אחת הטעויות הנפוצות ביותר בבניית בית או במהלך שיפוץ יסודי היא לבחור חלונות בשלב מתקדם. ואז, דבר גורר דבר ומתחילים בפשרות ובאלתורים. הטיפ הכי חשוב שיש לנו למי שבונה או משפץ הוא: חלונות תחילה.
זה סך הכל הגיוני, חלונות הם ההוצאה הגדולה ביותר בבית אחרי בניית השלד. כן, הם עולים הרבה יותר מכל החיפויים והאריחים, מהמטבח ואף מהרהיטים, אבל הם ישפיעו על כל מה שתרגישו בבית. "חלונות הם אלמנט שיש לו השפעה גדולה ומשמעותית על כל מה שקורה בבית ובחיבור בין הבית לחוץ. יש להם השפעה על ה-wellbeing, על התחושה, על הזיכרונות, על האווירה, על העיצוב, על מידת האור, רמת השקט ועוד", מסביר אלירן אלגוב, מנהל תחום אדריכלים בחברת "קליל". "חלון משפיע גם על הפנים וגם על החוץ ועל הקשר ביניהם. כשחושבים על זה כך – מבינים את החשיבות שלהם בבית".
אז מה בעצם הופך את החלונות בבית לכל כך חשובים?
חלונות במקום קירות: שמתם לב שבשנים האחרונות החלונות החליפו את הקירות בבית? אדריכלים ומעצבים רבים מעדיפים לשלב בבית חלונות ענק, כסוג של תחליף לקיר אחד או יותר. המגמה היום היא פתחים גדולים ככל האפשר, שיכניסו לבית אור טבעי ונוף ירוק, ויחברו את הבית לסביבה שבה הוא נטוע. בעגה המקצועית קוראים למגמה הזו "ביופיליה" – הכמיהה שלנו, בני האדם, לטבע, אחרי שנים שהקפנו את עצמנו בבלוקים ובבטון.
חלונות ענק הם מעין קירות שקופים ויש להם שלל יתרונות. כדי לוודא שאתם דואגים לנושאים החשובים כמו בידוד חום וקור, הצללה, שמירה על פרטיות, בטיחות וביטחון, חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום שיעזור לכם לבחור את המערכות המתאימות לכם לפי אזור המגורים, קומת הדירה והעדפות העיצוב שלכם. המומחה יוכל לייעץ לכם גם לגבי יישום החלונות עם פתרונות פתיחה ואביזרים נוספים, בהתאם לחדר והחלל שאותו אתם מעצבים.
החלון כאלמנט עיצובי: אחד הדברים המתסכלים הם לעבור תהליך שלם של עיצוב הבית, רק כדי לגלות שהחלונות שנבחרו לא מתאימים לקו העיצובי. בבתים משותפים מדובר בנתון שאי אפשר לשנות אותו, אבל בבית פרטי השמיים הם הגבול. החלונות יכולים להיות חלק בלתי נפרד מעיצוב הבית ומהסגנון שלו.
כל בית וסגנון החלון שמתאים לו והופך את העיצוב לשלם. הפרופיל הבלגי הפופולרי בארץ מתאים לבתים בסגנון כפרי וכפרי-לייט, והוא מכניס הרבה אופי וחמימות בזכות החלוקה הגיאומטרית של החלון. מדובר בעיצוב בסגנון אירופאי, נעים לעין, אלגנטי ועל-זמני; חלונות בפרופיל דק ומינימלי הם נקיים וכמעט לא מורגשים בחלל, ולכן הם מתאימים מאוד לחללים מודרניים, נורדיים או במילים אחרות - למי שאוהב להיות עם ולהרגיש בלי. אלו פרופילים דקי גזרה שממסגרים את הנוף; סדרת באוהאוס של קליל היא המתקדמת ביותר בתחום החלונות בזכות חוזק ואיטום, לצד קווים מינימליסטיים, חלוקה דקיקה ואלגנטית ומראה המזוהה עם אדריכלות באוהאוס.
היתרון הוא שלכל סגנון עיצובי אפשר להתאים חלונות שישקפו ויהדהדו את הסטייל של הבית שלכם. מה פופולרי? "בשנים האחרונות מככבים פרופילים בצבע שחור המשדרים אווירה של לופט מודרני ואורבני. לצד זה, גם הפרופילים הלבנים, בראשם לבן מט, פופולריים מאוד בקרב ישראלים רבים", מסביר אלגוב. עם זאת, יש עוד מנעד גדול של צבעים של פרופילים משמנת ובז' דרך מוקה, ירוק, תכלת, אפור ושחור. לפעמים כדאי לבחור בצבע תואם לקיר וליתר העיצוב של הבית ולפעמים דווקא צבע מנוגד או משלים יעשו עבודה טובה יותר מבחינה הרמונית.
לגימור שבוחרים למסגרת האלומיניום יש גם השפעה על הנראות הכוללת. גימור מגורען יעניק את המראה המחוספס והברזלי האותנטי, סטייל שאבי-שיק, ואילו גימור מטאלי יעניק מראה חלק ומתכתי, מודרני יותר.
עוד טיפ חשוב בהקשר העיצובי: הפנים והחוץ חשובים באותה מידה. בחלונות הבאוהאוס יש הקפדה של 360 מעלות על העיצוב, כך שהחלון ברמת גימור גבוהה גם מבחוץ, בדיוק כמו מבפנים, וזה יתרון אדיר בעיצוב הבית כמכלול שלם ובהתייחסות לפנים ולחוץ בהרמוניה.
סביבת הבית: ברוב המקרים יש בבית אילוצים כמו ארונות, דלתות, כניסות, יציאות וכדומה. לכן חשוב לבחור בחלונות שמספקים מענה לכל מקרה ומקרה. יש שיטות שונות לפתיחת חלון, בהתאם לצורך, אך חשוב לתכנן זאת כבר בשלב ראשוני, ולא לחכות לסוף ולגלות שאי אפשר לפתוח את החלון מעבר לזווית מסוימת בגלל נוכחות של רהיט.
בידוד: בבתים ישראליים לא מעגלים פינות. חשוב מאוד שהחלונות יעמדו בכל התקנים המחמירים והמתקדמים כך שיהיו אטומים למים ויבודדו קור, חום, , רעש, לכלכוך וכך הלאה. חשוב מאוד לשים לב לרמת הבידוד של החלונות שבוחרים לבית, ולשים לב להבדלים שבין בידוד תרמי שישפיע על הוצאות הקירור והחימום לבין בידוד מרעשים. שניהם חשובים באותה מידה כמובן, אך מורכבים מאלמנטים נבדלים. במחקר אחרון שנעשה עם גיאוקרטוגרפיה נמצא כי ליקויים הגורמים לבעיות באיטום ובבידוד החלונות ומכניסים הביתה את מפגעי מזג האוויר או רעש, הם הליקויים שהכי מפריעים לאנשים.
התקנה: התקנה מקצועית עם מתקין אלומיניום מקצועי תאפשר להתגבר על מכשולים כמו תכנון מערכות הפתחים לפי עובי קירות והדרישות הטכניות (גובה ורוחב הפתח), התחשבות בשיפועים וכדומה. אם מדובר בבית חדש הנבנה מהיסוד אפשר לתכנן מראש את הפתחים, כך שישתלבו היטב ויתנו מענה לדרישות התכנוניות והעדפות העיצוב.
שירות ואחריות: לא כל חלון יפה מגיע עם תעודות. חשוב לקבל אחריות על החלונות, שכאמור זו אחת ההוצאות הנכבדות ביותר בבית. בחברת קליל למשל, מעניקים שבע שנות אחריות אחרי בדיקת איכות שנעשית בבית שלכם, אחרי עבודת המתקין המורשה.
ייעוץ: אם נאמר לכם שיש אפשרות לקבל ייעוץ חינם ללא התחייבות לגבי החלונות בבית שלכם, מה תגידו? אז יש. אפשר להגיע בתיאום מראש לסניפי קליל ברחבי הארץ ולהתייעץ עם מומחים לגבי הבית שאתם בונים או משפצים. מסוג החלון דרך הגודל, הפתיחה, הצבע, סוג ההתקנה, מנגנון הנעילה (חשוב ביותר!) ועד מגוון הידיות, שהן התכשיטים של החלונות. ההצעה תקפה גם לאדריכלים ולמעצבים וגם ללקוחות פרטיים.
זכרו, חלונות הם חלק בלתי נפרד מאיכות החיים בבית ומהעיצוב שלו, ובניגוד לאלמנטים אחרים כמו רהיט, טקסטיל ואפילו חיפוי – חלונות קשה יותר להחליף. אז כמו שאומרים, "סוף מעשה במחשבה תחילה". ומתברר שהביטוי הזה נכון גם בכל הנוגע לבחירת חלונות לבית.