בין אם הם ממש לא ממהרים להתחתן או שפשוט עוד לא מצאו את האחד או האחת, בשנים האחרונות צוברת תאוצה מגמה חדשה בתחום הדיור והנדל"ן: רווקים ורווקות המבקשים לזנוח מגורים ושותפויות בדירות שכורות לטובת מגורים בדירות קבע משלהם ללא קשר לסטטוס החברתי שלהם.
תשאלו מאיפה יש להם כסף לקנות דירה? מתברר שרבים מהם הם בהחלט צעירים אמידים, אבל יש גם כאלו שעושים חישוב לפיו גיוס סכום התחלתי מההורים פלוס משכנתה שעשויה להיות נמוכה משכר הדירה, הם השקעה מצוינת לטווח ארוך. השקעה שבסופה, הם ישארו עם נכס ביד שערכו רק יעלה עם הזמן. לצד ההשקעה, רבים מהם גם מבקשים לעצב את ביתם לפי טעמם והם מוכנים להשקיע ולשכור את שירותיהם של אדריכלי ומעצבי פנים, כדי לבטא אישיותם, ולא פעם להכין את השטח לבאות.
עוד באתר לעיצוב הבית:
מגשימים פנטזיות אחרי האקזיט
"אני מתעסק בקבלנות ושיפוצים מזה כחמש שנים ובהחלט יכול להעיד שבשנתיים האחרונות גברה המגמה של רווקים שקונים ומשפצים בתים ודירות לעצמם. מתוכם לפחות כ-80 אחוז הם גברים", אומר אלעד כהן, מנכ"ל מייקאובר – שיפוץ. שדרוג. עיצוב, "המון חבר'ה צעירים ביניהם כאלו שעשו אקזיט והרוויחו כסף מרשים לעצמם לקנות דירות, להגשים פנטזיות וליצור לעצמם סביבה מגניבה וצעירה בלי מחויבות לעתיד ומחשבה על חיי משפחה. הגיל שבו אנשים מתחתנים הולך והופך בוגר יותר, במיוחד בתל אביב והמרכז, והנהנתנות התל אביבית היא זו שגורמת לאנשים לבחור בדירות רווקים".
הדירות עצמן מעוצבות בחלקן בהתאמה למצבם הנוכחי של רווקים הוללים שמעוניינים בעיקר בחיי חברה וחברים. אחרים מתאימים את הדירה לאורח החיים ולתחביבים שלהם - למשל, יש מי שמעוניין במטבח מאובזר, מי שרוכש מקרר יין ומי שמעמיד שולחן סנוקר ממש באמצע הסלון. ויש שחושבים על העתיד לבוא ומכינים אופציות לחדרי ילדים, חדרי משפחה וכדומה.
"רווקים רבים משקיעים כסף עבור החלומות שלהם", אומר כהן, "חשוב לציין שבמצב הנדל"ן בתל אביב למשל, שיפוץ כזה גם מקפיץ פלאים את שווי הדירה. בשיפוץ של עד 50 אלף שקלים, שמטרתו לרענן ולחדש את הדירה, ניתן לטייח ולצבוע את כל הדירה, להחליף חיפויים בחדר רחצה. בשיפוץ עד 100 אלף שקלים ניתן לטייח גם לרצף את כל הדירה בגרניט פורצלן ולהחליף את מערכת האינסטלציה וכן להוסיף פריטי עיצוב כמו גופי תאורה, כלים סניטריים, ארון אמבט וכדומה. ובהשקעה של כ-200 אלף שקלים ניתן להוסיף תשתית חשמל חדשה לדירה כולה, מטבח חדש מחברה או בנגרות, הנמכות גבס לתאורה או מיזוג אוויר, אלומיניום לחלונות ודלתות פנים לחדרים", הוא מסביר.
הדירות מעוצבות על פי טעם אישי או יותר ככאלה שיוכלו להכיל בני זוג וילדים?
"נראה שזה נחלק לשניים. יש כאלה שהולכים מאוד רחוק עם העיצוב ומתכוננים לאפשרות של מהפך משפחתי בהמשך כך שבכמה שינויים קטנים יוכלו להתאים את הדירה לכל מצב חדש. הרבה בוחרים להוסיף חדר עבודה או מחסן, או אפילו חדר ספורט עם מכשירים ומזרנים לפעילות גופנית. חדרים שבהמשך בקלות, יכולים להחליף יעוד לחדר ילדים או חדר משפחה".
המשפחתיים: תכנון של חלוקה עתידית לחדרים
גם האדריכלית רוני אביצור, שותפה בסטודיו XS לאדריכלות קומפקטית חושבת שמדובר במגמה. "למעשה היא חלק בלתי נפרד מאורח החיים החדש של רווקים בארץ. רבים מהם משקיעים בקריירה, מפתחים את עצמם ואת אישיותם וצוברים הון מסוים שמאפשר להם להשקיע במגורים", היא מסבירה. "מכיוון שזוגיות לא קל למצוא ושההון ההתחלתי כבר קיים, אותם רווקים מתחילים לחשוב איך להפוך את היוצרות. השאלה הראשונית עם תחילת החיפוש אחר דירה מתאימה היא 'מה בעצם לחפש?' שכן מרכיב חוסר הוודאות הוא גדול ביותר. הרווקים לא יודעים מי יהיה בן או בת הזוג שלהם, האם יהיו להם ילדים ואם בכלל כדאי לתכנן את הדירה לטווח כל כך רחוק?
לדברי אביצור, גם הלקוחות שלה מתחלקים לשניים - אלו שמבקשים לעצב דירה למשפחה שתבוא, ואלו שמבקשים להגשים פנטזיות עיצוביות. "הייתה לנו למשל לקוחה רווקה מכוונת מטרה שבכל רמ"ח אבריה כבר פיללה לזוגיות ומשפחה. כל הבית ששיפצה נערך ליום המיוחל וכבר כלל חדר ילדים עם פינת החתלה, מטבח עם פינת אכילה לילדים, ומה לא. כל מה שהיה חסר זה לכבוש את מטרת השגת בן הזוג", היא מספרת. "למרות את, אנחנו משתדלים ליצור דינאמיות כזו בעיצוב, כך שהחסר לא יורגש יותר מדי. כאן נכנס עניין ממש פסיכולוגי, כי זה לא פשוט לחיות עם חדרים ריקים שמחכים לאכלוס. כדי לפתור את זה, השארנו קירות שבשלב הראשון לא ייבנו, אבל יאפשרו תכנון של חלוקה עתידית לחדרים נוספים. במקרים של עיצוב עבור רווקים, אנחנו מאוד משתדלים למנן את תחושת הבדידות והצפייה וגם ליצור אווירה שלא תפחיד מדי את החבר החדש שיגיע וייבהל מדי מהחדרים הריקים".
אביצור מספרת שגם היא קנתה את דירתה בטרם נישאה: "אמנם כבר גרתי עם בעלי לעתיד אבל הצעה לא נראתה באופק כך שהתכנון היה עבורי ועבור בן זוג כלשהו שהוא לאו דווקא אותו בן זוג. אפשר לומר שהדירה תוכננה כך שתתאים להכיל אותי ואת משפחתי העתידית לפחות בעשור הקרוב ממועד רכישתה. גם אצלי חדר הילדים תוכנן מבעוד מועד בתקווה וציפייה לבנות את העתיד המשפחתי שלי. יתרה מכך, הבית תוכנן כך שבעתיד ניתן יהיה לפצל את חדר הילדים לשניים".
מעצבת הפנים והמוצר, תמי פמפנל, נתקלה גם היא ברווקה שביקשה לעצב לעצמה דירה שתתאים לבאות. "הלקוחה, בשנות השלושים לחייה ועובדת בתפקיד בכיר באחת מחברות המזון הגדולות, ביקשה לעשות שיפוץ טוטאלי בדירתה", מסבירה פמפנל, "בדרישתה היא בהחלט כיוונה לעתיד עם בעל וילדים וביקשה לחלק את הדירה לארבעה חדרים. אמנם בהתחלה ניסיתי לשכנע אותה להשאיר לה סלון גדול יותר או לפתוח מרפסת ולתכנן את מיקום החדר הרביעי, כך שיהיה ניתן לסגור אותו בעתיד לפי צורך, אך היא העדיפה את החלוקה מראש כך שבהחלט יש שני חדרים המצפים לילדים שיבואו".
הלקוחה של פמפנל הלכה על שיפוץ מהיסוד כך למעשה לא נשאר כלום מהדירה המקורית. "שינינו את כל החלוקה הפנימית כולל הזזת מטבח ומקלחת והנחת חיפויים חדשים. אחד הדברים שעליהם מנו דגש הוא אי גדול במטבח שישמש אותה למשטח עבודה גדול, לבישול ולאירוח חברים בשבת מה שהיא אוהבת במיוחד. ככלל, עיצבנו את הדירה בסגנון ניטרלי שאינו מאופיין באלמנטים נשיים שתואם את אופייה של הלקוחה ושיוכל להכיל בן זוג כשיבוא".
רוני קרן, המתמחה בתכנון ועיצוב פנים, התמודדה גם היא עם רווק בשנות השלושים לחייו שביקש להתייחס למשפחה שתבוא. "בעת הגדרת התכנית, כבר בשלב הראשון של תהליך, התבקשתי להתייחס לצרכים עתידיים של משפחה כגון: הגדרת מרחב עבור שולחן אוכל שיכול להכיל יותר משתי נפשות, פינת עבודה, חלל רחצה מרכזי שיכול לשרת משפחה, פתרונות אחסון רבים, חלל נוסף שעתיד להיות חדר ילדים והוספת מרחב רחצה נוסף בסמוך לחדר המרכזי שמגדיר יחידת הורים עתידית", אומרת קרן, "יחד עם זה, השפה העיצובית, בחירת החומרים ופלטת הצבעים נבנתה ביחס לטעמו האישי של הלקוח מתוך הערכים שגם אותם הוא הגדיר בתחילת התהליך. למרות היותו רווק, בזמן תהליך התכנון והשיפוץ הבחירות החומריות והעיצוביות בהן הלקוח תמך התייחסו להיותו אדם בעל זיקה לבית ולערכים של משפחה".
הדירה, אותה עיצבה קרן עבור הרווק העוסק בחקלאות, עוצבה בשלמותה מחדש, למעט קירות תומכים ועמודים. כל מחיצות הפנים נהרסו לטובת חלל פתוח כמעט לחלוטין וכך גם הוחלפו התשתיות, חומרי הגמר, הכלים הסניטריים, דלתות הפנים ופריטי הנגרות. "חשוב היה להתייחס לכיווני האוויר וכיווני האור הטבעי כך שפתחתי את החללים ככל שניתן אל האור הטבעי ששוטף אותם מבחוץ", מסבירה קרן, "כך ביטלתי חללי מעבר, הפכתי את אזור הכניסה לרחב ונושם וביטלתי את סגירת המטבח. למרות זה, הצלחתי להגיע לתחושה ביתית, אינטימית וחמה שהייתה כל כך חשובה ללקוח".
הסוליסטים: דגש על הנוחות
בניגוד לרווקים שהוזכרו עד כה, ישנם גם כאלה שמחליטים לחיות את חייהם לבד מבלי להתייחס לכל אפשרות אחרת. "צריך למעשה לשאול אם תופעת הרווקות המאוחרת היא חדשה והאם ישנה יותר לגיטימציה להיות רווק עד גיל מאוחר יחסית או אולי אפילו לתמיד", אומרת מעצבת הפנים חן שרף שדמי. "ברגע שלאדם נוח לחיות את חייו בצורה כזו לאורך זמן הרי שהוא רוצה גם לחוות איכות חיים גבוהה ככל הניתן. ברגע שתחושת הזמניות והארעיות מתפוגגת, הנכונות להשקיע בבית ובעיצובו גבוהה הרבה יותר".
לאחרונה סיימה שרף שדמי את עיצובה של דירת רווקה שנהנית ממגוריה לבד ולכן ביקשה לעצב את ביתה מהיסוד ולנוחיותה. "הלקוחה שלי היא אישה בעלת דעות מוצקות לגבי אורח חייה שאותו חיה עד עכשיו ללא כל רצון בשינוי. דווקא בגלל שהיא חיה לבד ללא כל רצון להתייחס לאנשים נוספים שאולי יצטרפו לדירה במשך השנים, הרשיתי לעצמי להשתמש בחומרי גמר עדינים יחסית כמו בחדר הרחצה שם שילבתי קרמיקה דמוית אדמה, ספסל קוריאן ופריטי נגרות לבנים צבועים בתנור אינם כאלה שמומלצים לבית משפחה".
"עוד ניסיתי והצלחתי לשכנע אותה להתפנק במקומות שחשובים לה יותר כמו חדר הרחצה שבו שילבתי מקלחון ענק עם ספסל בנוי במקום אמבטיה שהייתה קודם. את חדר השינה הגדלתי מעבר למקובל כשאת ארון הבגדים הצבתי בחדר נוסף שישמש כחדר הארונות שבו גם ספה נפתחת למקרה שתרצה לארח. לעומת זה, מכיוון שאינה מבשלת הרבה, המטבח נשאר קטן יחסית ובו שולחן קטן המתאים לכיסא בודד. שולחן אירוח גדול יותר נמצא מחוץ למטבח, למקרה שתרצה בכל זאת לארח, מה שלא קורה הרבה", אומרת שרף שדמי.
הלקוחה של שדמי היא אספנית של ריהוט ייחודי מכל העולם ולכן בתהליך התכנון הושם דגש על שילוב הפריטים ומיקומם כראוי. "כדי לכבד את האוסף שלה פריטי הריהוט שתוכננו מחדש כמו פריטים למטבח, ארונות אחסון וחדר רחצה, בחרנו בסגנון מודרני שאינו מנסה להתחרות בקיים. כמו כן, דאגנו לחלוקה מחדש של החלל, לאינסטלציה חדשה, למיזוג ולתאורה" אומרת שרף שדמי.
בבניין ותיק בכרמל גר לו רופא בכיר, רווק כבן 50, שמאוד שלם עם דרכו, אינו מעוניין לשנותה וביקש דירה לצרכיו בלבד. מה שהתחיל ברצון לטפל בחדר רחצה בלבד הפך לסדרה שלמה של דרישות בהן מטבח שמתאים לאדם אחד עד שניים, מספר חדרים שאינו מאפשר להכיל נפשות נוספות על בסיס קבוע ומעט אביזרים משלימים לעצוב הבית. "מתוקף תפקידו עובד הרווק שעות רבות ומרבה בנסיעות לחו"ל. מסיבה זו דאגתי לייצר לו בית נעים ככל האפשר", אומרת מעצבת הפנים בלהה נברי, "דאגתי לחלל ציבורי מואר, פתוח ומזמין, מטבח חדש עם מקום מרווח לבישול שהוא אוהב ולאכילה, מקום נעים ומואר המשקיף לגינה שמשמש לשתיית קפה ועיתון של הבקר, מקום לפינת עבודה מוארת עם שולחן מרווח למחשב, סלון מינימליסטי ואוורירי וחדרי שינה ורחצה אסתטיים ונעימים".
עבודת העיצוב בבית הייתה טוטאלית, כשלמעשה לא נותר זכר מהבית הישן. החל מפירוק הקירות, דרך צנרת חדשה, חיפויים, ריצופים וכדומה. "הלקוח, פדנט ואוהב את האיכותי ביותר, תקצב את העבודה בסכום לא קטן וכך לא נתבקשתי להצטמצם מבחינת איכות הקניות וטיב בעלי המקצוע. כדי להכניס חום ואווירה ביתית נעימה הצבתי אח שמיקומו נבחר כך שיחמם את האזורים שבהם הוא מבלה את זמנו רב הזמן בו הוא שוהה בבית".
גישה דומה אך שונה סיגל לעצמו לקוח נוסף של סטודיו XS שהחליט לקבל את הרווקות בזרועות פתוחות ולא לחכות לזוגיות שתבוא. "הדירה הזו תוכננה כך שתתאים לאירוח חברים, למסיבות, לעבודה מהבית, לקריאת ספרים ולדייטים כמובן. כל הדירה, בכל פינה שלה מבטאת אותו ואת אופיו", אומר עופר רוסמן, שותף בסטודיו XS, "כך אחד הסימפטומים החשובים לדוגמה, הוא מיקום המיטה כשבאופן ממש לא קונבנציונאלי היא נדחפה עד הקיר ולא רק שפינתה בכך מקום לשולחן עבודה, אלא שגם כל החלק התחתון שלה מיועד לאחסון. כל זה מתוך המחשבה שכרגע אין מי שייכנס אליה מהצד השני ואם יש פרטנר אינטימי הצורך לעבור מעל הוא חלק מהמשחק. עוד מותאמת הדירה לרווק בכך שהצבנו במטבח תנור בעל שתי להבות בלבד כי מי צריך ארבע להבות כשגם ככה מזמינים אוכל או אוכלים בחוץ? השקענו גם באזור אירוח כיפי לחבר'ה ובמקלחת מספיק גדולה כדי להתקלח בשניים".
עיצוב לגברים: יש דבר כזה
עדי אזולאי, מומחית לארגון ועיצוב דירות גברים, מספרת שלפני כשנתיים זיהתה צורך מהותי בקרב גברים בעזרה ויד מכוונת. "לרוב הם עסוקים בתחביבים, בחוסר יכולת או רצון לדמיין וליישם ארגון של חלל ולראות את התוצאה", היא מתארת. "הבנתי שיש לי יכולת לסייע בעניין, ובניתי קונספט ברור כשהמטרה לעזור לאותם גברים רווקים, לחיות טוב יותר. מבחינתי, עיצוב, כמו הום סטיילינג, רענון פריטי במלתחה, מיון וזריקת פריטים שלא צריך".
הדירה שהביאה כדוגמה לכתבה, וממוקמת בפארק צמרות בהרצליה, שייכת לרווק כבן שלושים שרוב הזמן בכלל לא נמצא בה. "הבחור רצה בית מפנק ופשוט לא ידע מאיפה להתחיל. מדובר באדם שמסתובב במלונות בוטיק בכל העולם ולכן הבנתי שצריך להתאים לו עיצוב מינימלי במראה שיק גברי וכן סלון בוגר ויוקרתי שמתאים לאירוח", מפרטת אזולאי. "בסלון הוספתי כריות נוי עם דימויים שמזכירים את נסיעותיו בעולם, ספרי עיצוב שנרכשו במיוחד ופינת ישיבה עם פלייסטיישן. סך הכל הדירה מייצרת תחושה כיפית של דינמיות, אלגנטיות וקלילה".