צפיפות הדיור עולה, הדירות קטנות, ומגמות שונות מדירות רהיטים מהבית בגלל חוסר במקום עבורם. אחד השינויים שהתרחשו בבית הישראלי הוא חיבוק חם לאי המטבח כשהוא כולל מקומות ישיבה, ולפעמים אפילו ויתור על פינת האוכל שהופכת עקב כך למיותרת. חוסר מטראז' למיקום פינת אוכל בחלל האירוח, והמחשבה שרוב הזמן היא ממילא "עומדת כמו עציץ", הביאה לחשיבה על פתרון של קונסולה נפתחת - בשגרה היא ממלאת את תפקידה הייצוגי בכניסה או בפינה בבית, כשמעליה אגרטל, תמונה או מראה, וכשהבית מתמלא באנשים המסבים יחד לשולחן, היא נפתחת לרווחה ויכולה להגיע לגודל של שולחן אירוח על מלא.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> מכניסים סכינים למדיח כלים? קודם תקראו את זה
>> בריסל: מזמן לא ראינו בית עם פריטים כל כך מיוחדים
רהיטים שמתקפלים, נשלפים, נפתחים ונסגרים הם לא דבר חדש, ובדירות קטנות תמיד אהבו לשחק על הטריק הזה כדי למצוא מספיק מקום לארוחה ואירוח בחלל אחד. במדינה כמו שלנו, שמקדשת את הסעודות רבות המשתתפים מדי שבת וחג, הצורך בשולחן האוכל הציף את החנויות בפתרון הקונסולה. יש שעפים עליו, ויש האומרים שמדובר בגימיק מיותר וכי בפועל הוא מתגלה כפחות פרקטי בשל המשקל, השחיקה ואחסון הכיסאות.
"בשנות ה-2000 המוקדמות מצוקת הדיור עדיין לא פקדה את ישראל בצורה כה חמורה, ולכן רהיטים מתקפלים נותרו כנישה ייחודית לדירות יוקרה קטנות על הים, והיוו פתרון נהדר לאכלס כמה שיותר פונקציות במוצר עיצובי ואיכותי. משם זה המשיך להתפתח גם בישראל, עם המעבר לדירות מיקרו במגדלים ועם מצוקת השטח", אומר גדעון בק, מנכ"ל Milano Smart Living. מגוון הקונסולות מאפשר לכל אחד להתחבר לעיצוב אחר: "יש לקוחות שכל עניינם זה הפונקציה והם מארחים כל שבוע ולרוב יבחרו בקונסולה הכי פחות מעוצבת, לעומת לקוח אחר שצריך את הקונסולה שלוש פעמים בשנה אבל מבחינה עיצובית יבחר בקונסולה הכי יקרה, כי זה מה שרואים אצלו בכניסה לבית או במוקד אחר בדירה. כך או כך, אצלנו אין כל הבדל באיכות המנגנונים בין הקונסולה הכי פחות מעוצבת לבין יצירה שעוצבה עבורנו על ידי מעצב העל Christofer pillet או Allesandro Elli".
מחיר קונסולה דקיקה מעץ שנפתחת לפינת אוכל: החל מ-9,500 שקלים.
מחיר קונסולה על רגל איקס שנפתחת לפינת אוכל: החל מ-13,000 שקלים.
בשגרה עומדת הקונסולה בכניסה או באחת מפינות הבית, מפנה מקום לחלל מרווח יותר עם מעבר ותנועה. עומק של 40 ס"מ נחשב ליתרון, מסביר בני קינדי, מבעלי חברת דוּפֶּן: "רוב השנה היא עומדת סגורה וצמודה לקיר, וכך היא לא תופסת מקום רב". קונסולה שהם מייבאים מחברת Disemobel הספרדית משמשת כשולחן אירוח כשהיא פתוחה, או כשידת כניסה ושולחן עבודה ולמחשב כשהיא סגורה. 5 הפלטות שמגיעות עם קונסולה שנפתחת לשולחן באורך 2.90 מטרים שמורות בתוכה, ובקונסולה שנפתחת ל-2.40 מטרים שמורות 4 פלטות. הקונסולות מוצעות בגווני פורניר טבעי או בכ-60 צבעים אפוקסיים (כלומר אטומים, שלא רואים את פסי העץ).
"בסטנדרט הבנייה כיום מדובר בפתרון אולטימטיבי, שכן הקונסולה מספקת מענה פונקציונלי וקיימת במידות שונות וחומרים שיתאימו לסגנונות שונים. היא מאפשרת ניצול מרבי של השטח, היא מינימליסטית ועם זאת, בפתיחה מתאפשרת ישיבה של יותר מעשרה אנשים בנוחות", אומרת מעצבת הפנים רונית עבודי, שגם מעידה שהפתיחה של הקונסולה בבית שעיצבה קלה לביצוע והחזקים שבינינו יכולים לעשות זאת ביד אחת.
הפתרון נשמע גאוני, אבל כדאי להיות מודעים לכל התמונה. לקונסולות שכוללות את הפלטות בתוכן יש גם רגליים, לפעמים אפילו שתיים, שמיועדות לתמוך בהארכות של השולחן, והן כמובן מוסיפות משקל. "פלטות העץ כבדות, והקונסולה שוקלת קצת יותר מ-50 קילו. לכן כשרוצים להעביר אותה מהכניסה למרכז החלל, אנחנו מציעים להזיז אותה מטר מהקיר, להוציא את ההגדלות ואז היא ניתנת להזזה בקלות יותר", מסביר קינדי ומבהיר שהם מוודאים שכל מי שרוכש מודע לכך שהקונסולה זזה מעט אך יציבה. "קונסולה נפתחת לא תהיה לעולם כמו שולחן, שנוצר מלכתחילה כרהיט שלא צריך להזיז אותו". למי שחושש משחיקה הוא אומר שאין הבדל בין רהיט נפתח אחר, מה עוד שהשימוש איננו יום יומי. מחיר קונסולה של דופן ברוחב 1 מטר עם חמש הארכות 4,800 שקלים. עם ארבע הארכות 4,610 שקלים, וניתן להזמין אותן גם ברוחב של 80 או 90 ס"מ. דגם בעומק 50 ס"מ שמגיע מפורק, שיש להרכיב עצמאית ונפתח ל-2.37 מטרים, עולה 1,490 שקלים.
כך פותחים:
View this post on Instagram
גודל הקונסולה של BONTEMPI (ellita living) 48X90 ס"מ במצבה הסגור, וכשהיא נפתחת היא הופכת לשולחן אוכל שמידותיו 2.98 מטרים. המראה מינימליסטי ויש לה מגוון גדול של גימורים וצבעים. המחיר: החל מ-17 אלף שקלים.
ב-ZAGAMIX מבית זגה מצאנו קונסולה מדגם מרטין באפור שנפתחת לשולחן של עד כ-2 מטרים במחיר 2,797 שקלים, ודגם אלכסה בלבן שנפתחת עד 3 מטרים ב-3,397 שקלים.
קונסולות נוספות מצאנו גם בהום סנטר: כזו שנפתחת עד 3 מטרים בלבן מבריק עם 5 הארכות ומחירה 1,990 שקלים (ובאתר 1,790 שקלים).
ובמחסני חשמל קונסולה שנפתחת לשולחן עד 3 מטרים בצבע עץ טבעי ב-1,449 שקלים
המעצבת מירב הראל הצמידה את הקונסולה בדירת דיור מוגן לאי קטנטן. במצבה הסגור גודלה 40X80 ס"מ, ויש לה ארבע הארכות באותו גודל שנמצאות עליה ומקלות על התפעול.
גם בדירה שמשקיפה לים ועוצבה בגווני לבן כחול תוכננה פינת אוכל צמודה לאי המטבח, כשהמידות שלה מותאמות למידות הקונסולה הנפתחת. מאחר לא היה מספיק מקום לפינת אוכל, תכננה המעצבת שולחן קבוע לארבעה אנשים, ובשעת הצורך פותחים את הקונסולה בהתאם למספר האנשים המתארחים. "הסלון מרווח יותר בשגרה, וכשהשולחן נפתח, הוא גדול ונוח", היא מסבירה.
בדירת שני חדרים בת 50 מ"ר מאוחסנות ארבע הפלטות של הקונסולה, שגודלה 40X90 ס"מ, בגב הרהיט. בפתיחה השולחן מגיע לאורך 2.90 מטרים ויכול להכיל עשרה אנשים. הכיסאות נערמים ומאוחסנים במחסן. "בני הזוג עברו מבית פרטי לדירת בת שני חדרים ועדיין רוצים לארח את הילדים והנכדים", מסבירה אדריכלית אורלי אסרף על הקונסולה, שמשמשת ביום יום כשולחן מחשב ובסביבתה הוצבו גם מראה שמאחוריה מסתתר אחסון וספה שמתפקדת כמיטה.
בבית שעיצבה מירב סואד העדיפו בעלי הבית מלכתחילה לוותר על פינת אוכל, למרות שמבחינת נתוני הבית היה לה מקום. "הם העדיפו שאתכנן סלון ובצידו פינת אירוח והסבה צבעונית ונוחה שקרובה יותר למטבח. את האופציה של אירוח סביב שולחן הם פתרו באמצעות הקונסולה, שביום יום משמשת כפינת עבודה בקומת החדרים העליונה, וכשצריך הם מורידים אותה לאזור שליד המטבח ומארחים בה עד 14 אנשים".
בבית פרטי מתרכזת האכילה על אי גדול במיוחד. מקומה המקורי של פינת האוכל נשמר לפינת משחקים ומשפחה עם ערסל גדול, מזנון שיכיל את כל המשחקים ושולחן קטן, ושולחנות האירוח קיבלו מקום בשני החצרות של הבית. בהתאם לכך, בחרה המעצבת מירית פיש להשתמש בקונסולה מתקפלת, שתשמש בימות החורף ותאפשר ישיבה בתוך הבית.
בעלת הבית בדופלקס רחב ידיים מארחת רק לעיתים רחוקות, ולכן בחרו לה המעצבות מיקה אלטר וויטל פרי שלטון קונסולה בהתאמה לצבעי החלל, שמשמשת כרהיט מרכזי לקיר הצבוע. אי לישיבה יום יומית נמצא לא רק ממנה, ולכן אין צורך לפתוח אותה ביום יום.
את הקונסולה הנפתחת תכננה האדריכלית שירה אפק אצל נגר פרטי, שביצע את כל העבודות בדירה. היא נפתחת לשולחן באורך 3.60 מטרים והפלטות נמצאות בתוכו. לכיסאות מצאו בבית מקום אחסון אחר. המחיר: 5,000 שקלים.
כמו שולחן שלא עומד ריק בחלל ותמיד אפשר לשדרג אותו בעזרת אגרטל, נרות או פריטי דקורציה, כך גם את הקונסולה רצוי לשדרג ואפילו את הקיר שמאחוריה. כאן השתמשו המעצבת מאיה שפיגל והאדריכלית הילה בלפר בקונסולה של "רוזטו", שמידותיה עומק 45 ס"מ כשהיא סגורה ו-2.70 מטרים בפתיחה. מידת כל פלטת הארכה 45 ס"מ. הקונסולה עשויה רגל מתכת וחלק העליון HPL שנחשב עמיד מאוד ומוגן בפני שריטות, חום וקור. המחיר עד סוף ספטמבר: 4,990 שקלים.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
רגע, אבל מה עושים עם הכיסאות?
עד כאן הכול טוב ויפה, הקונסולה סגורה וחוסכת מקום, אבל לאן נעלמו כל הכיסאות שתופסים מקום באירוח, לא כל שכן כשהם מאוחסנים? לכך יש מבחר פתרונות, שרובם מתכנסים תחת קטגוריית האחסון במרפסת, במחסן, בארון או רצוי יותר - קרוב למקום הפתיחה של הקונסולה. בדירה שעיצב ארז ברוכי הפלטות להרחבת השולחן מאוחסנות עם הכיסאות המתקפלים בארון מעבר לקיר. הקונסולה נפתחת לשולחן באורך של כ-3 מטרים והיא עשויה עץ סנדביץ' המצופה פורניר בחלקה העליון וצבע בחלק התחתון. המחיר: 8,900 שקלים, אסף רהיטי מעצבים.
כיסאות הקונסולה הממוקמת לצד המדרגות מאוחסנוים בשגרה מאחורי דלת הזזה מסוג אסם, במחסן פנימי מול המדרגות.
פינת אוכל ענקית הוחלפה בדלפק במטבח חדש, ובשעת הצורך, כשיש יותר משבעה אנשים, נכנסת קונסולה בצבע בטון של "זגה פינות אוכל" לפעולה עם הארכות וכיסאות המאוחסנים בארון נסתר ממש לידה. המחיר: 6,470 שקלים.
לקונסולה במידות של 50X100 ס"מ יש אפשרות להארכה עד 3 מטרים. הפלטות מאוחסנות בנפרד, אבל ניתן להתאים לה כיסאות שמתקפלים ל"פס" דק במיוחד, עם או בלי ריפוד. את הכיסאות מאחסנים על עגלה ששוהה בשגרה בממ"ד, המשמש כחדר ארונות מרווח, או על מתלה בארון. הקונסולה עלתה כ-12 אלף שקלים (Milano Living).
וגם ברשת מצאנו פתרונות יפים
View this post on Instagram
View this post on Instagram