הבית הוא המקום הכי חשוב לנו. אליו אנחנו יכולים לחזור בסוף יום ארוך, לנוח ולהירגע ובו אנחנו גם מרגישים בטוחים ומוגנים, בעיקר כשבחוץ המציאות מאיימת, למשל סערות חורף ורעידות אדמה שאנחנו חווים בימים אלה. אבל דווקא במקום שנדמה כבטוח ביותר לשהות בו עלולות להתרחש תאונות מסוכנות. הנה כמה סכנות שכדאי להכיר ולהיערך אליהן בתוך הבית.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> ת"א: הפיחו חיים במטבח הסטנדרטי בפחות מ-6000 שקלים
>> הצצה לדירה שבה נולדה האימפריה של דניאל קיציס
הסכנה: רעידת אדמה
לפי הנחיות פיקוד העורף, פגיעות רבות בנפש בעת רעידת אדמה נגרמות מקריסה של מדפים ושל חפצים כבדים, שברי זכוכית, שריפות ודליפות גז. לכן חשוב לבצע כבר עכשיו את הפעולות הבאות:
- לאתר מקום בטוח בבית שאליו נגיע בזמן רעידת האדמה: שטח פתוח בבית צמוד קרקע או דירת קרקע, ממ"ד, או חדר מדרגות בבית קומות.
- לוודא שהמקום הבטוח שבחרנו פנוי למעבר ושאין בו חפצים שעלולים ליפול או להפריע לתנועה.
- להניח חפצים כבדים במקומות נמוכים.
- לוודא שלא תלויים מדפים או חפצים כבדים מעל מיטות בני הבית.
- לחזק ולקבע ארונות, מזגנים, ספריות, טלוויזיות, מדפים וחפצים נוספים שעלולים ליפול בעת רעידת אדמה.
- לחזק את החיבורים של דודי שמש וחימום, בלוני גז, מזגנים ומדחסים.
- לאחסן חומרים רעילים ודליקים במקום נעול והרחק ממקור חום.
- להכין תיק חירום עם ציוד שיספיק לכמה ימים (מזון, לבוש, תאורות חירום וכו') ולשים אותו במקום נגיש.
הסכנה: סערות חורף בחוץ
במזג אוויר סוער עם רוחות עזות חפצים גדולים עלולים לעוף וליפול החוצה, לכן יש לדאוג לקשירתם, למשל רהיטי גן, מתקנים של ילדים ועוד. יש לוודא שאין עציצים בגג או במרפסת שיכולים לעוף למטה מהרוח.
כשמדובר בגשמים כבדים, רצוי להיערך מראש למשל לנקות פתחי ניקוז ומרזבים, לסתום סדקים בקירות ולאטום את הגג. אם לא הספקתם, יש דרכים לשקם את הנזקים מאוחר יותר.
הסכנה: התפתחות שריפה
באתר מידרג, שמדרג בעלי מקצוע בתחומים שונים על פי חוות דעת של לקוחות מאומתים, מזכירים שחורף הוא זמן מועד לשריפות ואסונות בבית בעקבות שימוש לא בטוח במוצרי חימום שמבוססים על חשמל או גז. "הגורמים הכי נפוצים לשריפות בחורף הם מפזר חום, רדיאטור ותנורי חימום".
כדי להתגונן ממליצים באתר להתקין גלאי עשן במטבח ואחד נוסף בכל קומה בבית – כדי לוודא ששריפה שתפרוץ בכל חלל תזוהה. "עדיף גלאי שמחובר לחשמל על גלאי עצמוני (על סוללות), שמועד פחות לתקלות וגם פועל לאורך זמן. מומלץ להתקין מערכות גילוי עשן ולהחזיק מטף כיבוי אש בהישג יד. בנוסף, כדאי לשים תזכורת לכיבוי מוצרי חשמל, ולא לישון איתם דלוקים, ולא להטעין מכשירים מעל חומרים דליקים כמו מיטה".
הסכנה: קצר חשמלי
כאמור, שריפה עלולה להתפתח גם כתוצאה מקצר חשמלי. עינת שגיא, מנהלת אגף קשרי חוץ ממשל ומדיניות ציבורית בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, מסבירה שמרבית הבתים בנויים היום עם מערכת חשמל די בטוחה, "אבל כשהיא אינה בטוחה יש בעיות כמו חוטים חשופים, שקעים לא צמודים לקיר, מערכת חשמל לא תקינה שלא אושרה ע"י חשמלאי מוסמך והארקה לא תקינה בעיקר במקומות המאופיינים מצב סוציו אקונומי נמוך ובמבנים לא בטיחותיים".
גם עומס מכשירי חשמל בבית עלול להוביל לקצר בחשמל ולשריפה. במידרג ממליצים להתקין שקע מיועד למכשירי חשמל שצורכים עד 220 ואט, ושקע כוח למכשירים כמו כיריים אינדוקציה שדורשים יותר מכך. "חשמלאים לא ממליצים להשתמש במפצלים מחשש לעומס יתר והעובדה שאנחנו בעצם לא יודעים כמה וואט נמצא בשימוש ברגע נתון". קפיצת חשמל עלולה להעיד על שריפת הנתיך הראשי, ולכן בבתים עם תשתיות ישנות יש לבצע החלפה מול חברת החשמל ולהתאים את לוח צריכה בבית לתשתית האפשרית בעזרת חשמלאי. יש לוודא שיש הארקה, שנועדה לבודד את הולכת החשמל במגע ולמנוע התחשמלות בכל פעם שמכשיר חשמלי מחובר לשקע, לנקות את לוח החשמל מחוטים רופפים ואבק שעלולים להידלק במקרה של קצר ולגרום לשריפה, ולהשתמש בפחת מדגם A, שאמור לכבות את הלוח בזיהוי זליגות חשמל קטנות מאוד.
זבולון כהן, חשמלאי מוסמך מחברת "טכנו-לוג חשמל ובית חכם", מזהיר לא לטפל בחשמל לבד: "אדם מן השורה לא מודע להגנות האלה. נראה לו שהתעסקות עם מערכת החשמל היא דבר פשוט, ומכאן מתחילות כל הבעיות. הגדרה בחוק קובעת שכל עבודת חשמל המצריכה שימוש בכלי עבודה מותרת רק לחשמלאי מוסמך. לצערי, כל יום אני נתקל בבעיות חשמל, שנובעות לרוב מכך שאנשים נוגעים בחשמל ללא ידיעה וגורמים לתקלות שעלולות להביא לשריפות ולהתחשמלות".
הסכנה: דליפת גז
המלצת בטיחות נוספת של ארגון "בטרם" היא לנקות את סביבת הגז בבית בעת השימוש, שכן כל מגבת כותנה שנשאיר בקרבת הכיריים או אפילו גרגר אבק יכולים להידלק וליצור שריפה. אין לאחסן בלוני גז בתוך הבית וחשוב לשמור אותם במקום מוגבה ומוגן. כללי זהירות נוספים נוגעים לבדיקת ברזי הגז אחת לשלוש שנים לפחות מחשש לחלודה או רטיבות שעלולה לעודד דליפה. איך מזהים דליפה? בעזרת ריח כמובן ובעזרת קפיצות גסות בחשבון הגז.
הסכנה: התפוצצות דוד חימום
כדי להשתמש בצורה נכונה בדוד מים חמים ממליצים במידרג לבדוק את התרמוסטט אחת לשנה. "תרמוסטט תקין בדוד החשמל עוצר את תהליך החימום של המים כשהם מגיעים לטמפרטורה הרצויה. אם הוא תקין, אין בעיה להשאיר את הדוד דולק בלי לחשוש שהדוד יתפוצץ. כשההארקה בבית תקינה, אפשר להתקלח כשהדוד עדיין דולק, אבל בבתים ישנים מומלץ לבדוק את ההארקה אחת לשלוש שנים".
הסכנה: בטיחות ילדים בבית
לפי נתוני ארגון "בטרם", גורמי התמותה השכיחים בבית הם טביעה, חנק ושריפה. גורמי ההיפגעות השכיחים בבית לפנייה למיון הם נפילה, מכה או חבלה וחתך או דקירה. האזורים בהם קורות מרבית התאונות הם סלון או חדר מגורים, חצר או גינה וחדר שינה. המטבח מגיע למקום הרביעי. "קרוב ל-50 אחוז מהתאונות מתרחשות בבית, ולצערנו אחוז תאונות הבית מאוד דומה באופן קבוע לאחוז תאונות הדרכים", מסבירה עינת שגיא, "בקרב ילדים מתחת לגיל 4, עיקר התאונות מתרחשות בבית יותר מאשר במקומות אחרים, משום שהם נמצאים יותר בבית באופן טבעי, הם סקרנים, מתנסים ואינם מבינים סכנות".
תכנון בית מותאם לילדים כולל מיקום של חומרי ניקוי במקום שאינו נגיש להם, הרחקת כלי מטבח כבדים בארונות העליונים, הקפדה לא להשאיר דלי, גיגית או אמבט עם מים ללא השגחה, הקפדה לא להשאיר על הכיריים או השיש כלים חמים ללא השגחה, ובעיקר מודעות לסכנות והתארגנות בהתאם: "לשמור על כוס תה על השיש קרובה לקיר ולא על שולחן הקפה, לוודא שאין מפות שאפשר למשוך. השכבת תינוק על מזרן רצפה ולא על שידה או מיטה ללא מעקה. אם מגבת נשכחה, לא להשאיר את הילד באמבטיה 'לרגע' אלא לפשוט חולצה ולעטוף אותו עד שמביאים מגבת. "בסופו של דבר בטיחות הילדים חשובה יותר מכוס הקפה שבא לנו לשתות כרגע".