק Den Braven יותר טוב להדבקת קרניזים דקורטיביים (כ-20-15 שקלים). מדדתי את הקיר כדי להבין כמה קרניזים אני צריכה לקנות, חישבתי איך ליצור מלבנים שווים במרחק זהה מקצה הקיר, ועם המטר סימנתי נקודות בהן רציתי את אמצע הקרניז. מדדתי את המלבנים מהאמצע ולא מהתקרה, כי ברוב הבתים היא לא ישרה ו-20 ס"מ במקום אחד יכול להיות 24 ס"מ במקום אחר". 

לאחר מכן ניסרה מימון את הקרניזים במסור גרונג ידני, "עם הרבה כוח בידיים ושיהיו יציבות". מאחר שהמסור יכול להותיר חספוס, היא מציעה לשייף אותו עם משייף, אפילו של ציפורניים, ולא לחשוש מחיבור לא מושלם. על הרצפה יוצרים את הצורה כדי לוודא שהכול מתחבר טוב, ומורחים דבק על הקרניז. מסמנים את מיקום ההדבקה ומדביקים את הקרניז כשמעליו פלס. מימון העדיפה לא לצבוע את הקרניז משום שהוא פולימר חלק וקל יותר לניקוי מקרניז עם צבע. בחדר העבודה של אמא יצרה לה קיר עם קלקר, "קל לעבודה, זול ונותן מענה יפה, במיוחד שאין מי שנוגע בו שם".

עיצוב: דנה מימון

קרניזים, עיצוב דנה מימון (צילום: דנה מימון)
דנה מימון | צילום: דנה מימון
קרניזים, עיצוב דנה מימון (צילום: דנה מימון)
דנה מימון | צילום: דנה מימון

 

מראה דומה, אבל מעץ

מעצבת הפנים ליאת תמר מטרני בחרה בפרופיל עיטור עץ בגודל 7X35 מ"מ שרכשה מחנות עשה זאת בעצמך כדי לעצב את הקיר בביתה. "אני לא חובבת גדולה של תמונות על קירות בחלל ציבורי, אבל לא רציתי שהקירות יישארו עירומים לגמרי. חיפשתי דרך לעניין קצת את החלל בלי לייצר עומס ויזואלי. המשכתי את המסגרות שהופיעו גם בדלת חדר השירות הצמוד, וחילקתי לשתי מסגרות בלבד כדי שהקיר ירגיש קיר, אבל עם התייחסות". הוא נצבע באפור בהיר עד גובה ההנמכה של התקרה, וכך מגדיר את פינת האוכל כרקע נעים.

את הפרופילים יישמה מטרני בעצמה. היא רכשה אותם במחיר 150 שקלים, ולהם הוסיפה דבק סופר 7 בשפופרת בעלות 30 שקלים. "לאחר מדידת האורכים הרצויים, חותכים את הפרופילים בזווית ומדביקים עם סופר 7 ישירות על הקיר. רצוי לחזק עם נייר דבק עד לייבוש. לאחר מכן, כשהכול יבש, רצוי להתחיל בצביעת הפרופיל עם מברשת ואחר כך לצבוע את יתר הקיר עם גלגלת בגוון הנבחר". על הבחירה בעץ היא אומרת כי מדובר בחומר טבעי שלפעמים זז ויש לעיתים נקודות שמתנתקות מהקיר, אבל זה לא נראה לעין והעבודה אתו נוחה ופשוטה.

עיצוב: ליאת תמר מטרני

קרניזים, ליאת תמר מטרני  (צילום: אורן עמוס)
ליאת תמר מטרני | צילום: אורן עמוס
קרניזים, ג, ליאת תמר מטרני  (צילום: אורן עמוס)
ליאת תמר מטרני | צילום: אורן עמוס

 

לייסטים של עץ ברוחב 8 ס"מ הודבקו על קיר ולאחר מכן נצבעו יחד עם שאר הקירות באותו גוון.

עיצוב: נטלי אלל

קרניזים, נטלי אלל  (צילום: אורית ארנון)
נטלי אלל | צילום: אורית ארנון

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Blue Ribbon Drapery (@blueribbondraperyinc)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Blue Ribbon Drapery (@blueribbondraperyinc)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by oracdecor_moldova (@oracdecor.moldova)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by oracdecor_moldova (@oracdecor.moldova)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FloorKraft (@floorkraft)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by oracdecor_moldova (@oracdecor.moldova)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Luxury Wallpapers Dealers (@wallpaperplace)